Jump to content

Metallurgen

Members
  • Posts

    1,660
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Posts posted by Metallurgen

  1. Jeger'n skrev (1 time siden):

    @Metallurgen

    Ser noen smeder har begynt å annonsere kniver med Nablo 2210 som eggstål. Finner ikke igjen den tabellen du la ut for ei stund siden med grafer og forklaringer. Kanskje det var i en annen tråd? Hva mener du om et slikt stål til kniver?

    Nablo 2210 skal være det samme som 1.2210 / 115CrV3. Dette er ganske mye karbon å ha i et stål, som gjør at stålet etter herding blir endel sprøere på samme hardhet enn et stål med mer moderat karboninnhold. I tillegg fører dette til at man kan få sementitt på korngrensene, spesielt om man essesveiser det, som gjør stålet enda mer utsatt for brudd og chipping. Man har de samme problema med UHB26C, som også er mye brukt.
    Jeg ville absolutt anbefale et stål med mindre karbon. 100Cr6 / 52100 vil være bedre siden det er mindre karbon, men her vil det kreve at smeden har endel erfaring. Stål som 15N20 og 80CrV2 vil være bedre da det lavere karboninnholdet gir høyere seighet og man unngår omtrent helt sementitt på korngrensene. Det er fortsatt mer en nok karbon til å få en god hardhet og eggholdbarhet.
    Det er ikke sånn at ståla blir bedre jo høyere karboninnholdet er, selv om man har mye erfaring, så stål som 15N20 og 80CrV2 vil være de beste ståla både for nybegynnere og erfarne smeder.

    • Like 2
  2. brisen skrev (6 timer siden):

    Og så vil eg spørje @Metallurgen om han kan opplyse meg om kva stål det er brukt i den store og kraftige

    F.H. Vinter Chopper og kor mange  det er laget av denne modellen.

    Den er laget i A8-mod. Ganske lenge siden jeg laga de så husker ikke helt antallet, men er 2-4 stk.

    • Thanks 1
  3. Kaato skrev (31 minutter siden):


    Tørr osp og bjørk, ikke kvist. Spikket og hogde dette nå nettop, etter stropping. Kun såvidt refleksjoner.  Har også sett at det blir refleksjoner der kurven opp mot tuppen starter. Kan ikke skjønne annent enn at det må komme fra plastinnlegget. Stroppet kurven nå, ingen reflekser syntes, 15 ganger ut og inn av sliren; tydlige refleksjoner. 

    IMG_3223.jpeg

    Kan nok være at den er litt myk fra herdinga da.

  4. Kaato skrev (7 minutter siden):

    Er det sannsynlig at det kan være avkulling når slipeprofilen på kniven ser ut som på bildet? Jeg tror at mye stål allerede er slipt bort, og at det da ikke vil hjelpe noe særlig å fjerne 1-2 tideler av bryneggen. 
     

    Har bare noe tynt lær fra en sofa, er kvaliteten god nok til å bruke til stropping, eller bør jeg finne noe annent?

    IMG_3222.jpeg

    Da burde avkullinga vært slipt bort ja.
    Hva spikka du i? Tørt treverk? Mye kvist?

    Gjerne mær med litt tykkelse >2 mm, som et belte, og kjøttsiden ut.

     

  5. Nybegynn3r skrev (På 21.11.2023 den 18.07):

    Jeg tenkte at siden de skrev 100% "duktilt" kobber, så var det mykere kobber enn f.eks. Barnes "all-copper"(?).

    Men det kan jo hende at du har rett og at 100% duktilt kobber er likt 100% kobber? For kobber er jo duktilt, og skal man endre duktiliteten må man vel tilsette noe annet (?), og da er det ikke 100% kobber lengre.

    @Metallurgen?

     

    Jeg sendte et lignende spørsmål til Sako for 3,5 mnd siden om hardhet på de ulike kulevektene deres innenfor samme kaliber, men jeg har ikke fått noe svar på det. Kanskje de ikke vet svaret selv?

