Jump to content

Postjeger

Members
  • Posts

    42
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Postjeger

  1. Spennende prosjekt! Og utrolig spennende og bra bilder.

    Kan ikke påstå at dette ligner på grevlingspor nei, selv om det legges godvilje til at puddersnø kan ha drysset igjen de karakteristiske klomerkene og i tillegg omformet fasongen på den like karakteristiske "mikroskopisk store bjørnefoten". Spesielle avtrykk på bildene, synes jeg. Ganglaget er likt en grevling, har nettopp sett på sporløypene i snøen til en grevling som nærmest har bodd inne i en død elgokse.

    Når grevlingen rusler bakfra går den lille grevlinghalen rett ned, her er det vel en buskehale(og ikke bakfot i været) som er merkbar og går rett ut.

     

    P.s Min synsing blei slik:

    Prøvde å studere bildene nøye: Her er det buskehale, noe glissen langhåret pels og mørke føtter. Dette er ikke grevling. Ikke rev. Til nød en liten farmrev i vinterpels. Har mistanke om at dere har det klart jeg.

  2. La oss beholde den tradisjonen.

    Mitt syn: Jeg ser heller ikke bort ifra at flertallet av de 200000 som løste jegeravgifta ville mene dette. Tross alt er det få dager det gjelder(selv om det kan bety litt for enkelte). Denne "fred" er dagens allmenhet(ikke jegere) inneforstått med. Tror kanskje det er lurt at vi fortsatt skal respektere akkurat dette. Noe må vi vel bare "fryse fast" og la det gå for det det er. Svenskenes ordning om jakt i jula er like bra, og bør heller ikke endres til "symbolske" regler som julefredning.

  3. Låner tråden litt,

    1. Alfa Hjerkinn 1.1kg

    2. Crispi Hunter 1 kg

    Bør kanskje velge Crispi Hunter da? = Har sett på Alfa Bever, Alfa Bever Pro og Crispi Hunter. Alfa Bever passet meg best :) Mange fine jaktsøvler her.

     

    Et synspunkt Til Vintersko/støvler på ski - selv om det ikke er akkurat det trådstarter spør om:

    Forgengeren til denne sko Alpinahttp://www.alpina.no/pc-34-22-Alpina-BC-1600.aspx synes jeg er gloende varm og vanntett(Har gått gjennom bekker i -20). Med BC Magnum manuell binding http://www.oslosportslager.no/produkt/bc-magnum-fjellskibindinger-4946.aspx synes jeg dette er et topp sett i skog og fjell. Til sammenligning kan jeg nevne mange år med kandahar og Nokia Tuura(fast filtfor i støvel) på fjellski etc. , som vist ovenfor her: Det blir mer komfort med alfa sko og magnum binding, hvis det ikke skal vades mye gjennom åpne bekker etc.

  4. Låner tråden litt,

    Noen formeninger om: Behagelig varm høy allroundstøvel til mest bevegelig aktivitet i fjell/skog på vinter og sommer:

    1. Alfa Hjerkinn 1.1kg

    2. Crispi Hunter 1 kg

    Begge er vanntett, begge har ny forsterket GT-membran.

  5. Samme luksusproblem her. Min konklusjon etter mye frem og tilbake blei to sett istedet for ett allroundsett. Finnskogen fungerte greit nok til posteringsjakt, men for varm til bevegelig høstjakt. Den nye Finnskogen er litt tynnere/lettere etter testing. Fungerer bedre på bevegelig jakt enn den forrige. Synes det beste til stort sett posteringsjakt er jakke med litt tyngde, fra Harkila eller sweedteam. For min del fungerer det bedre med litt tyngde på ytterjakke enn mange lag under tynn skalljakke. Som i starten, et luksusproblem er det. Egentlig fungerer også en Jahti jakke med windstopper og en Poncho i reserve(har sammenlignet) til noen hundrelapper til posteringsjakt. Harkila Hovden blir nok investert som reserve til gamle Finnskogen.

  6. ”Men hjorten vil jeg helst ha 1,5år og eldre før jeg skyter dem, det er forskjell på sport og nødvendige avlivinger.”

     

    Ja, hvilke motiv og konsekvenser skal prioriteres.

    Vi bør vel ikke pålegges som tobeint jeger å skyte kalv hvis vårt eget etiske ståsted sier noe annet? I tillegg til et slikt ståsted(føles ikke riktig å skyte kalv) må vi også få lov til å godta at naturen selv kan bruke langt tøffere regulerende mekanismer(klima, klimaendringer, sykdommer, beitegrunnlag, rovdyr osv.) enn ei velplassert kule i ”forvaltningen”.

