Jump to content

tritiuum

Members
  • Posts

    29
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by tritiuum

  1. Skjøt en elgku for et par uker siden med .308 Barnes 130g ttsx. 30 meters hold. Høyt lungeskudd på skrå ovenfra med finfin «knall og fall». Har riktignok 57cm løp, men tenker at den lette kula får såpass høy fart at ekspansjon ikke er noe problem. Fant dessverre ikke kula, men den lå nok igjen i lungene ett eller annet sted siden jeg ikke så antydning til utgangssår.

    • Like 2
    • Thanks 1
  2. Da har det vært noen hektiske måneder med intens valpeperiode. Indy har blitt en naturlig del av familien. Han er stort sett husren  (en og annen dam foran utgangsdøra hvis det har gått litt lenge mellom luftingene). Han er veldig flink til å lære seg kommandoer etc., men det må sies at han krever full oppmerksomhet hvis kommandoene skal etterleves. Det er en del bitemerker på bord- og stolbein, og det hender at barna har funnet valpebitingen i hardeste laget. Men det må sies at det ikke er antydning til aggresjon eller vondskap i denne bitingen i det hele tatt.

     

    Overgangen til vanlig kontor-/skoledag har gått som en drøm. Det virker nesten som om han setter pris på å ha ro i huset i noen timer på dagen. De hverdagene jeg har vært hjemme alene sover han nesten hele tiden så lenge det ikke er aktivitet i huset. Det har selvfølgelig blitt mange turer - både i nabolaget, i nord- og Østmarka og på hytta, men disse har sålangt vært tilpasset små valpebein. Nå gleder vi oss til lengre turer og å få en treningskamerat på jogge- og skiturer og ikke minst å prøve oss på blodspor og etterhvert jaktprøver etc (tips om kurs e.l. I oslo-området mottas med takk siden vi er helt blanke på dette området)

     

    Negativt: Han blir fryktelig bilsyk. Bilturene er en prøvelse og krever mange pauser. Ellers ser hagen vår ut som om det er grevlinginvasjon (men det er en bagatell). Ellers er alle gardiner pent trukket opp utenfor «bitehøyde».

     

     

    144D4BD0-A7FA-4B5C-A174-4FCB01B253A9.jpeg

    • Like 2
    • Thanks 1
  3. For det første - tusen takk for mange gode og tankevekkende innspill. Jeg har blitt mye klokere og samtidig fått øynene opp også for raser som Drever og TJT som jeg knapt nok hadde på radaren før. Etter mye tenking og forsøksvis hemmelige diskusjoner (for å unngå at ungene blir overivrige) har jeg nok landet på NES... Mens fruen (som i utgangspunktet ville ha en ren familiehund) har gått med på  Dachs og under tvil en BFDB... De hundefolka (ikke jegere) vi kjenner i byen er dessverre overbevist om at NES egentlig kun er egnet for jakt, og i tillegg er aggressive  bråkete og territoriale.

     

    Jeg lever jo godt med både Dachs og BFDB, men har virkelig fått sansen for NES utifra hva jeg har lest her og hørt fra jegere. (Det faktum at jeg har ordnet meg elgjakt spiller også unektelig inn) Så da gjenstår altså et gjennomtenkt overtalelsesforsøk... :)

     

    Er det noen som vet om en god NES-kennel fortrinnsvis på strekket Grenland-Oslo-Lillehammer? Eller aller helst - er det noen NES-eiere i Stor-Oslo som vil være litt ambassadør for rasen og kanskje vil la oss komme og hilse på hunden deres, og som samtidig kan avkrefte de skumle ryktene og heller fortelle om hvordan hunden fungerer i familien og i hverdagen?

    • Like 1
  4. 1 time siden, Sølvrev skrev:

    Dachs på løpetur går fint, dachs på skitur er neppe noen idéell kombo (i så fall skal det være hard snø!). Både beagle og basset fauve de Bretagne er såkalte "løs på drevet halsende hunder", førstnevnte kanskje mest allsidig. Finnes en egen tråd om fauve de bretagne, og det er den rasen jeg ville valgt til rådyr- og hjortejakt. Alle raser krever grunndressur for å fungere godt, enten vi tenker familie- eller jakthund. Og så er det individuelle forskjeller, uansett rase.

