Jump to content

terje86

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by terje86

  1. 21 minutes ago, Bly said:

    For deg er det tydelig vis termisk optikk som er poenget?

    Jeg har som deg jakta veldig mye med rifle og har på en måte likt det best siden jeg synes det er tilfredsstillende å skyte rypene på den måten. Men saken er jo at man går i fjellet og ser flokker med ryper som flyr, og man ser hvor de setter seg. Så er det mer et spørsmål om hvor langt man skal skyte. Jeg har skutt ryper på hold som de fleste finner lite akseptabelt og langt forbi der termisk optikk har noen funksjon. 
    Så er det også slik at når man går rundt på fjellet i ura og ikke ser fugl så sitter de gjerne bakom noe. 
    På lyse dagen klarer jeg ikke å se at termisk optikk skal ha noen funksjon bortsett fra å se fugl som trykker i lyng og kratt. 
    Men du vil jo tolke alt jeg sier i verste mening og finne et argument som passer for termisk optikk. Jeg prøver nå å komme med et velment råd om at jeg tror du kaster bort pengene om målet er å finne fine situasjoner på jakt. Har du lyst på termisk optikk så løp og kjøp. Jeg hadde heller brukt de pengene på annet utstyr eller jakt.

    Da har du ikke lest og tolket alt jeg har skrevet i tråden her. Hovedfokus fra min side her er langt i fra termisk optikk. Men nok om det. 

     

    Etter vurderinger til og fra, med fine innspill og råd fra både deg og andre, så ser det ikke ut til at det er verdt den høye prisen på slikt utstyr. 

     

     

     

     

  2. 6 minutes ago, Haavard said:

    Det er etter min mening en gigantisk forskjell på vanlig kikkert og en termisk. I en vanlig kikkert må du uansett oppdage selv det du vil skyte, mens i en termisk blir det tydlig påvist det du kan skyte. 

    Så absolutt! Man vil sannsynligvis komme til å få betydelig fler sjanser med termisk

  3. 4 minutes ago, FreeSkier said:

    Er selv veldig glad i jakt etter fjellrype med rifle, spesielt på ski. Har selv tenkt tanken på en termisk håndkikkert. Men konkluderte vel med at jeg var redd noe av spenninga og gleden med jaktformen skulle bli borte for min del. I tillegg til at en god en er alt for kostbar 🙈 

     

    Det blir nok kanskje en termisk håndkikkert til storviltjakt på meg, den dagen tilsvarende modeller som de som ligger på +-50k i dag koster halvparten. Men usikker på om den blir med på rypejakt en eneste gang, i frykt for å ødelegge for meg selv. 

     

    Men ser ikke problemet om noen andre skulle ha lyst til å bruke det 👍

    Ja, hør der! De kan jo brukes til flere jaktformer og man kan finne folk i nød, i mørke og tåke f.eks. Og ikke minst ettersøk av skadet vilt. Tenker det er et veldig anvendelig instrument 👍

  4. 16 minutes ago, M67 said:

    Jeg ser bare to problemer. Surmulere som baksnakker og rakker ned på deg, og prisen på en god termisk kikkert. Det siste er showstopper for min del - det er nokså mye jeg heller vil ha.

    Jeg prøvde forresten en i kveld, som jeg varmt kan anbefale. Lahoux Spotter Pro.

     

    K

    Der fikk du sagt det. Det kommer litt ned på sandkasse-nivå med "jeg skyter bedre enn deg" og "jeg er Chuck Norris sitt svar på elg-jeger" , og "du er ikke kvalifisert til dette", bare med en mer indirekte tone såklart. Kjenner lett igjen typen ja 🤣 og selvsagt en Rambo bak tastaturet

  5. 2 hours ago, Bly said:

    Jeg ser jo bare ikke poenget? Jeg tipper du blir like fri for fangst med termisk optikk, og da må du på Rema likevel. Det finnes hagle til formålet som er mye mere anvendelig. Skal du jakte rype med rifle er det best sent i sesongen, eller alternativt heller gå etter fjellryper. De er ofte mere riflevenlig også smaker de bedre. 
    Hund er selvfølgelig bra noen steder, men jeg synes det er dødskjipt å gå etter en hund. Da er all spenninga med om det popper opp ryper borte. Jeg har ingen glede av det. Men det er fint å ha en ettersøkshund, den må bare kunne gå bak og ikke ødelegge spenninga med jakta 😉

     

    Ja, hva er poenget med jakt? Få høre. Og hvem har sagt at jeg er fri for fangst? 

     

    Velger rifle fordi jeg føler meg relativt sikker på langholdsskyting, OG fordi det er en litt annerledes og veldig artig jaktform. 

     

  6. 1 hour ago, Andreasv said:

    Hoy! snakk om å sparke liv i gjengen. I helt utrolig hvor langt enkelte tydeligvis vil gå for å kunne skyte noen ryper. Hund blir nevnt, sjelden er vel hund effektivt på fjellrypa, noen hunder takler det, men ikke mange. Hund har flere sider enn bare å finne fugl, den kan også være med å finne skadet fugl og bidra til en mer human jakt. Jeg jakter ikke med hund, men ser absolutt at der er det argumenter for og i mot. 

