Jump to content

Soting?


*OK*

Recommended Posts

Jeg kjøpte meg nettopp ei brukt .308 (ZKK 601), og opplever at fabrikkpatroner soter. Nå er det første gang jeg har hatt ei slik stor børse, og det er første gangen jeg opplever at patrona er svart fra halsen og opp. Er dette normalt? Jeg har kikka litt på lading (men har ennå ikke skutt noen selvladde patroner), og ser at soting er et tegn på for svak lading. Siden jeg opplever dette med fabrikkammo, er det vel lett å tro at noe annet er galt? Eller er jeg bare grønn? :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Bare halsen. Norma Nosler 180 grain soter ikke, ser det ut til (vel messingen er ikke så blank som den var der heller - selv etter nypussa børse), mens Remington UMC 150 er ganske svart med et _-_- mønster rundt halsen. Det kan være tilfeldig, selvsagt. Jeg har ikke skutt mange skuddene ennå (bl.a. fordi jeg begynte å lure litt).

 

Jeg målte max patronlengde fra sluttstykke til bommer iflg. ladeboken og kom til 72,8 mm, mens f.eks. UMC er 69 mm lang. Nesten 4 mm friflukt kan kanskje gjøre noe med trykk og daff brenning/soting? Norma Nosler er ca 1 mm lenger og det er kanskje der forskjellen ligger?

 

(Her prøver jeg meg på noe jeg egentlig umulig kan være kompetent til etter å ha hatt Ladeboken en dag. Er jeg hysterisk er det bare en lettelse om noen sier fra! hehe.)

Link to comment
Share on other sites

Litt sot på halsen er normalt, det er ingen grunn til å anta at dette skyldes lavt trykk. Hvis du får kraftig soting på hals eller sot ned forbi skulder på egne ladninger kan det tyde på for lavt trykk, men slike tegn er i beste fall tvetydige. Lær deg å bruke trykkring-metoden, det gir deg så ufattelig mye mer informasjon enn synsing over hetter, hevarmsløft og soting.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...