Jump to content

Gogga

Members
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

Gogga's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Tiltredes 100 prosent. Forskjellen på de to er skjeftet og avtrekker-mekanismen - to av de viktigste elementene for en konkurranseskytter. MP 90 World Cup'en ligger sabla godt og balansert i lanken. Grepsvinkelen er ikke så ekstrem som på Pardini, men som sagt - fikser du Pardiniens håndleddsvinkel og liker å stelle med våpenet er det etter mitt skjønn ingen over pr. idag. Kjøpetillatelse gis i Norge i hovedsak til konkurranseskyttere. Og da er det jo litt moro å treffe også...
  2. Det finnes alltid skyttere som er så ett med sitt våpen at de mentalt klarer å kompensere et fysikkmessig dårligere utgangspunkt og hevde seg i teten. Det finnes alltid artister. Enkelte norske skyttere øver mot dette målet ved å trene fra 40 000 skudd og mer pr. år. Da kan mangt et handikapp hentes inn. Men for nybegynnere har jeg det kjøpsråd å kline til med det optimale matchvåpenet først som sist - etter å ha testet det markedet har å by på.Har du håndledd til Pardini-knekken - er det liten tvil om hva som gir deg minst handikap. Da er det løp og kjøp. Det ser du på resultatlistene. Men med Pardini, Morini og Benelli, Walther SSP og Hammerli etc. må du også påregne en adskillig hyppigere og nøyere våpenpuss enn på GSP, som trolig har matchpistol-markedets høyeste funksjonalitet og laveste klikk-/feilmargin. Som nasjonal dommer ser jeg dette på stevne etter stevne.
  3. Pardini poenget har jeg aldri hørt om...i så fall er det alle sine poenger. Pardini, Morini, Benelli, Hammerli, SSP, Matchgun..alle har en vinkel der hånden knekkes ned og du fjærner en frihetsgrad. Tror det er bare GSP som sitter igjen med den retteste vinkelen. Det er riktig at du du får et annet rekylbilde, men nyansene er ikke veldig dramatiske, så man kan kompensere noe for det med en tillegsvekt, så det er ikke noe stor endring man gjør. Det er jo ikke skjeftevinkelen som gjør pardinien til verdens mest bruke match, det er jo helheten i våpenet og ballanse. De ulike pistolene du nevner har ulik grad av vinkling. Benelli har for eksempel en vinkling miidt i mellom Pardini og GSP. Pardiniens kraftige skjeftevinkel og øvrig grepskarakteristikk gir skytteren markedets laveste kjernelinje i forhold til armens flukting. Men det forutsetter at skytterens håndleddanatomi tillater knekken. Setter du et rettere grep på Pardinien forsvinner straks Pardini-fordelen sammen med tusenlappene ut av lommeboken. Poenget mitt kan illustreres med at matchvåpen ikke er konstruert med toppsleide som på en tjenestepistol gjør at hånden må flyttes ned lengrre under kjernelinjen og beskyttes av en metall-leppe for å unngå skade på hånden. Derfor kan grepet på matchpistoler bygges høyere opp og nærmere kjernelinjen bakover slik at armen fanger opp enda mer av rekylenergien og desimerer munningsvippen. At noen mener dette er bagatellmessig skyldes bare uvitenhet om fysiske lover. For topp-skyttere betyr det alt å kunne bevare siktebildet. For Colgate-skyttere betyr det selvsagt lite. Dessuten vil en optimalt lav løpskjernelinje opp mot armens kjernelinje gjøre at skytteren har færre problemer med å justere skuret på ulike hold.Fordi den diagonale forskjellen mellom virkelig kjernelinje og høyden opp til siktemidlene reduseres. I praksis utgjør løsningene på disse problemstillingene som regel forskjellen på VM-gull og plass langt nede på resultatlisten for mesterskyttere som bare unntaksvis treffer utenfor sone.
  4. Med rettere grep mister man vel nettopp Pardini-poenget med å føre rekylkreftene rettest mulig inn i armen fordi våpenets reelle kjernelinje blir liggende i flukt med armens kjernelinje via det bøyde håndleddet. Et rettere grep vil alltid gjøre at pistolens kjernelinje blir høyere enn armens og da kompenserer naturkreftene med økt munningsvipp.
  5. Det er håpløst å mene noe som helst om noe så individuelt som valg av våpen du ikke har prøvd. Blir som med valg av sko. Selv skyter jeg GSP Expert og dessverre ikke eksempelvis Pardini. Det er det ikke jeg som har bestemt, men håndleddet mitt. Umulig for meg med Pardini-knekken. Samtidig vet jeg at det nettopp er Pardini-knekken som fanger opp rekylen rettest og mest direkte inn i armen og skulderen og som med dens lave kjernelinje hindrer munningsvippen. Sistnevnte bevarer derfor siktebildet best mellom skuddene. Mitt råd: Prøv og prøv alt, og behold det beste. Lær også hvorledes du skal holde armen best for deg for best å fange opp "avfallsenergien" med nettopp DIN anatomi. Lykke til
×
×
  • Create New...