Jump to content

Bruk av firhjuling i skog og mark


auting

Recommended Posts

Ser at det er mange som bruker fire- og sekshjulinger til å dra vilt ut av skogen. Dette er nok spesielt vanlig til elgjakt.

 

Kristoffer Clausen reklamerer mye for sin i bloggen.

 

Er det fritt fram å bruke slike kjøretøy i utmark for å hente ut dyr? Går det under en slags regel om nyttekjøretøy?

 

Jeg er ikke ute etter å fengsle noen, men vurderer å skaffe meg en selv til hjortejakt og lurer på hvor grensen i bruk går.

Link to comment
Share on other sites

Ferdsel med motorisert kjøretøy er vanligvis forbudt i utmark. Det gjelder unntak for nødvendig næringskjøring i motorferdselsloven § 3, men jakt regnes ikke som næring. I forskrift for motorkjøretøy i utmark § 2 (1) (b) er det fastsatt at:

 

§ 2. Motorkjøretøy kan på bar mark [utmark som ikke er dekket av snø, min anm.] utenfor veg nyttes til:

 

b) transport av jaktutbytte ved jakt på elg og hjort, og transport ved jakt på villrein innenfor Hardangervidda villreinområde slik dette er avgrenset av Direktoratet for naturforvaltning. Kjøring i nasjonalparken kan bare skje i samsvar med vernereglene for området, og utenfor bare for nødvendig transport etter sleper som tidligere er fastsatt av Direktoratet for statens skoger på statsgrunn og av kommunen/grunneiere på privat grunn,

 

Forskriftens § 3 (1) (b) åpner for samme bruk på vinterføre. Om mulig skal eldre kjørespor følges/brukes, § 2 (2), og det skal bare kjøres som ledd i nødvendig transport av jaktutbytte godkjent av grunneier (Statskog/kommune/privat grunneier). Det er imidlertid likevel ikke "fritt fram" - Fylkesmannen (eller kommunestyret med delegert myndighet fra Fylkesmannen) kan begrense og forby kjøring i sårbare områder.

 

Hvis du vil ha en eller annen form for tilsagn følger det av forskriftens § 2 (4) at Fylkesmannen kan treffe vedtak om hvorvidt ditt oppgitte kjøreformål faller inn under første ledd (og er tillatt) eller ikke.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...