KeDaaIttepaa Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Hei. Jeg driver å jakter litt ærfugl og er veldig glad i spekemat! Så kom jeg over en side på nettet hvor dem fortalte hvordan lage speket andebryst. Så lurer jeg på om noen her inne kanskje veit om det fungerer med ærfugl? Kanskje noen som har gjordt det før å har noen erfaringer å dele? KeDaaIttepaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Det er nok bare å følge samme prosedyre som andebryst. Aldri prøvd det sjøl, men mener det var det eg fikk smake en gang, enten speka eller røykt. God var det lell. Gjerne legg ut kordan det ble. Da må eg prøve meg med skarv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydrox Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Skal jaggu meg hente opp noen biter i fra jakten i fjor å prøve. Skal vi samkjøre litt Xesray? Hvis vi tar to skarvefilleter hver så prøver vi 4 forskjellige tider liggende i salt. 1,2,3 og 4 døgn kanskje? Er det noen forskjell på hvordan kjøttet tar til seg alt med tanke på om kjøttet har vært nedfrosset eller ikke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 4 døgn i salt lake, e du helt gal? Har snakker vi timer. Det er bare en liten file. Må lese litt først om det, men vi burde prøve. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydrox Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Trodde poenget var å bli tørst jeg, øl er jo godt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OIH Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 Jeg har smakt. Tror det tar tid å vende seg til. Jeg ble ikke overbevist. Relativt tydelig transmak gjennom saltet. Men jeg liker ikke tørrfisk heller... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 No skal ikkje sjøfugl smake tran, så da må det blitt gjort feil. Ja du har et poeng det Hydrox, men oversalt kjøtt er ikkje godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Har prøvd et par varianter av speket ærfuglbryst. 1. Tørrsalting med rikelige mengder grovsalt i 8 timer. 2. Salting i lake. Salting i lake gir saftigere kjøtt som jeg har brukt i enkle små "forrett-salater", mens tørrsaltingen gir fastere tyggemotstand, lengre holdbarhet og fungerer som et mer typisk "ølsnacks". En av favorittene lager jeg ved å skjære de tørrsaltede filetene i tynne skiver, dandere på flatbrød, legge på en klatt seterrømme og pynte med litt rogn av ørret eller lodde. Har erfart at en chablis eller tørr riesling fungerer veldig bra til sjøsmaken i ærfuglen. Nær det gjelder tørkeprosessen er det viktig at filetene henger luftig. Har prøvd tørking i kjøleskap en ukes tid og i romtemperatur noen dager. Tørking i romtemperatur går naturlig nok raskere, men tørker filetene for lenge blir de steinharde. Har brukt metodene over både på fersk og frossen fugl. Funker også for lårene, men da trengs det litt mer finjobbing med kniven for å få skåret ut spiseklare biter. Arne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Kor lenge lar du de henge da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Tommelfingerregelen min er henging/tørking i en uke, men hvis tørkingen skjer i romtemperatur er det lurt å sjekke filetene/lårene etter 3-4 dager og avbryte tørkingen hvis de ser ut som om de er spiseklare. Arne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KeDaaIttepaa Posted October 4, 2015 Author Share Posted October 4, 2015 Tusen takk for masse gode svar! Skal prøve meg fram litt nå! Men jeg leste at på and skulle du la fileten ligge i ett døgn i tørt salt. Så skulle det taes opp, tørke av saltet, smøre på litt pepper og Henges i spekepose i ca en uke. Høres det ut som en måte å prøve på? KeDaaIttpaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Pepring og henging en uke funker sikkert greit. Hvis et døgn i salt gir for mye saltsmak, får du justere saltingstiden neste gang. Lykke til! Arne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.