Jump to content

oles

Members
  • Posts

    43
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by oles

  1. Svaret jeg fikk var at det dannes en "bølge", et slags vakuum foran kula på sin vei mot målet

    Dette er iallefall det jeg gjerne kaller "endeløst tøv"! Surr vaseri og mytespinning, gå heller tolv ganger baklengs rundt rifla før du skyter.

     

    Ta nå heller å les litt om supersonisk strømning og ytreballistikk, vakuum meg her og der, "smeller i det den bryter lydmuren",

    Og hør på LeBoost.

     

    Man kan skyte akkurat like bra i øsende regn som i solskinn, eller bedre, merkelig nok, for jeg synes det er litt rart at ikke en og annen kule treffer en regndråpe, selv om det er langt mellom dem.

    Kanskje regne på sannsynlighet, hmm...

     

    K

     

    Jeg gjorde en enkel baksiden-av-en-konvoluttberegning basert på data (dråpenes fallhastighet og størrelse) fra denne SINTEF-rapporten om slagregn. Sannsynligheten for at en kule treffer en eller flere regndråper etter 100 meter er noen få prosent i striregn, og på noen få prosent av skuddene har vi litt mindre enn optimalt avtrekk noen hver av oss. :)

  2. Banen der jaktfelten likker på høyre side. De har merket fra veien, så det er greit å finne fram.

     

    Løypa har vært flott på dette stevnet.

    Men det har ikke vært noe sted å komme inn der. (Kansje det kunne vært bedre)

    MEN....

    Håper det ikke er så glatt som det var i fjor, da folk falt mellom holdene.

     

    Lykke til folkens.

     

    Det var der jeg trodde det var, ja! Tusen takk :-)

  3. noen som vet hvordan den er i kal 223? ser på ny rifle i 223, og den falt veldig i smak.

     

    Jeg har hatt en T3 Tac i .223 i 3 år og et par tusen skudd til nå. Funksjon og presisjon er 100%. Den er et tungt beist å drasse rundt (nøyaktig 3.8 kg. med 60 cm. løp uten siktemidler), men jeg bruker den til jaktfelt og der er den perfekt. Justerbar kolbekam og -lengde gir optimalt anlegg. Med skjønnsomt valg av kikkert kniper man den såvidt ned i 4500 gram (slik at den går i jegerklassen i jaktfelt). Løpet mantler påfallende lite. Mine evner som benkeskytter er den begrensende faktor mht. presisjon med all ammo jeg har prøvd unntatt Wolf.

     

    Den er stygg og svart og det er mye plast, men den gjør akkurat det den skal hele tiden hver gang.

     

    Anbefales!

  4. Hvilken presisjon kan man regne med å få i ei Tikka T3 Super Varmint i dette kaliberet?

    Blir den framtung med demper?

     

    Veldig god presisjon.

     

    Den er framtung allerede før du skrur på demperen. :shock:

  5. Har godkjent søknad for pistol 22 LR liggende...Har vært medlem i pistolklubben i litt over et år nå og har skutt VM-program inne og Militærfelt ute.

    Mange sier at en bør kjøpe en brukt matchpistol...men får meg ikke helt til å like disse "rørtengene" som en allround pistol. Har skutt mest med Hämmerli X-esse i klubben og liker denne ganske så bra, og den er jo mer lik en "vanlig" pistol.

    Men saken er at i vinterhalvåret skyter vi inne, og bare VM-program.

    Det store spørsmålet er da om jeg stiller med et stort handikap med en pistol som X-esse??

    Har klart meg noelunde bra så langt, men lurer jo på om det er mye å hente på å skyte med rørtang:-)

     

    En X-esse koster ca 5000kr og en matchpistol på øverste hylle minst 12000kr så det må jo være litt forskjeller her.

     

    Hadde også vært takknemlig for erfaringer, både gode og dårlige, ang. Hämmerli X-esse...evt. andre aktuelle i samme prisklasse.

     

    Den vesentligste forskjellen er ikke om pistolen arbeider etter rørtang-prinsippet: Anatomisk skjefte har mye å si!

     

    Hvis du vil spare penger, vil jeg anbefale en Ruger MkIII eller Browning Buckmark - gjerne brukt - og et nytt anatomisk skjefte, f. eks. Nill. Dette skulle til sammen la seg gjøre for ca. 4000 kr, og du skal bli ganske god før utstyret begrenser de sportslige resultatene (forbehold her om at hendene dine er slik at du ikke trenger de mer avanserte avtrekksjusteringsmulighetene). Hvis du skulle bli så god (eller rik) at du vil ha rørtang likevel taper du ikke stort når du evt. selger Rugeren eller hva det nå blir. Lykke til!