     

    Det er nevnt her at koller som får kalven bortskutt hvert år kan sky området. Ikke vet jeg. Det er kanskje også forsket på kollenes stressmoment etter fjerning av kalv i det fri? Synlige enkelt-eksempler på sterke og langvarige reaksjoner(stresstilstander) fra mordyr når de mister kalven kan endre jegerens syn på dette. Når jeg ser et slikt eksempel på elg minsker liksom lysten på kalveskyting på hjort også. Om det er like sterke bindinger mor kalv for hjort, elg og rådyr vet ikke jeg. Dette var et personlig motiv, noe som det bør få lov til å være.

  7. Det føles som et ekte historisk sus av å se på en gammel værbitt fjellmann sette snara med skjelvende hender.

    Jeg synes også at den gamle tradisjon med snarefangst på lirypa fra midt-norge og nordover er viktig å ta vare på. Men da på et symbolsk nivå slik at vi er istand til å vise våre etterkommere hva det gikk ut på. Hvis ikke inntekt på en slik hobby er utgått på dato, er det vel snakk om kun kort tid.

  8. Er vel litt gammel denne tråden, men fikk allikevel lyst til å kommentere:

    "Reveskiten": Dette er en typisk bjørneskit hvis det er flere slike små bløte bærruser. Bærene er ofte hele blandet med stålblå kake...Bjørnen kan gå og drite slik, i bærfeltet. Hvis det derimot er kun en slike en, da vil jeg tippe på grevling med løs mage...

    "Ulveskiten": Interessant, ikke sett før, har ikke peiling ut fra bilde, men dette kunne faktisk også ligne på bjørn i fast form i forhold til snusesken. Her er det visst mye hår. Svært typisk at bjørnen skiter når den kommer opp på skogsveiene. En gaupelort kan også ligne litt, men kanskje ikke hårmengden her.

  9. Synes denne tråden er skummel. De aller fleste haglejegere er ikke ivrige testere. Man kjøper det noen andre snakker pent om.

    Det må jeg si meg enig i.

    Tenk, bare dette: 1 hagl gjennom skinnet og inn i vomma! Lekkasje av syre og vom, hva skjer da? Det er nok med treff av 1 hagl.

    Jeg slenger ut påstanden: Hagle er et svært krevende våpen å bruke på rådyr, ihvertfall når avstandene på forhånd ikke er kjent.

  10. Konklusjon: (Mulig dette burde vært i en annen tråd...)

    Vi som har eldre "solide" hagler i 12/70 bør ikke bruke annet enn vismut, sier ekspertene. Det gjelder de haglene som ikke er trykktestet for et trykk på 1200, men 650. Herved sitter jeg med ei hagle som jeg kun kan bruke bløte hagl som vismut og i tillegg gå opp i haglestørrelse(f.eks.nr.2-3) på grunn av for dårlig gjennomtrenging. Dette kan bety for dårlig dekning(for lite hagl) på 25 meter.

     

    På hagleskyting her i forumet snakkes det mye om teoretiske avstander. Når det i praksis er bare flaks om avstandsbedømning blir riktig på få sekunder på et flygende objekt - om det er 20 eller 30, 25 eller 35 meter sier det seg selv at skogsfugljakt seinhøstes med eldre hagler burde nå være en saga blott.

     

    Valgene for seinhøstjakt er da:

    1.Redusere maksavstanden til tiur`n fra normalt hold til "kloss hold"(fra25-30 til drøye 10). Det betyr i praksis et langt behageligere liv for vår kjære skogsfugl. = ca ingen/svært lite skyting.

    2. Investere i ny hagle.

    3. Vente på opphevelse av blyforbudet...

     

    Det sikreste og beste kan faktisk lett bli alternativ 1.

  11. Skogsfugljakt seinhøst:

    Tar opp denne tråden litt...Vet at det er bare å teste sitt eget våpen med de ulike typer...men hvis noen skulle ha en klar oppfatning, hjertelig takk!...:

    Sitter med intrykk av at erfaringer på miljøpatroner er forvirrende. Tar ihvertfall ikke sjansen på å bruke mer Eley Alphamax Bismuth Forest. Det er mange flere som sier det samme.

    Hvis vi ser bort ifra pris - Hva er generellt den egentlig mest "humane"/beste patronen til skogsfugl i cal.12/70 fra oktober og utover? Hevi shot? Tungsten-matrix?

  12. Framtennene er permanente og felles bare som kalv. Ellers bruker også noen framtennene til å anslå om elgen er gammel eller ung. Ved 4-års alderen får innsiden av tennenes egg en brun kant. Denne forsterkes med alderen. Jfr. artikkel Svensk jakt 10-09.

