Jump to content

nippon81

Members
  • Posts

    27
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by nippon81

  1. M67 skrev (39 minutter siden):

    Det vil være mitt råd. Men det heter halspressedie, og helpressedie. De halspresser, og helpresser. Norske hylser har hals. Nakke er en like katastrofal oversettelse som "slynge" om reim (sling), men ikke like tåpelig som "runder", og "spisser". Man lader forresten patroner. Kuler støper man eventuelt, eller presser eller maskinerer, men kuler er den delen som faktisk flyr.

    Kjøp settet. Eller glem halspressedia. Halspressing er nice om man skal være super lat, men tja - det er MANGE meninger her, så hver sin. Vi kan lage en egen tråd om hals- vs. helpressing. Helpressedia MÅ du ha. kanskje ikke første uka, men tro meg her.

     

    Dete innlegget vil være preget av litt "ovenfra og ned, bare så folk er advart. Har lest svar innimellom uten mulighet til å svare, og fyrt meg opp, og det er fredag! Og, om noen skulle tro at jeg er en kuk, så jepp. Noen ganger er jeg det.

     

    Velkommen på forumet, som skytter, og som hjemmelader. Innen hjemmelading blir en aldri utlært, og en slutter aldri å undres (en bør ihvertfall ikke) og det er få regler uten unntak, og mange "sannheter" som er helt feil...

    @Per-S og jeg begynte å lade langt ned i forrige årtusen, og står nok bak >>100 000 ladde patroner hver. Her i huset lades det ca 12 000 patroner i året.

     

    Jeg gav bort (hadde ikke samvittighet til å ta betalt for driten) ei Lee aluminiumspresse, med Lee-dier ca 1990. Da hadde jeg råd til ei RCBS, og RCBS greier. Forster 6.5x55-dier. Senere kjøpte jeg Redding til doble prisen, men ammoen er ikke noe bedre.
    Senere kom det til ei Dillon 650XL, og at jeg har 15 diesett er helt sikkert ingen overdrivelse. Jeg tror jeg vet hva jeg driver med, men for tida bruker jeg det jeg vet til å spare mest mulig arbeid og ta mest mulig snarveier når jeg lader - for i bunn og grunn hater jeg det - ihvertfall i perioder. 

     

    Uansett, her på forumet vil du få mange rare svar, og mange som har ladet 2-300 patroner har jo "lært alt". Jeg prøver å unngå å ha "sånn er det bare" svar der det kan være mange veier til Rom, men jeg er ingen stor diplomat, og har ingen respekt for folk som var på banen en gang i april, men har sett 1000 amerikanske Youtubevideoer , og referer til dem, gjerne om "extreme accuracy"... (det er faktisk nokså enkelt, men ikke så enkelt å lade seg til ;) )

     

    Folk som spør meg om hvordan de skal få bedre presisjon på hjemmeladningene sine får som regel svaret "kjøp ei bedre rifle"... Det er nok det som hjelper mest. Faktum er at om en lader riktig, og alle som har vært innom, dier, og våpen, har gjort jobben sin rett - så får en god presisjon. Helt automatisk. Men det er en mengde små feil en kan gjøre. Brukerfeil faktisk... De fleste konkluderer for fort, og for mye.

     

    Det har jeg og. I 1987 ;) 

     

    Jeg har skutt samlinger på 5mm med sikkert 15 kalibere. Senest i dag, med 338LM (noe som sannsynligvis var flaks, men det skjedde nå likevel) Det ble ladet på ei L.E.Wilson die, på banen.

    To ting om 5mm samlinger (de ser slik ut forresten)

    IMG_3215.jpeg.c7fb5e6f885611bc4a711d6ab8c00463.jpeg

     

    Eller på elektronikk,

    IMG_3201.jpeg.73cf74ff620ddda0400e0ef7ade3e996.jpeg

     

    Det er mye lettere å skyte 5mm samlinger om man kan skyte, og enda lettere om man har ei fantastisk rifle. Med begge deler er det ikke så vanskelig, men uten, så er det bare flaks.

