Jump to content

Castor

Members
 • Content count

  622
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Castor last won the day on October 3

Castor had the most liked content!

Community Reputation

159 Excellent

1 Follower

 1. Revejakten 2017/2018

  Veldig bra innstilling det å ta vare på reveskinn, men det krever en del innsats for å få til et bra resultat, er min erfaring. En annen vinkling, enn å ta vare på reveskinn, er å ta vare på og prekivere reve.....haler. Krever betydelig mindre innsats enn det å ta vare på skinnet/ene. Et annet moment er at revehalene ikke varierer så veldig mye i kvalitet i forhold til selve skinnet synes jeg. Her ser dere bilde av begynnelsen på en kreasjon av revehaler. Skal komme tilbake til hvordan det ser ut, bare jeg får nok revehaler, som kan ta en del tid, om "fremdriften" er lik forrige sesong, eller sesongen før der osv Om man vil ta den "helt ut" kan man for eksempel få laget en skinnvest, slik som på bildet under. En dyktig buntmaker ordner det ganske lett, til og med etter mål. Det er en garantert "eye catcher".......spesielt om man dukker opp på Sandvika Storsenter for eksempel, med en slik kreasjon. Alle vil plutselig bort for å slå av en prat og ta og tafse på en, mens andre "spytter" etter en stakkar, men som nevnt, man blir veldig fort kjent med fullstendig fremmede mennesker på en helt ny måte liksom. Om man imidlertid ikke liker oppmerksomhet........ja dere skjønner, da bør man ikke dukke opp på Sandvika Storsenter, med denne vesten Front/foran Vesten er som dere ser (fleece) foret innvendig og er nok det varmeste plagget jeg noen gang har vært borti......og jeg fryser ganske lett. Bakdelen med et slik plagg, er at man får start-nekt tvert, om man dukker opp første dag i elgjakta for eksempel påmontert denne vesten, men rundt bålet eller evt inni gapahuken etter endt drev, er det derimot ingen problem å slenge på seg vesten. Bak Det er en fordel om man har såpass mange skinn når man evt vurderer å få laget en slik vest, at man kan gradere de inn etter farge og lengde, for eksempel. På denne vesten er selve grom-skinnet i midten, mens på hver side er det annen og litt lysere fargenyanse. Jeg fikk laget min vest med "rævskinn" inkludert som dere ser. Anbefales Husker ikke akkurat hvor mange skinn det gikk med til denne vesten, men tipper at det var ca 10 stk. Det er mange dyktige "stylister" i mangel av et bedre ord, rundt omkring i landet, som bare venter på og jobbe med prosjekter, lik eller i nærheten av den på bildet over. Neste for meg nå, blir ei reveskinns lue. Synes de er jæva tøffe OG er de like varme som reveskinns-vesten, går sikkert knotten fort i overload Uansett....lykke til videre med revejakta og evt prekivering av reveskinn ØyvindK
 2. For å bruke ditt eget uttrykk Higraver....lykke til. Jeg har ikke nevnt at norske rådyr har hjelm, så hvor du har fått det fra aner ikke jeg, men jeg har sett en god del og erfart en god del opp gjennom årene. Når det er sagt....... har heller aldri hatt problem med å avlive rådyr, enten det er etter påkjørsel eller på jakt, men jeg bruker heller ikke spade på de. Så vil jeg ha meg frabedt sleivkjeft av typen "kanskje egen erfaring" slikt kan du spare deg for og er på grensen til det man kan definere som ærekrenkende beskyldning. Slikt vil jeg ikke ha hengene på meg.
 3. Varmevest

  Må ta med Alpenheat å da. De og lager greie varmevester. Jeg har begge, både Alpenheat og Varmevest.no....holder en knapp på Varmevest sin utgave. Kan også brukes uten at varme-elementene er påslått, ved at det er en form for boblestoff/isolasjon i de. Snakka med Varmevest.no teamet på Villmarksmessa, var det i år, eller var det i 2016.....husker ikke helt. Nuvel der er serviceinnstillingen på topp Det som imidlertid er vel så viktig er passformen, som skal være tettsittende OG ikke minst at varmevesten skal sitte nærmest kroppen for å sikre best mulig varmeoverføring. Ikke bra å ha forsvarets brynje under og så varmevesten utenpå. Varmevesten skal sitte inntil kroppen, som nevnt. Har brukt varmevest i forbindelse med åtejakt og posteringsjakt på rev i årevis. Fungerer helt topp.....varmevest.no best En jeger som er mett og god og varm er en god jeger, akkurat som HV soldaten. Og motsatt, en jeger som fryser votter og vinter, greier aldri å sitte i ro. Ja nå snakker jeg kun for meg selv.
 4. Rådyrjakta 2017

