Jump to content

evert

Members
  • Posts

    3,554
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by evert

  1. 24 minutes ago, pondus63 said:

    jeg var ikke helt fornøy med persisjonen med en gang jeg fikk den og så var det litt "twang" i fra fjæren, dette forsvant etter ca 1000 skudd og presisjonen er nå helt på topp. Fjær luffer må kjøres inn  :)  

     

     

     

     

     

     

     

     

    Om en fjærbørse har tilpassede fjærstyringer og er smurt riktig trenger den ikke "innkjøring". Når et gevær med underdimensjonert styring slutter å vibrere betyr det ofte at fjæra ikke er rett lenger, og dermed går trangere på styringen.

  2. 1 hour ago, spindrift said:

    Innertier!

     

    Når jeg (en gang i blant) leser artikler som omhandler forsking rundt bly, jakt og toksiske effekter, slår det meg at forskerne mangler en forståelse av konteksten.

     

    For meg virker det absurd at kulematerialet i en riflekule brukt til å felle hjortevilt, slaktet på vanlig måte, har toksikologisk betydning. Metallisk bly i solid form er nærmest biologisk inert, vi har ingen reseptorer for opptak av metallisk bly i mage-tarmkanalen. Blysalter, derimot, er noe helt annet.

     

    Det å være jeger (eller i en jegerfamilie) har sannsynligvis en statistisk koblingsulikevekt med andre, blyrelaterte aktiviteter. Som at man, fra barnsben av, skyter tusenvis av kuler med luftvåpen. Gjerne i en uventilert kjeller. Og her har vi kanskje noe å lære. Du husker hvor grå du ble på fingrene etter å ha håndtert 100 luftgeværkuler? Hvor mange tolvåringer husker å vaske labbene før de peller seg i nesa?

     

     

     

    Hvis bly i metallform ikke tas opp i fordøyelseskanalen, hvorfor finnes det da diverse medisinske publikasjoner som sier noe annet?

     

  3. Jeg har noen eldre varianter av Hw50 og Hw30 med dette avtrekket som Weihrauch kaller "Perfekt". Det er dette avtrekket den nyere Hw50 m/II har, faren min har også en eldre Hw30 med dette avtrekket.

     

    Min erfaring er at de er litt variable, og at avtrekksvekten og slep i trykkpunktet varierer.

    Har ikke veid noen av dem, så jeg kan dessverre ikke gi deg noen presis vekt. Men de bedre av dem er nok rundt 1kg, mens den med mest kryp og grums i trykkpunktet antagelig er noe tyngre.

    En Hw med "Rekord" varianten av avtrekket kan justeres veldig lav i avtrekksvekt om du legger litt innsats i det, men disse er en del tyngre, og påvirkes antagelig litt mer av hvor mye last de bærer, Hw30'ene i familien er noe lettere. Avtrekkene kan sikkert renses opp med litt arbeide.

     

    Vil egentlig anbefale deg å kjøpe en variant med "rekord" avtrekk dersom du ikke liker å gjøre avtrekksjobber på ting selv. 

    • Like 1
  4. 18 timer siden, E_Berg skrev:

    Hei, jeg har lest tråden innimellom uten å involvere meg, men nå føler jeg behov for å bryte inn litt. Det virker for meg som om du er veldig låst på at siden du har lavere hastighet og lavere kruttmengde enn fabrikkammunisjon så føler du at du er i trygt terreng. Dette er i så fall en svært feilaktig oppfatning. Du må også ta hensyn til brennhastigheten til kruttet du benytter, N310 er et særdeles rasktbrennende krutt, samtidig så benytter du det i 9x19, altså en forholdsvis liten hylse med lite tilgjengelig volum for gass til å ekspandere. Dette er en lite heldig situasjon som gjør at du får et meget høyt trykk....... Du bør ABSOLUTT ikke prøve å skyte med noen av de patronene du har ladet med 4,3 grain N310 uten å ha diskutert det med de først. Jeg ville personlig heller ikke ha skutt noen flere av patronene med 4,0 grain N310 heller for den saks skyld.

     

    Må bare støtte dette.

    Når folk insisterer på å lade 9x19 med N-310, får det være deres eget valg. Det kan gå helt fint, men man bør ha god forståelse for hvilke faktorer som gir trykkøkning i pistolpatroner før man setter igang, eller ihvertfall tilgang på gode data. Man gir fra seg mange av sikkerhetsmarginene med dette kruttet i 9x19.

