Jump to content

panserjager

Members
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

panserjager's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

20

Reputation

  1. Jeg syntes det var spennende å lese informasjonen om at en M1921 Thompson trolig ble tatt inn til prøver på tretti-tallet. Ved et lykketreff så fant jeg faktisk informasjonen rundt forsøk i mellomkrigstiden, i alle fall deler av korrespondansen. Det viser seg at en stk M1921 Thompson Submachine gun med mye utstyr ble importert allerede i 1921 og testet av 4. divisjons infanteri-underoffisersskole før den ble videresendt til Hovedarsenalet, deretter til Kongsberg Våpenfabrikk og tilbake til Bergen. Rapporten som jeg har en kopi av er positiv og forteller at man ikke bare benyttet importert amerikansk ammunisjon men også vanlige patroner beregnet for Kongsberg-Colten. Begge typene magasiner ble benyttet og skytingen med både enkeltskudd og automat gikk helt problemfritt. Ved en serie på sju skudd mot en skive på 200 meter oppnådde man 4 treere, 2 toere og 1 ener med Raufoss-patronene. Dette er den tidligste dokumentasjonen jeg har funnet på bruk av maskinpistol i Norge. Kanskje dette var en av de aller første eller er det noen som kjenner til tidligere forsøk/import?
  2. Ja ikke sant Ashton? Det finnes mye interessant i arkivene. Man må ofte kryss-sjekke og dette kan ta tid men har man anledning så gir kildene mange svar. Og så slipper man antakelser og spekulasjoner! Det var ikke før i slutten av 30-årene at hæren innså at maskinpistoler var noe man burde anskaffe, også i Norge. Her er et dokument fra januar 1940 fra generalinspektøren for infanteriet til kommanderende general hvor det anmodes om at prøver iverksettes så fort som mulig. Det virker som finnenes erfaringer veide tungt (ref din tidligere kommentar Ashton). Formuleringen rundt bruk i skogstrakter virker litt snodig i dag men det er tydelig at det har gått opp en lys for infanteriinspektøren! Andre dokumenter fra perioden viser helt klart at høyere offiserer har innsett et behov og at prøver og anskaffelser bør skje fortest mulig. Nå ble det jo full stopp for hærens del i 1940 men det er interessant å se hvordan man tar opp tråden etter 1945! Med flere av de samme våpentypene Håper at at dokumentet er leselig. Det henvises ofte til kilder i våpenlitteratur men dette er jo selve kildematerialet som har blitt benyttet i utgangspunktet!
  3. Hei Ashton, Du etterlyste informasjon om maskinpistoler i hæren før krigen. Jeg har forsøkt å finne dokumentasjon i arkivverket samtidig med et annet skriveprosjekt jeg holder på med. Noe har jeg funnet. Jeg har også lest litt om "Samfunnsvernet" og blir litt forvirret når jeg sammenligner informasjon i tilgjengelig litteratur med Samfunnsvernets eget arkivmateriale. Blant annet blir det skrevet i diverse litteratur at Samfunnsvernet hadde 26 maskinpistoler. I dets egen oversikt så lister de 25 maskinpistoler mht bevæpning. Men nok om det nå. I perioden rundt 1938-1940 så ble det, som nevnt tidligere i tråden, vurdert anskaffelser av både selvladergeværer men også maskinpistoler. Her er et interessant dokument fra generalstaben til generalinspektøren for infanteriet som bekrefter at man skal utføre prøver med 4 modeller maskinpistoler på Terningmoen. Modellene er Thompson, Schmeisser, Suomi og "Parabellum". Merk datoen på dokumentet; 6. april 1940. Dato for prøver var forøvrig fastsatt til 22. april 1940. Jeg har flere detaljer rundt spesielt Thompson maskinpistolen som ble anskaffet samt øvrig korrespondanse fra 1939-1940. Det får bli en annen gang.
  4. Dette er et spennende tema som har fått lite dekning. Jeg kom ved en tilfeldighet over noen dokumenter når jeg lette etter noe helt annet i arkivene. Dokumentene det er snakk om er salgsframstøt mot hæren vedrørende maskinpistoler. Det ene dokumentet er fra 1928 fra et firma som kalles "AS Haandvåben" og gjelder maskinpistoler av merket Vollmer (modell 1926). Dokumentet, som er sendt til generalfelttøymesteren, inkluderer en liste over kaliber-opsjoner (mm 7.63, 7.65, 9 og kal. 0.45) i tillegg til priser. Som et pris eksempel, et prøve-eksemplar i 9mm er priset til 350. For innkjøp av 100-200 stk vil prisen bli 338 kr pr maskinpistol. Den andre korrespondansen er sendt direkte til Forsvarsdepartementet i 1935 fra våpenfabrikken Theodor Bergmann & Co og gjelder en tilsendt brosjyre som dekker firmaets maskinpistol 1934. Firmaet viser til at både Sverige og Danmark er i gang med prøver av modellen for både hæren og politiet. Jeg har ikke fått fulgt oppe temaet enda men vurderer å "følge tråden" for å finne ut mer. Det finnes sannsynligvis tilsvar og kanskje til og med dokumentasjon om innkjøp og testing? Ikke vet jeg. Men maskinpistoler var tydeligvis i alle fall et (lite) tema i hæren da de omtalte dokumentene har blitt distribuert med forespørsel om kommentarer.
  5. Hei Tore Veldig flott og relativt sjelden sabel Har ikke sett noen oversikt over antallet produsert og det blir nok kun gjetning. Mange var det nok ikke. Den siste jeg så for salg gikk for rundt 9000,- hos Bent Lundsrud AS auksjoner for en tid tilbake. Sabelen din er i bedre stand og har jo litt ekstra også. Beltet i seg selv er sjeldent. Jeg vil anslå verdien til over 12000,-.
  6. Er det noen blankvåpensamlere (eller andre) der ute som har en eller flere huggremer som har vært benyttet på norske kavalerisabler? Det har vist seg vanskelig å anskaffe slike til min samling av norske sabler. Offisers-portepeer er relativt vanlige men det er ikke så lett å finne lær-remene benyttet av soldatene. Sannsynligvis har nok disse forsvunnet i løpet av årene siden man ikke har sett nytten i å bevare slike "nedslitte" lær-stropper som man i tillegg ikke ante hva var.... Noen detalj-bilder ville ha vært svært nyttige siden jeg vurderer å få "custom"-lagd noen eksemplarer for å benytte disse til mine M/1888 Krag kavalerisabler som jeg har hengende på veggen. I allefall, inntil jeg greier å anskaffe noen originale norske. Alle remer benyttet fra 1825 til andre vk er av interesse. For å vise hva jeg er på jakt etter, her er et bilde av en amerikansk huggrem benyttet under borgerkrigen samt et foto av en svensk. De norske er ganske så like som man skimte på bildet fra Gardermoen i 1905. Kanskje det er noen som har en slik liggende uten å vite hva det er? Tror fargen på de norske er mørk brun men dette er kun gjetning. For de som lurer, remen hadde en praktisk betydning siden man hektet den rundt håndleddet før kamp. Slik unngikk man å droppe sabelen og man kunne også la den henge løst mens man benyttet pistol eller karabin.
×
×
  • Create New...