Jump to content

boganis

Members
  • Posts

    312
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by boganis

  1. On 5/18/2021 at 11:29 PM, Chiefen.v-2 said:

     

    Poenget er at forbud kun virker for den delen av menneskene som er lovlydige, kriminelle og gærninger bryr seg lite om lover og regler. 

     

    Ja, her i Sverige er lyddempere lisenspliktige. En gjennomsnittlig svensk kriminell forstår jo at det er bedre å reise til Norge, Finland eller Danmark og kjøpe en lyddemper legalt over disk, for siden illegalt å ta den med hjem til Sverige. Hvor effektivt er det med lisens på lyddemper i Sverige? 

     

    Resultatet er at politiet får inn en mengde penger for behandling av lisenssøknader, og at færre har lyddempere. Mer tinnitus i jegerstanden (skulle vært interessant å se om lisensbehandlingen dekker opp for samfunnskostnaden av økt tinitus i jegerstanden)

  2. On 1/28/2021 at 8:43 PM, Villmarksmannen said:

    Har fått tak i et gammelt gedigent blad fra et sagbruk. Har kappet ut knivemner som har vært til vurdering hos kjent smed. 

    Det viser seg at stålet er herdet fra før av.

    Hvordan vil eggholdbarhet være på dette stålet?

    Det beror på... Om du får stålet for varmt vil tidligere herding avherdes. Da må du herde stålet på nytt. Eggholdbarhet har å gjøre med stålets herdning. Hardt herdet stål får en krystalinsk struktur som kan bli sprød, det vil si at stålet holder eggen intil eggen knekker og det er dessuten vanskelig å slipe opp pga stålets hardhet. Seigt jern/stål er lettere å sette opp, men må slipes oftere. Skulle tro du mener at slikt stål har dårligere "eggholdbarhet"...

  3. Det med skudd på frontfigur på 20 meter er nok ingen dum idé. I vårt jaktlag ble det slik under årets jakt at en påskutt bjørn angrep...

    Bjørnen falt to (2) meter fremfor skytten. Notér det rosafarvede kulehullet under bjørnens øye... 

     

    IMG_20210821_120636.jpg

    • Like 6
  4. Ett av problemene, som intil nå ikke har vært addresert, er: hva gjør vi om bjørnekvotene ikke fylles opp innen elgjakten? Kan elgpostjegere skyte bjørner uten "Björnpasset"? 

    Dette er hva vi brytes med på andre siden av Kjølen... 

  5. On 5/31/2021 at 4:11 PM, RoarN said:

    Jeg skjønner heller ikke meningen med øvelse 2. Kan det ha noe med at bjørnen kommer nærmere og nærmere for så å angripe i øvelse 3. 🐻 

    Har ellers moret meg med å skyte øvelse 3 gjentatte ganger i helgen. To skudd i sidebjørnen er relativt greit men frontbjørnen med treffområde på størrelse med en snusboks, er helt klart en utfordring. I tillegg til at treffområdet er ganske lite vil en også treff litt lavt hvis en er innskutt på 100 meter.

    Ja, det gir mening, det finnes ett poeng. Her i Sverige er det vanlig med 80-metersbaner, både hva gjelder innskyting og springende elg. Såå, om medelsvensson skyter inn på 80 meter og skyter til bronsemerke på 80m springende elg (hvilket ofte er et krav fra jaktrettseier eller jaktlag) så gir ikke dette jegeren vane med å tenke treffpunktsforandring ved skyting på mål nærmere inskutt distanse. Hensikten er å lære svenske jegere hva bjørnejaktens potensielt korte skuddhold medfører av behov for endring av påsiktet område for å treffe innenfor det vitale området. 

    Så på vanlig elghold (med betydlig mindre treffområde enn en elg) så treffer de fleste. Beroende på om du skyter med Bolt-eller bøylerepéter eller dobbeltrifle (kikkertsiktets montering) så kan treffområde vs. påsiktet punkt, og evt. omladningstid 2x2 med dobbeltrifle, påvirke hvor du bør sikte betydelig. De fleste (inkludert undertegnede) treffer for lavt på 20m. Hvilket på frontfigurens snusdosestore treffområde oftest skyldes at de ikke sikter over der kulen skal treffe. 