     

    Jeg forstår at trådstarter sliter med kruttsøl og LEE Pro1000, jeg sleit med det samme selv i mange år, og ladet 124grs Kuler over 3,8-4,1 N-320, avhengig av kulekonstruksjon og settdybde. For å fa lavt kruttvolum i 9x19 børman gå til tyngre kuler, ikke raskere krutt. Men tyngre kuler har også potensiale for litt ukontrollerte trykkøkninger.

     

    Min løsningen på kruttsølet ble å slutte å lade 9x19 på Pro1000.

  5. 5 timer siden, Elmer K skrev:

    Imidlertid, du sier noe vesentlig - å ikke gi så hard krymp, en lett taperkrymp. Det er her jeg vil måtte jobbe/justere og finne den rette krympen. Dette tenkte jeg over i går. Det er her jeg får jobben.

    Frontierkula blir noe deformert ved min krymp. Kula er deformert, men kula er lett å banke ut!

     

    For hard tapercrimp gjør faktisk at kuler løsner. Tenk over det; hva er mest plastisk bly og kobber i kula, eller messingen i hylsa?

    Om die-settet og hylsene er riktig dimensjonert for kulene dine, skal det ikke trengs krymp for å holde fast ei pistolkule.

  6. Om du vil være litt mer konservativ, og unngå raske krutt, er min oppskrift på 9x19 følgende:

    -124grs kule

    -4,6-4,7grs N-330

    -billigste tennhetta jeg får tak på

    -patronlengde varierer med kuleprofil, men for en "normal" fmj ca 29mm

    -lett taper-crimp med minst mulig deformasjon av kula

     

     

  7. 7 minutter siden, asterix skrev:

    Det er lenge siden jeg skrudde på S&W, men mener å huske at en kan justere spenne i bladfjæren på en mod 60 med en liten skrue? Ta av skjefteplateneog og sjekk. Mulig jeg blander... 

     

    Du blander ;-) M60 og de andre J-rammene har spiralfjær.

    Det er K/L/N (og kanskje X?) rammene som har bladfjær og strammeskruen.

    • Like 1
  8. Utenfor Norge er den sikkert lett å få en fin sum for, men her hjemme avhenger det av at du treffer riktig kjøper.

    Samlermarkedet for luftvåpen er litt vanskelig her hjemme, noen ganger kan riktig person med riktig interesse dukke opp, og da er ting plutselig "mye verdt". Andre ganger er det ingen som er interessert, og da får man ikke stort.

     

    • Thanks 1
  9. På 21.3.2020 den 3.40, pondus63 skrev:

    LG90 er ikke et fjærgevær men et "singel-stroke pneumatic"  .... forløperen til PCP, et pump for et skudd

     

    Egentlig ikke forløperen til PCP, de tidlige gamle europeiske jakt- og armeluftgeværene var jo PCP'er.

    Men PCP fikk jo en moderne oppblomstring gjennom 1990-tallet, sånn sett var SSP foran moderne PCP'er. 

  10. 11 minutter siden, Nagant 762 skrev:

    La oss som koser oss med skytinga bare fordi vi liker at det smeller og at det blir noen spredte høl i pappen få lov til det, uten at det mumles om useriøse skyttere ( jepp, enkelte gjør det.) Selv om vi kanskje ikke legger så stor vekt på resultatene, eller har økonomi til å legge så mye penger i det, så betaler vi like mye i kontigent som de "dønn seriøse", ammunisjonen er minst like dyr for oss og fellesskapet med andre skyttere er ren mentalterapi (som oftest.) Jeg tror det kan bli dårlig med klubber rundt omkring om ikke alle tas vare på, hver på sitt nivå.

     

    Jepp, "seriøse skyttere" er en av de største truslene for skytesporten her i landet, fordi de ofte bidrar til å kvele blivende skyttere eller trivelige miljøer.

    • Like 4
  11. Ja, generelt sett. Men også kulas skjørt og diameter, og sikkert en hel del annet spiller inn.

    Alt som er med på å definere starttrykket (altså, trykket når kula "slipper" og begynner å gå ned igjennom pipa) påvirker hvordan stempelet lander.

    Men også for tunge kuler kan gi økt følt rekyl, dersom stempelet "spretter" mye.