    Jeg måtte derfor teste selv, og det virker som at de ikke har tatt høyde for at de ulike kulevektene deres skytes i høyere hastighet desto lavere kulevekt.

    Om det derimot skyldes samme hullspiss, eller samme duktilitet, spurte jeg ikke direkte om.

    De er nok alle i relativt rent kommer, men de vil bli forma og kan da få noe arbeidsherding. Kopperplater kan komme i forskjellige hardheter der dette er gjort med kaldvasling. Tykkelse på koppermantel vil nok også ha en effekt, der tynnere mantel vil virke mykere.

    • Thanks 1
  6. Kaato skrev (22 timer siden):

    Har akkurat kjøpt ny kniv, en Täräve Jääkäripuukko. Den har 23 graders slipefase og 4.2 mm tjukt blad. Aldri hatt bedre kniv. For å dreis på slipingen lagde jeg en liten jigg aven krok jeg fant i skuffen. Den vil gjøre bryneggen 3 grader brattere på hver side av bladet. Bryneggen er i utgangspunktet ikke polert, hvor mye brattere den er enn slipefasen vet jeg ikke. 

     

    Strategien min ender opp med et fint bryne og stropping parallelt med bryneggen i følge jiggen. Kniven har uhyggelig skarp. Når jeg har slipt og stroppet kniven ferdig. Jeg ser ingen reflekser fra eggen når jeg lyser på den med hodelykt, og den spikker som en Morakniv. Men, etter litt spikking ser jeg små refleksjoner fra eggen, den går fra lett å barbere vekk hår på armen til at enkelte hår sniker seg unna. 

     

    Er dette som forventer med 80Crv2 stål?

    Jeg stropper litt brattere med de siste dragene for å gjøre eggen litt sterkere, spikker like bra.

    Bryneggen er 0,2 til 04mm vil jeg tro. 

     

    Jeg bruker kun Fällkniven Dc4 ( har to, det ene er finere enn det andre, begge trenger avretting tror jeg) bryne med Dialux på den opprubbede siden av sliren for stropping. 

     

    Har dere tips og/eller synspunkter på metoden?

    IMG_3067.jpeg

    IMG_3065.jpeg

    IMG_2984.jpeg

    Det du beskriver kan tyde på at kniven er litt myk. Dette har ikke noe med stålet å gjøre, men herdeprosessen.
    Det kan enten være avkulling, og da vil eggen bli bedre etterhvert som dy bryner eggen mer og har tatt bort et par tidles millimeter.
    Alternativt er det at stålet er litt mykt helt igjennom, som kan komme av litt lang tid fra ovn til kjølemedie.

    Bryneteknikken e rikke så dum den, men går kanskje litt lettere med større bryne.
    For stropping så ta en lærbit og lim på en planke, da har du litt bedre kontroll på vinkel. Trenger ikke å ha skaft som på bildet:
    3325-00_695x695.jpg?v=1605291273

  7. Jeger'n skrev (7 timer siden):

    Ser Outdoor Edge har laget et jaktsett med blad av 420 J2. Noen tanker om dette stålet til jakt/slakt?
    Ser i det aller første innlegget i tråden at trådstarter har betegnet det som "Nei takk", men dette kan jo ha endret seg litt med tiden som produsentene kanskje har blitt dyktigere på herdeprosesser etc?

    Trådstarters erfaring baserer seg nok mest på at dette er et stål som er brukt i mye rimelige kniver, og har dermed ofte dårlig herding også.
    Med rett herding er 420 J2 et greit stål der hvor man trenger en seig egg og samtidig rustmotstand, som felt og overøevelseskniver.
    Men akkurat til jaktbruk vil man gjerne ofre litt seighet til fordel for slitasjemotstand, så 420J2 vil ikke være et veldig godt stål til den bruken. Det fungerer nok greit, men du må være forberedt på å bryne litt.

