Jump to content

Mauser - dypdykk


Barth

Recommended Posts

Henger meg litt på tråden "Mauser 7,92 ???" om Jugoslaviske Mausere.

Junior kjøpte en slik, - etter påtrykk fra opphavet ( som har fingret med mausere i alle år). Nå trengs et dypdykk i denne delen av Mauser-verden. Etter litt nett-søk er spørsmålet til de kloke hoder her på kammeret . Om forsjellen på "M 1924" - som er førkrigs Belgisk produsert-og "M-24" som er produsert i Jugoslavia, og kan være både før- under- og etterkrigsmodell. På venstre side varierer teksten, BOJHO TEX - , eller VONJA TEH -, foran noe som ligner et 3-tall og sikkert fabr. navn KRAGUJEVIJAE - eller noe i den dur. På junior sin Mauser står APT.TEX. før 3-tallet. Cyrillisk er ikke noe for en " ækt trønder ". Fint om noen vet eksakt forskjellen på disse "Mauser Short" modellene. Kan i tillegg opplyse om at Mauseren har stemplet inn den norske riks-løven på venstre side av ringen, samt to skruer som sitter på bakre "ring" - høyre side, omtrent som diopterfestet på HVA 1640. Våpenet har kanskje vært skarpskyttervåpen i hæren en gang?. Kan også tilføye at det er cal. 8x57 IS, som orginalen.

Link to comment
Share on other sites

Lang helg, varm PC og svett kar,- men på en amerikansk side, Yugoslavian Mauser Forum (de skriver Yugo- med Y over there) fant jeg utømmelig info. APT.TEX. 3ABOD-osv er Artillery Technical Institute i byen Kragujevac. De produserte etter opplæring av Belgiere fra FN, Mausere - Short Action Large Ring, fra 1928 til 1931. Etter nummeret er junior sin prod. i 1930.

Kan da fastslå at dette våpenet er en Mauser M-24.

Så er det spørsmål om det bør stå dette på kortet? Det blir jo helt feil om det står M-98. Du får ikke denne til å passe i en -98 stokk. Et spørsmål til : Vet noen om serieproduserte stokker for Short Action ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...