Jump to content

M67

Members
  • Posts

    17,966
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    378

Posts posted by M67

  1. finno2 skrev (53 minutter siden):

    Jeg vurderer denne til toppjakt. Og vinterjakt på fjellrype i beiting

    For mange herrens år siden hadde jeg en Brno/CZ "mini-mauser" i 22 Hornet. 45gr rundnesede blyspisskuler og 10gr N110 var universaloppskriften, og kanskje perfekt til dette. Dengang hadde vi ikke avstandsmålere, og kulebanen (og øyemålet) begrenset avstanden til rundt 150m.

    Det var en veldig hyggelig patron å holde på med, presis, nesten ikke rekyl og smell, og lett å holde i drift. Rifla hadde et avtrekk bare såvidt verre enn en AG3, og et livsfarlig snellertavtrekk, det ble grunnen til at jeg solgte den.

    Jeg skjøt mye rart med den, og selv om jeg senere har jaktet med både 223 og 6mm, så har det ikke blitt like mye småviltjakt (når en fikk tilgang til storviltjakt...) 22 Hornet kan og bør vurderes til dette bruket. Men 6BR er et trumfkort dersom det blir litt langt, eller blåser litt - i forhold til både 223 og 22 Hornet.

     

    K

  2. finno2 skrev (3 minutter siden):

    Hey! Jeg ruger på denne. 
     

    Jeg vurderer denne til toppjakt. Og vinterjakt på fjellrype i beiting. Men synes kanskje kalibret er unødvendig dyrt og langtrekkende. Men jeg har sett på denne siden den kom ut. En følge av at jeg fikk lyst på Kipplauf

    Kaliberet er da overhodet ikke dyrt? Det er noe av det billigste man kan skyte. Man får kuler som er både langt, og kortrekkende. Denne har 10" riflestigning som ikke er helt optimalt for 105gr-kulerne, men det går nok med noen av dem. Jeg ville brukt 95gr TMK, 29-30gr N11, og ferdig med det.

     

    K

  3. MAG500 skrev (4 timer siden):

    @M67

    Av ren nysgjerrighet, har du noen betraktninger rundt dette kaliberet?

    Bruksområde for en slik rifle?

    KKC?

     

    https://www.finn.no/352507755

     

    Tar i mot alle kommentarer med takk! 😊

    Hansen tar vel mer for bare den låskassa, med avtrekk. Det er det ene. 

    Dette er en "stor magnum". . Bruksområdet til kaliberet, 28 Nosler er først og fremst jakt. Det er en patron for folk som skal jakte stort vilt på langt hold. Det er en ting i USA, og tildels på vestlandet. Man skyter hjort på 4-800m, i USA elk gjerne, og man vil ha ei litt tung kule komme fram med god fart, + lite vindavdrift.

    Når man går til et så stort forhold mellom hylsevolum og boring - man lader 90grs krutt i en 7mm her - så får man god fart. Men man får et par ting til.

     

    Det er mye smell og rekyl - mye, ihvertfall smell. Pipa blir veldig fort varm, siden det er så mye krutt som brenner, og den må pusses ofte og grundig. Det er merkbar økning i hastighet fra skudd til skudd etter puss, og en risikerer også å se overtrykk i ladninger som er greie når løpet er pusset.

    Noen sier at patroner som er så "overbore" er "kilne", man har ofte kort vei mellom for lite og for mye, 

     

    Generelt tror jeg den er en god jaktpatron for enten en som kjøper fabrikkammo der det fins, eller den erfarne hjemmelader - og som ønsker å kunne felle vilt på lengst mulig hold. Denne kan jo felle alt man kan treffe, på alle hold man kan treffe det...

     

    Til det du forespeiler i åpningsinlegget vil jeg si den er helt uegnet. Kaliberet og stokken er uegnet til det du sier du skal ha rifle til. Det høres for meg ut som du skal skyte for moro, skyte for å skyte, mer enn 20-25 skudd hver gang, og mellom puss - og du har sikkert ikke lyst til å bytte pipe hvert 1000-1500 skudd heller.

     

    Er man i prosjektmodus, og vil ha ei jaktrifle, eller en ELR-rifle, så er jo dette god kvalitet å bygge på. Samtidig ser jeg at den ikke er av de nyeste kassene (serienr. jeg kan plassere den mellom mine egne ;) ) Den er bra, bevares, men den er noen år gammel. 

    For 28 000,- ville jeg nesten vurdert å selge deg min egen 702RT - som kommer med piper i både 223Rem og 7mm WSM... Nesten.

     

     

    Hvis du ikke skal skyte PRS, bare presist, og litt smålangt, så er denne et bedre valg Ruger no.3 6mm Br | FINN torget Er omtrent nippet til å kjøpe den selv, hadde jeg ikke hatt en Sako Vixen fra før hadde jeg nok sendt melding nå.
    Hvilket minner meg om at den gamle Sakon nok er den perfekt rifla til å tilfredsstille det du starta denne tråden med. Men denne er ikke langt etter.

     

    K

     

     

     

     

     

     

  4. Torf skrev (6 minutter siden):

    Det er SL5i-serien som er det som egner seg best på jaktrifler og matchrifler i std-kalibre.

    Jeg holder en knapp på Jet-Z Compact. Har begge.

     

    Torf skrev (7 minutter siden):

    Det er SL5i-serien som er det som egner seg best på jaktrifler og matchrifler i std-kalibre.

    Gi de 20 000 så skal du se... Men da er det nok ingenting igjen av en aluminiumsdemper.

     

     

    K

  5. Dette minner litt om da jeg kjøpte engelsk bil. En Mini Cooper.

     

    Den lakk olje, og da jeg påpekte det til selgeren svarte han kjapt, "Mann, det er en engelsk bil, hva trodde du?" (det hører med at han fiksa det) Men presisjon altså, i en BAR? Nå har jeg aldri hatt en selv, men tråder om hvorfor de ikke går er vanlige, og jeg kjenner minst 5-6 stk som har hatt BAR, "Match" tilogmed, og alle ble solgt fordi de ikke gikk. Og har vel aldri hørt om en som gikk direkte bra? Av og til må en innse at en har en tapt sak.