  8. Terävä er mye kniv for pengene. De kompromissene de har gjort, som å ikke planslipe og gummiskaft, er med på å holde prisen så lav. Stålvalg og konstruksjon er bedre en mange dyrere kniver.
    Den vil være bedre enn Casstrøm i Sleipnerstål, da 80CrV2 er seigere og mer motstandig mot chipping, så du kan ha spissere eggvinkel på 80CrV2. Sleipneren må du være forsiktig å batonere med.
    Casstrømen har en finere geometri til bushcraft og finarbeid, så der blir det jo en vurderingssak.

  9. Bilder viser konvensjonell gjennomherding, ja, men vil tro det er induksjon de bruker på PT-bladene.

    Det svarte på bladet er glødeskall (oksid) fra varmvalsing og herding. Rett under dette vil stålet være avkulla, altså at karbonet som gir hardheten i stålet har diffundert ut. Du må fjerne det svarte og så slipe bort rundt 0,2-0,3 mm for å fjerne det avkulla sjiktet.
    Nå er det feil å si at det avkulla sjikt har en bestemt hardhet. Dette området vil være mykere helt ytterst og ha en gradvis økning av hardhet til man kommer inn til området som ikke har noe avkulling. Dette kommer ikke så godt frem med HRC siden den måler relativt dypt, og man måler både avkullinga og noe av stålet som ikke er det.

  10. Kaato skrev (5 timer siden):

    Hvordan kan sidene/kjernen på bladet være 52 HRC hvis det ikke er herdet sånn? Det er rart det ikke nevnes at det er Lauri PT. Jeg håper bladet er 58-59 HRC tvers igjennom, jeg lurer på om beskrivelsen på nettsiden er utdatert. Bladtykkelsen står oppført dom 4.2mm. Et eller annent sted leste jeg det skulle være 4.0mm, og at det indikerte overgangen til Laurin. (Eller omvendt).

     

    Hvis det er induksjonsherding, er det i så fall en fordel? Er det en etterbehandling i så fall? Har vanskelig for å tro at PT-herding er gjort på en kniv som er produsert for å være ganske billig.

    Som nevnt kan man få forskjell i hardhet ved induksjonsherding selv om man prøver å herde hele bladet. Jeg er ganske sikker på at modellene vi snakker om he rikke har some herda egg som PT-serien.
    Det kan også være at de er herda likt som skramaen, og da i prinsipp er gjennomherda, men at de snakker om lavere hardhet på overflaten fra avkulling. Avkulling skjer under varmvalsing og herding av stålet og vil i hovedsak være der stålet har full tykkelse (rett under det svarte belegget). Avkullingen bør ikke være mer enn 0,2-0,3 mm dypt.

    Induksjonsherding er som regel ikke så bra som konvensjonell herding, siden man har mindre kontroll på prosessen og man bruker mye kortere holdetid og høyere temperatur.

  11. Nå mener jeg at Laurin Metalli lager både Terävä og Sissippuuko (som tidligere ble smidd av Fiskars), så stål og herding er nok helt likt.

    Nå er det ikke sikkert disse er spesifikt soneherda. Laurin har noen soneherda blader der eggen er herda hardere enn ryggen også (Lauri PT), og der ser man et skille på eggen. Hardhetsforskjellen i Terävä mistenker jeg kommer fra induksjonsherding, som kan bli påvirka i dybden avhengig av frekvensen man bruker.

  12. Magnacut er opphypet ja. Det er veldig likt RWL-34 i mekaniske egenskaper og korrosjonsmotstand, men magnacut har en stor bakdel som er at den krever høyere herdetemperatur. Her må man typisk over 1100 C, som gir hurtig kornvekst og avkulling, så det vil bli større spredning i kvaluteten på herdinga av disse.

     

    Det er litt spekter i den gruppen, men de har mye til felles, da spesielt lav slagseighet som igjen begrenser bruken.

