larsakre Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Skal rake fisk, og lurer på om om en kan man fryse fisk før man begynner med rake-prosessen? eller må den være fersk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celcius Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Best er det å bruke frisk og nyfisket fisk. Så jeg tror ikke jeg ville tatt sjansen. Denne må så absolutt ikke være kommet i berøring med jord, eller bunnen av båten der det kan ha falt jordpartikler ned av fottøy. Kniv og annet redskap må være nøye rengjort, årsaken er bakterien CLOSTRIDIUM BOTULINIUM. Kan anbefale boken KONSERVERING AV MAT Tørking - røyking - salting - gjæring - sukkersylting Av Astrid Riddervold Utgitt på Teknologisk forlag 1993 Der er det oppskrifter på mye innen fisk og kjøtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CatLikeFox Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Min far har bestandig fryst ned fisken før raking. Er nøye med rensligheten på fisken når den fiskes(rett fra garnet opp i rengjort bøtte, deretter i rengjort oppvaskkum der de skylles før de fryses ned uoppgjort.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Rakfisk må være fersk mener jeg, ikke fryst! Renslighet er en dyd, en livsnødvendighet når det gjelder rakfisk! Fisk som skal rakes må overhode ikke komme i kontakt med jord! Jeg bare nevner det høyt og tydelig, for jeg har møtt tre karer som etter felles rakfisklag ble slått ut av sykdommen Botulisme. Den er sjelden, men kan i verste fall føre til lammelse og død! De karene jeg møtte overlevde, men var delvis lammet og utmattet i uker og måneder etterpå. Sakser litt fra Pasienthåndboka: "Bakterien Clostridium botulinum kan produsere et toksin, dvs. et giftstoff, dersom den får formere seg i et miljø helt uten tilførsel av oksygen (surstoff). Det er dette toksinet som er årsaken til botulisme. Bakterien er vanlig, den finnes i jord, og er i seg selv helt ufarlig. Toksinet fører først og fremst til lammelse av nerver. Giftstoffet blokkerer et signalstoff nervene i kroppen vår benytter til å sende meldinger til bl.a. muskler. Dette fører til at nervene ikke får gitt de beskjedene de skal til musklene, og musklene blir lammet. Forløpet ved forgiftning kan variere mye. De fleste tilfeller er kortvarige og med milde symptomer som glir over av seg selv. Ved de sjeldne alvorlige forgiftningene oppstår en økende muskelsvakhet som etter hvert også kan omfatte pustemusklene, noe som kan føre til åndedrettsstans og død. Tilstanden starter ofte med kvalme og brekninger, synsforstyrrelser som dobbeltsyn og vansker med å se klart. Senere kommer munntørrhet og problemer med å svelge og å snakke. Utspilt mage og forstoppelse er andre vanlige symptom." Så igjen: Renslighet, og aldri i kontakt med jord! Men utover det så er det jækla godt da! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
larsakre Posted July 17, 2009 Author Share Posted July 17, 2009 Takker for svar. Mangler bare noen fisker no, så er en igang. Er kun fisket med stang, så det blir noen timer for og fylle stampen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ursus arctos Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Ingen problem å bruke fisk som har vore frosen. Reinslegheit, reinslegheit og reisnslegheit er tre viktige faktorar ved raking av fisk. Lykke til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.