Jump to content

Palmer

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by Palmer

  1. BearBeer skrev (På 30.4.2024 den 18.33):

    @Palmer antar du vil du ha demper for å unngå hørselstap på jakt uten hørselvern.
     

    Jeg vet ikke hvor mye lyd man kan forvente av en 222/223. På 308 har jeg hørt 165 dB. Da har jeg tenkt at demperen må dempe over 30 dB fra første skudd. Så er det vist fare for hørselstap uansett og noen sier at det er tull å regne på den måten. 

     

    Ja og i tillegg dempe så mykje som mogleg for å få så stille våpen som mogleg. Nokre av områda eg ser for meg å kunne jakte ligg slik at låg lyd vil vera ein fordel, td gåse jakt på jorder ikkje langt frå bustadhus. 

  2. Vida skrev (På 30.4.2024 den 13.55):

    Jeg har en sonic35 på min 222rem og den demper middels dårlig i vanlig lengde/antall moduler, så kom jeg på at jeg hadde en gammel sonic 35 til en 308 rifle som jeg ikke brukte mere så jeg slengete over de modulene fra 308 sonicen til 222 sonicen så de ble dobbelt så mange. Den ble litt lang men demper nå bedre 222rem en noen andre dempere jeg har(sonic45, hausken, atec, stalon, f&d osv). Grunnen til at det måtte være en sonic35 var for å kunne få sikte så lavt som mulig uten at demperen tok for mye av skitebilde. 

    Hm, så då kan sonic 45 med nokre ekstra moduler vera ein ting, antar då at eg ikkje treng like mange moduler som 35 for å få same volum.

  3. Hei,

     

    skal ha ein demper til 222/223. Har sett på mange forskjellige dempere, mellom anna sonoic 45. Her skriv produsenten at denne er overkill, dvs større  enn det er behov for til desse kalibera. Etter å ha lest alt av objektive og subjektive oppfatninger av lyd så er det litt ulikt om lette kaliber vert dempa meir med større demper. Imidlertid så er jo trykk (dvs lyd) styrt av volum (dvs større volum = mindre trykk somgjev mindre lyd når trykket kjem ut av demper).

    Men det eg ikkje har funne er kva volum er naudsynt for å dempe små kruttmengder? vil det sei at ein demper med diameter 50 mm er betre enn 45 mm eller vil uansett kruttmengdene (og med det trykket) vera vera så små at det ikkje er forskjell på f eks sonic 45 eller hausken 184?

     

  4. Robinson skrev (21 minutter siden):

    Slik jeg leser forslaget, blir ikke allemannsretten rammet i det hele tatt. Med unntak muligens av forbudet mot mot kano/kayak i vassdrag.Jeg vet i grunn ikke hva allemannsretten sier om akkurat det, om noe i det hele tatt.  Allemannsretten gir deg&meg rett til å gå på bena i utmark. Den gir oss ikke rett til å ha tilgang til tilrettelagt overnatting, tilrettelagte stier eller ferdsel med bilen vår. Ok, det er ett drøyt stykke å gå inn til Tinnhølen fra riksveien, men man kan. Dette forslaget rammer ikke allemannsretten. Og det rammer ikke meg, selv om jeg går på Hardangervidda hver sommer. Jeg bor ikke i hyttene, men i telt eller i steinbuer jeg vet om. Ok, jeg stikker gjerne innom ei hytte for en øl hvis jeg går forbi, men det er ett lite offer.

    Allemannsretten jf friluftsloven og vannressursloven gir deg lov til ferdsel til fots og til å ferdsel i vassdrag utan bruk av motor. Med til fots gjeld ski, kiting, og hundeslede, i tillegg til fottur. Friluftsloven viser i tillegg til at du kan ri og sykle som en del av allemannsretten.

    I tiltakspakkene er det vist til at de vil bruke speilvendingsprinsippet for å styre kiting, sykling, hundeslede og ferdsel til fots og ski, ("Speilvendingsprinsipp i hele villreinområdet for ulike friluftsformer som per i dag er lite regulert og har stort skadepotensiale, f.eks. kiting og kjøring med hundespann" som det står i presentasjonen.). I tillegg legg dette opp til redusere tilkomst vinterstid og ferdsel og telting i flaskehalser. Så jo dette vil redusere allemannsretten. Det er ikke nødvendigvis feil med tanke på villreinen.