     

    "Samemisjonen" ble jo forresten nedlagt for noen år siden ;)

     

    Bartemannen skrev (På 30.5.2024 den 13.50):

    min Argo går kjempebra uten noen av de problemene som beskrives her.

    Jeg har en kamerat som har en Argo, den går akkurat like bra som Saueren hans (200STR) . Med ammoen den den går med... Feil ammo, så er det hagle. Forskjellen er ikke til å tro.

     

     

    K

  6.  

     

     

    Jeger'n skrev (2 timer siden):

    Ser man, der dukket det i alle fall opp et nytt kaliber for mine små grå. Du får neppe fabrikkammo,

    Nei det tviler jeg mye på. Men jeg kan vel knapt huske sist jeg kjøpte fabrikkammo, så det er ikke noe tema.

     

    Jeger'n skrev (2 timer siden):

     

    må ganske sikkert leite godt for å finne kammerbrotsj og hylser, 

    At det kan bli et moro kaliber er mye mulig. 

    Hehe, leste du ikke hva jeg skrev:

     

    M67 skrev (3 timer siden):

    som kan kjøpes for penger

    Lenge før jeg bestemte meg hadde jeg undersøkt tilgjengeligheten av alle komponenter, dier, piper og brotsjer.  En faktor var at børsemakeren hadde brotsj. Jeg visste jo at det var brotsj(er) i landet, siden jeg jo også hadde snakket med 2-3 stykker som har erfaring med kaliberet. Det er også noe som anbefales.

     

    Alt ble bestilt ca samtidig. 

     

    Kulene kom først, så pipa (ukamret), og deretter hylsene og diene. Pipa og rifla har vært hos børsemakeren en måneds tid nå og om jeg forstod det rett så ble den lakkert denne uka. Den var for lang for ovnen, så den fikk C-type Cerakote... 

     

    Jeger'n skrev (2 timer siden):

     

     utvikle ladedata sjøl +++

    Satser på å slippe det, men man begynner mye på nytt når en begynner med nytt kaliber nesten uansett. Men det er en ting jeg sjekker før jeg bestemmer meg. Fins det ladedata, er ladedata fra ulike kilder konsistente, og er det nordmenn med erfaring. Det ser bra, ut, men jeg vet jo ikke hva jeg støter på.

    Uansett er det nok kaliber det er mye shady ladedata på, og europeiske kaliber er kanskje verst.

     

     

     

    Jeger'n skrev (2 timer siden):

    At det kan bli et moro kaliber er mye mulig. 

     

    Kruttet kom i dag, så jeg regner med å skyte samme dag som jeg får rifla. Rapport kommer

     

     

    K

     

     

     

     

     

  7. stigamundsen skrev (7 minutter siden):

    sidrumpa gamlekarane til å seie: jammen, kva kan no denne rare kreasjonen gjere som ikkje … (fyll inn ein sv dei tre store) kan gjere?? 

    eller bare sukke: enda en... ;)

     

    Nå har vi alle ulike interesser, og noen mener 270Rem er mye "bedre" enn 6.5x55, andre det motsatte, og videre i samme leia. Men jeg klarer ikke å se at å ha flere piper til samme rifle i kaliber som gjør det samme er noe annet enn bortkasta tid og penger.
    Har man ulike RIFLER i ca samme kaliber (i min bok er 6.5x55, 308, 3006 og 8x57 f.eks. "akkurat det samme") så kan de jo være flotte, elegante, klassiske, ting man liker å ha, og som kan ha vidt forskjellge egenskaper, tnge,lette, lange, korte -  til forskjellige behov.

    Men piper - et stålrør?

     

    K

    • Haha 1
  8. Jeg foreslår 338LM. Ingen av de andre kalibrene som er nevnt gjør noe som 3006 ikke gjør. Men det gjør 338LM.

     

    Jeg får samme lyst av og til, og falt for den nylig. Ny pipe... Men her kommer det behovet kun jeg ønsker å gjøre noe som de kalibrene jeg har ikke er optimale. Jeg har 338LM og vil skyte enda lenger - så det ble en 37XC. Den passer forresten i Blaseren den også. Men den skyter 400gr kuler i 875m/s. Kuler som er 56mm lange. BC er 0.5 - G7 BC altså.

     

    Det er et kaliber som gjør noe ingen av de jeg har fra før gjør. Før jeg bestilte forresten, så så jeg på hvilke kuler jeg måtte skyte, for å skyte så langt som jeg vil - og om de er tilgjengelige - kalibervalget er basert på 

    - låskasse jeg har fra før

    - kuler med høy BC, som kan kjøpes for penger

    - hva som enklest og billigst kan skyte disse kulene fort nok.

     

    Altså begynne i andre enden - jeg hadde ingen tanker om kaliber - jeg skulle utføre en oppgave, valgte kuler til den oppgaven og så hylse som kunne skyte disse fortest mulig, i den låskassen jeg har.

     

    Av "morsomme kalibre" så har jeg en 7WSM, den er tålig giftig på langhold - bortimot en "338-killer" - med rette kuler, og om en sammenligner med de middelmådige kulene fokk gjerne bruker, for å spare penger, med en 338... Men 7eren blir lite brukt, for jeg kan legge inn langt mer trening og verifisering med 6.5x55 eller 6BR, og da er plutselig de bedre langholdskaliber. Merkelig nok koker det ned til trening...

     

    Så om du har tenkt å skyte med dette "gøye" løpet, så kjøp noe som gjør noe du vil, som de du har ikke kan. Om du bare skal snakke om det kule kalibret på banen, så fins det vel diverse 300 Blaser f.eks. som er SÅ myebedre nn 300WM ;) Da spiller jo ingentng noen rolle, bare førrest mulig har hørt om det.

     

    Men mest gøy tror jeg du får med et løp i 22LR, siden du neppe skyter langhold med 338en uansett. Og 22en gjør at du kan skyte nesten uendelig mye, uten å lade, og uten å pusse, bare skyte, og skyte - og det er vel gøy?