  Da har man flådd og dandert rådyr. Ang kjøtt-ødeleggelse, så har jeg tatt noen bilder, slik at dere kan se hva slags virkning Hornady SST 150 grs (trodde det var VMAX jeg brukte, men nei) har på et rådyr-kje. Pleier ikke legge ut slike bilder, da jeg synes de er makabre, men her kan man faktisk lære litt av hvert og komme til en konklusjon. Her ser dere inngang (omtrent mitt i bildet) og utgangshull. Diameter på utgangshull vil jeg anslå til å være ca 2,5 cm eller på størrelse med en 5 krone Innvendig innslag. Ca 3 cm i diameter. Mao kula har ekspandert rett etter kontakt med skinnet. Utgang. Ca 3x12 cm mao helt ødeleggende og veldig human virkning vil jeg si. Her er det en kombinasjon av fart, sjokk-effekt og kulekonstruksjon som har før til denne gedigne flenga. Jeg vil anslå at ca 60 - 70% av bogene er ødelagt. Blir vel ca 2 kg på dette kje'et. Konklusjon, som er min høyst private konklusjon: - denne kula er noe av det mest virkningsfulle en kan bruke for i størst mulig grad å ankre dyret på stedet. - det er ikke førstevalget om en er opptatt å å spare mest mulig kjøtt. - jeg ville ikke brukt denne kula på elgjakt, eller på storvilt av elg-størrelse, eller større, da den etter mitt syn holder for dårlig sammen. Til alt under......helt greit. - skuddet må plasseres pinlig nøyaktig, for å unngå at kula tar en tur innom vomma på sin ferd gjennom skrotten. Heller for langt foran, enn bak forbeinet. Så vet dere det.
 5. Higraver........hva tror du kunne skjedd hvis du slo et sprellende rådyr 25 ganger i skallen med den foldespaden fra Forsvaret, idet en småbarnsfamilie kom kjørende forbi.......er det fortsatt å oppfatte som human avlivning slik småbarnsfamilien ser det??
 6. Støtter overstående innlegg. Kan som nevnt over her fort bli svarteper ut av det. Tenke før en handler vil jeg anbefale. Som også nevnt i det siterte innlegget, vi lever i en fullstendig hysterisk verden og det som i utgangspunktet var ment godt kan fort vekk ende opp som en inhuman avlivning. Kommer an på øyet som ser og tolker.
 7. REVEJAKTEN 2017-2018

  Hitproof og Winter.......gratulerer med flott fangst. Winter, den reven der ser ut til å ha prima pels som bør tas vare på. Her i Kongsberg og de områdene jeg har tilgang på, går det sikkert med 10 rev før en poffer rev med prima kvalitet pels, lik den på bildet, så dette var en gild kar ja.
 8. Rådyrjakta 2017

  Er litt usikker på om dette innlegget bør legges inn under revejakta 2017, eller rådyrjakta 2017, men jeg prøver meg her jeg. Har nettopp kommet hjem fra revejakt. Ingen rev observert og lagt i bakken og derved ikke noe pels på knaggen, men tvert imot rådyr i bakken og etter hvert, kjøtt i fryseboksen. Satt og titta oppe i jaktstigen min jeg vet dere. Tiden kom og tiden gikk, helt dødt inntil ei geit med 2 kje dukket opp i 2dre enden av snauhogsten. Kom trippenes så fint og fjongt. Titta på de sikkert i 5 minutter for å avgjøre om det var et bukke-kje med. Tenkte evt på å knerte bukke-kje, men nei, så da ble det dette geite kje'et dere ser på bildet. Det var helt uproblematisk å legge dyret i bakken, med siktet innstilt på 20x forstørrelse og fjellstøtt anlegg for rifla. Det ble nesten litt for personlig og intim felling ut av det, merker jeg. Med Hornady SST i tuppen av patrona, i kjedlige kaliber 308 var virkningen brutal for å si det slik. Kje'et ble rett og slett slått rett ned i bakken.......på stedet hvil.....og hvil. Stort mer human avlivning er det ikke mulig å få til, etter treff dønn iht jegerprøveboka. Snipp snapp snute så var denne revehistorien over, som etter hvert ble til en rådyrhistorie, men spennende var det, mens det sto på.
 9. Gutless metode istedenfor utvomming?

