Jump to content

viltstell av hare


PederR

Recommended Posts

sitter og tenker litt om hva man kunne ha gjort på vinterstid for å fore opp haremor og sørge for at første kullet ho føder i året blir sterkt og så mange av dem overlever (aller helst de andre også da) om noen har noen tips ang det, vi driver hardt med revjakt og mårjakt rundt der jeg er med å jakter hare også der jeg jakter hare og elg.

noen her som har noen forslag?

Link to comment
Share on other sites

Det er vel ikke haremors næringstilgang som er den begrensede faktoren påantall hareunger og deres overlevelse. Det er predasjonen man må få begrensa.

 

Jeg er ganske overbevist at man kan gjøre rovdyrenes predasjon på hareunger og skogsfuglkyllinger mindre effektiv ved utbredt avstandsregulering.

 

Tette ungskogfelt kan gjøres om fra ganske stusselige områder for disse, men minimalt med skjul og mat, til perfekte skjulesteder der det er lett å skjule seg under trær som ligger hulter til bulter over store områder.

 

Vanligvis bestreber man å få hogstavfallet så nærme bakken som mulig under slik skogskjøtsel, for å få det til å råtne opp fortest mulig. Ved å tenke litt omvendt, vil man få mye fint skjul for unger og kyllinger. Man skal da bestrebe å få et åpent mellomrom mellom bakken og hogstavfallet. Dette gjøres vel enklest ved å felle noen trær med høye stubber, gjerne uten å kappe dem helt over. Deretter prøver man å felle de andre trærne som skal ned over disse igjen, slik at trærne blir liggende i litt flate "såter". Et ungskogfelt på et par mål med trær som ligger hulter til bulter i en sammenhengende men luftig vase i opptil 1-1,5 meters høyde, vil være ganske håpløst for rev og rovfugl å jakte effektivt i, i tillegg til at økt lys ned til skogsbunnen vil gi økt bunnvegetasjon.

Her kan hareunger og skogsfuglkyllinger beite mer eller mindre i fred, uten at rovdyr får sneket seg innpå, eller rovfugler får angrepet fra lufta. Etterhvert som avfallet råtner opp og faller til jorden, vil forhåpentligvis undervegetasjonen ha vokst såpass at det blir bra områder for viltet fortsatt.

 

Selvfølgelig vil et slikt felt være et helvete å gå i for jegere og turgåere, men det blir vel sjelden aktuelt å gjøre dette over så store områder. Såpass får vi tåle. :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...