     

     

    K

    • Like 2
    • Thanks 1
  9. Elgjaeger skrev (På 26.5.2024 den 11.11):

    Dersom du tenker langhold, PRS e.l bør du kjøpe en høy montasje, så lenge det er regulerbar kinnstøtte med nok høyde (original STR stokk har for lav kinnnstøtte) er det etter min mening bare fordeler med det.

    Dette med lave montasjer og hvor bra det skal være kommer jo av at jaktrifler typsik ikke har regulerbar, eller høy kinnstøtte og man vil ha kikkerten lavt fordi man vil ha kinnkontakt, iallefall litt - og dessuten ser det bedre ut når en ser på rifla.

    Såsnart kinnstøtta kan reguleres er det en fordel å få kikkerten høyt - et gir en mye mer naturlig stilling for holdet, som både gjør at en ser bedre, lettere ser inn i utgangspupillen (får øyet inn i den mytiske "øyeboksen"), stresser nakken mindre og har bedre balanse, alt dette bidrar til bedre skyting.

     

    K

  10. MAG500 skrev (2 timer siden):

    Til langholdsskyting: 70 eller 74 cm pipe?

    Har riflene levert av DFS 19mm tykkelse på løpet som standard? (Kan en eventuelt velge 21 mm?)

    Riflestigning på 220mm?

    74 selvsagt. Hastighet, vekt, og balanse.

     

    74 og 70cm Pipene er 21mm i munningen, rett kon fra rett foran låskassa, der de er 27 eller noe sånt.

    67cm pipa er for unger og småjenter som ikke klarer å løfte 74cm-pipa (mer seriøst, håndtere balansen i den på stående), den er kon fra rett foran låskassa til ca 10cm bak munningen, der er den 19mm. Så er den tykkere igjen - 21mm i munningen, slik at forsiktet passer. 

     

    Bartemannen skrev (1 time siden):

    Jeg vet ikke om det er nødvendig å bytte ut alt av avtrekkere, piper etc før du i det hele tatt er i gang.

    Det går ikke an å bytte avtrekk. Det finnes ikke aftermarket avtrekk til 200STR. Det fins noen ekstra lette (originale Sauer) på brukmarkedet, men du kan fint begynne å skyte uten det... Jeg gjetter at 1 av 200 langholdsskyttere med 200STR har dette avtrekket. Det er kanskje en liten fordel i noen øvelser, som UNL, og selvsagt om en ikke kan ta avtrekk... I DFS er det forbudt, det er for lett.

     

    Bartemannen skrev (1 time siden):

    Den jeg har stående på nå og bruker til "langhold" er en 74cm 21mm. Men jeg kan ikke se med mine ferdigheter at jeg ikke hadde skutt like godt/dårlig med standardpipen.

    Hvis du blir med og skyter skal du se de ferdighetene suser oppover skalaen ;) Det er dessverre brannfare just nu - men vi skulle gjerne sett flere lokale på langholdsbanen(e) og på stevner.

     

    Bartemannen skrev (57 minutter siden):

    Jeg har ingen erfaring med jaktstokken, og standard DFS stokken funket rimelig dårlig for mine øyne og kropp i forhold til bruk av kikkertsikte. Noen får det sikkert til å funke. Selv bruker jeg bare en billig GRS Bifrost. Mer en god nok for meg og mitt bruk.

    Det er mange som får originalstokken til å funke til langhold - PRS også for den del - alt MÅ ikke være perfekt fra første dag. Vi kjører faktisk bil f.eks., i Teslaer, Mazdaer og Corollaer, selv om BMWer, Mercedeser og Ferrarier sikkert er "bedre"...

    Bifrost-stokken er stygg, men den funker jo, og den er billig. Vision er kanskje det mest optimale man får, men ikke til alt det heller, og skal du ikke skyte PRS - men kanskje bare ligge på magen og skyte, så spiller stokken faktisk nokså liten rolle. Lære å bruke det hele er kanskje viktigere.

    • Like 2
  11. Bly skrev (3 minutter siden):

    Jeg bruker feil papir, har ikke spotter, skyter for langt og har for gammel optikk på rifla. Jeg ser det ikke. Synet blir heller ikke bedre med åra..

    Jeg prøver å holde meg inne med noen yngre folk som ser 😅

     

    Bly skrev (4 minutter siden):

    Poenget er vel mere at dette er en kalkulert faktor som de kan bevise fungerer og ikke en tilfeldig «Erik Cortina jeg gjør noe men kan ikke forklare hva jeg gjør, men tror på skiva ting»

    Selvsagt. Men folk trimmet kuler og fikk jevnere BC lenge før internett, og lenge før Cortina ble guru. Og forklarte de tmed jevnere BC. Altså i skyte på papp og skriv om det i "Rifle, Journal of Sporting Firearms" - tida. Det virker, men er ikke nytt. Dermot er det PIA å trimme tusenvis av kuler (ja jeg har prøvd). Det virker, du ser forskjell på 1000m, ikke egentlig på 500. Men det er mye lettere å bevise nå med moderne teknologi enn bit, når folk knapt hadde kronografer.

     

    Bly skrev (7 minutter siden):

    Nå har vi skutt med de kulene i ganske mange år allerede

    Har vi det? Det er ikke lenge siden de reklamerte stort med "heat resistant tips", og alle mine ELDM her nå, 6mm, 2 ulike 6.5mm og 338 har en "spiss", litt skjevt irregulær "jeg er støpt så er ikke helt perfekt" spiss. Ujevne, men på en annen skala enn mange hullspisskuler. A-Tipene derimot, de er flate foran.

     

    Bly skrev (6 minutter siden):

    Jeg opplever jo også at jeg får færre uforklarlige avvikere med Hornady på dryge hold enn andre kuler som jeg skyter med. Det er litt grunnen til at jeg nesten velger Hornady først hver gang om jeg kan. (Berger får man jo nesten ikke tak på og er ofte ikke betalelig)

    Enig. Men har du sammenlignet ES med ulike kuler? Ved munningen? Det er interessant.

     

     

    Min rangering på kuler ca slik. 

    - Berger, alltid jevnere enn alle andre, og gir veldig ofte mindre ES/SD. Jevnere BC. Så dyre at jeg ikke gidder, siden vi ikke skyter om poeng  i midten lenger, men bare treff. Og det skytes MANGE skudd. Forskjellen på Berger VS Norma / Sierra på et år her i huset er jo fort 50 000,- Men til ELR skyter jeg Berger.