    • Like 4
  13. mdm skrev (1 time siden):

    Ser at Kniveksperten.no har fått meget kyndig hjelp fra en ikke ukjent metallurg til denne: https://kniveksperten.no/material/knivstal
    :-) (mulig det er en stund siden den oversikten ble laget, siden Magnacut er ikke nevnt der)

    Ingen grunn til å nevne magnacut spesielt siden det ikke har noen unike egenskaper, men er omtrent som RWL-34, og går i kategorien "Rustfrie stål med høyt karboninnhold". ;)

    • Like 1
  14. Det går greit å bore i herda stål. Du trenger en god søylebormaskin, og så må du slipe om et betongbor med hardmetall skjær. Det holder å slipe fronten på boret, så den får skarpe kanter på skjæra. Bor med lav hastighet, litt olje og høyt trykk.

    • Like 3
  15. Riflemann skrev (21 timer siden):

    Fallkniven F1 kommer nå i VG7 stål. Noen som har meninger om dette stålet? 

    Hardheten skal ligge på det samme som VG10. Det er ellers samme karboninnhold med noen mindre krom og molybden enn VG10, så korrosjonsmotstanden er noe dårligere for VG7 enn VG10.
    Ellers er de så like at det er tvilsomt noen nevneverdig forskjell i eggholdbarhet og seighet mellom de to.

    • Like 2
  16. Jambi skrev (22 timer siden):

     

    kos deg i den lille bobla di 😂🤣

    Det er nok du som lever i en boble, som holder fast på misinformasjon selv når du blir presentert for fakta.
    Problemet er nok at du befinner deg i et ekkokammer, hvor du kun komuniserer med folk som kan like lite som deg, men alle tror de er eksperter for de har lest på nett, og siden alle deler den samme oppfatningen blir troen på dette forsterka, selv om det er helt feil.

    • Like 1
  17. Jambi skrev (23 timer siden):

     

    Jo det har du, husker ikke akkurat hvilken post du gjorde det i, ei heller gidder jeg bruke tid på å finne den.

     

    Men du gjorde.

    Det stemmer ikke, så du vil ikke klare å finne det selv om du prøver. Men så er det jo en tydelig trend her at du ikke helt henger med på diskusjonen eller forstår hvordan metallurgien fungerer.
    Istedenfor å fortsette å kverulere bør du heller lese postene og referansene bedre, så kanskje du lærer noe nytt.

    • Like 3
  18. Jambi skrev (17 timer siden):

     

    Hvis han har laget denne sliter jeg med å forstå hans kritikk av FK. DVS at de er alt for overdimensjonerte..

     

    Jeg har ikke kritisert Fällkniven for overdimensjonering, jeg har kritisert bruken av stål med lav slagseighet når de samtidig påstår at de selger felt og overlevelseskniver. Jeg har flere ganger skrevet at de er fine til jaktbruk. Det vil ikke hjelpe mye å laminere eller lage tykke blad av stål med lav slagseighet, som VG-10, CoS og Elmax, da eggen fortsatt er like utsatt for chipping.
    I mine felt og overlevelseskniver bruker jeg tykk godstykkelse kombinert med et seigt stål, så kniven faktisk tåler hard bruk (god motstand mot både brekking og chipping), og i tillegg er lett å bryne i felt. SEAL-modellen og mange andre kommer også i tynnere utgaver etter behovet kunden har.

    • Like 6
  19. Jambi skrev (17 timer siden):

     

    Disse er ikke ikke MYE seigere, omtrent d samme. I bruk vil en ikke merke forkjsell.

     

     

    Ja men Elmax mye er bedre på slitestyrke, dvs holde på en skarp egg sett at den er riktig herdet.

     

     

    Nei, jeg sa ikke at CPM-154, Vanax og S35VN var mye seigere heller. Ingen stål med mer enn 1% karbon og mye krom er spesielt seige. Det er hele poenget her. :D
    Det stemmer at disse stålene har god abrasiv slitasjeomotstand, så de holder eggen godt når eggen ikke chipper, men de vil chippe lett så de har begrensa bruksområdet. Det er dette jeg har sagt hele tiden.