     

    @M67. Se fjellrypa på 200 m er vel ikke noen stor vitenskap. Flokkene har alltid en eller flere vaktfugler. Er man vant til å se etter disse, klarer man å plukke dem ut. De sitter ofte å steiner og speider med strak hals. Finner man disse, ser man ofte også fugler som beiter/trykker.  Her spør jo ts primært i forhold til fjellrypejakt. 

     

    Fjellrypejakt med rifle er jo en utrolig artig jaktform. 

     

    Ja, det er en veldig artig jaktform. Og her kom det litt ny kunnskap 👍 

  7. Ordet fallitterklæring blir brukt ofte her. Hva er greia? Skjønner at jegere har en form for stolthet, men det er snakk om en rekreasjonell hobby her. Som man skal glede seg over. Å begynne å peke på hverandre og fortelle dem at "du mestrer ikke denne jaktformen" skaper bare dårlig stemning, når TS spurte om et enkelt spørsmål. 

     

    Setter pris på all lærdom og erfaringer her, da alle har noe nytt å lære hele tiden. Det er ikke nevnt noe sted her at TS kommer hjem fra småviltjakt tomhendt. Men det er et faktum at ryper kan i mange tilfeller være meget godt kamuflert, så da tenkte jeg at bruk av termisk opptikk kunne gjøre jakt-opplevelsen enda artigere, så fremt måtehold ved uttak av vilt er innafor. 

  8. 2 hours ago, Ellingskapteinen said:

    Eg er ikkje sikker på om eg synst at alt som er lov er lurt, men å bruke termisk kikkert til å observere dyr er altso lov. Eg synst ikkje det er noko særleg dumt helder, og at GGG meiner det ikkje er jakt skal du bry deg fint lite om.

     

    Største verdien av jakt, og då spesielt småviltjakt må no vel ver rekreasjon, so vist du meiner du får ein betre opplevelse av å bruke termisk kikkert so synst eg du skal bruke termisk kikkert. 

    Er helt og holdent enig! Rekreasjon er målet, ikke hvor dyktig skytter man er eller hvor mange dyr man legger ned osv. Så lenge det foregår humant og sikkert. 

  9. 19 minutes ago, Ellingskapteinen said:

    Eg er ikkje sikker på om eg synst at alt som er lov er lurt, men å bruke termisk kikkert til å observere dyr er altso lov. Eg synst ikkje det er noko særleg dumt helder, og at GGG meiner det ikkje er jakt skal du bry deg fint lite om.

     

    Største verdien av jakt, og då spesielt småviltjakt må no vel ver rekreasjon, so vist du meiner du får ein betre opplevelse av å bruke termisk kikkert so synst eg du skal bruke termisk kikkert. 

    Er helt og holdent enig! Rekreasjon er målet, ikke hvor dyktig skytter man er eller hvor mange dyr man legger ned osv. Så lenge det foregår humant og sikkert. 

  10. 19 minutes ago, Sonic said:

    Ærlig talt, det må være lov å komme med innlegg i tråden som fremmer refleksjon rundt bruk av teknologi i jakta uten at det skal bli klassifisert som "barnehage-aktivitet" eller "unyttig"

    Selv tenkte jeg en periode på bruk av droner, (før jeg fant ut at det var ulovlig), og kom til at det tok bort noe av det jeg faktisk likte med jakta, nemlig at det skulle ikke være så enkelt.

    Gjør hva du vil.
    Men man kan jo kanskje tenke seg en dag så vil noen bruke en slik til storviltjakta om de bare fikk muligheten https://no.wikipedia.org/wiki/Fjernstyrt_våpenstasjon

    Finner ikke noe refleksjon her dessverre.. Og det var ikke rettet mot deg. 

     

    Men jeg er enig i at det enkle ofte er det beste i mange tilfeller 👍 kommer man dit hen at det er gøy å slakte vilt med fjernstyrt våpen så er det i så fall en skremmende utvikling

  11. 28 minutes ago, M67 said:

    Jepp ;) Men du er i godt sleskap

     

    Ryper på 200m? Av og til ja, men ryper i lyngen? Ikke faen.

     

    Jeg er akkurat gammel nok til å huske at de sa nøyaktig det, om kikkertsikter...

     

    Jepp, omtrent som hund tipper jeg, bortsett fra at det neppe er like effektivt.

     

    Dessverre er jeg redd for at en termisk kikkert som kan skille ut ryper på 200m hold er kostbar.

