Jump to content

jo41

Members
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by jo41

  1. Ja, du har nok rett i det. Jeg prøveregnet med det aktuelle eksemplet. Kula faller ca 60 cm når målet er 300 meter unna. Foskjellen for et skudd ved ekvator og på nordpolen blir da kun 3 mm når man ser på forskjellen i lokal tyngdekraft.
  2. Men hva blir forskjellen om man har skutt inn geværet Kristiansand og jakter i Harstad? Gravitasjonen varierer med breddegraden. Her fant jeg et program som vi kan bruke for å finne lokal gravitasjon: http://www.ptb.de/cartoweb3/SISproject.php" target="_blank
  3. Hvis du treffer blink med et gevær og siktet er i lodd, vil du treffe blink på ny avstand ved å justere med de nødvendige antall vertikale klikk. Hvis løpet ikke er i samme vertikalplan som siktet, kan det for ny avstand også være nødvendig å juster med noen horisontale klikk. Hvor mye du da må justere er ikke avhengig av høy eller lav montasje. Amatør har rett, og du må tenke gjennom oppgaven på nytt,
  4. Jeg er helt enig i at det kun slår ut når man skal kompensere for kulefall, men jeg har problemer med å forstå at ikke montasjehøyde har noe å si. Om vi ser for oss en fullstendig kanting, 90 graders forskyvning (men kikkert fortsatt i vater), så vil nødvendigvis høy montasje føre til at løp og siktelinje får en større vinkel mellom seg, som igjen fører til større avvik når man øker avstanden utover innskytningsavstand. Se på klokka di og tenk deg at den er blinken som du sikter på. La oss så tenke oss at du har skutt inn geværet slik at du treffer midt i urskiva når løpet peker på kl 12. Deretter vrir du geværet 60 grader med klokkeviseren (samme vei som klokkeviseren går). Du sikter på nytt midt i urskiva og trekker av. Nå vil skuddet treffe i kl 4 og treffpunktet er helt uavhengig av høy eller lav kikkertmontering. Amatør har rett og du må tenke litt mer på saken.
  5. Mitt svar er ikke feil, og jeg tror gjerne at her har vært postet mange gale svar om dette. Nå har jeg laget meg sig. -- jo In science you don't have to be polite, you just got to be right.
  6. Hvis du har skutt inn geværet slik at det trteffer blink på 200 meter, vil du alltid treffe blink når avstanden er 200 meter, også når avstanden er litt eller mye skrå. Om du skyter oppover eller nedover har ingen innvirkning på treffpunktet så lenge den skrå avstanden er den samme som den horisontale avstanden du valgte for innskyting av geværet. Den skrå avstanden bestemmer hvor lang tid kula bruker frem til målet, og så er det fysikkens lover som bestemmer hvor mye kula faller i dette tidsrommet. Skal snart lage meg sig.
×
×
  • Create New...