  Kom på et moment til, i forbindelse med partering av kjøtt, enten det være seg utbeining, flåing, oppdeling og grovpartering. En skarp kniv og en liten dose tålmodighet medvirker til at slaktet ser mye penere ut. Spesielt når det presenteres for fruen i huset. Kommer en hjem med et pent slakt......merk dere....et pent slakt.....ikke som et slakt....har en mye mer å gå på mht fremtidige jakt-turer for eksempel. Ytterpunktet den andre veien, er om en slenger et slakt på bordet, som ser ut som det er dratt gjennom myr og kratt.....og topper det med et gedigent vomskudd, da er det ingen jeg kjenner som blir særlig imponert over hva en har fått til. For meg er slakting og partering en del av jaktopplevelsen, eller totalopplevelsen av turen i fjell og skog Jeg driver ikke å stresser for å bli fortest mulig ferdig. Dette er hva som er å finne av slakteutstyr i sekken min på fjellet og i skogen. Som dere ser.....en 10 kroners Mora kniv....til å snitte rundt knehasene med. Ingen problem om en mister den. Bare å kjøpe ny. Blir jævla fort sløv, men lett å sette opp Havalon kniv. Anbefales, spesielt med et på ekstra blad på lur. Genial konstruksjon. Dette er ikke en machete, men et "kirurgisk" instument, så her er det ikke bryt og bend som gjelder, men tvert imot presisjons snitting. Ellers....svamp....til å tørke blod ut av bukhulen med Treflisa dere ser, er til å holde brystbeinet fra hverandre med etter saging. Får bedre kontroll inni bryst og buk, når en kiler denne på plass. Når en er ferdig med operasjonen, kan en kaste treflisa, evt fyre den opp i ovnen på hytta. Jeg er for gjenbruk og ikke minst....resirkulering og så er den gratis a gitt. Ikke mye som er det i dagens Norge. Strips og strikk er kjekt å ha i ymse sammenheng. Så er det den geniale EKA kniven da, med bukspretter i andre enden. Genial den også. Flere par latex hansker må en ha med. Bare å fyre opp etter bruk. Det meste på bildet over er egentlig selvforklarende. En liten historie ang latex hanskene til slutt. Vi sto å slakta nyskutt rein et år. Jeg dro på meg latex hanskene og ga et par til kompisen. Dette ble for mye for han, for han hadde ikke brukt latex hansker før. Kompisen dro ned buksa og lurte på om jeg var klar til å utføre en rektal undersøkelse. Så slenget han hanskene i lyngen og dro rett på hytta for å fordøye latex hanskene med en ørliten nabbe, Det gikk bra da. Alle overlevde, for å si det slik Det desidert værste jeg ser, er når kara drar opp kniv med blod på eggen. Blir bortvist omgående og rett bort i nærmeste bekk for vask av kniv. Det var det i denne omgangen.
 10. Gutless metode istedenfor utvomming?

  Nå er det vel etterlatenskaper og likdeler etter storvilt det er snakk om her da og ikke fjærkre......det er å dra det litt vel langt synes jeg. Når det et sagt, så er jeg enig i at dette med utbeining i felt ikke synes å være et utbredt og stort "problem" for de som definerer det som det. Bildet i innlegget mitt over her, er faktisk de første etterlatenskaper av utbeining i felt jeg har kommet over på vidda i løpet at de årene jeg har jakta der. Hadde utbeiner anbrakt etterlatenskapene litt mer diskret, så hadde det ikke blitt bilde ut av det. Vi lever jo tross alt i 2017 .......tiden går forover.......muligens så har slakteteknikk utviklet seg også?? Hver og en må slakte å stå i som de vil for meg, men om man velger utbeining, så kan det være en tanke og ikke etterlate likdeler på turstien fra Mårbu til Lågaros, for eksempel. igjen........diskresjon.........og sunt bondevett, kommer man langt med. Jeg står imidlertid strak for standpunktet mitt om at hver og en må få slakte som de vil. igjen........har en betalt for løyver, må det være opp til hver og en og prekivere kjøttet som de vil.
 11. Gutless metode istedenfor utvomming?

  Er vel ikke noe tradisjon for "gutless'en" i Norge. Er vel det som er største ankepunktet her. Vet om en grunneier som ble fly forbannet når vedkommende fikk høre at en av jegerne hadde beinet ut i felt og bare tatt med kjøttet. På den annen side har jo jegeren alt betalt for løyvet og jeg synes at man bør få prekivere kjøttet slik man vil. Ang at det går mye kjøtt til spille ved å beine ut i felt.......mjaeiii......på en elg muligens, men på et skrantint reinsdyr som har gått oppå Hardangervidda og gnafsa gråstein mesteparten av livet, vil jeg ikke si at det går veldig mye tapt nei. Er hvertfall helt udiskutabelt at børa ut av fjellheimen blir vesentlig lettere. Slik kan det se ut på slakteplassen etter gutless metoden. Ikke særlig elegant synes jeg, men ravnen bød på etegilde, så den kosa seg skikkelig. Om man beiner ut i felt, kan det lønne seg å etterlate beingrinda litt mer diskret, enn i dette tilfellet. Man kan nok av enkelte som ferdes i fjellet, få reaksjoner på slike etterlatenskaper. På den annen side...man slipper å dra med seg mengder med unyttig beingrind hjem, som i mange tilfeller må destrueres etter å ha overvintret i fryseren i åresvis, fordi det skulle ha vært kokt kraft osv osv, Min personlig konklusjon er at hver og en må gjøre som en vil med slaktet, men om en velger å beine ut i felt, slik som på bildet over, kan som allerede nevnt.....beingrinda etter dissekeringen etterlates litt mer diskret. Diskresjon er et stikkord som gjelder i mange sammenheng.
 12. VILLREINJAKT 2017