    Hehe...Ja - da jeg begynte å orientere meg måtte jeg faktisk finne ut av hva "løs på drevet halsende" faktisk innebar...:) Basset og Beagle ser jo begge veldig fine ut, og muligheten for å slippe dem for rådyr/hjort virker jo forlokkende. (Særlig siden rådyrjakt er greit tilgjengelig i nærheten)

  5. @Jegerbombom Jeg har sett hardt og lenge både på dachs og petit, og jaktmessig ser de veldig fine ut. Jeg tenker imidlertid på de resterende 300+ dagene i året, da de også må luftes og jeg gjerne skulle hatt dem med på løpetur og skitur og er bekymret for at det vil være litt i meste laget for så korte bein... (Men igjen - har lite vurderingsgrunnlag så her kan det hende at jeg er helt på jordet) Men det var sånn jeg begynte å tenke på Fauve.... Jeg bør kanskje også nevne at jeg p.t. ikke er med i elglag og har heller ikke har inntrykk av at invitasjonene  sitter så løst... (men som du sier, kanskje det endrer seg hvis man kan stille med en halvanstendig bikkje)

  6.  

    Vi har en stund hatt lyst til å bli hundeeiere og ser nå muligheten til å kunne følge opp en valp på en god måte siden både jeg og kona har fått beskjed om at vi i større eller mindre grad vil måtte ha hjemmekontor til langt utpå høsten. Vi har 3 barn i alderen 5 til 11 år som er svært motiverte for å bidra med hundeholdet. Når vi da skal velge rase tenker jeg at selv om dette primært blir en familiehund så hadde vært fint med en hund som ikke gjør seg bort som jaktkamerat. Litt av utfordringen er at hverken livsstilen  vår eller jaktingen min peker seg mot et klart rasevalg.

     

    Vi bor midt i byen i et vanlig hus, men med ganske liten (inngjerdet) hage. De daglige lufteturene vil ofte være løpeturer eller skiturer, (3 - 4 ganger i uken med enten matmor eller matfar) i tillegg til lufteturer i nabolaget og familieutflukter/søndagstur i skogen samt turer på hytta. Vi disponerer to hytter, én rett ved prima rådyr- og hjorteterreng og en fjellhytte. Jeg tenker  dermed at hunden må være stor nok til å kunne være med på en mils løpetur eller skitur på et par mil, men samtidig liten nok til at den trygt kan luftes av en 8-åring (og også liten nok til at vi kan få med oss bagasje til 5 personer i en vanlig stasjonsvogn når vi skal på hytta).

     

    Når det gjelder jakt så har jeg vel egentlig slått fra meg tanken på fuglehund siden jeg sjelden jakter noe annet enn fjellrype, og der jeg jakter er det ikke lovlig med hund. Det jeg legger mest innsats i er nok årlig reinsdyrjakt. Her har jo ikke en ev. hund så veldig stor rolle utover å være med som turkompis, (kanskje den kan bidra til å trekke oss i rett retning hvis den får været av noe - men det er kanskje litt optimistisk) men det er jo leit hvis man da får seg en hund som ikke kan være med pga risk for ødelegge ev. skuddsituasjoner med ukontrollert bjeffing, riving i båndet e.l. Det som da gjenstår er rådyr- og hjortejakt. Her har jeg ingen erfaring med jakt med hund (utover at jeg har gått sammen men hundkar på hjortejakt ved et par anledninger). Men uansett blir jo summen av dette at det ikke er unaturlig med en hund som i større grad er egnet for rådyrjakt (og i hvertfall er innafor høydekravet). Etterhvert vil ettersøkstrening og -prøve bli aktuelt.

