Jump to content

Nils Tore

Members
  • Posts

    14
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Nils Tore

  1. On 3/8/2021 at 12:00 PM, Ma said:

    Jeg er helt fersk jeger  som skal kjøpe rifle. Jeg har kommet over en Remington 700 PCR med kaliber 6.5 creedmoor. Kan denne brukes til jakt på storvilt? 

    6,5 Creedmoor er så godt som identisk til 6,5x55 utenom at hylsa er litt kortere og litt tykkere. 6,5 creedmoor er også bedre på lengere hold og beholder mer energi.

    • Confused 3
  2. 7 minutes ago, Jegermeistern said:

    Det jeg mener med "under tilsyn", er opplæringsjakt, i henhold til jaktforskriften:

     

     

    (Forskriften er ikke oppdatert, den viser til den gamle og opphevede våpenloven).

     

    Du kan altså delta på småviltjakt med rifle (krever ikke skyteprøve), på de vilkårene som er nevnt over her.

     

    Ellers gjelder reglene for opplæring til de forskjellige jeger- og skytterorganisasjonene.

     

    Etter den nye våpenloven m/forskrift kan man ikke "låne med seg" våpen, ha det heime, og disponere det, uten å ha våpenkort på "tilsvarende våpen" fra før. Politiet kan tillate utlån, etter søknad (man må jo ha våpensikap), men det krever omtrent samme behandling som kjøpetillatelse, altså lang tid.

     

    Den "korteste veien" til våpen og skytetrening går nok gjennom nærmeste skytterlag/JFF-lag, eller eventuelt en av oss "gunbugs" på dette forumet (lurt å oppgi hvor man bor).

    Den er god!

  3. 2 hours ago, Jegermeistern said:

     

    Siden du er ny på dette forumet, må jeg vel opplyse deg om at "6,5x55 til elg" har vært et av de mest ømtålige emner (dvs., moderatorene har måttet fjerne diverse svar som har inneholdt "jævvla iddddiot!!!") her inne siden oppstart av forumet!

     

    Kombinasjonen 6,5 og "billigst mulig jaktammo" er enda dårligere enn billig-kuler i større kaliber. Men med gode jaktkuler, også i 6,5, dør elgen greit.

     

     

    Fram til trådstarter kan kjøpe sitt første jaktvåpen, har vi forhåpentligvis fått litt erfaring med monolittiske kuler under 9 gram på store dyr. For eget vedkommende kan jeg nevne at jeg var blant de første som brukte Barnes-X da den kom. 150 grs BX i 30-06 gikk gjennom alt av elg, jeg fant ikke igjen ei eineste kule, i motsetning til de øvrige på lagets 180 grs kjøpe-ammo i 308 W og 30-06. Jeg tror derfor at ei kule som har mindre diameter, og veier 4/5 av BX-kulene jeg brukte, vil nå inn til vitale organer på vanlig elg (husk at der det er bestandsplan, skal man felle ca. 2/3 kalv/ungdyr!).

     

    Du er enda i en alder der "låne under tilsyn" er den forma for våpenbruk du kan bedrive. Da blir et våpen i 6,5x55 (registrert på foresatt?), kombinert med lån av treningsvåpen i .22 LR og 6,5 på banen til nærmeste skytterlag, en praktisk måte å starte opp skytter- og jegerkarrieren.

     

    Selvfølgelig er det interessant å ha et våpen i et annet "kaliber" enn "den gemene hop". Sjøl skyter jeg med 22-250, 308 Norma Magnum og 9,3x62, og har planer om å utvikle 9,3x51. Lader, og prøveskyter (må faktisk "låne våpen" for å ha lov til å ha ferdigladet patron) også 7 mm RM og 338 Win Mag.

     

     

    Hvordan ville "lån under tilsyn" fungert?, og har du noen andre tips?

  4. 16 minutes ago, Sølvrev said:

    NEI! Som ung og uerfaren jeger forutsetter jeg at du ikke tøyer marginene verken mht. avstand eller skuddvinkel. Om du bruker ei skikkelig kule og får et godt treff på voksen elg som står med breisida til innen fornuftig hold, vil dette gå svært bra.

    Da får jeg gå for 6,5x55 da. eller?

  5. 2 hours ago, Umbo said:

    Jeg leser litt mellom linjene at du er ute etter noe mer spennende enn de tre standardpatronene. Det forstår jeg godt. Men som andre sier kan det gi deg noen utfordringer når det gjelder tilgang og pris.  Og du kommer fort opp i det at du må lade patroner selv. 

    Jeg kjenner deg ikke men når du sier at du er 14 år så er min første tanke at du må se etter et våpen du kan skyte mye med. For de fleste av oss må skyte mye for å bli god til å skyte. Derfor er det så lett å anbefale 6,5x55, .308Win eller 30-06. Billig ammunisjon, greit å skyte med. Og muligheter til å skreddersy til dine ønsker slik at du stoler på den patronen du bruker når du til slutt skal på jakt. Lett og rask rakett i 6,5x55, tung og langsom elgvelter i 30-06 eller noe midt i mellom.