    - Lapua og Hornady, uavgjort. ER kuler som er lette å få til å gå, og jevne nok i massevis.

    - Sierra er over Lapua / Hornady i 6mm, men under i 6.5, 142 og 150 er fantastiske kuler, men dyre. 144 er et billigprodukt, og det merkes. i 6mm er 107 i en særstilling, jevnt (tuppen er modda fra fabrikk) høy BC (merkbart høyere i rask riflestigning) og går nesten alltid bra.

    - Norma, bra nok i massevis, og billigst (av de "brukbare") men kan være kilne. Beste BC for vekta av ca alt. Går 130DL så bruker jeg den.

    - Nosler er overalt, men generelt ujevne. ABLR kan være veldig bra, RDF blir jeg ikke klok på, gidder ikke mer, og NCC er OK, men shady på langt hold på stevner

    - Barnes Matchburner, ekstremt ujevn BC, men lett å få til å gå tett på kort hold.

     

    K

    • Like 1
  12. MAG500 skrev (3 timer siden):

    Hvordan vurderes avtrekket i denne rifla opp mot andre topp avtrekk?

    Det er et av de beste som fins. En ting å være oppmerksom på er at de ofte kommer justert "helt koko", eller på bruktrifler har uvitende justert dem til "pieces"  - så det kan lønne seg å enten ha en kveld med bruksanvisningen, eller bare la en som kan det fikse det.

     

    Aftermarket Remingtonavtrekk (og Tikkka) er idag oftest Triggertech (Diamond) eller Bixn-Andy (Tacsport Pro), Jewell var "The Shit" før og er bra enda, men de lages ikke lenger. Men både Tikka og en del Reminton fabrikkavtrekk er bra, og blir helt topp med litt TLC. Det er ikke det helt store poenget å gå av skaftet her til å begynne med eller noengang, jeg skyter helt fint med det gamle TRG-avtrekket. (men jeg har trent avtrekk i over 50 år...)

     

     

    Bly skrev (55 minutter siden):

    De går alle i rettning av MDT elite ser det ut som…

    Alle går vel mot optimal funksjon for samme tingen, så da ender de opp på samme sted. Jeg kjenner utviklingsprosessen, og vet at det ikke er EN TING som er "kopiert". Men begge har mye og mange innspill fra brukere. 

    Valget er en nobrainer - siden de koster det samme, og Vision Pro-chassiet er bedre på absolutt alle måter. Jeg har vært med å teste begge (alle tre) mot hverandre en hel dag, og forskjellen er rett og slett ikke til å tro, når en har erfarne PRS-skytter som vet akkurat hvilke detaljer de trenger eller ikke vil ha. + fit & finish, materialvalg, og helt ned til skruer og festemidler. Og så legger en pengene i Norge, ikke i USA. Og i et lite firma der alle som jobber er skyttere, og lever og ånder for skytesport og skyting.

     

    Da konstruktøren av Tu-144 (russisk supersonisk passasjerfly) ble beskyldt for at det lignet veldig mye på Concorde, skal han ha svart: "The laws of aerodynamics are the same on both sides of the iron curtain". 

     

    Bly skrev (57 minutter siden):

    Når jeg sier skyter i «blinde» så tenker jeg på at man ikke får tilbakemelding på vind fra skudd til skudd. Det ser man på stål.

    Man ser treff bedre på stål, og nesten alltid. Men vi ser det faktisk ikke så sjelden på papir.

     

    Bly skrev (57 minutter siden):

    Det er bare så mye mere jobb siden det som oftest ikke er vei frem til en skivevold på 1000m hvor man bare kan henge opp pappen og kjøre tilbake.

    Tell me about it. Jeg har gjerne 12-15 000 skritt på klokka etter en dag med 1000m skyting. Vinterstid er det gjerne 15-20min å gå dit vi skyter fra (ca 1km), så er det 1000m i luftlinje til blinken, og tilbake igjen - og så de samme 2km i luftlinje for å hente, og man går ned til bilen i mørke...

    Litt bedre om sommeren, da er det bare 5-600m fra veien slutter til blinkene - men man går jo gjerne runden over alle gongene med maling, 400, 500, 600, 700 -tilbake til veien og opp den andre bakken til 1000-meteren. Du må faktisk ville det. Den eneste stien er den jeg har tråkket opp - og den lokale elgstammen. 

    Nesten. Vi er 3-4 mann som driver med dette på det nivået - de andre kommer og skyter når vi er kommet ned og lakken tørr, og drar hjem når vi går ut for å hente papp og elektronikk. Men jeg klager ikke, jeg liker å gå i skogen og filosofere.

     

    Sommeren er forresten litt fucked up, skogbrannfare, så man kan skyte det man vil om vinteren, og må ta de mulighetene man får om sommeren


    Når vi skyter enda lenger er det en halvtime tur retur fra veien til blinkene - kjøre bakover - og enhalvtime-tre kvarters tung gange opp lia for å skyte over dalen. Ned igjen etterpå, og opp på andre sida. Det er litt min måte å holde meg i form også, men det er jo for sjelden til det egentlig. Man burde gjort det 2-3 ganger i uka..

     

     

    Bly skrev (57 minutter siden):

    Jo, men den er veldig tilgjengelig i dag. Det var den ikke for 20 år siden. Har du foresten fått med deg at Hornady har tatt patent på meplata «størrelse» i forhold til kulediameter. Det skal vist nok fjerne høydespredning. Det blir forklart her.

    Og da blir høydespredningen min borte? ES/SD på hastigheten forsvinner? Hornady er j... gode på forkortelser som folk tror fikser alt. 4DOF gir somehow "bedre" predisksjon av kulebanen selv om tallet for oppslag er det SAMME som andre Apper - bare "bedre"??? 

    "Vi", jeg, folk, whoever - har trimmet, og eller pointet kuler, og sortert på lengde og wtf iallefall bra lenge. Sannsynligvis lenger enn både du og jeg har holdt på. Jeg eksperimenterte med trimming av meplat for 15 år siden - og det er jo ingen tvil om at det virker. Sortering virker. En kan også bare kjøpe kuler av bedre kvalitet.