     

    Etter mye googling har jeg blinket meg ut noen kandidater: Dachs, Basset, Beagle og muligens Border Terrier. Spørsmålet er om Dachser  (og forsåvidt også Border Terriere) er for kortbeinte til å være med på løpetur eller skitur. Spørsmålet er også om jeg i det hele tatt kan forvente om Beagler eller Basseter kommer tilbake når far har tenkt seg hjem fra jakt. De skal jo all fungere godt som familiehund, men hvilke er greiest å trene opp når man ikke har tidligere erfaring som hundeeier? Etterhvert som virussituasjonen normaliserer seg må jo hunden klare seg noen timer alene midt på dagen før barna kommer hjem fra skolen uten å spise opp for mange møbler.

     

    Foreløpig heller jeg nok mest mot Beagle eller Basset (Fauve).  Beagler er jo veldig pene, men etter det jeg skjønner kan de være litt styrete og uregjerlige. Fauven ser ut til å kreve litt mer pelsstell og kan jage lenger enn ønskelig. Uansett - tar veldig gjerne imot innspill og råd om begge disse rasene og VELDIG gjerne tips om valper og ev. oppdrettere. Kom også gjerne med forslag til andre raser som kan være aktuelle, men som jeg som ikke kan så mye om hund har oversett.

     

  7. Har litt erfaring med Baofeng UV-B5. Den skal på mange måter være bedre enn UV-5R. Har kjøpt flere til jaktkamerater, familie osv. Av disse har det vært én radio som kom med feil. Se forøvrig omtale her: https://hamgear.wordpress.com/2012/12/1 ... eng-uv-b6/

     

    Nå begynner denne å bli litt gammel. Har kikket litt på en ganske ny Baofeng (eller Pofung som de nå visstnok heter) med modellbetegnelse gt-3wp der WP visstnok står for water proof. Dette er en IP67-klassifisert radio, noe som riktignok ikke er helt vanntett, men bør gi god beskyttelse. Se forøvrig denne omtalen: http://www.miklor.com/COM/Review_GT3WP.php

     

    Ellers vil jeg slå et slag for den knallgode Yaesu FT270. Denne er atomsikker og sender og mottar godt. Litt tung, men det får man tåle...

  8. Har nettopp kjøpt en Mackenzie Monsoon http://www.xxl.no/jakt/jakt-og-turklar/jakker/mackenzie-monsoon-anorakk/p/1093033_1_style Anorakk på XXL. Disse ble introdusert i vinter til 1999,- (tror jeg) men selges denne uka på kampanje til 599,- Prisen reflekterer sikkert dårlig etterspørsel, men produktet - med både membran og børstet microfleece - virker greit nok. Det er dessuten ingen tvil om at inspirasjonen kommer fra Swazi sin Tahr-anorakk Og den skal jo etter alle solemerker være et knallprodukt

     

    Mackenzie 8899590619166_1093033_green_1_74056_jpg.jpg?2

     

    TAHR Swazi-Tahr-AEGIS-Jacket.jpg

  9. Man får kjøpt en ny FT270 på ebay for en drøy tusenlapp. Kvalitetsmessig går den utenpå alt som selges som jaktradioer her til lands. Vanntett og støvtett og bygd i en magnesiumskasse slik at den er nærmest uknuselig. Litt kronglete å programmere, men veldig grei å bruke når den er programmert med norske jaktkanaler. (Da risikerer du heller ikke å sende på amatørbåndet og hisse på deg radioamatører) Grei batteritid og strømmen holder seg i månedsvis på batteriet. Litt vanskelig å finne øremusling med riktig plugg (tror den kslles Y4). Kjøp den og en bsofeng uv-b5 som låneradio/reserve. Så er du klar for alle eventualiteter...

