Jump to content

Partienes svar: Jakt og skytesport i Norge.


Reinhard

Recommended Posts

I tråden Nojs spør: Partienes syn på jakt og skytesport i Norge ligger spørsmålene vi sendte de politiske partiene. Her vil vi poste svarene. Vi kommer til å la denne forbli stengt, slik at partienes svar blir oversiktlige. Debatten kan da fortsette i den opprinnelige tråden.

 

Partienes syn på jakt og skytesport i Norge.

 

Norsk organisasjon for jegere og skyttere, Nojs, er en ny organisasjon som har som mål å bli en bidragsyter i å fremme Norske jegere og skytteres interesser. Vårt utspring stammer fra ideen om å ha et idealistisk drevet nettbasert samlingssted for alle interesserte - Kammeret.no

Kammeret.no er etter norske forhold, et meget stort diskusjonsforum. Siden oppstart i november 2007 har vi nå over 6300 registrerte brukere, over en kvart million innlegg, og rundt 2 millioner treff pr. mnd, fra både registrerte brukere og en stor gruppe uregistrerte lesere.

 

I Norge er det rundt 380.000 registrerte jegere. Antallet skyttere som ikke er blant de registrerte jegerne er uklart, men trolig er rundt 10 % av befolkningen jegere, og skyttere.

Det ser for oss ut til at disse er like godt spredt ut over det politiske landskapet som resten av befolkningen. Den mest markante politiske likheten vi synes å se blant våre jegere og skyttere, er at spørsmål rundt vilkårene for muligheten til å drive med jakt og skyting i Norge, er en særdeles viktig sak for svært mange.

Å få klarhet i hvor de forskjellige partiene står i spørsmål som er viktige for oss er ikke så lett.

Vi vil derfor invitere dere til å bli med å prøve å gjøre det lettere for norske jegere og skyttere å få klarhet hva partiene mener om de mest sentrale spørsmålene på dette området.

 

 

1. Vi har nettopp fått en ny våpenforskrift i Norge. Den opprinnelige forskriften kom i fjor, men måtte gjennomgå betydelige endringer før den kunne settes i verk, blant annet fordi flere av bestemmelsene manglet hjemmel i lov og fordi det i stor grad var lagt opp til at materielle regler skulle utformes av forvaltningen, uten hjemmel i loven.

Forvaltningen har på våpenlovens område utvist stor evne og vilje til å gå utover lovgivers intensjoner slik de er uttrykt i loven og forarbeidene. Forvaltningen, fra justisministeren til laveste forvaltningsnivå i direktoratet, har uttrykt enten direkte eller gjennom regelendringer og rundskrivsuttalelser at sivilt våpeninnehav er et problem i Norge. I den forbindelse har vi følgende spørsmål:

 

- Hvordan ser _____partiet på Norske jegere, og skytteres mulighet til å fortsatt eie og bruke våpen til lovlige formål i Norge?

- Helt konkret, mener _____partiet at det behov for innskrenkninger i norske jegere og skytteres adgang til å eie og bruke våpen?

- Vil _____partiet arbeide for at regelverket på dette området i neste periode vil bli utformet, og forvaltet, i tråd med Stortingets intensjoner slik de er uttrykt i den aktuelle loven med forarbeider, slik situasjonen er på alle andre forvaltningsområder og stanse forvaltningens ukultur på dette området?

 

2. Høstningsbasert friluftsliv i form av bærekraftig jaktutøvelse er en tradisjonsrik, viktig og nyttig fritidssyssel for mange nordmenn, og i mange distrikter blant de få tilgjengelige rekreasjonsmulighetene for mange. Jakt er en folkesport i Norge, med brukbar tilgjengelighet for de fleste. Aktuelle spørsmål i denne forbindelse er:

 

Hvordan ser _____partiet på utøvelsen av jakt i Norge?

Mer konkret:

- Vil _____partiet arbeide for at aksept av jakt som riktig og nyttig ressursutnyttelse og verdifull rekreasjon opprettholdes?

- Statsskog og Fjellstyrene spiller en viktig rolle i dag med hensyn til å sikre flest mulig jegere adgang til jakt på rimelige vilkår. Vil _____partiet gå inn for privatisering av statlig eiendom og/eller gå inn for endring av vilkårene for og prisen på jaktmulighetene på statens eiendom i Norge?

- Vil _____partiet arbeide for at både pris og tilgjengelighet for jaktmuligheter i bedres, slik at flest mulige får adgang til å utøve jakt?

 

 

3. Rovdyrforvaltningen er en sak som berører og opptar mange jegere. Hvordan ser _____partiet på rovdyrforvaltningen i fremtiden?

Mer konkret:

- Bør rovdyrforvaltningen være politisk styrt gjennom Stortinget og lokale, valgte rovdyrnemnder eller bør det være opp til forvaltningen, gjennom regjeringen og departement/direktorat å styre rovdyrpolitikken?

- Vil _____partiet arbeide for at lokale rovdyrnemnder slik de vi har i dag får endelig bestemmelsesrett med hensyn til uttak av skadegjørende rovdyr og felling av dyr som etablerer seg utenfor de vedtatte soner eller mener partiet det er riktig at forvaltningen (bl.a. gjennom Direktoratet for naturforvaltning) skal kunne overprøve de lokale nemndene?