  6. Det dannes salter når de korrosive hettene avfyres. Olje løser ikke opp salt, vann gjør. :wink:

    Sitter saltet i mikroporer i løpet er det ikke sikkert du får det ut med vanlig puss.

     

    Aha takker men da er det nok best og pusse med vann da ja hehe...Er såpe i vannet og ambefale eller er det likegreit med reint vann?

     

    Varmtvann er det tradisjonelle.

     

    Å skyte noen få skudd med nye patroner etter å ha skutt ferdig med de gamle er en god (om enn ikke ny) ide. Det må nok pusses godt etterpå uansett, men mye av de korrosive forbindelsene blir blåst ut.

  7. Bruker en leupold 2-7*33 nå, men kunne tenkt meg en større kikkert for jakt om kvelden. Hva anbefales med tanke på øyeavstand og lysgjennomgang.

     

    De nye Swarovski Z6 og Z6i har 95 mm øyeavstand. Den største er 2,5-15x56, og representerer antagelig en uslåelig kombinasjon av øyeavstand og mørkeegenskaper. Det store zoomområdet kommer som en bonus. Prisen er grufull, men etter et års tid er utgiften glemt og du har en storartet kikkert i 10 eller 20 år til.

  8. Denne ble utprøvd på en jakttur da proviantforrådet begynte å bli tynt:

     

    1 boks Trondheims Turistproviant (evt. RSP)

    1 boks tomatbønner

    Tabasco

     

    Turistprovianten varmes lett i steikepanna, overhelles tomatbønnene og smakes til med rikelige mengder tabasco.

     

     

    Anbefales ikke :oops: Det måtte nokså rikelige mengder ketchup til før det ble spiselig.

     

    RSP/TTP må stekes ordentlig - hvis man ikke har tid til det er den bedre kald. Neste gang kan du steke den hardt med rikelig salt og pepper og legge den over på tallerkenen før du varmer bønnene i pannen og serverer dem ved siden av :-)

  9. Da jeg var ung og blakk, eksperimenterte jeg frem følgende rett:

     

    Eggikål

     

    Kål

    Egg

    olje til steking

    krydder

     

    Skjær kålen i fine strimler. Stek den i olje i teflonpanne; rør godt (den blir lett svidd). Når kålen begynner å bli passe mør tilsettes ønsket antall egg og litt vann, og det røres intenst inntil eggene er passe koagulerte (ikke for mye!). Salt, pepper, hvitløk etter smak. Serveres med brødskive.

     

    Resultatet ser ikke bra ut, men smaker utmerket og gir høyverdig næring. Kål er ekstremt billig.

  10. så 223 er billigst ?

    22-250 raskest?

    er det enste ?

    man får de samma kule typene og greier ferdigrulla+ (venter nok noen år med hjemmeladning)

     

    Det er nok større utvalg i ferdig ammo til .223

  11. http://www.tikka.fi/ last ned katalogen, siste side har løpslengder og vekter.

     

    Varmint og Tactical har lik vekt 3,6kg (med unntak av av 300w som er 3.7kg). Løpslengde for 223Rem og 308w er 51cm (kommer gjenget for flammedemper/lyddemper) .

    Super Varmint veier 3.7kg

    Lite ca 2.8kg, Hunter ca 3.1kg og med Laminert kolbe ca 3.1kg.

     

    Har selv en T3 SV i 223Rem (ett verktøy, ikke noe kose våpen) og den er fin når det er snakk om få meter fra bilen til post/skytebane.

    Prøvde en Lite i 6.5x55, lett og fin, men jeg synes Hunter og Laminert ser bedre ut.

    Skal du traske endel, så kan jeg ikke anbefale Tactical, Varmint eller Supervarmint, spesielt ikke om man skal ha demper på de. Skal du sitte på post og ha noe stødigt å skyte med, er dog visa en annen. :wink:

     

    Tactical kommer også i 60cm for 308w :wink:

     

    For .223 også! Og den veier 3.8 kg.

  12. regne med at det er samme prosessen med NM60, mhva skjer med dette i løpet? brener det opp? eller legger det seg i lag med kruttslammet? eller forbrenner det totalt og lager et slags sot som legger seg i løpet. for som sagt har jeg følelsen av at løp skutt med nato er svartere enn løp skutt med annen ammo. (subjektiv oppfatning)

     

    om du finner ut hva det er hadde det vært gøy å vite. å om du finner ut hva som skjer med det ved avfyring hadde det vært enda mer interessant.

