Jump to content

JARE

Members
  • Posts

    55
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by JARE

  1. På 18.4.2020 den 17.44, Hermansen skrev:

    alt treverk jeg har sprittørket har jeg gjort det med helt ferskt treverk

    Jeg la en del biter ned i rødsprit og det virket som rene blekemiddelet på treverket som ble mye lysere etterpå. Har du samme erfaring? Muligens har jeg latt de ligge for mange dager, tror de lå der en ukes tid. Jeg brukte vakumkammer den siste dagen for å få spriten lengre inn i treverket.

  2. På 14.4.2020 den 17.21, uMtuli skrev:

     Derfor har jeg alltid tre til langtidstørking med tanke på seinere bruk. Disse ligger stablet på egne hyller på verkstedet, merket med dato de er lagt til tørking. Sjekker status med jevne mellomrom med fuktighetsmåler. Møbelsnekkere regner med at treverk (furu) i gjennomsnitt tørker ca 1 tomme i alle snittflater i løpet av 1 år. Dvs et emne med en tykkelse på 2 tommer (5cm) vil være «møbeltørt» eller ha en fuktighetsprosent på rundt 10% i løpet av 1 år.

     

    Deler du da f.eks. store treknuter opp i mindre stykker for at de skal nå den lave fuktigheten i løpet av noen år? Og  hvor tykke bør disse stykkene være for at de ikke skal sprekke?

  3. Kan man gjøre dette med helt rå ved som er full av fukt, og er det mulig å hurtigtørke bitene i ovn etterpå? Jeg fikk nettopp tak i en god del Ask med et tynt lag med treknuter utenpå og lurte på om jeg skulle prøve denne metoden..

  4. 42 minutter siden, Per-S skrev:

    Det er vel ikke vanskelig, de må bare kastes med skru!🤪

     

    Til trådstarter: Treverk krymper ulikt i de tre aksene. Det er derfor lurt å kappe emnene så nær endelig størrelse som mulig og tørke dem SAKTE. Start med å legge dem i en litt fuktig kjeller, og flytt dem gradvis til tørrere steder. Da får du så lite sprekker som mulig. Det kan hjelpe å sette endeveden inn med vanlig hvit snekkerlim, den hindrer for rask uttørring og sprekkdannelse i enden.Når du føler de er tørr nok er det tid for videre prosessering. Stekeovn regner jeg som katastrofe, Treverket må få sette seg gradvis slik at spenningene utlignes for å unngå sprekker.

     

    Jeg antar at den blokken jeg har allerede er tørket på den måten som du beskriver, men jeg har forstått det slik at den også må tørkes i ovn for å få ut absolutt all fuktighet før den stabiliseres med cactusjuice og jeg har også lest et sted at dersom emnene blir for tynne, så kan de deformeres når den innbakte cactusjuicen skal herdes med varme til slutt i prosessen.

  5. Jeg har en blokk med hard og tett redwood treknute (133 x 130 x 45mm) og lurte på om jeg må kappe denne opp i mindre deler for at all veden skal bli gjennomvåt med cactusjuice. Og hva vil være den minste tykkelsen denne veden kan kuttes ned til før den deformeres under prosessen?
    Et annet problem jeg har tenkt på er at all fuktighet må tørkes ut av treet før stabilisering, men hvis jeg tørker den i komfyren, vil den da sprekke? Den har noen veldig tynne sprekker allerede.
    Noen her med erfaring vedr. dette?

  6. 4 timer siden, bardp skrev:

    Har ikke limt kniver men veldig mye annet med epoxy. Skal en ha noe som blir skikkelig stert så bruk vanlig langsomt herdende epoxy. Herd den under høy temperatur gjerne 150°C. Se på databladet hvor høy temperatur du kan bruke. Jeg herder mye epoxy i stekeovnen. Med høy temperatur herder det fort og styrken blir mye større en ved herding i romtemperatur. Vanlig Araldite er utmerket.

     

    Kan man herde tremateriale som f.eks rikule i så høy temperatur uten at det krymper eller blir ødelagt på andre måter?

  7. Jeg bruker vanligvis den hurtigherdende epoxyen fra Biltema til mangt og meget, men holder den til sammenliming av knivskaft som skal bestå av f.eks scales på fulltange kniv?

