Jump to content

Sitat fra en forskningsbok om ulike næringsnisjer/predasjon


OleAndre28

Recommended Posts

Ulv og gaupe fanger det meste av byttet ved aktiv jakt.

Ulvener en spesialisert klauvdyrjeger,og den mangler stort sett i områder uten slike dyr.I Skandinavia er først og fremst elg,i mindre gråd rådyr dens viktigste næring,men sommernæringenomfatter,ved siden av hjortedyr,også bever og grevling.Hunder tas ofte av Ulv.Ikke sjelden drepes hunder helt inne på gårdstun og ulven utgjør et alvorlig problem ved løshundjakt på hare og hjortedyr i mange distrikter.Ingen av de andre store rovdyrene jakter aktivt hunder.

 

...................................................

 

Rovdyr Mot Rovdyr

 

Både jerv,ulv og gaupe tar rev Jerven og Ulven dreper rever de overrasker på åtsler,men jakter neppe rev særlig aktivt.Gaupa derimot,ser ut til å etterstrebe rev som mer og mindre regulert bytte.Det kan ha sammenheng med at de delvis er Næringkonkurrenter når det gjelder rådyr.men det er ingenting som tyder på at tettheten av gaupe har blitt påvirket negativt der ulv har etablert seg de seneste årene.

 

..........................................................

 

Predasjon på Hjortevilt

 

Ulven predasjonstakt på elg flater ut allerede ved ca 0.5 elg/km .Predasjonstakten på norsk elg er derfor relativt uavhengig av elgtetthet

I gjennomsnittlige ulverevir går det med 100.130 elg pr år for en flokk som lever hovedsakelig av elg.Et par alene utnytter byttet forholdsvis dårligere og tar ca 50 elg iløpet av et år. I gode rådyrområder tar gaupa ca.fire rådyr pr mnd (enslige gauper i gjennomsnitt tre-fire rådyr ,hunner med unger fem-sek rådyr pr måned) eller 40-50 rådyr på år.

 

.........................................................................................................

Link to comment
Share on other sites

Det finnes mye god forskning. Norsk Institutt for Naturforskning, NINA, ble nylig sitert i Nationen. De hadde, etter grundige feltstudier, kommet frem til at på bøer der grågås, sædgås og kanadagås beiter, blir det mindre gress igjen til bonden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...