  10. Jeg har et I-landsproblem: Jeg har en rifle som jeg ikke helt blir venn med og lurer på hva jeg skal gjøre. Jeg kjøpte den (brukt) i fjor og har lekt litt med den, men ikke så veldig mye

     

    Først en beskrivelse av rifla:

    Det er en Remington 700ADL som er "customisert" av Magnum Hansen

    -Tilpasset to løp - 6,5x55 og 30-06 - men jeg sliter med byttinga og har ikke prøvd 30-06 løpet

    -Beddet Macmillan tommelhullstokk (litt vel tacticool for min smak)

    -M70 sikring

    -Gjenget for lyddemper

    -Zeiss Classic 2,5-10x50 med QR-feste

    -(Jeg regner med at Magnum Hansen har rettet opp kassa +++)

    -Den går såpass bra at jeg med min jegerbakgrunn ikke kan si noe fornuftig om hvor presis den er

     

     

    Mine to hovedinnsigelser er hhv. Macmillanstokken som verken passer eller tiltaler meg, og løpsbytteopplegget som er såpass kronglete at jeg ikke har turt å prøve "ordentlig" ennå (er redd for å ta for hardt i og ikke minst for å ikke få løpet ordentlig på plass)

     

    Så jeg har sett for meg noen alternativer:

    Alt 1 - Få satt på en stokk som jeg liker (kanskje strekke meg så langt som en KKC) men mer sannsynlig en lett syntstokk med tanke på reinsjakt. Må vel da også få hjelp av børsis for å se om jeg får til løpsbytte, men det blir vel uansett mest bruk av 6,5x55 løpet. Tar gjerne i mot råd om gode lette stokker som ikke koster allverden. Selve beddingen burde vel ikke koste mer enn en tusenlapp. Spørsmålet er da om jeg vil få en "fin" børse som jeg vil begynne å like, eller om det bare blir å utsette et eventuelt salg.

     

    Alt 2 - Selge "skiten" (hva burde jeg kunne få for denne pakka?) og kjøpe en dedikert reinsbørse f.eks. en Kimber eller noe annet "litt morsomt" (andre innspill mottas gjerne). Eventuelt kjøpe en "ordentlig" systemrifle - har siklet litt på Mauser M03, men sliter litt med å rettferdiggjøre det siden jeg allerede har både en Sako 75 i .308 og en pent ombygd Mauser i 9,3x62

     

    Hva synes kammeret? Alle innspill taes i mot med takk. Avslutningsvis vil jeg nevne at jeg er småbarnsfar i turnusjobb, så tid er også et knapt gode, og med begrensede praktiske evner er forutsetningene for hjemmemekking ganske små.

  11. Tja... Finner du en Baikal som passer deg så har du både oppfyllt alle kravene dine og ganske mye penger igjen til ammo. Har hatt samme Baikal i snart 20 år (riktignok bare med 200-300 skudd per år) og har aldri hatt noen problemer. Litt tung, men fin balanse. Lette lenge etter en unnskyldning til å bytte den ut med en Beretta eller tilsvarende, men har slått meg til ro med at jeg skyter vel så godt med den gamle Baikalen som jeg ville gjort med en ny Beretta.

  12. "Det må da være flere enn meg som ville være interessert i å få bygge sin egen mauserbaserte jaktrifle under kyndig veiledning..."

     

    Jeg begynte å jakte på egenhånd som 20-åring (ingen i familien har tatt i våpen etter avsluttet førstegangstjeneste og vennekretsen består i stor grad av Grünerløkkahipstere). Jeg har sakte men sikkert opparbeidet meg en del erfaring og masse entusiasme og nysgjerrighet for jakt og våpen. Det første elgfallet mitt i høst gjorde nødvendigvis ingenting for å dempe interessen.