     

    De fleste som kjøpre 6.5 Buymore (unnskyld, Creedmoor) gjør det fordi selgeren sier det er mye bedre, og at 6.5x55 er så gammeldags at den forsvinner fra markedet snart. (de SIER det...) og dessuten er det bare det forbanna innavla rævpulte Skyttervesenet som bruker det, og de er jo idioter.. (ikke sant @Per-S, vi ER det ;) )

     

     

     

    Jeg tror det spller en rolle. Men børsemakerarbeidet er det viktigste. En slumsete 6PPC blir ikke presis bare av å hete det. Men når alle har gjort jobben sin, så går den kanskje på 3mm der 6.5CM går på 5. Det skal uansett skytes, og mellom 7 og 5mm 5-skuddsgrupper (5 grupper på rad) så er det faktisk en del som skal gjøres.

     

     

     

    Uansett. Kjøp noen dier. Har du kanskje, eller tror du har, et snev av snobb i deg, så ikke kjøp Lee. Er du jævlig fornøyd hver gang du har spart ei krone et sted, og alltid kjøper billigmerker, uansett m det smaker ingenting - kjøp Lee. Det ER billigere. Og det GJØR jobben. Like bra tilogmed. Collett-dia er litt rar, og noen liker og noen hater. Når Redding lager ei skal jeg kjøpe den. For da slipper jeg å gjøre den ferdig sjøl - det sier noe om toleransene deres forresten.

    Alle andre merker er "same shit", akkurat som en Skoda idag gjør det samme som en Toyota, og noen må ha Mercedes fordi det føles bedre. Og det gjør det ;)

     

    K

     

     

     

     

     

    Hvorfor i fan kunne du ikke "trøkkt ut av dæ" dette tidligere!!

    Mye er oppklart for meg i innlegget ditt. 

     

    Jeg kjøper Hornady dier nå, så bygger jeg på senere hvis jeg ser behovet.

     

    Takk M67

  2. Ok.

     

    Men jeg bare lurer på om jeg skal starte med å bare kjøpe en die for å presse hele hylsa eller bare nakken?

     

    Og skal jeg kjøpe Lee, Hornady eller RCBS?

     

    Jeg har 1500kr til rådighet.

    Legg gjærne linker til den og der jeg kan kjøpe.

     

    Jeg kommer tilbake i forumet ved en senere anledning og diskuterer ultra nøye lading for ekstrem presisjon. 

     

  3. Per-S skrev (18 minutter siden):

    Jeg er jo egentlig enig med deg der, men når en nybegynner kjøper våpen til en slik patron i stedet for 6,5x55 så antar jeg det ligger mer bak enn bare et våpen for litt morroskyting. De fleste som kjøper 6,5 Cr gjør det med et forestilling om at det gir super presisjon. Da er kvalitetsdier med bushing det beste for både presisjon og levetid på hylser. Ikke minst slipper en å frese lengden med jevne mellomrom. Trådstarter bekrefter jo også at han skal skyte for presisjon og langhold. 

    Hei!

    Jeg må starte en plass, så jeg lurer egentlig på om jeg skal bare kjøpe Hornady helpresse settet, eller om jeg skal kjøpe et Lee sett som inkluderer nakke die.

    Det er jo i den prisklassen jeg tenker.

     

    https://www.jaktogfriluft.no/jakt/hjemmelading/ladeutstyr/diesett/hornady-series-i-two-die-rifle-dieset-2-65-creedmoor-264

     

    https://www.brownells.no/ULTIMATE-RIFLE-4-DIE-SETS-65mm-Creedmoor-4-Die-Set-LEE-PRECISION-65-Creedmoor-100018923

     

     

  4. Oi!

    Først! Takk M67. Jeg vet ikke mye om dette, men vil lære.

     

    Jeg har en Tikka t3x som jeg  hovedsakelig skal bruke til presisjon og langhold.

    Jeg kommer sikkert til lade rundt 500 kuler i året, ca

     

    Ja, det er litt økonomi oppi dette også, da jeg er en familiefar til tre små som også skal ha det de trenger til det hverdagslige.

     

    Men jeg kan legge i 1000-1500kr i dier.

    Så jeg også lurer litt på det "Sthil Cracy" nevner om Lee dier og "halspresse"

     

     

  5. M67 skrev (1 time siden):

    Du lurer på om du skal kjøpe helpressedie eller halspressedie? 