    Men det er dette jeg mener med "science" - kronografen ved skiva, i parallell med den med munningen kan fortelle deg om du f.eks. har større eller mindre variasjon ved skiva enn ved munningen (er den større, bytt kule) 147ELDM har større variasjon "der ute" skutt i 8" stigning, og mindre skutt i 7" stigning. 

     

    Men variasjon i kulene er nå en ting, og den er der - den største variasjonen er som regel pga variasjon i utgangshastighet. Skyter en DL Felt f.eks., så har en gjerne en ES på 25m/s, og den alene gir deg 50-60cm i høydespredning, så kommer variasjonen i kulene og gir deg 10-15 til, og så skyter du ikke perfekt, rifla sprer kanskje 10-15cm på 1000m, og så er det litt vind og løft og elende - og du har 70-80cm høydespredning, eller nesten en meter worst case.

    Men så lader du sjøl, og du skyter i et løp som er av bra kvalitet, og noenlunde nytt, og vips så er ES 8-10m/s, og du har trimmet kulene, og høydespredningen din er plutselig 30cm. Ofte med slengere på litt til, men etter en stund vet en hva de kommer av.

    Så tuner du på 1000m, du klarer ikke dette på stål, du skyter 25-30 skudd med litt variabel ladning hvor du kronograferer - og du finner områder i hastighet som gr mindre høydespredning enn andre - osv. 

     

    IMG_4584.PNG.a81bb285fd64b8f3321d155bc94340f6.PNG

     

     

    Bly skrev (57 minutter siden):

    På 1000 meter kan mye skje som man ikke ser før kula lander. Spesielt om man skyter med vind rett mot eller bak som ligger og vipper rundt klokka 12 eller 6. Men det vet jo du like godt som meg😉

    Hvilket skulle bevises.. (Her prøvde jeg faktisk å komme i midten, men vinden var ikke klar for det)

     

    IMG_4609(1).PNG.be23d87c47a21269b72c2f758bdafd4e.PNG

     

    Litt lettere uten vind.

     

    IMG_5119.PNG.0583105e2ead523a6aedf736289e1cf4.PNG

     

    Men å få et førsteskudd inn i 25cm sirkelen er ikke lett selv da. Å få det siste klikket inn til midten uten å skyte et skudd først... Det hadde vært noe

    IMG_6923.PNG.746abf2f791df24ce95ccf8d5ecf805a.PNG

     

     

    IMG_4582.jpeg.2f812796000f9ac3ddf3f3f9f0ca2234.jpeg

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    K

  13. Rugerdud skrev (Akkurat nå):

    I ditt miljø der alt over 10mm er elendig så stemmer nok dette ;) Men for den jeve jeger som syns MOA er topp så klarer nok disse kulene seg fint :D

    Sannsynligvis. Vi får håpe de går.

     

    K

  14. Olebom skrev (6 timer siden):

    Det er FMJ til trening... Nei det er Ikke viktig i det hele tatt om ban bare får til en noen lunde samling. Tekte jeg skulle lade noen å teste ut 142gr Nostler ABLR med samme krutt, mener du skrev at 43 med N550 skulle bli bra ?...:)

     

    40-43gr N550 kommer til å gi passe fart med begge kulene. ABLR kan man jo lete litt etter topp presisjon med, men S&B-kula har jeg aldri hørt annet enn klaging på., så der ville jeg ikke hatt de største forhåpningene. 

    Det skal dog sies, at jeg nettopp hadde en gjeng på et kurs som hadde S&B fabrikkammo - og den gikk utmerket, så ryktet kan være feil, eller overdrevet.

     

    K

    • Like 1
  15. MAG500 skrev (10 timer siden):

    Du må jo ha en enorm database liggende?

    Nja, den kunne vært større, jeg har egentlig et litt dårlig system. Man holder på, og tror ting er tilfeldige, og så begynner man å notere først når man skjønner at det er sammenheng, og har mistet masse data... 

    Men jeg har ei bok, loggbok, for hvert kaliber jeg lader. Alle data om ladingen og presisjon og hastighet, i hvilken pipe. Har vel skrevet ut et par i 6.5x55...  Så har jeg loggbøker over piper, hver pipe har 4-5 sider, så det er plass til ei linje for hver økt med skyting. Og ei som er feltbok, som er "DOPE", der er data fra alle skyteøkter - nesten - ( jeg logger ikke alltid 100, 200, 300m økter) - notert. Værdata, klikk og hold, ladning, hastighet, målretninger, vind. Tror nok jeg har 8-10 sånne "små gule bøker" fulle. Men det slutter jo gjerne å være nyttig når du ikke bruker den pipa eller den ladningen lenger. Men det ER nyttig.

    IMG_4979.JPEG.e21a147e885f07bc181332f02ab2a8c1.JPEG

     

    IMG_4888.JPEG.39437c44bef148d76138b4b7d297a1db.JPEG

     

    IMG_4686.jpeg.6871873855fcb82d9e58ece57fc12260.jpeg

     

    MAG500 skrev (10 timer siden):

     

    Blir alle resultater loggført elektronisk?

    Gjorde det en periode. 2000-2010 kanskje. Det er selvsagt gått tapt... Bruker slike
    produktbild

     

    MAG500 skrev (10 timer siden):

    Hvor lenge har du drevet med denne type skyting?

    Siden midt på 80-tallet egentlig, men innføringen av ballistikkprogrammer til PC og senere mobiltelefoner + laser avstandsmålere revolusjonerte jo hele greia. Den gangen man brukte ballistikktabeller fra ladebøker (de hadde gjerne tabeller som appendix) og målte med linjal på landbrukskart, eller mekanisk/optisk avstandsmåler (min onkel hadde en gammel tysk avstandsmåler) var det litt tråere - så det tok vel av rundt 2004 da jeg tok meg råd til laser avstandsmåler. I denne tida var det også en gjeng i Kongsberg/Drammensområdet som arrangerte samlinger i et militært skytefelt Hengsvann. "Bane 14" er vel nesten et hellig sted for norske langholdsskyttere - jeg blir vel enda nesten litt andektig når jeg er der. 
    PRS begynte vi såvidt med 2012-2013, første stevne var i 2013. "Nesten PRS". Så så vi på Youtube og folk kom frelste tilbake fra statene og hadde vært med på stevner der, og vi begynte  med en serie i 2016.

