Jump to content

Fangst, hund og katt


Vestmann

Recommended Posts

Hvor farlig er fangst for hunder og katter kontra andre farer?

 

Med jevne mellomrom står en katteeier eller hundeeier frem og fremhever den store faren forbundet med fangst, av frykt for at deres hund eller katt skal gå i fella. Innimellom skjer det, slik som med katteepisoden med ulovlig fotsaks nylig. Men det er litt annet som skjer også innimellom. La oss se litt på statistikken feks for skadet og drept hund i Sverige:

 

Skadade eller dödade hundar under 2000-2005:

 

Orsak Antal

trafik 7252

vådaskott 135

rovdjur 78 (her innbefattes kun bjørn, ulv og gaupe)

Annat vilt 43

 

Totalt 7508

 

Som man ser er fangst ikke engang nevnt. Visst kan det skje, men at fangst er til stor fare for feks hunden din er direkte feil. Den faren er det trafikken som står for, i tillegg til du selv som hundeeier.

 

Hva som er de tilsvarende tallene her i landet har jeg ikke klart å finne, men hundeeierne klarer sikkert selv å finne tallene. Katt er det vel enda verre å finne statistikk over.

 

Har selv katt og har hatt flere hunder og katter i familien og har ikke noe i mot verken hund eller katt, men at enkelte prøver å framstille fangst som om det er det som er den store faren det synes jeg blir lite rettferdig ovenfor fangstfolk. Episoder som den siste er utført av dem som gir blanke og ikke klarer å skille mellom riktig bruk lovlig fangstredskap og historisk fangstredskap og bruk av disse. Folk som bruker ulovlige feller er på linje med andre ulovlige handlinger enten det er bilkjøring, jakt, husdyrhold, trusler mot jegere og fangstfolk eller andre ting. Det er et holdningsproblem som denne gangen ga seg utslag i bruk av fotsaks.

Ved riktig bruk av godkjent fangstredskap blir viltet felt like sikkert som jegeren klarer med børsa uten å skadeskyte, og hunder i feller er svært sjelden i forhold til andre farer for hunder. Ansvarlig hundehold er dessuten like viktig som ansvarlig fangst.

 

Jakt og fangst hører sammen, det har det alltid gjort. Jegere, fangstfolk og hundeeiere bør heller samarbeide for å tilrettelegge for alle parter. Mange hundeeiere er jo også fangstfolk?

 

Og en ting til: Hadde fotsnare (som har vært lovlig for rev i Sverige i snart 30 år fordi den ikke skader viltet eller er farlig for mennesker) vært lovlig her til lands, og det hadde vært fotsnaren som ble brukt i episoden med katten i fotsaksa, så hadde episoden hatt som utfall at matmor kunne sluppet katten løs og gitt den mat i stedet for å avlive den. Hadde det vært like interessant å sette opp en slik saks om fotsnaren hadde vært lovlig? Forskerne bruker også fotsnaren, og den er særdeles grundig testet og utprøvd i Sverige uten anmerkninger. Bruken er den samme, men med human redskap. Les tråden om Fotsnare til rev i Norge.

 

Alle som har fanget både med slagfelle og revebås vet at revebås som eneste alternativ til revefangst er for dårlig. Slagfellen er dessuten nå strengt regulert.

Jakt på rev er vel og bra men det er ikke mulig å holde bestanden nede kun med jakt og revebås. Mår- og minkfangst er også fullt mulig uten fare.

 

Mvh

Vestmann

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...