Jump to content

Påvirker drittværet småvilltet?


gfaksvag

Recommended Posts

Var ute første jakthelga i salten. Lørdag var det tåke og lett regn. Vanligvis trykker rypa bra i begynnelsen av semptember, men denne dagen lettet stort sett all fugl på 50m +. I tillegg trakk mesteparten av rypa opp i tåka. Dagen etter var det strålende solskinn. Da opplevde jeg å tråkke midt i et kull der det lettet ryper rundt meg på alle kanter. Den nærmeste var ca 5m. Så ja, været påvirker helt klart hvordan rypa oppfører seg. Generelt sett så blir rypa mere sky og letter på lengre hold jo dårligere været blir. Ved mye regn søker også rypa opp i litt tørrere terreng der den har skjul for vær og vind.

Link to comment
Share on other sites

Tror det er vanskelig å bli helt klok på rypa, det finnes nok ikke regler for hvordan den oppfører seg i det og det været......

Var selv ute i STRÅLENDE sol forrige lørdag etter fjellrypa. Joda, selv trodde jeg også at den kom til å trykke bra...Sånn var det ikke, alle de 45-50 fjellrypene vi så letta på hold mellom 40-100 meter, med andre ord helt umulig å få noe skuddmulighet :winke1: Var heldigvis heldigere på tur ned igjen da ei lirype letta på 10 meter :)

Link to comment
Share on other sites

Selvfølgelig blir småviltet påvirket av vær og vind. I sterk vind finner du som regel rypa i le siden. Er det veldig vått trekker den dit det er mulighet for ly, den sitter ikke da på en åpen myr. Er det mye tørke finner du som regel fuglen ved bekkefar eller der den kan finne vann, til og med ved myr vann og lignende. Kommer det snø trekker fjellrypa opp i snø kanten og det hender li rypa gjør det samme. Når løvet faller blir li rypa mer urolig. Etter dager med sterk vind trenger fuglen noen dager før den roer seg ned og trykker i godt vær. I tåke hører du ofte steggen til fjellrypa gørpe ett sted inne i tåken og fuglen sitter lett. Dette er ikke hentet fra noe vitenskap men selvlært erfaring etter mange år. Og det er aldri en regel uten unntak. Fortsatt god jakt alle sammen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...