Jump to content

Kystseljakta-kaliberkrav


Rumlingen

Recommended Posts

Etter å ha lest en artikkel i Jeger, Hund & Våpen i juni måned angående bruk av lettere kaliber til seljakt, ble jeg for en måneds tid siden nysjerrig på hvorvidt Fiskeridirektoratet (FD) hadde til hensikt å virkelig ta tak i denne saken. Som kjent så er det Fiskeridepartementet som fastsetter kravene til seljakt, men i artikkelen gikk vedkommede som var intervjuet såpass langt i å antyde at FD var villige til å innføre en dispensasjonsordning til et utvalg jegere dersom utfyllende dokumentasjon ble oversendt FD. Et formelt hinder var det også at Fiskeridepartementet måtte godkjenne en slik dispenasjonsordning.

 

Dermed satte jeg meg ned en kveld å sendte en epost til hun som var intervjuet i FD, for å prøve å finne ut litt om hvor langt man var kommet. Det er jo ikke så lenge til neste års jakt starter heller, så det var litt interessant å høre hvordan ting lå an.

Idag dumpet svaret ned i postkassen min, og svaret var som forventet nedslående. Det vises til at gjeldende bestemmelser ikke gir adgang til å dispensere kravene til våpen og ammunisjon innenfor ordinær jakt, men grunnet flere henvendelser den siste tid så jobbes det med saken. Man skal diskutere norske erfaringer/kunnskap med tilsvarende i øvrige nordiske land, hvor det visstnok er foretatt en del praktiske undersøkelser med ulike typer ammunisjon. I tillegg så skal man delta på et internasjonalt ekspertgruppemøte i februar 09, der avlivning av sel skal være et hovedtema.

Resultatet av disse to møtene skal etter planen resultere i et forslag til nye bestemmelser i utøvelsen av seljakten, som selvfølgelig skal ut på høring først.

 

Grunnen til at dette er litt nedslående lesing er jo åpenbar. Man har for det første sagt i tre år at en arbeidsgruppe skulle opprettes for å se nærmere på denne saken. Ingenting har blitt gjort, men mange fagre ord har blitt ytret/skrevet, så man kan jo spørre seg hvorfor akkurat denne gangen skulle ting bli annerledes?

En annen ting er at man har valgt å gå bort ifra en dispensasjonsordning, som helt klart også var FD's intensjon da artikkelen i JHV ble skrevet. Nå skal man heller samordne erfaringer, med bl.a. finske tester som er blitt gjort av ulike ammunisjonstyper. Dette er helt klart et tegn på at Fiskeridepartementet har satt foten ned for å gi en dispensasjonsordning, eller som nevnt i artikkelen at innad i FD er det sterk motstand i å gjøre noe med bestemmelsene som er idag.

For å teste ammunisjon så har det selvfølgelig noe for seg å se på disse testene som FD viser til, før man velger kuletype m.m.. Men skal du endre lovverket så hadde vel praktiske erfaringer fra felten vært bedre? Det skytes masse sel i dag med kaliber som ikke er godkjent til slik jakt, det vet alle (også FD) Hadde man fått lov til å bedrive seljakt i en begrenset periode i den hensikt å dokumentere effekten av kalibrene som ønskes godkjent, kunne man ha konkludert med en begrunnelse basert på praktisk erfaring i felt under reelle omstendigheter, istedet for å se på en geleklump som viser hvor kulefragmentene sprer seg.

Så nok en gang ser det dessverre ut til at vi blir kasteball mellom ulike krefter som har sin klare oppfatning til hvordan jakta skal utføres, og det synes liten tvil om at veien til å gjøre noe med bestemmelsene her i Norge fremdeles er lang.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...