Jump to content

Nimrod67

Members
 • Content Count

  159
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Nimrod67 last won the day on February 20

Nimrod67 had the most liked content!

Community Reputation

133 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Syntes hanekippen fortjente sin egen koffert, hagla fikk dermed ny og forrige gikk i arv. Alt av ullfilt og delevegger ble røsket ut og kledd på nytt. Nå mangler kun å lage etpar lokk...
 2. Han eide et par Boss & Co sideliggere som lå ute hos Holt’s auctioneers ifjor
 3. Joa, min Purdey er med i ura på Filefjell! Har du ikke råd til å bruke den har det heller ingen hensikt å eie den.
 4. Det har falt mange norske, skotske og engelske bukker for min No 1 i .243 Win og jeg er meget godt fornøyd med både presisjon og «handling» under praktisk jakt. Dette er en Custom-rifle ombygd og oppgradert av R.Hansen i sin tid, med frest stål kvartskinne i stedet for den originale, samt bedre kvalitet på løp og finish enn det som leveres fra fabrikk. Fyren som plukket ut Stokkemnet kan også se,ut til å ha hatt en noe bedre dag en vanlig...mulig det var fredag?
 5. De leveres forøvrig med Böhler Antinitpiper som er praktisk talt uslitelige og utskiftbare slitedeler som hengslebolt (dvs to fester, et på hver side foran i kassa) og skuldre der pipene ligger ned mot baskylen i bakkant. Den har uttakbar avtrekkermekanisme. Bruktprisen på denne bør ligge mellom 30 og 40.000.
 6. Du kan så vidt jeg vet fremdeles bestille ASE Gold (etterfølgeren til ASE 90) fra Beretta costum shop til en pris på drøyt 200.000. De er av en helt annen kvalitet enn DT10/11, og produseres på SO-linja til Beretta. Jeg solgte en i fjor, topp kvalitet og meget god å skyte med...men litt tung for skauen med sine 3;8 kg.
 7. Stemmer, Hovdeknuten. Alternativet blir da å la den forbli Old coin eller å flammesettherde på nytt.
 8. Blank, Old Coin eller flammesettherdet Hva foretrekkes og hvorfor?
 9. Korrekt, Chiefen. Det var mange ulike produsenter som leverte hagler til A & N, såvidt jeg vet hovedsakelig fra Birmingham.
 10. Problemet med denne hagla (Army & Navy er forøvrig masse hagle for pengene!) er at en eller annen tullebukk har kappet pipene ned til 25 tommer. Dette innebærer ofte at hagla er ubalansert med mindre en passende mengde treverk er boret ut av kolben. 25 tommers løp er litt i korteste laget for mitt bruk, og krever (hit. Churchill-skolen) en annen skytestil hvor man skyter øyeblikksskudd rett på målet kontra sving igjennom det man skyter på. Man trenger absolutt ikke å gå for en av de tre «Top Tier»- produsentene Boss, Purdey eller Holland & Holland for å oppnå nirvana med en engelsk hagle, du betaler absolutt ekstra i forhold til kvalitet på hagler fra disse produsentene. Rimeligere og fullt brukbare hagler fra Atkin, Grant, Lang, Westley Richards, Army & Navy, A.A.Brown, Powell, Cogswell & Harrison, W & C Scott etc etc vil gi deg alt du trenger til en hyggeligere pris!
 11. En hagle med bevegelige deler vil jo ikke kunne sammenlignes med en «knekkbar» hagle. En sliten s/s eller o/u vil med tiden slites både i låsen (f.eks. Fjærbrekkasje) og i sammenføyning løp/baskyle. I tillegg vil nok dårlig tilpasning i «the knuckle», ståldelen bakerst på fortre, bidra til utvikling av slark pga manglende støtte av løp. Hagla vil da etterhvert bli det britene kaller «off face», bakenden av løpene er ikke helt tette mot baskylen. Normalt kan dette rettes ved å tilføre mer gods til den låsereglen som hektes på bolten når løp og baskyle settes sammen. Et gammelt tjuvtriks er å slå mer gods fremover (i retning munningen) på skråfasen der løpene går i inngrep med låseluggene for dermed å gjøre denne trangere, rett fremgangsmåte er å sveise på mer gods som deretter files til for hånd. CNC kan selvfølgelig frese til stål med meget fine toleranser, men jeg slutter aldri å bli imponert over hva en dyktig våpensmed kan få til med svertelampe og et batteri av filer. De engelske haglene er jeg har håndtert har en smått imponerende tilpasning mellom delene i kassa (type sidelås mot baskyle eller knuckle/baskyle), og dette er gjort for hånd!
 12. Her var det mye rart... Ingen seriøse våpenprodusenter i høyere prisklasse vil benytte stål av lav kvalitet i sine piper. Min første hagle var en enkeltløpet Star Baikal, med beiset bjørkestokk, masse maskineringsmerker og forholdsvis dårlig tilpasning stål/stål og stål/tre. Etter etpar års bruk sprakk forgrepet på langs. Nettopp den manuelle tilpasningen av delene på en Best Gun gjør at den tåler ufattelig mange skudd, i tidligere tiders drivjakt på rype eller fasan var det ikke uvanlig at disse haglene gikk over 1000 skudd pr dag...hele høsten...år etter år. Enhver mekanisk gjenstand med noe slark vil fort bli mer slarkete, og det vil derfor være klart målbart hvor mange skudd en håndtilpasset hagle tåler kontra en som er produsert med rommere toleranser.
 13. Jeg jakter hele høsten med en Boss & Co sidelever bygd i 1892, den er i perfekt stand og brukes i allslags vær. Den er så tight i mekanisme/låsing at den kunne vært 100 år yngre enn den faktisk er. jeg har i tillegg en Purdey til banebruk og fjellrypejakt, den har vært litt mer kranglete (single trigger som ikke likte bending av stokken). Begge representerer et håndverk jeg aldri har sett maken til, både gravyre og tilpasning stål/tre er av toppklasse. Jeg har også en Italiensk sideligger fra Angelo Zoli, bygd rundt 1985. Sammenligner jeg de tre virker sistnevnte grovere og mindre «livlig» i skauen enn de engelske, som begge har en balanse rimeligere sideliggere kan se langt etter. En kamerat jaktet noen år med en Merkel sideligger som var pent laget, solid og med mål omtrent som Zolien. Den var likevel tyngre og noe grovere i målene. Den vil utvilsomt være fullt funksjonsabel lenge etter at min gravstein er mosegrodd... Når det gjelder (øst-)tysk stål har jeg inntrykk av at det først var på 90-tallet (og muligens enda senere) at det ble benyttet stål som ga rustproblemer. Min Merkel drilling (90 Lux) fra 60-tallet er helt problemfri, og jeg har aldri vært plaget av rustdannelse selv om drillingen tidvis har gått for lut & kaldt vann. For de som vurderer engelsk sideligger anbefaler jeg et søk på Guntrader.co.uk, og kjøp fra en forhandler som tilbyr tilpasning! En tur over med Norwegian koster småpenger, og en natt (eller to) på en lokal pub er bonus.
×
×
 • Create New...