     

    MAG500 skrev (10 timer siden):

    Hvor stort er miljøet som satser seriøst på langholdsskyting?

    Hva er "seriøst". Regner du inn DFS felt så blir det jo mange tusen, men PRS kanskje 2-400, de gamle benkeskyttergrenene var kanskje noe lignende men det er liksom gått over...

    Vi er vel 16 som skal til PRS-VM. 2-3-4 har vel vært i utlandet og skutt Palma eller F-Class. Ei stund kunne et lokalt F-Class stevne samle 30 mann, men PRS har overtatt, og vi ser vel ca samme antallet, og egentlig de samme folkene også. Noen er falt fra (PRS krever at man kan bevege seg nokså uhindret) og noen er kommet til.

     

    MAG500 skrev (10 timer siden):

    Hvor mange skudd skyter du i året (Trening + konkurranse).

    Jeg skyter ikke så mye som jeg gjorde ei stund. Blitt litt for seriøs, prøver å skyte med treningsverdi - eller litt "opplevelses-skyting". Ligge og skyte på 100m er for kjedelig for meg.
    Har mista litt tellinga, men har det jo i loggene, må bare summere... Datteren min skyter også nokså aktivt, så vi har vel hatt 12-13 000 skudd på et år på det verste + 5-10 000 22LR - de teller man ikke.

    Det er nok en del mindre nå - vi har fokusert litt på PRS og trening, (blitt seriøse 🙄) istf å skyte alt/ mest mulig. En stund kunne vi skyte 2 DFS-stevner på fredag, PRS på lørdag og et dynamiskstevne på søndag - etter å ha testet og trent tirsdag, onsdag og torsdag... 

     

    MAG500 skrev (10 timer siden):

    Brukes det elektroniske simulatorer til trening, f.eks på vinteren?

    Tørrtrening, f.eks. mot bilde av ei li full av gonger, er noe folk gjør. Elektroniske simulatorer fins, men brukes nok lite i langholdsmiljøene. Jeg har brukt det en del i DFS-sammenheng men de er ikke like formålstjenlige i f.eks. PRS. Video brukes en del, både av siktebilde, og en selv. Der ser en både det som riktig og det som er galt.

     

    Stevne

     

    Trening

     

     

    MAG500 skrev (10 timer siden):

    Skytes det konkurranser på vinteren?

    Ja. Året rundt. Har skutt stevner i -20, og +35... Det er som regel en pause rundt midtvinters i PRS iallefall, siden dagene er korte, og været ofte slik at man ikke kan skyte langt - eller veiene dit man skyter er snødd ned. Men vi har også "Romjulsstevner" og når folk har lyst.

     

      

     

     

    Bly skrev (6 timer siden):

    Saken var at jeg ikke fikk kula til å fly etter forventet BC. Kulebanen samsvarte ikke med det kalkulatoren foreslo. Nå er det ikke så lett å se dette på bilde, men kulehullene er tydelig skeiv i innslaget. Dette medførte at kula oppførte seg veldig uberegnelig forbi 1000m.

    Jeg har nøyaktig samme erfaring. Også med merkelig lav BC og ovale hull i papp på 980m. I 178mm stigning er problemet vekk, eller flyttet lengre ut. Og BC er den Hornady oppgir, eller vel så det.

     

    Bly skrev (6 timer siden):

    Når man skyter på papir kontra stål så skyter man i "blinde" uten tilbakemelding

    Når vi skyter på papp har vi en gong ved siden av, som vi "skyter inn" på, for å sikre at kulene lander på pappen. Det er uproblematisk. Som regel treffer en gongen iallefall på 2. eller 3. skuddet. Er det sol/ finvær så ser en jo også kulehullene i pappen om en tar seg råd til et nytt ark.
    Nå har jeg bytta ut 40x40en med en 70x70, og den bommer man sjelden på - så prosedyren for å skyte i midten av pappen er ca: 1-2 skudd på den store gongen, og 2-3 på en liten rund Ø30 som henger ved siden av. Pappskivene vi bruker er 140x110cm så de er nokså generøse. El. blinken anviser innenfor 145x145cm slik den er nå. Den anviser også hastighet - det er nyttig, men jeg er også litt skeptisk til den, den har nok en systematisk feil som er betydelig.

    Likevel kan det brukes og gir mye mer informasjon enn å skyte på en gong. Høyde over siktepunkt som funksjon av hastighet. Det er normalt godt samsvar mellom utgangshastighet og hastighet ved målet, men et og annet skudd er sånn "noe må være feil", slev om en treffer - og da sier jeg som Eric Cortina "Believe the Target"

    image.png.becda0190556d5ce20e1e9b095edd23d.png

     

    IMG_2528.jpeg.a03433a86937b58e6eaaeafaead45d80.jpeg

     

     

    Bly skrev (6 timer siden):

    Det er ikke så ofte jeg skyter på papir lengre på lange hold. Det blir mest stål,

    Prøver å skyte så mye som mulig på papp og elektronikk, jeg opplever at man lærer mye mer kan bruke senere av det.

     

    Bly skrev (6 timer siden):

    For meg er langhold først og fremst et spørsmål om å tolke(/"gjette") vind

    Ja, jo. Det er en stor del av det, men når det blir 1000m og sånt, så er det litt "science" i lading for å unngå høydespredning - den kan man ikke trene seg vekk fra, da den er tilfeldig fordelt i ammopakka... I mitt hode må en først få kontroll på det, ellers hjelper det ikke om en så er synsk mhp. vind.

    Det neste er å gjøre det fort, og eventuelt uten for mye hjelpemidler eller liggende på magen.

     

    Finito skrev (4 timer siden):

    litt imponert at jernsiktet funker til 500 mtr

    Jernsiktene funker langt forbi 1000m. Da vi hadde "old school shootout", hadde vi (to PRS/langholdsskyttere som også er relativt drevne DFS-skyttere) ingen problemer med å treffe 40x40en på 500m. 2-3 innskytingsskudd for vinden, og litt kalibrering av siktebilde - så var det "kjedelig" liggende med støtte, vi endte opp med frihånd og knestående og sånt.