     

     

    https://www.statsforvalteren.no/contentassets/1305325bdd334bc09d2090845985ab27/presentasjon_avslutningsmote_08112023.pdf

     

     

    • Like 2
  5. Sølvrev skrev (15 timer siden):

    Nja, som både @Jegermeistern og undertegnede har vært inne på tidligere er det summen av belastninger som kan ødelegge for villreinstammen. En og annen spredt DNT-hytte med sporadiske besøk vinterstid, et og annet hundespann eller en og annen kiter ila. sesongen er kanskje ikke noe problem... Men når det er tett ferdsel og aktivitet nær sagt året rundt, i tillegg til neddemte vassdrag, veier, torvtaklandsbyer, snøscooter-kjøring, og kanskje skiturister som bare MÅ tett innpå for å se de flotte dyrene (som bakser i dypsnøen), da kan sterke tiltak være nødvendig. 

    Ja det er summen av belastninger som er trusselen, men disse tiltakene tar jo bare turistene, mens grunneierene skal kunne bruke tinnhølveien fremdeles. Og de lokale er like glad i å kjøre skuteren og gå på ski helt bort til reinsdyra. Kanskje staten må ekspropriere hele vidda, da hadde det blitt enklere å ha en god forvaltning :-)

  6. Chiefen.v-2 skrev (4 timer siden):

    Det lar seg fikse på, men blir aldri skikkelig bra. På egenhånd bør en ikke gå lenger enn å polere opp og ikke gi seg ut på å endre vinkler og inngrep. Fort gjort å ta for mye.

    Kjekke rifler, begge jeg hadde gikk bra.

     

    Ja avtrekk blir vel børsemakararbeid trur eg.

     

  7. Ligg ei ute på finn.no til 2000,- inkl kikkert. Veldig frista til å bruke denne på rev og sjøfugl, passe utenfor til at eg synes at det var interessant. Erfaringer med denne?

    Ser at det er enkelte som peikar på at avtrekket ikkje er godt, dvs tungt og vondt. Nokon som har erfaring med å fikse slikt sjølv eller må det til børsemaker ( må uansett inn og få den gjenga til demper). 

     

     

  8. land1 skrev (21 timer siden):

    Den demperen du siterer fra kan du ikke bruke, den har for lite hull til en .22 kaliber. Jeg bruker en MD45 i .22 kal på min .223 rifle, så den skulle vel holde til en .22 WMR

    Ja, ser at eg meinte å lenke til MD45 og trudde at denne skulle gå til 22 wmr. MEN eg får kun valget i nettbutikken om .17, .22, .6.5 og 30. Forhandler meinte eg burde bruke MD35 og ikkje MD45, utan at eg skjønar kvifor.

     

    men når det står at produktet ikkje er egna for magnum så gjeld det ikkje .22 mag antar eg.

  9. lolinski skrev (19 timer siden):

    Hvordan er 4.5mm og 5.6mm det samme?

    Skal presisera at det ikkje er kulediameter eg snakker om men str på lyddemper. Og når valget i str er .17, .22 (LR), 6.5 og 30 så kan eg ikkje sjå kva demper eg skal velge. 

  10. Hei,

    skal prøve å dempe 22 wmr så mykje som mogleg, og har sett på hausken 45. Ser det står på deira heimeside at :

     

    MINI MD45.2 Black: 4,50mm - Cal. .17 / 4,5 meget bra for mindre kalibre.

    Dette produktet er ikke egnet for Magnum kalibre.

     

    Kan eg ikkje bruke denne på 22 wmr? Tenkte 17 hmr og 22 wmr ville vera same tingen...

  11. Polardego skrev (På 19.9.2023 den 14.44):

    Ser at karbonversjonen koster 8000 her i Sverige. Da fikk man enda et alternativ. Er 1/2-28 standard gjenger for demper, eller var det 1/2 20?

     

     

    Det er rimelig MEN blir karbon for lett i forhold til stabilitet på 22 wmr? Eg er jo glad i litt tyngde i 6.5 for då opplever eg betre stabilitet. Nokon som har innspel om det gjeld for lette kaliber også?

  12. spindrift skrev (På 19.9.2023 den 15.38):

    Fenomenet med at man kan trenge noen "pusseskudd" med .22lr før du oppnår optimal presisjon, er knyttet til umantlede blykuler med fett/voks/olje. 

     

    .22WMR og .17 HMR benytter mantlede kuler, og er således ikke berørt av dette problemet.

     

    Takk, det var svaret eg var ute etter!

  13. asterix skrev (37 minutter siden):

    Nå har ankeinnstansene omgjort dommene- hver eneste gang- altså Tingrettens dom var feil- hver gang. En dommer ble vel også byttet ut etter vedtak om forføyning, da det ble avslørt at han var MDGer- og jaktmotstander? - men hans vedtaket om forføyning fikk stå, jakten ble torpedert. Vedtakene ble gjort rett før jaktstart- med helt klare mål om å stoppe jakten- noe som ble gjort. I det siste årene har tingrettens handlinger vært like sikkert som nyttårsrakettene. For som kjent, når snøen er borte blir ikke ulvejakten spesielt effektiv.