    Så pedagogikken er:

    Sidefigur på 80:

    4 treff på 40 sekunder 

    Sidefigur på 40:

    Ofte bom på minst ett skudd om man ikke kompenserer ballistikken. Selv om man har 40 sekunder. De færreste benytter mer tid enn 20 sekunder (lar seg stresse, selv når bjørnen er en blink) og gjør derfor feil som kan resultere i bom. 

    2 treff sidefigur på 20: kan gå bra, tross alt stor flate 1 hodetreff frontfigur: for lave treff utenfor det snusdosestore treffområdet.  Alle disse tre skudd innenfor 10 sekunder. 

    Forandringene i siktbildet gjennom et våpen/kikkertsikte som er innskutt på vanlige innskytningsavstander blir større desto nærmere bjørnen er. Og at man kun skal løse førsteskudd på bjørn i sideskudd. Hodeskuddet på 20m skal illustrere hvor vanskelig det er å treffe, la oss si en angripende bjørn, med makshastighet 35km/t. (Edit: jag hade fel... Bjørnar kommer enbart upp i 9,7 meter per sekund... 😊

     

    Skjøt opp i dag, her i Jämtland, og gleder meg, årets tildeling i Jämtland er 200 bjørner 😊

  6. On 4/6/2021 at 7:08 PM, starhagle said:

    Kan det være lurt at jeg skyter på en papp plate/blink der jeg seg hvordan svermen sitter og eventuelt justerer etter om svermen sitter før høyt/lavt eller til noen av sidene? 

    Ja, og det er ikke bare hvor svermen havner når du skyter som måles innenfor 75 centimeters omkrets på 35 meters hold, men også effektiv eller faktisk trangboring (choke) i prosent - og dekningsmønster, som utredes på dette vis.

     

    Anbefaler deg å lese Shotgun science på shotguns.se og da særlig menyflikene: Evaluation og Choke.

  7. Efter å ha korrigert spinkle menn og små kvinners anlegg under skyting fremfor jägarexamen har jeg notert meg at en forbausende andel legger kolben an mot nøkkelbenet og da vil det alltid gjöre vondt og rekylen oppleves derefter. Sjekk nøye at anlegget ikke kommer før høyt opp og langt inn. De som har pupper kan også få vondt ved anlegg for langt ned. Lær din søster å skyte rett med haglen i anlegg før eventuell  øving med montering/anlegg efter duerop.

  8. On 5/16/2021 at 6:33 AM, boganis said:

    Ny: Versjon 2

     

    Sluttversjonen 2.1

    Den seneste og aller siste versjonen av Symboler til Garmin-peil/GPS jeg kommer til å lave:

    Ver. 2.1,

    Kan lastes ned HER.

     

    Eftersom jeg synes markjordbær er et av de beste bærene blev jeg nødt til å lave et markjordbærsymbol. Eftersom sloe gin smaker godt efter jakten blev jeg også nødt til å lave et slåpesymbol! Nu er det ikke plass til mer vilt, sopp, eller bær i min Alpha 100. De som vil ha andre symboler kan lese lenger ned hvordan andre symboler kan produseres :-) Hitta ditt smultronställe med version 2.1!

     

    "Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
    Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
    Symbolene må være 32x32 piksler
    For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)

    Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols.

    Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen."

    • Like 3
  9. On 6/6/2018 at 10:03 PM, boganis said:

    Jeg har laget veipunktsymboler til bruk i Alpha 100 og BaseCamp (fungerer trolig i mange Garmin GPS'er med farveskjerm).

    Symbolene kan lastes ned her

     

    Toodle oo!

    Ny: Versjon 2

    På oppfordring er bær nu en del av symbolsettet. Herefter er det fullt mulig å vite hvor og når man har vært på bærtur...

    Zip-filen finnes HER

    Versjon 2.png

×
×
  • Create New...