     

    Jeg vil vel si at om du bare skal ha en, så må du ha helpressedie. Før eller senere må du helpresse. Ofte bør man helpresse uansett. Jeg gjør iallefall det. Men det er en diskusjon om hva som er "best"

    Har du råd så kjøp begge.

    Alle merkene er normalt gode nok, og og de er som regel "nicere" jo dyrere, men det er det eneste. Selv de billigste gjør jobben.

     

    Dier varer i mange år, livet ut kanskje, og det er ingen grunn til å kjøpe dier en irriterer seg på, så mitt råd er likevel å ikke kjøpe de billigste. Selv har jeg mye Forster og Redding - du skal slite for synes at de er kjipe. Men Hornady, og RCBS er vel strengt tatt like bra, så ikke vet jeg. 

     

    K

    Takk for svaret!

     

    Ja det er vel det jeg spør om her. Jeg har ingen kunnskap om dette, men "Learning by doing"

     

    Jeg har vurdert Hornady die set. Rett under en tusenlapp og kanskje jeg kan klare meg med disse en stund.

    Jeg ser Lee selger et sett med 4stk dier i, men jeg vet ikke om disse er noe bra, eller om jeg i det hele tatt har bruk for alle 4 🫣

  6. Hei alle sammen!

     

    Jeg ny innenfor hjemmelading og skal bestille meg dier til 6.5 Creedmoor. 

    Det er flere varianter å velge mellom, så jeg må spørre her inne om råd på hva jeg skal kjøpe.

     

    Jeg har kun et våpen jeg lade ammunisjon til, og lurer derfor om jeg skal kjøpe en full hylse die eller kun nakke die.

    Gjerne råde meg til en produsent også hvis du sitter med erfaring. 

     

    Jeg har en Hornady classic presse.

  7. Humbo skrev (1 time siden):

    Å finne noko til "matchande" pris her til lands kan du som regel berre gløyme, prisane her har stege mykje meir enn det som kan forklarast med valutajustering. Eg har brukt JetCarrier mange gongar, og sjølv om det ikkje er snakk om restriksjonsbelagde varer, så kan du risikere å få dette ekstragebyret på 290,-, dette fordi JetCarrier må få tollvesenet til å gå gjennom sendinga for å sjekke at der faktisk ikkje er slike varer. Av og til får eg dette gebyret, av og til ikkje. Det kan kanskje variere litt med kva firma som er avsendar. Er det tomhylser i sendinga så må ein rekne med ekstragebyret. Hugs óg at tomhylser kun kan sendast med sjøfrakt, kvifor er eg ikkje sikker på.

    Takk! Hva me "Import tillatelse" da? Er det noe jeg må få tak i?

  8. Sølvrev skrev (53 minutter siden):

    Kanskje, kanskje ikke. Avhenger vel av det enkelte lands (her USA) bestemmelser? Jeg tro jeg ville unngått hylser for sikkerhets skyld. 

     

    Edit: Og kanskje ikke så mye å spare heller?

    Hei "Sølvrev". Jeg ønsker mer enn gjerne å handle her i Norge, men jeg kan ikke finne samme til matchende pris.

    Hvor handler du da? Kanskje jeg ikke har lett godt nok? 🙄

  9. Hei folkens!!

     

    Jeg holder på og skal kjøpe ladeutstyr fra USA.

    Når jeg leser retningslinjene til "JetCarrier", så stusser jeg litt.

     

    "Fortolling av våpenrelaterte produkter****: 290 NOK (reloading, brass, deler, tilbehør m.m.)"

     

    Når jeg leser bestemmelsene i LovData, så finner jeg ingen restreksjoner om import av Ladeutstyr. Det nærmeste jeg kommer er patroner som har tennstift.

