Jump to content

Jaging av grågås..


Shaug

Recommended Posts

La oss si, helt hypotetisk, at du går tur med hunden, på Bygdøy, i Oslo.. Og hunden som er oppvokst med jakt og er glad i å springe etter fugl blir provosert av et par frekke grågås. Uansvarlig som du er, så går du uten bånd, fordi lille voffsen er jo snill som et lam. Du rekker å se tegnet, men du rekker ikke å få kontroll på hunden før rullgardinen går ned. Den lille voffsen, 10kg med svart dynamitt setter avgårde, ut på kongen sitt jorde.. Her var det ikke bare to-tre gjess, men heller nærmere 50-60.. Det blir et forferdelig leven, og hunden KOSER seg med å springe fram og tilbake på jordet i en 5-6minutt og jage fugl på fugl. Når den er fornøyd, kommer den tilbake med et stort smil om munnen, stiller seg ved fot og man fortsetter turen..

 

Dette er såklart helt hypotetisk, og har såklart aldri skjedd.. Men hva om, visst at, dersom dette hadde skjedd? Hva kunne blitt konsekvensen. Bot? Avlivning?

 

Jeg går ut ifra loven skiller mellom vilt, og tamfugl.

Gåsen er vel heller ikke en fugl enhver bonde ønsker å ha på jordet sitt. Så de skulle vel bare være glad for å få jaget vekk fuglen?

Gåsen tar vel heller ingen skade av dette, da den har lite eller ingen problem med å ta til vingene før hunden når frem.

Skiller loven mellom jaging i den hensikt å jage, og i den hensikt med å forsøke å gjøre skade? Feks en hund som springer etter en sau, bare fordi den synes bjellen høres forlokkende ut, og den hunden som springer etter en sau for å bite av den all ulla..

 

Dette var en hypotetisk historie jeg har hørt fra en bekjent av en kamerat, så den har ingen rot i virkeligheten. Tenkte bare det kunne være artig med en liten diskusjon rundt emnet :)

Link to comment
Share on other sites

..vet ikke helt om det hadde vært så arti med diskusjon rundt emnet. Diskusjoner rundt hunder vekker av en eller annen grunn sterke følelser her på kammeret ;)

 

 

Høres ut som den typen jakthund jeg ikke ville tatt med på jakt. Lite er mer irriterende enn en dårlig opptrent jakthund som løper rundt og skremmer opp alt.

 

Ellers.. å kreve den avlivet er vel å overdramatisere. Men hadde det vært gåsene til Ola og Kari gåsoppdretter, så kunne de nok forsvart inntektsgrunnlaget sitt.

Bot derimot er plausibelt, det er blitt utdelt bøter "for mindre" faunakriminalitet enn som så.

 

Edit; Og på 5-6minutt er det litt puslete av denne hypotetisk tenkte eieren å ikke få kontroll over bikkja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...