    Du virker skeptisk til 6,5x55 til elgjakt. Hvis det stemmer og du ønsker noe det ikke går 13 av på dusinet kan muligens 7x64 Brenneke være et alternativ? De store forhandlerene har som regel kurant jaktammunisjon (Geco Plus) inne for litt over 20,- per patron og den er grei å lade til selv. Det er den eneste av de diskuterte patronene jeg selv har våpen kamret for akkurat nå. Og jeg er svært fornøyd med den patronen. Men jeg tenker av og til på hvorfor jeg ikke kjøpte en 30-06 som gjør akkurat samme jobben - og litt til 😉

    Burde jeg være skeptisk til 6,5x55 til elge jakt?

    • Like 1
  6. 5 minutes ago, stigamundsen said:

    6.5-284 er eit spanade kaliber. Om eg var på jakt etter noko i denne gata trur eg eg ville sett nøye på 280 ackley improved. 7mm kuler gir deg litt meir å gå på når blyforbodet kjem? Ulempen er at du må opp i 30-06 lengde på kassa, og utvalget av kuler er mindre. Ein fordel er enkel tilgang på hylser (omforme 30-06). Men begge desse er avhengige av at du ladar sjølv! Evt. gode gamle 7mm Rem Mag. Enkelt å finne brukte børser til ein god pris og grei tilgang på ammo, om en dyrt!

    Etter andres "load data" så virker det som om 7mm Rem Mag er litt vel, mye til hjort og rein som er det jeg ville ha jaktet mest av.

  7. 2 minutes ago, Jeffery said:

    Oppskrifta på lite kjøttødeleggelse, ut over skuddplassering og kulekonstruksjon, er, stort sett, tung kule i moderat hastighet. 27 Nosler er vel strengt tatt det stikk motsatte. 

    30-06, med tunge kuler, 8x57IS, 9,3x62, er typiske slike. 

    Jeg har nå hørt fra flere at en lett liten diameters kule i høyere hastihet er bet beste for høy penetrasjon og lav kjøttødeleggelse.

    • Dont like 1
  8. 32 minutes ago, Jegermeistern said:

    Hei, og velkommen til forumet!

     

    Dette spørsmålet er det jo svart på adskillig hundre ganger. Og før vi går på detaljerte svar, er det jo greit å få litt mer data om din bakgrunn.

     

    "Ung gutt"? Hvor ung? Har du mulighet til å bli med på hjorteviltjakt som "rævedilter"? I så tilfelle kan du se hvor mye, eller lite, kjøttskade som oppstår.

     

    Eventuelt "blodslått kjøtt" kan, for det meste, tilbakeføres til disse 4 faktorene:

    a: Kulekonstruksjon, b: Kulehastighet, c. Dyr i bevegelse (etter skuddet), d: Dyret stresset, eller ikke, før skuddet.

     

    Som du ser, patronkonstruksjon (feilaktig kalt "kaliber" av de fleste, i følge @Per-S) har liten innvirkning på "blodslått" eller ikke (selvfølgelig innen visse grenser, 30-378 og 44 magnum vil oppføre seg forskjellig, okkesom).

     

    Skyteerfaring? Er du aktiv medlem i DFS-lag, driver med NJFF jaktfelt, eller lignende? Uansett "kaliber" må du treffe der du skal, og det krever trening. Den grunnleggende treningen med kaliber .22 LR (eller luft), og så skyting med jaktvåpenet, eller noe som er ganske likt. Nettopp derfor er anbefalingen at du holder deg til "de 3 store", hvertfall før du starter med heimelading. Og av disse er 6,5x55 ikke bare vår "nasjonalpatron" (nåja, vi må vel dele den med søte bror), men også den rimeligste, mest behagelige å skyte med, og den med de beste ballistiske egenskapene.

     

    Hvis jeg skulle anbefale et idealkaliber for norsk hjorteviltjakt, vil det bli 7mm-08, i ei kort låskasse. Men da bør du lade sjøl, eller få noen til å lade til deg, ellers sprekker budsjettet.

    Har var det mye god info, jeg er 14 år og har vært med på rådyr jakt, hjorte jakt og rype jakt. Jg er ikke medlem av et skytter lag men har noe erfaring men skyting fra en vann av familien(Jeg har skutt med 308 rifle, 22LR halv automat og at par forskjellige 12gauge hagler. Og det hadde muligens vært bedre og sagt ladning istedenfor kaliber jeg er ikke helt uinformert.

  9. Hei, en ung gutt her med et jeger hjerte som lurer på kaliber. Jeg ønsker og jakte mest hjort, rein og elg (mest hjort), har sett på studert følgende kalibere: 6,5x55 Swede. 6,5 Creedmoor. 6,5-284 Norma. 7mm08 Rem. 27 Nosler(mest til elg pga at jeg vil ha så lite kjøtt skade som mulig). Og da lurer jeg på deres meninger om hva jeg skal ta i bruk.

     

    • Like 1
×
×
  • Create New...