     

    Mens John sjekker kan jeg spekulere litt! :)

     

    Jeg vet ikke hva som brukes på NM60, men noe som har vært brukt til den slags er et stoff som kalles bitumen. Det brukes også som bindemiddel i asfalt. Det er den tyngste fraksjonen som kommer når man destillerer råolje i oljeraffinerier. Ved romtemperatur er det knallhardt, men oppvarmet til noen hundre grader blir det mykt (tenk på nylagt asfalt). Kjemisk sett er bitumen nokså beslektet med det svarte som sitter igjen i løpet etter skyting uansett (polyaromatiske hydrokarboner, sotpartikler etc), så jeg ville ikke tro at det har så mye å si for sotingen (som jo kan variere ganske mye med forskjellig ammo uten "lim"). Bitumen gjennomgår utvilsomt kjemiske forandringer under avfyringen, antagelig i en retning som får det til å ligne ennå mer på kruttslam.

     

    - men kanskje stoffet er noe helt annet? :)

  13. på et annet forum hadde jeg samme spørsmålet, hvem har erfaring med slik ammo. tidligere var den jo ganske rimelig. vet noen hvor man får tak i slikt i dag?

     

    tenkte på 308w, .223r og 9mm p.

     

    erfaringer noen?

     

    Jeg kjøpte litt i .223 hos Landrø på Lillestrøm. Min Tikka T3 likte ikke Wolf i det hele tatt og spredde 10 cm. på 100 meter (mot normalt 3 med 55 grains American Eagle som heller ikke er så forseggjort). En venn av meg har en russiskprodusert halvautomat i samme kaliber, og i den fungerte det bra. Røyk, flamme, lukt og sot var det rikelig av uansett rifle.

  14. Hei

    Er det bare jeg som begynner å bli umåtelig paranoid, eller?

    Leste nettop en annen tråd, hvor det ble postet en lang prossedyre for å maksimalisere antall våpen i en persons eie. Denne gangen var det ikke en gang et spørsmål om dette, det bare kom en oppskrift.

     

    Jeg begynner å regaere negativt på at svar av den typen som ble postet (ikke et vondt ord om posteren, alt er i bunn og grunn sant og riktig) i et offentlig forum? er ikke den naturlig konsekvensen av slike "hvordan få mest mulig våpen" oppskrifter at det kommer nok et rundskriv med mer innstrammninger?

    Jeg har nok utnyttet flere slike smutthull en de fleste andre her eller på SL, men jeg kan ikke skjønne behovet for poste slike lister i et froum som leses og kan leses av absolutt alle med tilgang til en pc og internett. Hva er egentlig hensikten med det? om noen lurer på hva som er smartest, så kan det vel sendes i PM?

     

    Det kan da heller ikke være videre fomålstjensestelig å erklære et spesifikt våpenkontor som fientlige, og komme med forslag til hvordan de skal lures? I et offentlig tilgjengelig forum?

     

    Sic transit gloria mundi

     

    Undertegnede er forfatter av innlegget som kommenteres. Bakgrunnen for innlegget er personlige erfaringer: Jeg ønsket å begynne å konkurrere i grovpistoldisiplinene, og det viste seg å ikke være så greit. Jeg ønsker et livskraftig skyttermiljø der skytterne deltar i flere disipliner, og der ligger motivasjonen for innlegget. Det er ikke min mening å erklære enkeltkontorer som fiendtlige, og hvis innlegget er formulert slik at det er en opplagt tolkning må jeg se nærmere på det. Hensikten var å henlede leserens oppmerksomhet på det faktum at enkelte våpenkontorer praktiserer reglene strengt bokstavelig. Det er ikke snakk om å lure noen (jeg tar avstand fra Hassels bruk av uttrykket "smutthull") men snarere å vise at reglene og deres håndhevelse er slik at ubetenksomme våpenkjøp kan føre til begrensninger i mulighetene for å delta i konkurranseskyting senere. At søknadenes rekkefølge har betydning har jeg ikke bare erfart direkte, men også fått bekreftet muntlig fra min saksbehandler ved våpenkontoret.

