Jump to content

Optilock med eller uten base på Tikka T3x?


Andy2

Recommended Posts

Hei.

Mulig jeg spør dumt, men jeg har ikke gjort dette tidligere. Jeg skal montere en Leupold kikkert på en Tikka T3x. Har skjønt at Optilock montasjene til Tikka er holdbare nok. Men de selges i sett både med og uten base? Det ser jo ut som ringene kan skrues fast direkte i skinna på rifla. Trenger man da disse basene?

 

Er valget av lav, medium, høy type av ringene kun avhengig av diameter på kikkerten? Jeg har sett denne tabellen: https://www.tikka.fi/scope-mounts-0

Det er altså ingen mål på selve skytteren som skal avgjøre høyden på montasjen?

 

Tips til å sette fast rifla i form for stativ/holder ved montering av kikkert? Jeg har ikke egnet pussestativ. Har noen forslag til Petter Smart løsning? Så jeg får gjort grovinnstillingen.

 

Er det vanlig å bruke Loctite på skruene?

 

Takk for tips.

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Sako og Tikka Optilock kommer i to varianter.

Det ene kalles ringmontasje og består av "1 del" som skrus fast i de ferdigfreste sporene på låskassen: https://www.sportsbutikken.no/tikka-ringmontasje-komplett-30-mm-diameter_31980p.html

Objektive på kikkertsikte bestemmer egentlig om disse kan brukes. På Sako kan man ha max 50mm objektiv når man bruker disse. Hvordan det er på Tikka vet jeg ikke. En av de beste og mest pålitelige montasjene som finnes. 

 

Den andre typen består av ringer og baser:

https://www.wingevapen.no/index.php?do=product&id=505

https://www.wingevapen.no/index.php?do=product&id=495

Her skrus ringene fast i basen før den føres inn på de ferdigfreste sporene på låskassen. Den desidert mest idiotiske montasjen som finnes. Hvordan finnene kommer på å produsere noe sånt er for meg uforståelig. (hvorfor ikke produsere ringmontasjer i forskjellig høyde??) Basene har lik høyde, mens ringene kommer i lav, medium og høy. Du kommer likevel ikke lavere en med ringmontasjen. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har både 1" og 30 mm ringmontasje til min Sako L579/AII. Til nå har jeg kun brukt 1" montasjen og den er for lav til 50 mm objektiv. Til 40/42 mm objektiv er den passe.

Men jeg tror at 50 mm objektiv kan gå på 30 mm montasjen.

Jeg har ikke brukt Loctite på mine montasjer.

Link to comment
Share on other sites

Min personlige mening er at det å bruke en momentnøkkel for å feste et kikkertsikte er en avansert løsning på et lite problem. Har sikkert festet over 20 sikter uten å ha savnet det en gang. Jeg tar tak i "kort-enden" på en unbrakonøkkel og skrur til det "sitter fast". Har aldri opplevd problemer med metoden. Men jeg har etter hvert skjønt at det å skru på ett våpen i 2020, uten momentnøkkel, er blasfemi😊

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
På ‎28‎.‎01‎.‎2020 den 22.36, Rekyl1 skrev:

Se video for montering av Sako ringmontasjer. 

Her bruker de max anbefalte moment på skruene. Dvs 9 Nm på baseskruene og 1,7 Nm på ringskruene.

https://youtu.be/_wDkeFUjg1w

JA, har sett den videoen. Han bruker en slik hendig momenttrekker. De er veldig dyre. Spørs om jeg heller skrur til manuelt.

 

Så lenge kun ringmontasje kan brukes på 50 mm. objektiv, så går jeg for det da? Jeg spurte en på XXL, som sa at basene var med på å sikre at ringene ble stående helt jevnt, så det ikke ble spenn i kikkerten..... Men kan det være forskjell på det da med/uten baser?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...