     

    Er helt vanvittig hvor mye man kan henge seg opp i fjærgeværer... :-)

     

  12. 32 minutter siden, HW 90 skrev:

    Det er ikke fjær gevær, men gas ram gevær. 

    Observer at jeg skrev "stempelgevær" og ikke bare "fjærgevær" i første setning. En gas-ram er uansett også en fjær, en gass-fjær ;-)

    Min noe begrensede erfaring med gas-ram er at de kan være minst like skrape i rekylen som "vanlige" fjærgeværer.

    25fpe er uansett langt forbi det som er å anbefale når man vil ha fornuftig og kontrollerbar oppførsel fra et fjærgevær, personlig liker jeg mellom 8 og 14fpe avhengig av konstruksjon.

    Har du utstyr for å justere justere trykket? Kan hende den blir mer medgjørlig om du senker trykket litt?

     

    Ett spørsmål til:

    Har du forsøkt forskjellige kuler og kulevekter? Riktige kuler kan ofte dempe stempelrekylen noe.

  13. 33 minutter siden, HW 90 skrev:

    Geværet er så si nytt. Det merkeligste er at Landrø ikke kan dette i det hele tatt. Men hva har pakningene med dette å gjøre? 

     

    Norske forhandlere kan ikke stempelgeværer.

    Pakningene er en kritisk komponent i fjærgeværer, og dårlige pakninger kan gi veldig skarp rekyl, fordi stempelet ikk bremses riktig opp.

     

  14. 47 minutter siden, aps skrev:

    med squaredeal som plan B/C, men den er uansett upgrade fra lee . 

     

    Dessverre er det ikke helt den store besparelsen på 9mm lading om dagen.

     Det største problemet med SD er at man er låst til Dillon dier, og de er ikke like fornuftig dimensjonert som LEE sine.

    Loadmasteren i 9mm er faktisk ikke helt ubrukelig, men man må være inneforstått med at det er litt strikk-binders-og-mikke-mus.

  15. På 1.3.2020 den 12.57, meatpukk skrev:

    I file de flush og fint er det minste problemet.

     

    Nettopp! Man kan tjate og gnåle så mye man vil om utseende, men det er faktisk ikke det viktige.

    • Like 1
  16. 12 timer siden, Gamle Erik skrev:

     Men er helt enig, fagfolk er fagfolk. Skulle jeg ha trengt nytt løp feks så hadde pistolen møtt borsemaker asap. Man skal kjenne sine begrensninger. 

     

    Og det er det dessverre mange norske "børsemakere" med fagbrev som ikke gjør.(kjenner begrensningene sine altså)

    Det er ikke alle børsemakere som kan håndvåpen godt nok til å arbeide på konkurransevåpen.

  17. Jeg fikk faktisk til å zinkfosfatisere noen smådeler med "ferro-bet" rustfjerner (enkleste tilgangen på fosforsyre, men den inneholder noe annet tull også) og sinkspon fra en anode kjøpt på biltema.

    Det skal være mulig å få tak i renere fosforsyre fra firmaer som driver med utstyr for hjemme-brygging av øl, brukes visstnok til rens av bryggekar.

  18. 1 time siden, Geco5 skrev:

    Etter min mening er det tullete å prate om fylingsgrad, som et moment for ugjevn tenning/forbrenning, selv i ei stor svartkrutt hylse som i 38 SP, så lenge det gir pressisjon! Dette er tullete spekulasjoner jeg hørt hørt i flere ti-år.

     

    Vel, jeg opplever problemet som reellt, og problemet er absolutt tilstede med 38special og lette kuler.

    Opplever at førsteskudd, der en løfter fra 45grader, og påfølgende skudd har veldig forskjellig hastighet når man skyter over kronograf. Det er nærliggende å anta at dett handler om kruttets posisjon i hylsa, kombinert med lav fyllingsgrad.

    Har ved flere anledninger sett resultatet av det på skiva også, der førsteskuddet sitter lavere enn resten.

    Som du selv sier er maksladninger med n-310 mer stabilt enn mye annet, men jeg opplever Hodgdon Clays som hakket bedre.

    148grs wadcuttere fyller opp såpass mye av hylsa at problemet forsvinner, men med 125grs wadcuttere er det absolutt tilstede.

×
×
  • Create New...