    På 1000m var det "straddling" hele veien, rifla og vi spredde akkurat så mye at vi traff både over og under, og på begge sidene, men det var vel bare et, nokså tilfeldig, treff av en sånn 10-15 skudd.
    Vi har hatt samme øvelse med K98k og M1 Garand. Ca samme resultat, men det er vanskeligere med Mauseren. M1 har de beste siktene, så det er vel kanskje den det er enklest med.

     

    Bly skrev (5 timer siden):

    Er det nye "Pro Chassis"?

    Det er Vision Pro ja. Med "gamle" lodd/vekter  - det kommer et nytt design der. Men i virkeligheten er det ikke en oppgradering av chassiet, det er et helt nytt.

    Vision Pro Chassis - Vision Products (visionprc.com)

     

     

    K

     

     

    • Like 2
    • Thanks 1
  16. Koks1993 skrev (1 time siden):

    tendens til og løsne og man må bruke loctite på skruene og skru godt til

    Alle skruer på rifler, spesielt halvautomater og rifler med mye rekyl må enten ettertrekkes regelmessig (momentnøkkel) eller Locktites. Det gjelder alle merker og alle skruer. Alt løsner en eller annen gang.

     

    Koks1993 skrev (1 time siden):

    Mye fin info her men følte meg ikke noe særlig klokere

    Montasje til DSS er ikke en trenger å overtenke. Det er ikke noe krav til presisjon involvert, både rifler og sikter er lette, og det er lite rekyl.

     

    K

  17. Bly skrev (49 minutter siden):

    I motsetning til deg så har jeg lettvektsløsninger og jakter med STR.

    Jeg gjorde også sånn, men ble lei av sørlandsterreng og tunge rifler, så jakter med helt std. "elgjeger på stubben sin" rifler. Pleier å ha ai langholdsrifle i bilen som backup eller om jeg poster et sted det er aktuelt.

     

     

    MAG500 skrev (1 time siden):

    "Si ei kule (av de over) så skal jeg vise deg samlinger skutt på 1000m med den"

     

    Har egentlig lyst til å se serier skutt med alle kulene på 1000m jeg😅

    Hmmm...

     

    Starter i 2020, med det som nok er den mest presise rifla jeg har, Tightneck 6.5x47L

    90595066_10157829939584342_3322099384606261248_n.jpg.5ee184a426bc65a965bcd72cdf3ba639.jpg

     

     

    136gr ScenarL, den går svinbra med 136gr

    70955383_10157269615464342_8884557545935470592_n.jpg.52071eae7e2b9440c110ff462a4a3030.jpg

     

    Tror jeg må ha slurva litt med noe på ladebenken her. Det er mer høydespredning enn det skal være. Var tuna på og til 500m for 500m UNL, og der gikk det inn..

    92697599_10157894530054342_6267936677482725376_n.jpg.d223e874d372be4a25fa383a943722a0.jpg

     

    Prøvde Berger 140gr VLD, og jess, det går. 

    IMG_6923.PNG.75b05f5a7268bad71e2856ca02305880.PNG

     

    Dette er 130gr DL Felt, som en kamerat skøt med Saueren, om jeg husker rett. Std Sauerløp.

    IMG_4188(1).JPEG.06a340617059029a8416952d2953f8fa.JPEG

     

    Ei anna gruppe med 6.5x47L og 136gr

    IMG_2556(1).JPEG.8a89296fc430fd314878d963d65b2851.JPEG

     

     

     

     

    IMG_1102(1).JPEG.bd991ccebc83b628cade68a9fec72709.JPEG

     

    130DL, nitidig hjemmeladd, Std Sauerløp

    IMG_0972.JPEG.1500210c1383ad338d3e4e579f4ef49d.JPEG

     

     

    Peregrine Glider 120gr, 6.5x55, 200STR med IBI 1:190mm stigning. Rutene er 20cm

    IMG_5982.PNG.2efc2722a06d6966fed0970753eb61bf.PNG

     

    200ST med 147gr ELDM, tror det er et S&L-løp

    IMG_5984.PNG.04c3a2d0efd612ebbbd3cfb254d90459.PNG

     

    147 i IBI-løpet

    IMG_5985.PNG.a8865eedf8767143b90dc249cbfbee22.PNG

     

    Litt mer "old -school". 9.3g Sierra i 770m/s.

    IMG_0256(1).JPEG.99b2483198d17e3758f6e59940554c52.JPEG

     

    IMG_0257(1).JPEG.ca7bc47aa0d42cecd40a5b53329bb17a.JPEG

     

    Han vart skremt... 500m var lett med KJen, men 1000 ble for vanskelig.

    IMG_0261.JPEG.204e817d90041076564f12d1d1abd84e.JPEG

     

     

     

    Nedenfor er diverse, 130DL og 139gr Scenar i 200STR.

    70862370_10157269968934342_8641853479523975168_n.jpg

    70692296_10157269615224342_5176899587117416448_n.jpg

    IMG_2555.JPEG

    Har blitt mindre 1000m med Saeur de siste årene, siden man konkurrerer med andre ting, og da er det de man tester. 6mm-kalibrene er nok også lettere å skyte presist, også på 1000m

     

     

    K

    • Like 3
  18. Norma Diamond Line Felt 6,5 130gr / 8,4g Patroner - Skytterprodukter

     

    Kulepakke 6,5x55 Norma DL 1000 sk 1000 RWS tennhetter og DL-kuler - Skytterprodukter

     

    Om du velger 130DL, GT, 143GTX, 139 Scenar eller 136 Scenar, 140 ELDM eller, eller 147ELDM er ett fett. Om du bruker N550, N19, N15, N555 eller N560 er også i stort sett ett fett.