  13. Det de er ute etter er noen hår på brystet og noen bilder de kan vise til venner og kjente, ofte ikke jegere. I tillegg så er der stort press fra firmaer som kjøper opp løyver men de ansatte som har tilgang til, disse er kanskje mye mer opptatt av "rammen rundt" jakta enn selve jakta.

     

    Da er det kanskje viktig for grunneierstanden å ta vare på de virkelige seriøse hjortejegere, selv om det koster litt...Det er denne kategori det kanskje er for lite av??

  14. Hei igjen, ja dette skjønner jeg. Tenkte dette bare som et bidrag i diskusjonen... Ulike erfaringer og synspunkt er vel helt naturlig. Jeg har studert mange tilfeller av spor på rev og eventuellt ikke "rev", og grevling for den del. Folk kan bli opptatt av dette. Det var ikke bare for min del jeg tenkte dette med bilder, men for mange som har kontaktet meg om hvordan en mårhund egentlig ser ut og oppfører seg. Da hadde det vært fint hvis DN f.eks.prøvde å få tak i f.eks. noen finske eller andre gode bilder til formålet i en brosjyre. Det koster vel lite i forhold til viktigheten av denne saken, som jeg forstod det. Men, ihvertfall har jeg lansert tanken og ferdig med det. :D

  15. Hei,

    Det var nyttige opplysninger.

    Angående denne plansjen så tror jeg det må være et riktig så stort forbedringspotensiale. Synes det er håpløst å bruke et utstoppet dyr i knestående... Det finnes mange bilder av dyret- slik som her http://www.animalpicturesarchive.com/list.php?qry=Nyctereutes%20procyonoides

    Allikevel, ikke enkelt dette. I fartenså kan det vel lett feiltolkes; På bilde nr. 3+4 "Grevlingen", nr.5 er "vaskebjørnene", nr.10 "sølvreven" og nr. 11 "korsreven".

     

    Hadde vel vært bedre med bilder av grevling, sølvrev og mårhund i vinterdrakt og sommerdrakt ung og gammel, forfra og fra siden. Da hadde det kanskje vært et bedre utgangspunkt for de aller fleste? Kanskje ikke så rart det er mye feilmeldinger...

  16. Mye interessant lesestoff om mårhund. Bare en liten refleksjon...

    Er det ikke svært så vanskelig å være sikker på at det er en mårhund du ser på f.eks 10 meters avstand stående rolig? Selv for de som er veldig interessert i faunaen i skog? Hvis vi sammenligner en sølvrevvariant(forvillet rever er det noen av...) og mårhund så er det slående likheter. For de som ikke ser ofte grevling så er det kanskje enda en kandidat, bare litt med feil maske (på en mager grevling...) Det burde kanskje vanke en plansje der bilder av varianter av disse sammenstilles sammen med sporavtrykk(mulig det er det...), og hvilken fart dyret starter med hvis du springer etter. Sporavtrykk mellom farmrev(liten rev) og mårhund er kanskje ikke så enkelt å skille i praksis...?

  17. stillesittende aktivitet. Ellers er jeg storfornøyd med min mellomjakke i ull fra Woolpower.

    http://www.klikk.no/reise/friluftsliv/article390120.ece

     

    Kanskje noen har meninger om forskjell i varme på mellomplagg av ovennevnte -og Devold Svalbard ullgenser?

    Dette skal være den tykkeste ullgenseren i ren ull fra Devol og koster ca det samme som Ullfrotte over - ca 1100,-.

     

    http://www.devold.no/outdoor/default.aspx?menu=186&collection=177

     

    Skulle ønske at Ullfrotte var like varm...(ser bort ifra fukt).

  18. Ja, grensene er sikkert uklare, men så lenge alle grunneiere i området konkurerer med å lage den beste viltåkern for å fylle fryser`n i desember så er det vel ok. Går utifra at dette defineres ikke som foring(har ikke studert det)Saltsteiner er også ok, og defineres ja nettopp som et viltstellstiltak. Det er vel formålet og intensjonen som betyr noe, selv om bevisbyrden er så som så enkelte ganger.

  19. "blei som iskuler etter et par timer ute"

    Det er helt riktig det du sier. Spesielt dyr som konkurerer om bare en potethaug kan lett svelge hele ferske poteter og de kan sette seg fast i halsen i tillegg til at frossne poteter går utover tennene. Foring er et fint og interresant tiltak når det gjøres riktig. Tror vi er best tjent for oss selv og allmenheten at foring må utøves på rådyras premisser og ikke som ei felle for gaupe eller jegere.

     

    Takk "Rex", måtte rette feil her...

×
×
  • Create New...