     

    Jeg har derfor begynt å få veldig lyst til å "skru sammen" min egen børse: Mest for å finne ut hvordan det gjøres, men også for å ha noe helt eget. Jeg har derfor trålet nettets mørkeste avkroker (mange amerikanske survivalister som lager "bubba-guns" av russiske krigsbyttemausere...) for å finne ut hva jeg trengte å vite om Mauserbygging. Jeg har fått med meg et og annet om large-ring og small-ring og bytting av hevarmer og ymse beddemetoder. Etter å ha lest til øyet ble stort og vått om alle de fantastiske tingene man kan gjøre med en M98 så bestemte jeg meg for å prøve å sette sammen en jaktmauser med løpsbyttemuffe fra Heen og en forholdsvis lyssterk kikkert. Jeg har så langt gått til innkjøp av:

     

    [*]En delvis ombygd Mauser 30-06 (sikringen og avtrekket er ikke gjort noe med) i en Fajen stokk påmontert en aimpoint 1000 - 1500 kr

    [*]En ny Bushnell Elite 3200 3-9x50 samt leupold riflemanringer- direkteimportert fra junaiten med frakt og moms ca 2000kr

    [*]Et brukt 56cm løp i 6,5x55 ca 500kr.

     

    Da mangler jeg:

    [*]Heen-muffe eller tilsvarende (Dette må uansett installeres av børsemaker)

    [*]brukt 9,3x62 løp

    [*]brukt lyddemper for 30-06 løpet

     

    Med dette på plass tror jeg at jeg vil være i besittelse av den ultimate "fattigmannsjaktriggen" for Nord-Europa: En systemrifle som dekker behovet fra toppjakt til STOOORvilt med en grei lyssterk kikkert og lyddemper til snaut 8 laken....

     

    Men hvor lenge var Adam i paradis? Når herligheten (dvs Mauseren) var i hus så greide jeg ikke en gang å få av magasinbunnen. Det virker dessuten som om kassa sitter fast i skjeftet (jeg tør i hvertfall ikke å dra noe hardere i den) På toppen av det hele får jeg ikke plass til 3-9x50 kikkerten med mindre jeg freser av baksiktet (eller kjøper uforskammet høye ringer)...

     

    Med fare for å blamere meg totalt: Det er åpenbart at jeg egentlig ikke har peiling på hva jeg holder på med. En svak G i sløyd var nok i snilleste laget. Selvfølgelig kan man få god hjelp fra andres prosjekttråder, men det er likevel stadig små skjær i veien som gjør at man blir usikker slik at fremdriften stopper og prosjektet blir liggende på is.

     

    Derfor slo det meg: Hva med et selvbyggerkurs for Mausere? Utifra prosjekttråden her å dømme er det MANGE som spikker på mauserprosjekter rundt omkring i de tusen hjem. Alle disse kan dessuten umulig være like nevenyttige og allvitende. Det selges vel forøvrig en del ombygde Mausere til jakt (pris hos Landrø 4995).

     

    Istedenfor å bygge dem ferdig kunne vel en børsemaker/kursleder ta med kunden(e) på byggeprosessen. Man kunne da eksempelvis kjøpe en pakke med mauser "barelled action", et greit skjefte (her kan jo kunden bestemme hvor fint det skal være), en alternativ sikring og muligens et nytt avtrekk. Så kan jo børsemakeren ordne de "vanskelige" tingene som bøying av hevarm og boring/gjenging for sikter mens man ser på. Men etter det kunne man jo selv (under kyndig veiledning) tilpasse kassa til skjeftet, installere sikring og avtrekk etc etc. Ikke minst kan man jo selv stå for pussing og finish. 4-5 kvelder burde jo være mer enn nok når man har tilgang på ekspertise og riktig verktøy. Voilà... din egenbygde custommauser!

     

    Å gjøre dette med en person ville selvfølgelig blitt uforskammet dyrt. Men hvis det var flere som var interessert (si 5-6 personer) så kunne jo dette gjøres uten at verken deltagerne eller børsemaker/kursleder trenger å føle seg lurt. (Demografisk sett burde jo noen av disse håpefulle DIYerne bo i nærheten av hverandre)

     

    Avslutningsvis slår det meg at jeg kan jo alltids pingle ut og selge mitt ufullstendige prosjekt til kostpris for og så kjøpe meg en Tikka T3 på XXL... Men du verden hvor morsomt det hadde vært å lage mitt eget. Jeg håper at også noen andre tenner på ideen.

×
×
  • Create New...