    Jeg har skutt tusenvis av alle sammen, og på langt hold. Den kula jeg har skutt mest er utvilsomt 130DL, fulgt av 139 og 136 Scenar og så Hornady-kulene - og tilfeldigvis er det også rekkefølgen på prisen, fra lav til høy... Idag har jeg stort sett alle disse i hus, og når et nytt løp kommer i hus prøver jeg alltid 130DL og N19 først, siden det er billigst, og nesten alltid virker. Enkelte få løp liker ikke 130DL, og da prøver jeg 136gr - jeg har enda ikke opplevd at denne ikke går. Med Hornadyene kan man skremme ut litt mer BC, og det hjelper bittelitt i konkurranse. Lite er som en 147 som smeller i gongen på 900m med god fart, rett etter at en 6mm-skytter har fått folk til å lure på om han egenlig traff...
    Krutt er blitt litt vanskelig, siden det ikke kan sendes, så der N19 var billig og bra før, er det nå litt vanskelig å få tak i, og man betaler for Vihtavuori.

    Si ei kule (av de over) så skal jeg vise deg samlinger skutt på 1000m med den ;)

     

     

    Det ramla forresten inn en pakke fra Vision her i dag.

    IMG_5066.JPEG.3bb29b18a47cb758b7ce93e564c0d7ec.JPEG

     

    IMG_5056.JPEG.16881e9e3f549afdbd33451e9f9cf121.JPEG

     

     

    K

  19. Bly skrev (1 minutt siden):

    Det må nå være greit å få til en innskyting på 100m selv om man ikke skyter der etterpå?

    Det går helt fint å skyte inn på 100m. Jeg tror jeg har 6 klikk igjen eller noe sånt.

    IMG_4885(1).JPEG.a74a8684fc1a2fa254b039a95263c7d7.JPEG

     

    Har hatt kombinasjoner der en ikke "kommer ned", men da legger en det bare inn i appen. "Zero Height"= 35cm... Men det var 338en, og den prøver jeg å unngå å skyte på 100m med, det er meningsløst, og plager alle andre.

     

    Bly skrev (1 minutt siden):

    Uansett så er det greit å ha en plan fra start, jeg hadde ikke det. Nå har jo også nye "langholds" sikter 40 mil justering, så det begrenser litt behovet for ekstrem mengder med tilt. ELR blir noe annet, da er det andre løsninger som gjelder.

    Tenker mer at de nye siktene gjør det mer aktuelt med tilt, så kan man bruke dem til det de er til. Da kan man skyte på 1400m om muligheten byr seg. Med 6.5 sliter en uansett med å komme forbi 15-1600m, og det hele begynner å bli tåpelig et sted mellom der, men montasjer koster det samme med og uten tilt, og helt uten er bare tøv imo.

     

    K

    • Like 2
  20. Bly skrev (2 minutter siden):

    Skulle jeg begynne på ny, hadde jeg gått for 0 mil tilt på skinna og kjøpt "onepiece" montasjer med tilt som passet til det aktuelle sikte den skulle holde

    Jeg har stort sett 6 mil (20moa) tilt i skinna og 6 i montasjen på alle riflene der slikt er aktuelt. Litt mer på et par, men det kan bli mye (lurer på om det er 9+9) - siktet er ikke ordentlig skarpt før en har stilt 10-15 klikk opp, minst. Men det funker, for man skyter lite på under 300m i PRS, og det er dessuten så nært at man ikke trenger superoptikk 🙄 Og det er veldig greit når det blir virkelig langt.

     

    K

     

     

     

  21. Perjoto skrev (40 minutter siden):

    Valg mellom stål og alu montasje må gjøres ofte, så det er fint å få fakta på bordet👌 Hvor stor treffpunktendring kan man anta?

    Nå har jeg verken min egen loggbok foran meg, eller gidder å finne videoen jeg refererte til - men det var noen relativt vitenskapelige karer som hadde tatt to rifle, en AI AT og den andre ei mer std rifle, og hadde forskjellige skinner, ringer og montasjer oppå, og et fryselager som de avkjølte riflene i. De gjorde et poeng av forskjellen mellom alu og stål.

    Tipper de hadde +25 og -25°C-ish. De hadde ca ett klikk i endring av innskyting mellom varm og kald på det beste, og 3-4 på det verste, OM JEG HUSKER RETT.

     

    Det jeg husker fra egen skyting er at ammo/ rifle kombinasjonen som gav 855m/s i 36°C, gav 775 i -30°C. Jeg tror jeg kunne forklare all treffpunktendring med lavere hastighet, og høyere lufttetthet - det var iallefall ikke skandaløst mye forskjell på 100m. Har sikkert eldre data på det også, men har aldri gått spesielt inn for å kartlegge dette. 

    Men, jeg har sett en tendens til at det er mye bomming pga feil/ rar/ endret innskyting når det er f.eks. PRS-stevner og velig kaldt.

     

    Men si at du setter ringer på ei skinne av stål, som bare er festet på to punkter (ikke uvanlig) og et skop av alu imellom. Så avkjøler du med 50 grader. Skopet vil da trekke seg sammen litt mer enn dobbelt så mye (si det er 100mm mellom punktene, så er vi på sånn 0.1mm totalt) som skinna, og vil bøye skinna opp i endene og siktet opp. Hvor mye vil avhenge av innfesting og geometri, og hvor tykt og stivt ting er.

    Setter du derimot et skop av alu- gjerne et tjukt og solid et, i en ISMS fra spuhr, på ei skinne av stål som er frest i ett med låskassa, så vil stålskinna "strekke" den nedre delen av montasjen, men den er både stiv og tjukk, og utslaget på selve kikkertrøret vil bli mye mindre. Noen med Solid Works eller lignende kan sikkert modellere dette opp.

     

    På en AR som ER av aluminium, så er det jo ingen grunn til å sette noe annet enn alu ringer eller montasje oppå, med et alu kikkertrør i. Da er alt likt. Likevel kan man oppleve treffpunktendring om man f.eks. lar rifla stå i steiksola f.eks. bare kikkerten blir varm (veldig varm) eller bare varm på ei side. Kikkerter kan utvide seg, eller bøye seg så mye (helst plastikk spotteskop, er vel ikke vanlig på alurør) at de blir uskarpe, siden avstanden mellom linsene ikke stemmer lenger.

     

    K

     

    • Like 2
×
×
  • Create New...