Jump to content

Universalsaus til kjøtt, som garantert blir satt pris på!


macchiato

Recommended Posts

Dersom du noengang skulle ha lyst på en virkelig god saus til godt kjøtt, det være seg fugl, vilt, eller "vanlig" butikkjøtt, så har jeg en oppskrift og fremgangsmåte som både er enkel, og som gir godt resultat hver gang. Sausen passer til den typen kjøtt som du velger å koke kraften på.

 

Du trenger:

Vann, kraftbein/innmat, løk, gulrot, selleristang, fløte, kikkoman soyasaus, sort sukkerkulør, salt, pepper og maizena sausjævner.

 

Kok kraft på kjøttbein av samme type dyr som du skal servere sausen til.

Kraft koker du på:

ca. 1 liter vann

et kraftbein/avskjær etter oppdeling/innmat(spes. dersom fugl)

1 løk

1 gulrot

1 selleristang

 

La kraften koke med lokket på snei til den er redusert til ca. 50% av opprinnelig mengde. Kraften skal ha en kraftig smak.

 

Når kraften er ferdig siles den fra i en ren kjele og du fyller på med ca. 3/4 til 1 liter kremfløte, og gir dette et oppkok. Så smaker du til med salt, pepper og litt kikkoman soyasaus, før du tilsetter litt sort sukkerkulør (vær forsiktig med denne... for mye gir sausen en smak av brunost. Kan være glimrende til viltkjøtt, men ikke dersom det ikke er intensjonen). Sausen skal ha en farge omtrent som café latte.

 

Til slutt jevnes sausen med Maizena Sausjævner. Fordelen med å jevne sausen til slutt, istedet for å begynne med den klassiske smør/meljevningen er at det skal mye mer til før sausen svir seg. Kraft tilsatt fløte svir seg ikke med mindre du overdriver bruken av varme på plata, mens jevnet saus har en tendens til å svi seg så fort man snur ryggen til.

 

Dette er en meget god basisoppskrift som kan være utgangspunkt for kreative tilsetninger, i tillegg til å smake meget godt som den er. Mulige tilsetninger: Rødvin, rognebærgele, brunost, rømme, einebær, soppekstrakt, kayennepepper...

 

Ønskes mindre saus reduseres mengden fløte til minimum 1/3 liter, ønskes mer saus, økes mengden fløte og kraft i forhold til hverandre.

 

Og en ting til... det er bare kremfløte som er fløte :wink:.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...