    Så har vi jo tingrettens kjennelse om overvåkning av gris/reveåte, Hedemarksaksjonen og flere andre graverende saker i minne.  Uten en viss porsjon fanatisme tror jeg det aller meste av dette ville vært unngått.  Jeg synes for øvrig det er merkelig at ikke Riksadvokaten har tatt grep.

    Kjenner kun til 2 omgjeringer, 1 der wwf reiste sak og 1 der NOAH gjorde det. Uansett så er det ikkje usakleg eller fanatisk grunngjeving som er grunnlag for omgjeringa, men at høgsterett meiner tingretten eller lagmanssretten har lagt til grunn feil rettstolking. Det beste for ulveforvaltninga hadde vore om ein ikkje tilegger ulike aktører intensjoner ut over det faglege og som det ikkje er bevis for, og med det drar heile diskusjonen om ulveforvaltning inn i eit usakleg spor. 

    • Like 1
  14. Sølvrev skrev (14 minutter siden):

    Det var da et svært opplysende innlegg? Da synes jeg du kan vise at du er flinkere til å google enn meg😉. Jeg finner ingen ting om godkjenning på grunnskolenivået.

    Beklager lite opplysande innlegg. Det finnes ingen off godkjenning, den var avskaffa i 2000. Skoleeier har et overordnet ansvar for at elevene får opplæring som er i tråd med læreplanverket. Skoleeier er for grunnskole kommunen https://www.regjeringen.no/no/tema/utdanning/grunnopplaring/artikler/innhold-vurdering-og-struktur/id2356931/?expand=factbox2615776.

    Om læreplan er det sagt at:

    Læreplanverket for Kunnskapsløftet er gjennomgående for både grunnskole og videregående opplæring. De gjeldende læreplanene er mindre detaljerte enn tidligere læreplaner, og det er opp til lærerens faglige vurderinger og profesjonelle skjønn å konkretisere innhold og å velge arbeidsmåter, læreverk og læringsressurser.

     

    Pensum eksisterar ikkje, det er opp til skule-eigar/faglærar å velge det undervisningsmateriellet som gjer at ein når måla i læreplanen. Med andre ord kan læraren kjøpe trommer dersom elevane lærar subtraksjon. 

     

     

    • Like 1
  15. Sølvrev skrev (På 18.9.2023 den 9.56):

    Et av poengene i det første innlegget mitt i denne diskusjonen var en uavhengig faglig vurdering samt godkjenning for bruk i skolen. Jeg trodde alt undervisningsmateriell måtte godkjennes, men det ser ut til at den statlige ordningen er opphevet?

     

    Kanskje noen her inne, lærere eller andre tilknyttet undervisningssektoren, som kan svare på hvordan læremateriell blir kvalitetssikret og godkjent i dag? 

    Google, google, google... 

  16. asterix skrev (På 17.9.2023 den 17.06):

     

    Tingretten har tidligere- gang på gang- bevist sin fanatisme i ulveforvaltningen.

     

    Tingretten har vurdert det rettslige grunnlaget for vedtak i forvaltningsspørsmål, dette er ikkje fanatisme, sjølv når utfallet ikkje stemmer med di personlege oppfatning. Dersom så var ville ankeinstansen, som det er to av, gjere om på dommen. Heldigvis har vi eit sjølvstendig og kompetent rettsystem med sikkerheitsventiler for slikt i norge :-)

    • Like 2
  17. Hei,

    ser etter ei 22 wmr rifle. Har kikka på bergara bmr. Ser på div filmer på youtube at det for .22 kaliber (altså ikkje 22 wmr) er peika på at det er dårleg presisjon på dei fyrste skota og at det trengs litt skot for å få gode samlinger. Er det nokon som har erfaring med denne og kan sei noko om dette stemmer for 17 hmr/22 wmr òg?

     

  18. Hei,

    skal kjøpe våpenskap men er usikker på kva som er Fg-godkjend eller ei. Har sett på detta:

    https://www.mknorth.no/hjem-fritid/luftgevar/profsafe-vapenskap-sikkerhetsskap-s4-nokkellas

     

    Her står det at det er godkjend etter SS3492. Finn imidlertid ikkje dette eller produsent i FG-registeret her:

    https://www.fgsikring.no/innbrudd/saferoghvelv/

     

    Er det bare å satse på at svenskane har sine ord i behold eller har dei andre godkjenningar på den sida av grensa? 

     

     

     

     

×
×
  • Create New...