     

    Er det virkelig slik at det sitter noen i politiet og prøver å tenke ut muligheter for å forpurre aktive skytteres anskaffelse av lovlige konkurransevåpen? Som alle gode konspirasjonsteorier er denne umulig å bevise eller motbevise. Jeg velger å tro at det ikke er sånn - kall meg naiv ...

     

    Våpenloven er litt spesiell: Stortinget gir Kongen (les regjeringen) fullmakt til å bestemme det meste. Regjeringen v. Justisdepartementet har vedtatt våpenforskriften, som gir politiet vide fullmakter. Dermed står vi i fare for å få en sprikende praksis, noe vi vitterlig har. Det fine med detaljerte regler som håndheves nøye er at rettigheter, plikter og forbud blir klart definerte. Det fører til ryddighet og til likhet for loven. Slik forutsigelighet er et gode; det skaper tillit til forvaltningsapparatet og motvirker politikerforakt. Det forutsetter imidlertid at reglenes konsekvenser og fortolkninger er offentlig tilgjengelig.

     

    slik går det med all jordens herlighet - dette sitatet brukes oftest når noe har gått ettertrykkelig til Helheim - så ille er det vel ikke? :)

  15. Hei!

     

     

    Noen som vet om denne nice "lommepistolen" er kommet til Norge enda?

     

    Link: http://ruger.com/LCP/

     

    Denne skulle kunne brukes til spesialpistol på felt.

     

    Hvor mange våpen kan en som førstegans søker på håndvåpen, søke på før saksbehandler setter seg på bakbena?

     

    Blir for mange om man skal delta i alle klasser på stever. Finfelt, militærfelt, revolverfelt, spesialpistol, spesialrevolver, mag1, mag2, VM, praktisk osv osv..

     

    Edit: Originalinnlegget utløste ubehag hos enkelte, og ble derfor revidert.

     

    Her må du tenke deg nøye om før du søker. Det står ikke i profilen din hvor du bor; praksis kan variere sterkt mellom politidistriktene, men enkelte steder kan rekkefølgen du kjøper våpnene i ha svært mye å si for hvilke våpen du får tillatelse til å kjøpe. Hvis du har et våpen som lovlig kan brukes i en disiplin, risikerer du å ikke få kjøpe et våpen til som er lovlig samme disiplin, selv om våpenet du allerede har er fullstendig uegnet. Et eksempel: Du kjøper en pistol i 9mm til bruk i grenen militærfelt. Deretter vil du kjøpe en pistol i .32S&W Long til grovpistoldisiplinene (hurtig grov, VM, grov, grovfelt), men får nei fordi 9mm-pistolen din er lovlig å bruke til det samme. At du er sjanseløs i grovpistolkonkurranser med 9-millimeteren din godtas ikke som argument ved alle politidistrikter.

     

    Lykke til!

  16. Hei.

    Tenkte jeg skulle sjekke ut WSM og/eller WSSM kalibrene. I hvert fall ett av dem. Problemet er hvilket

    jeg skal velge. Er det noen på forumet som har noen erfaringer ? Prøvde å søke, men fikk ikke opp mye info.

     

    Jeg har ingen erfaring med noen av disse, men synser friskt i vei like fullt! For å være litt kjedelig: Hva skal du bruke kaliberet til? Disse kalibrene utmerker seg ved flate kulebaner. Hvis du tenker jakt, ser jeg bare ett kaliber av disse som har noe for seg: .270WSM til reinsjakt. For annen jakt trenger du ikke de flate kulebanene, og til rein trenger du ikke noe grøvre enn .270. Til rådyr og bever er sikkert WSSM-ene greie nok, men som noen andre skrev finnes det andre kalibre som gjør mye av det samme og som er billigere/lettere tilgjengelige/lettere å lade. (.22-250, .243 Win., .25-06). Hvis du tenker konkurranseskyting ser jeg heller ikke noen praktiske argumenter for noen av disse kalibrene. (Jaktfelt? .223 har alle fordelene og ingen av ulempene. Elgbane? 6,5x55 har alle fordelene etc. Benchrest eller fririfle? 6mmBR er tingen der. DFS: Ikke tenk på det en gang. Metallsilhuett eller uformelle langholdsstevner? Kanskje 7mmWSM eller .300WSM, men med lange kuler er nok en vanlig 7mmRM eller .300WM bedre egnet)

     

    Hvis det bare er fordi det er gøy å ha noe litt eksotisk, derimot, er det bare å kjøre på! :D .25WSSM og .325WSM er kanskje de aller mest obskure :)

×
×
  • Create New...