Trenger ikke fancy kniver? Enig. Damask stål, som i realiteten er en etterligning av en glemt smed kunst trenger du ikke ettersom det bare er for utseendets skyld.
Derimot må jeg innrømme at jeg synes det ser svært flott ut med damask stål, nødvendig eller ikke.
(kan jo legge til at damask stål er når det har blitt hamret flere lag med tynne metall "løv" over kniven for å skap forskjellige mønstre i bladet, vanligste mønsteret er bølger)
Om du ser bort bra fra det vil jeg si det nærmest er en nødvendighet med slike "fancy" kniver om du pleier å diske opp annet enn toro, grandiosa og lignende ferdig produkter.
Knivene har bedre metall og vil derfor oppretholde en skarp egg over lengre tid, men vil som alle andre kniver bli sløv over tid. Det er ikke mye vits i å betale mye penger for en kniv om du opprehetholder en like sløv egg på den som en billig kniv, med andre ord kan det være en fordel å lære å slipe kniver eller ha noen i nærheten som kan gjøre det for deg.
Om du derimot tar vare på kniven, DVS: vasker den til hånd, bruker skikkelig skjærefjøl (bambus e.l hardt tre), ikke skjærer i; ben plastikk eller tomater og sist ikke lar oppebevare knivene på en slik måte at de "klirer" i hverandre eller annet metall holder eggen seg veldig brukbar for en lang tid.
Jeg ble litt ivrig og ser at det ble litt mye så jeg gir meg nå,
over til spørsmålene dine:
Erfaring med Mac Damask - serien.
Har ikke prøvd denne serien.
Har prøvd de andre seriene over lengre perioder (9-12 timers strekk).
Det resulterte i verkende hand og frustrasjon, som igjen var en følge av dårlig ergonomi og sløv egg pga eierene...
Har også prøvd helt nye mac kniver som ikke akkurat har en overaskende skarp egg, men ganske bra.
(her må jeg legge til at mange sverger til Mac's ergonomi og jeg vil tro at min dårlige erfaringen med ergonomien skyldes det at jeg har ganske store never.)
Er det de beste hjemme kjøkken knivene?
Det kommer helt an på, de er ok kniver i den prisklassen.
For mac: De er rustfrie(dvs relativt lettstelte), pene.
Mot mac: sløvere en kniver lagt av metall som ikke er rustfritt(som igjen krever mer stell), dyre, dårlig ergonomi (om du har store never), for lette for min del.
For hjemmebruk er ikke ergonomien det viktigste. Legg til at de er pene og at de er rustfrie, så vil jeg si at de er ganske gode kniver til hjemmebruk.
Ett annet merke som er i samme høyden som MAC er SHUN. Disse to merkene er vell de som er i toppsjiktet av "kommersielle" kniver.
Om du sammenligner dem med feks victorinox er det som natt og dag, men samtidig betaler du godt for navnet.
Om du er interessert i gode skarpe kniver til en billigere penge vill jeg anbefale å titte litt på andre japanske kniver.
LINK : http://www.japanesechefsknife.com/" target="_blank
En siste ting:
Om du overhodet ikke er interessert i å slipe kniver o.l kan det være en fordel å kjøpe en brød kniv av feks mac.
Her får du en skarp kniv som vil holde seg skarp MYE lengre pga den bølgete sag formen til egget, men ulempen igjen er det faktum at den er bølge formet og at når den er sløv går det ikke an å slipe den igjen. Jeg ville uansett anbefalle en brødkniv/tomatkniv til skjæring av tomater.
Spør gjerne om det er noe du lurer på eller om det er noe som er uklart av det jeg har skrevet.