     

    K

     

     

     

    Takk for et ærlig svar M67. Godt å se at det ikke bare er barnehage-aktivitet, og at realistiske og NYTTIGE svar er å oppdrive fra erfarne jegere/skyttere med litt "sunt bondevett" 👍

  12. 2 hours ago, Andreasv said:

    Sikkert jeg som er GGG, men klare du ikke å finne fuglene uten slike hjelpemidler så bør du kanskje legge om jaktteknikken din. Gode jegere ser fugl på bakken på den avstanden der. Ta deg mer tid, bruk kikkerten godt. Jakt med rifle krever tilstedeværelse, ikke optiske hjelpemidder. Å føle behov for et termisk kamera må vel være en stor fallitterklæring?

     

    Om det fungerer? Ja jeg har stått på HV øvelser å sett på rypeflokkene med slike hjelpemidder, rypene ser ut som lyspærer der de sitter. Men bruke det på jakt? Kunne ikke falle meg inn.

     

    Andreas

    Slike svart/hvit holdninger kan neppe være positivt for jegermiljøet. 

     

    Går ikke på jakt for å bevise at man er verdens beste jeger. For meg handler det mer om opplevelsen og human jakt, og dersom hjelpemidler kan gi en bedre opplevelse og et bedre resultat, så hvorfor ikke? Så lenge det er innenfor loven så ser jeg ikke problemet. Å være en dyktig jeger handler mer om sikkerhet, det å skape et godt miljø og human avliving. Men det er min mening. 

    • Like 5
  13. Går med rifle i fjellet om dagene og speider etter fjellrypa. I de aller fleste tilfeller så letter de omtrent når man snubler over dem (støkkjakt). Og i veldig mange tilfeller så er de alt for godt kamuflert på avstand. 

     

    Nå vet ikke jeg lovligheten omkring dette, men lurer litt på om noen har erfaring omkring det å bruke en termisk monokikkert eller et termisk kamera, for å spotte de som sitter på avstander 100-200meter? Er det effektivt? Dersom det er lov, hva bør jeg se etter i et slikt redskap? 

  14. 1 hour ago, Mas-36 said:

    Oryx er blyspiss ja, fin til rådyr og stort småvil der du vil ha litt mer virkning enn en FMJ kule.

    De tre andre er ofte slik billig treningsammunisjon der pris er viktigere enn presisjon. Bruk de to fra Norma på jakt(går ikke så mange skudd da uansett) så leter du videre etter noe rimelig til trening.

     

    Test ut Magtech, GGG, PMC, Remington UMC, Ferderal American Eagle med 55grs FMJ kuler. Disse er alle billigere og en av de bør gå godt nok til trening :D

    Ja, det høres ut som en god plan 👍 

     

    Er sikkert god reklame for Norma dette innlegget da 😁 den Jaktmatch var ikke spesielt dyr heller mener jeg å huske. 

     

    Sitter igjen med litt ammo til overs her nå, så bare å skrike ut om noen trenger

  15. 10 minutes ago, Mas-36 said:

    Hva slags ammunisjon har du testet? Nja, den er nok ikke like god som 6,5x55 med lange torpedokuler. Men 1-2m/s på 100meter har ikke mye å si. Snakker vi 5-7m/s vil det nok starte å skje litt men fortsatt lite på 100 meter.

    Sellier & Bellot 55gr fmj

    Fiocchi 55gr fmj

    Winchester 55gr fmj

    Norma Jaktmatch 55gr fmj

    Norma Oryx 55gr blyspiss(?) (meget høy pris) 

     

    De to Norma var altså de eneste som ga fin (forsvarlig på fuglejakt) samling med denne børsa. 

  16. Har nå testet diverse ammo. Mye av det ga spredning. Endte opp på Norma Jaktmatch 55gr helmantel. Med den ble det 4 innertiere, nesten hull i hull, på 100m. Og et sleivskudd, som mest sannsynlig var menneskelig feil. Det som jeg bet meg merke til var at dette var den eneste dagen på lenge hvor det var 100% vindstille. 

     

    Så da lurer jeg - er kaliber 223 ganske ømfintlig på vind? 1-2 m/s f.eks?

  17. On 9/15/2020 at 6:55 PM, Vida said:

     

    Hei , jeg har en mvp patrol som skyter kløvere på 100m med den billigste 223 ammoen fra jaktdepotet (PMC 55gr fmj) . Kanskje du kan prøve en pakke med de også. Min mvp samler også betraktelig dårligere med s&b og fiocchi ammo.

    resampler.aspx?type=big&src=223a.jpg

    Takker så mye! Den skal testes. Er det mvp Patrol du har eller? Er veldig fornøyd med våpenet ellers. Justerbart avtrekk og et solid arbeidsjern. 

  18. Ok, så det er det som er "bedding" ja. 

     

    Ja, det blir å prøve seg frem. Magtech, Norma og Winchester i første omgang. Når du sier 20-30mm, da snakker vi. Uaktuelt å gå på rypejakt med fare for skadeskyting. 

     

    Poster så snart jeg finner favoritt-ammo, så takker jeg for hjelpen så langt 🙂👍

     

     

×
×
  • Create New...