Jump to content

Hjortejakt med løs på drevet halsende hund


Weatherby 340

Recommended Posts

Med ca 15 års erfaring med bruk av løs på drevet halsende hund på hjortejakt på Vestlandet er jeg interessert i å dele mine erfaringer samt ikke minst lære av andres ulike erfaringer.

 

På vårt jaktlag har vi benyttet BAN, Dachs og en blanding av dahcs og drever. Grunnets terrengets beskaffenhet har dachsene slitt i de bratteste partiene med fremkommeligheten, BAN og blandinsgshunden tok seg frem uten nevneverdige problemer.

 

BAN drev rolig og sikkert med solid losmål . den la av når hjorten satte opp farten og dro ut. Det skjedde ikke så ofte, vi observerte flere ganger at spissbukk og koller slapp hunden kloss innpå før de trakk unna under drevet. Dachsen slapp vi mere direkte på områder vi mente det var hjort etter at postene var satt, postene var satt høyere i terrenget og hunden ble sluppet lavere i terrenget. Den drev svært sakte hjorten foran seg og flere dyr ble felt for den som ikke virket stresset. Blandingshunden drev mye hardere, med god losføring men hadde en tendens til å henge på langt innover andre vald. Valdene er som mange vet ikke spesielt store mange steder på Vestlandet.

Hundene hjalp oss med å finne de riktige poster og etter hvert har vi stort sett fått sylt kvoten hvert år, prøver å felle mest under jakt i utmark og minst mulig på innmark. Her foretar vi felling og det handler mest om skuddplasering og bakgrunn om natten når det er fullmåne. For vårt jaktlag er det ikke dette som er det mest spennende.

 

Vi har jaktet etter at husdyr på beite er tatt inn og selvfølgelig har hundene vært sauerene.

 

Nabovald og lokale jegere generelt har brukt mange år på å aksepterer vår bruk av hund under hjortejakten i bygda deres, men holdningen deres har sakte men sikkert endret seg til et noe mer avslappet forhold til det hele. Trusler og anmeldelser var det flere av de første jaktårene , vår grunneier var utstyrt med all tilgjegelig informasjon om bruk av hund på jakt. Så når andre i bygda klaget på oss la han frem de papirer vi hadde gitt han med lover og regler og støttet det som er lovlig jakt. Uten hans saklige argumentasjon ovenfor de som var mest hissige på oss hadde vi neppe kunne fortsatt jakten i denne bygden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...