     

    Jeg har også laget et knivslire av tre til en annen kunstkniv som består av 2 deler og som har en limekant på 5-6 mm hele veien rundt. Vil det holde med bare lim der, eller må jeg ha nagler i tillegg? Og er det forskjell på limstyrken med hensyn på hvilken type mellomleggsplater man bruker, dvs. om det er messing, kobber, beinmateriale osv?

  8. Jeg fant en rikule som lå delvis nedgravet i et myrområde. Jeg tørket den i ovnen og når jeg prøver å skjære den opp i mindre emner. så deler den seg i flere lag.

     

    Jeg lurte derfor på om jeg først kunne sage den opp i litt større stykker og stabilisere med kaktus-juice? Vil denne juicen fungere som et lim mellom disse lagene slik at veden ikke deler seg når jeg skjærer den opp i mindre emner senere? Selve veden er veldig hard og har fått en mørkebrun farge og vil derfor være ypperlig til knivskaft.

  9. Er USA eneste alternativ å bestille fra. Jeg ser det ligger noe på ebay, men dersom man bestiller 1 gallon, så blir portoen dyrere enn selve produktet. Finnes det importører andre steder i verden som blir et rimeligere alternativ å bestille fra?

  10. Jeg fant en gammel gjennomvåt rotknute som jeg har skåret opp i skiver på ca 4.5 cm og lurte på om jeg kunne tørke disse i  komfyren. Hvordan bør jeg evt. gjøre dette? Hvilken temperatur og varighet, og bør jeg ha ovnsdøren litt på gløtt?

  11. Jeg har 2 stk tykke rotplanker av kirsebærtre som jeg tenkte å lage et såkalt "river table" av, men lurte på om jeg heller burde dele de opp og selge som skafteemner. Jeg antar at det blir flere hundre emner av disse plankene og lurte på om markedet for slike emner er stort nok til at jeg får solgt disse.

     

    Er det noen her på forumet som vet litt mer om dette?1494488750_cherryslab2sharp.jpg.8aefa08701f4c43eda35d0386b7c2910.jpg149932864_cherryslab3.jpg.363a7d03d86cbf213f553b4091aa3728.jpg

  12. Jeg tenkte på å lage noen knivhåndtak av elfenben, men er det lovlig å selge slikt her til lands? Finnes det noen som omsetter slikt på offentlige messer? Jeg ser det legges ut en del elfenbengjenstander på Finn.no Så jeg lurte derfor på om FN-vedtaket fra 1989 er satt ut i praksis her til lands..

  13. Jeg vet at man kan gjøre elfenben mykere ved å legge det i eddik et døgns tid. Kan man også gjøre dette med hvaltann? Og hvordan vil dette evt. påvirke hardhet og holdbarhet i ettertid?

    Er det noen her som har efraring med slikt?

  14. Jeg tenkte på å prøve å lage en flytende impregnering av bivoks og parafinvoks og lurte på om det finnes noen gode oppskrifter på dette? Hvor mange prosent må jeg ha av hver vokstype og kan jeg bruke renset parafin som løsemiddel?

    Er det noen  her som har erfaring med dette?

  15. Jeg tenkte å lage skafteemner som bestod av en kombinasjon av drivved, rotknuter og epoxy og etter hva jeg har sett på youtube så brukes det kun trykkluft der med opptil 50 psi. Dette for å bli kvitt luftbobler.

    https://www.youtube.com/results?search_query=epoxy+sphere

    Jeg har en All American Pressure Canner med ventil beregnet for opptil 15 psi, jeg kan sikkert også bruke den til først å skape vacum og deretter trykk, men hvilken kompressor bør jeg ha til dette formålet?

  16. Jeg tenkte på å prøve å lage en kniv med et skaftemotiv som bildet viser. Dette skal cnc-freses og jeg lurte på hvilke emner som egner seg best. Jeg har liggende eik, bjerk (vanlig som er tørket over mange år og assurbjørk). Jeg har også hard bjørkeknute og en nyere knute med piggete overflate. I tillegg har jeg en del hvaltenner liggende og lurte derfor hvilken av disse jeg burde gå for med hensyn på å unngå at deler av dekoren slites ned eller brekkes av.

    rukoyatka_0002.jpg

×
×
  • Create New...