  Ja det er vel litt mer utfordring å få tak i ytrefileten når dyret er i bevegelse, vil jeg tro Støtter den. Vi deler karbosdeig og småkjøtt opp i 500g poser. Passer perfekt her i huset. Dette er individuelt og avhengig av hvor storspist en er og hvor stor ungeflokken er Tør jeg foreslå å lage gravet kjøtt evt spekemat ut av steik som blir til overs?? Skjær ut de forskjellige muskelgruppene, slik at du får ca 1kg stykker ut av de. Bland til 60% salt.....40% sukker og et par nyper morteret rosmarin krydder og bland sammen med salt/sukkerblandingen. Legg kjøttstykket i ei passende "form". Stør luriumet over og gni inn. La stå i kjøleskap evt lavtemperert sted ca 5 grader i 3 døgn. Snu litt på kjøttstykket underveis. Kan godt sniffe litt på det også for å sjekke at alt er OK Etter 3 døgn, eller når kjøttsaften i formen slutter å stige er stykket ferdig gravet. Kan spises umiddelbart, evt gå seg til et døgn. Smaker helt himmelsk. Skjær opp tynne skiver og legg oppå flatbrød (mors hjemmebakte) sammen med en ørlieten klatt setersmør......OG en bayer evt pils ved siden av. Jeg foretrekker Bayer. Om du inviterer til gravelag, er du garantert kveldens helt. En god indikator på om kvelden har vært vellykket er når gjestene utpå kvelden går i kjøleskap og fryser og begynner å kokkelere selv. Da vi de ha mer gosaker. Et tjuvtrix for å få til en vellykket kveld, er å servere en skarp nabbe eller to før laget tar til. Løfter stemnigen, setter tarmtotter og smaksløker i beredskap. Gravet kjøtt og spekemat av ymse slag, det er saker.
 13. VILLREINJAKT 2017

  Det var da ganske så fagmessig oppdelt vil jeg si. Snart i mål nå. Ut fra hva jeg ser på dette bildet, kan det tyde på at du beinet ut i felt? Sparer en del vekt på det. Er det ca 10-15% slaktevekten tro? Husker ikke helt. Jeg ser ytre/indre filet, steik, bogsteik og biff i forskjellige varianter. Sikkert den del karbos/malekjøtt der også. Veldig bra. En rein, akkurat som annet storvilt er skrudd sammen mer av malekjøtt enn biff og steik. Hvertfall de jeg har hatt befatning med. Ang brunst lukt......og smak på kjøttet, så hadde du merket det omgående og aldri kommet til å glemt det, for å si det sånn, så om du fortsatt står oppreist, og resten av familien fortsatt bor i hus, så har nok denne testen gått veldig bra den.
 14. VILLREINJAKT 2017

  Slutt med dette....det gavner ikke forumet. Hva slag signaler tror du at du gir med denne kveruleringen? Forumet er i ferd med å dø ut. Når noen prøver å bidra positivt med innlegg, så blir man møtt med innlegg type Slikt fører til at forums-medlemmene ikke gidder eller ikke tør å skrive om sine erfaringer og jaktopplevelser, når alt som skriver blir hintet, vridd og vrengt på. Som jeg skrev over her.....gled deg heller at medlemmene prøver å bidra i stedet for å kontre med en hel haug med synsing og kverrulering. Igjen.....Innlegg av denne type gavner ikke forumet.
 15. VILLREINJAKT 2017

  I stedt for å spekulere, skal du glede deg over at han har fått resultat og flott felling. Det står jo at han skjøt ett dyr og begynte å vomme ut. Så kom flokken tilbake og han knertet ett til. Da må det nødvendigvis gå litt tid mellom hver skudd. Du har en tendens til å vri og vrenge på alt mulig DoctoRoy. Gi faen i disse spekulasjonene og heller gled deg....som nevnt over.......at han har fått til et flott resultat, som mest sannsynlig vil ligge lagret i knollen hans resten av livet. Det må være måte på til kverulering.
×