     

    Jeg har skjønt at export-loven i USA sier at:

     

    "Eksportlisenser for internasjonale bestillinger kreves for å sende skytevåpen eller ammunisjonskomponenter. For å få en eksportlisens trenger vi følgende varer: En bestilling på varene som ønskes, og en importtillatelse for disse varene eller et brev fra myndighetene i destinasjonslandet som sier at ingen lisens kreves. Du kan bli bedt av det amerikanske utenriksdepartementet om å få lisensen for flere gjenstander. Vi foreslår store bestillinger som kan deles inn i mindre forsendelser siden en lisens er gyldig i 48 måneder eller til alle varer er sendt, avhengig av hva som kommer først"

     

    Har noen gjort dette før, og hva er dine/deres tips til meg? Hvor får jeg i så fall tak i en "Importtillatelse"?

     

    Ja, jeg vet jeg kan kjøpe i Norge, men jeg får tak i billigere utstyr igjennom mine kontakter "over there"

     

     

  10. Hei! Jeg har nettopp kjøpt meg en CZ 457 med syntetisk stokk og ønsker og lakkere denne. Jeg har sett på YouTube en film der de spreier med sprayboks i varmt vann og legge Stokken nedi så Stokken blir kamuflert. Har noen her inne erfaringer med dette? Jeg kan legge ved en video slik at dere skjønner hva jeg sikter til. Jeg lurer også på om noen vet å få tak i slik spray maling her i Norge?

     

     

  11. On 11/5/2020 at 9:21 AM, Super XX said:

    Det finnes ikke en tiur i verden som overlever et godt treff med en ekspanderende kule i 17hmr. Gamepoint ødelegger heller ikke all verden med kjøtt. Gjennomtrengingsevnen til den lille kula er imponerende.  Du må akseptere at avstanden du skyter på blir noe begrenset, så hvor godt egent 17 hmr er kan jo diskuteres. 

    Hvilken 17hmr ødelegger minst på dyret da? Jeg har tenkt å bruke 17hmr på rype 🙈

  12. 18 hours ago, bardp said:

    Det er bare tull Jeg har Swarovski Z8i 2,3-18X56 også og med alu endelokk og tårn veier den 50g mer en Hawken.

    Fordelen med Hawken fremfor swaroen et at parallakse justeringen på Hawkwn går ned til 9 m på svaroen går den kun ned til 50m.

    Hawken har selvsagt ikke like sylskarp optikk men så får en jo 6 Hawker for det en svaro koster. Men prisen tatt i betraktning er det mye kikkert for pengene. Har sett i mange andre kikkerter i samme prisklasse som har vært mye dårligere.

    Jeg har vært i kontakt med min lokale våpenforhandler i dag. Han går god for hawke og mener det er mye siktet for pengene. Han mener et 3-12 sikte duger godt nok til det jeg skal bruke det til. Men han poengterer at i skumring så er de dyre optikere bedre. Men for å få et vesentlig bedre Optikk i skumringen må jeg oppe på 10 til 15 000 kroner. Hvis jeg ikke finner noe brukt Zessi innen jeg skal kjøpe våpen starten av januar Så kjøper jeg et hawke 3-12 og bruker de inntil videre.

  13. 1 hour ago, Brubakken said:

    Jeg har prøvd 3-9x40, 4,5-14x44, 10x36 fast forstørrelse og har nå en zeiss 8x56 fast forstørrelse på min 17 hmr. Den siste synes jeg er utmerket, skutt rype, kråke, rev og gås med den på rifla. Kostet meg 4000 brukt på finn.no og er mye for pengene. Den første jeg hadde på var en burris, kjøpt ny og en stor skuffelse i forhold til en pent brukt kikkert av høyere kvalitet. 

    Fast forstørrelse har jeg faktisk ikke tenkt på.

  14. 1 hour ago, bardp said:

    Har en slik på et luftgevær og er fornøyd med den mye kikkert for pengene.

    https://www.widforss.no/hawke-sidewinder-30sf-4-16x50-ffp-mil-0-1mrad

    Når jeg nå skal kjøpe meg rifle i 17 HMR vurderer jeg og kjøpe meg en til.

    Jeg har sett litt på hawke. De reklamerer veldig mye og YouTube, men er usikker på dette merket. Fordel med hawke er at min lokale våpenforhandler forhandler disse kikkertsiktene. Jeg er litt usikker men kan selvfølgelig vurdere disse lyktene.

