Jump to content

Bjørn i sporet


Carmiks

Recommended Posts

I fjor høsten dømte jeg i Trøndelag en ung tysk jakt terrier på ferskspor. Denne rasen er kjent for å være rimelig tøff. Hunden hadde tidligere vært med på vært med på gaupejakt, så ferten av rovvilt hadde svidd den i nesa før.

 

Jeg hadde observert en fjorårs kalv (kvige) 2 timer før, så det var på fot etter dette dyret hunden tok opp og gikk etter. Hunden fulgte sporet spornøye og i et flott tempo. Jeg la merke til tidlig at her hadde jeg med en fører som hadde god kontakt med hunden og at fører og hund samarbeidet. Hunden ble utsatt for kryssende spor, men fulgte lojalt sporet han var satt på. Jeg hadde håp om en 10 poenger.

Det bar over myra og inn et tett skogholdt. I det vi skal krysse en bekk bråstopper hunden samtidig som fører snur seg mot meg. På likt sier vi “kjenner du stanken”.

Hunden søker fører skjelvende og hopper opp på han. I brøkdel av et sekund ser jeg en bevegelse på en liten bakketopp rett til venstre for meg. Lukta blir liggende en stund og vi trekker oss litt unna for å roe det hele.

 

Jeg viste at det var bjørn i område, på grunn av slått sau, så jeg var overbevist at det bjørn vi hadde møtt på. Vi blir sittende en stund å småprate. Etter hvert ber jeg fører å ta hunden bort i område der episoden inntraff. Hunden rister av seg opplevelsen og tar opp sporet igjen. Jeg velger å forsette prøven. Det hører med til historien at jeg godkjente hunden, og har fått tilbakemelding at den har gått på flere vellykka ettersøk.

 

Senere på dagen fikk jeg vite at det var gjort flere bjørn observasjoner i område og det var blitt funnet fysisk spor etter bjørn rett ved der vi var.

 

Nå har jeg bodd i bjørneskogen i mange år uten å se bjørn dessverre, så nær som dette har jeg ikke vært før.

 

Jeg har også bodd innenfor et ulverevir, ulv har jeg sett noen ganger. Hundene mine reagere å bli usikre og med å trekker seg ved fert av ulv.

 

Den måten å bevege seg på i skogen, stille med hund gir ofte stor natur opplevelse.

Nå er det ikke hverdagskost og støte på de store rovdyra, men skogen er rik på biologiske mangfold.

Link to comment
Share on other sites

Det må ha vært en spennende opplevelse for både den ene og den andre :) Godt at hunden klarte å avreagere så bra og fullføre prøven; ikke alle hadde klart det. Mange blir nok hengende for lenge i skepsisen når det gjelder rovdyr og er uvillige til å fortsette. Men TJT er jo ikke som vanlige bikkjer heller da :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...