     

    • Like 2
  20. Jambi skrev (5 timer siden):

     

    Jeg vet du liker å tror at folk er dumme, men det får være grenser på arroganse. Selvfølgelig blir en kniv mer sprø des hardere den er.

     

    Hva var meningen med å plumpe ut med denne selvfølgeligheten?

    Nei, jeg er ikke arrogant, den eneste som er det her er deg, som uttalser seg om ting du ikke kan. ;)
    Jeg forklarte bare hvordan grafen er satt opp, noe du beviste i ditt forrige svar at du likevel ikke forstod.

    • Like 7
    • Haha 1
  21. Jambi skrev (5 timer siden):

     

    Så hvilke rustfrie pulverstål er seigere enn Elmax, hvis vi ser bort fra MCut?

     

    Iflg den grafen der skal ikke Elmax herdes hardere enn 59 HRC, det er jo bare tull.

    Nei, grafen sier ikke at Elmax ikke skal herdess hardere enn 59 HRC. Den viser slagseigheten ved hardhetene markert.
    Hvis man hadde testet Elmax på høyere hardhet så ville slagseigheten vært enda lavere.
    Om du leser grafen vil du se at CPM-154, Vanax og S35VN. I tillegg er mange konvensjonelle rustfrie stål mye seigere, som AEB-L og 14C28N.

    • Like 3
  22. Jambi skrev (15 timer siden):

     

    Elmax har vært i bruk i årevis. Meget populært blandt brukere, er vel et av de seigeste(selv om seighet er over rated) pulverstålet ute nå, ok MagnaCut er vel seigere da.

     

    Uansett, lite chipping å spore der.

    Jeg har delt denne grafen flere ganger nå, men den er kanskje ikke lett å forstå? Jo høyere opp et stål ligger, jo seigere er stålet. Jo lenger til høyre det ligger, jo hardere er det. Når man øker hardheten på et stål så faller seigheten. Den viser tydelig at Elmax ikke på langt nær er et seigt stål, enda målingene er gjort på lavere hardhet enn for mange andre. Faktisk så er det betydelig sprøere enn mange konvensjonelle stål også.
    VG-10 ligger også lavt, og CoS vil ligge noe lavere, et sted mellom VG-10 og N690.
    Dette er en vitenskapelig og reproduserbar test.

    Slagseighet rustfritt.jpg

    • Like 3
  23. Jambi skrev (15 timer siden):

     

    De holder bedre på eggen under ALLE forhold man bruker en kniv til. 

     

     

     

    Nei, dette er tullprat.

     

     

    Nei, de kan brukes normalt, til det en kniv skal brukes til(spikking også).

     

     

    Så du vet på magisk vis hvilken vinkel folk skjerper kniven sin til?

     

     

    Jeg ser NØYAKTIG hva du skriver

     

     

    Nei, de få knivene det har vært problem med funker helt fint etter 1-3 skjerpinger, de har bare blitt overopphetet under produksjon.

    Nei, det er du som bare prater tull. Du kommer med masse påstander uten å ha belegg for noe av det.
    Du har ingen forståelse av metallurgi, minimalt med erfaring på knivbruk, og kildene dine er fra folk som kan like lite.

    Du har ingen belegg for å si at de blir overopphetet i produksjonen, dette er bare dårlige unnskyldninger fra folk som ikke vil forstå at disse stålene har lavere seighet. I motsetning til f.eks. BRKT, som bruker mye uerfarne til å slipe knivene og sliter med slike problemer, bruker Hattori personer med lang erfaring. Ichiro ville aldri latt en operatør fortsette om han overopphetet eggen. Jeg har vært i Seki og sett produksjonen deres.

    Det burde ikke være så vanskelig å forstå at noen mekaniske egenskaper er motstridende. Ved økt hardhet får man redusert seighet på et gitt stål. På en gitt hardhet vil økende abrasiv slitasje (fra karbider) føre til redusert seighet. Det finnes ikke noen magisk varmebehandling eller raffineringsprosess som endrer dette.

    • Like 4
    • Thanks 2
×
×
  • Create New...