  15. 1 hour ago, Polardego said:

    Spørsmålet er vel skal du kjøpe noe brukt europeisk som er bedre når det blir mørkere eller noe med ballistiske tårn hvis du skyter på litt lengre hold 

    Når jeg skal på jakt så er det vel aldri full sollys når reven eller haren kommer fram. Så et optikk som fungerer godt i skumringen er vel av mest interesse.

    Av Hvilket merke er det du tenker på? Og hvilken zoom er det å anbefale?

  16. Hei alle sammen. Jeg er i prosessen for å kjøpe meg et cz 457 17hmr og i den anledningen er jeg på utkikk etter et kikkertsikte som passer til jakt. Jeg skal primært jakte på skade vilt som kråke og gås, men ønsker også å kjøpe jaktkort for hare, rev og stor fugl. Jeg har liten erfaring innen optikk og søker råd om hvilket kikkertsikte som jeg skal kjøpe. Det jeg mest lurer på er hvilken Zoom Jeg skal forholde meg til. Jeg har aldri vært på jakt etter storfugl, rev og hare før men min erfaring på skadevilt er jo jakt fra 50 til 150 meter. Siden min erfaring med kikkertsikter er så liten hadde det vært fint om de som svarer er spesifikk om hvilken kikkertsikte de råder meg til å se nærmere på

    På forhånd takk for alle råd som dere kommer med.

  17. 1 time siden, M67 skrev:

    Jo, du ser avstanden umiddelbart. Jeg finner det iallefall nyttig, spesielt i skumring. Med SFP faller halve hensikten med et retikkel, å ha noe å sammenligne med. Men klart det er smak og behag.

    Men igjen, få inni hodet at Ts sier 1% jakt! Og til lh er det ikke smak og behag, FFP er en stor og reell fordel, og selv på første økt vil skytteren være mindre forvirret og gjør færre feil.

     

    Langholdssikter er ikke laget for og ikke egnet for raske skudd på kort hold uansett, så å si at retiklene ikke duger til det er litt som å klage på lav toppfart på en terrengbil, eller bakkeklaringen på Ferrari...

     

    Skal du skyte raske skudd i skogen kjøper du en 1-6 med lysprikk eller et rødpunktssikte.

     

    Skal siktet brukes til vanlig langholdsskyting på stål, PRS, eller noe som helst annet enn de første innledende prøveskudd så er SFP et alvorlig handikap, også om en tenker jakt. Med jakt med et langholdssikte, tenker jeg ikke drivjakt på gris for å si det sånn...

     

    Moa justering er også et alvorlig og svært irriterende handikap. Som mange oppdager når de kommer på banen etter å ha lest øyet stort og vått på (amerikanske) nettsider - vi måler ikke i yards og tommer her...

     

    Jeg har sagt dette så mange ganger, og sett så mange gå og bytte, eller måtte selge siktet med tap, etter en eller to ganger på banen, at jeg er lei, og direkte.

     

    Til langhold, kjøp FFP, mil-mil. Kjøp Delta, Vortex, SuB, March, Minox, Kahles, glemmer sikkert noe - Zeiss og Swaro lager fantastisk optikk, men de lager ikke langholdssikter. Klart de kan brukes, og er hovedhensikten jakt, go ahead.

    Er hovedbruken blinkskyting, ikke kjøp dem.

     

    K

    Ok. Jeg forstår noe av det du skriver og det høres fornuftig ut i mine ører. Lommeboka mi er ikke så tykk som ønsket så jeg har et budsjett på 5000kr inkl god montasje. Selv har jeg sett på denne:

     

    https://www.jaktdepotet.no/display.aspx?menuid=314&prodid=14416&mobil=ja

     

    Jeg er takknemlig hvis andre har gode forslag.

  18. Jeg har sett utallige videoer på youtube om FFP og SFP. Jeg skjønner forskjellen, men hva skal jeg velge?

     

    Jeg har skutt 20 skudd med 308 i hele mitt liv og det tilsvarer ingen erfaring. Jeg skal 99% av tiden skyte på blink og langhold og siste 1% på jakt.

     

    Så burde jeg da velge FFP eller SFP kikkert tatt erfaring i betraktning?

     

    Gi gjerne en (t-skje) forklaring når dere foreslår.

×
×
  • Create New...