Jump to content

De litt uvanlige 6,5Krag patronene


Veidinn

Recommended Posts

Nå ble det veldig stille på Patronsamling, så jeg tenkte jeg måtte bidra med litt info om de litt ukjente patronene til Krag 6,5x55. Det er vel best å skrive hva alt er, utifra tidligere erfaringer.

 

Kragpatroner.jpg

 

Fra venstre alle tre fargene av signalpatroner, disse var hovedsaklig i bruk fra tidlig 1900tallet og opp på 20tallet ser det ut til.

Neste er en korthold med en nesten flat kule med avrunnede kanter. Nr 5 er en tidlig kortkold med lita rund blykule, trolig er dette den første typen korthold.

Neste er første type ekserserpatron med ganske butt "kule" og to ringer på halsen, rødmalt trepropp som gaår helt til bunnen av hylsa.

Så har vi drivpatron og patron med stålhylse, begge produsert av tyskerne på RA under 2.VK.

Nest siste er en gjennomskåret patron, nyere. Og til slutt reklame pennekniv fra Raufoss.

 

For endel år siden var det veldig vanlig å samle på merkingene (HS) på 6,5 hylsene, der finnes masse ulike norske merkinger så det er en vitenskap i seg selv. I tillegg finnes der mange interessanne utenlandske, mest svenske og tyske.

Også de ulike militære patrontypene ble viet mye oppmerksomhet, de som er vist på bildet her er et lite utvalg, der finnes mange flere. Og der er jo en mengde andre norske kal. med sine patrontyper. Husk dette er jo kulturhistorien vår!!

Link to comment
Share on other sites

Hei Veidinn

Du skulle ikke ha kunnskap om når sånn ca. den ekserserpatronen (nr.6 fra venstre) kom i bruk.Fant nemlig en munnlader her på bruket og ladestokken på den var reparert med en slik hylse,hadde vært morro og kanskje fått tidfestet ca sist gang børsa var i bruk.

Munnladeren er forøvrig tatt i bruk igjen.

Link to comment
Share on other sites

Denne typen ekserserpatroner kom trolig i bruk helt i starten, altså 1894-95. Siden de ikke hadde ladning så overlevde de jo lenge, og det er helt umulig å tidfeste noe utifra en slik som er brukt til noe annet enn formålet. Men det må ha vært etter 1894.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...