- Mener _____partiet at det bør være større bestander av store rovdyr i Norge, er bestandsmålene riktige pr. i dag eller bør bestandene reduseres?

 

4. Skytesport står sterkt i Norge som en tradisjonsrik folkesport, bl.a. representert gjennom Det frivillige skyttervesen og deres lokale skytterlag, gjennom skiskyting, jaktskyting i regi av Norges jeger- og fiskerforbund, Norges skytterforbund og andre skytegrener. Hvordan ser _____partiet på fremtiden for norsk skytesport?

Mer konkret:

- Vil _____partiet arbeide for å opprettholde støtte til de organisasjonene som driver organiserer skytesport i Norge?

- Vil _____partiet arbeide for at mulighetene til å drive skytesport opprettholdes og forbedres gjennom tilretteleggelse for å opprettholde eksisterende skytebaner i konkurranse med andre hensyn (ny bebyggelse nær skyteanlegg, andre fritidsinteresser)?

- Vil _____partiet arbeide for at det skal være gode muligheter til å anlegge nye (støydempede og miljøsikrede) skyteanlegg slik at skytternes behov møtes og rekruttering samt utvikling av sporten sikres?

 

 

Vennlig hilsen

Styret i Nojs.

 

www.kammeret.no

 

Disse har fått.

 

AP

Høyre

FRP

Senterpartiet

Venstre

Krf

SV

Rødt

Kystpartiet

Pensjonistpartiet.

 

 

 

Tillegg: Svarene legges selvfølgelig ut i sin helhet, og så langt det er mulig, i så lik form og farge som mulig, som de e-postene jeg får som svar.

Link to comment
Share on other sites

Pensjonistpartiets svar:

 

 

Jeg viser til deres e-post av 1. d.m. og beklager at vårt prinsipp- og handlingsprogram ikke omhandler noen av de spørsmål dere stiller oss. Jeg kan heller ikke huske at dette noen gang har vært diskutert innad i partiet.

 

 

 

En stor del av våre mannlige medlemmer har sin yrkesbakgrunn fra forsvaret og ser nok på den rød/grønne regjeringens nedbemanning av forsvaret som en fare for vår fremtidige beredskap. I 1940 hadde forsvaret en god ekstra styrke i medlemmer av skytterlagene, det blir vi vist nødd til å stole på i dag også.

 

 

 

Pensjonistpartiet erkjenner plikten til å opprettholde et mangfold i vår fauna og vil ikke gå inn for privatisering av statlig eiendommer, som i dag benyttes til jakt og fiske. Vi vil heller arbeide for at tilgjengeligheten for jakt- og fiskemuligheter bedres.

 

 

 

Jeg beklager at svaret fra oss denne gang ble kortfattet, men vi har dessverre ikke økonomi til noe sekretariat, så svarene må skrives mellom stand og møter, i en hektisk sluttspurt på valgkampen.

 

 

 

Pensjonistpartiet håper ved årets valg å kunne få representanter inn på stortinget, om så skulle skje, vil vi da, selvfølgelig være nødd til å vurdere disse spørsmålene.

 

 

 

Vi ønsker deg og kammerportalen en fin vinter og en god jakt.

 

 

 

 

 

Med vennlig hilsen

 

 

 

Jan Løndalen

 

Politisk nestleder

 

Pensjonistpartiet

 

Link to comment
Share on other sites

Fremskrittspartiets svar:

 

 

Hei, her kommer svar fra FrP på deres spørsmål.

 

 

 

Svarene fremkommer under hvert punkt under.

 

 

 

Med vennlig hilsen

Fremskrittspartiet

 

 

 

Ronny Røste

 

Spesialrådgiver

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

- Hvordan ser Fremskrittspartiet på Norske jegere, og skytteres mulighettil å fortsatt eie og bruke våpen til lovlige formål i Norge?

 

- Helt konkret, mener Fremskrittspartiet at det behov for innskrenkninger i norske jegere og skytteres adgang til å eie og bruke våpen?

 

 

- Vil Fremskrittspartiet arbeide for at regelverket på dette området i eneste periode vil bli utformet, og forvaltet, i tråd med Stortingets intensjoner slik de er uttrykt i den aktuelle loven med forarbeider, slik situasjonen er på alle andre forvaltningsområder og stanse forvaltningens ukultur på dette området?

 

Fremskrittspartiet ser på jakt og konkurranseskyting som en positiv og viktig kultur som vi vil hegne om. Reglene for å inneha våpen er streng og det skal den være. Vi vil imidlertid endre våpenforskriften på vesentlige punkter dersom vi kommer i Regjering, da vi mener justisministeren har strammet inn regelverket unødig mye. Vi ser ikke på innehavere av lovlige våpen som et problem opp mot våpenbruk knyttet til kriminalitet.

 

 

 

 

2.

 

 

- Vil Fremskrittspartiet arbeide for at aksept av jakt som riktig og nyttig ressursutnyttelse og verdifull rekreasjon opprettholdes?

 

Ja selvsagt. Jakt er sammen med høsting og fiske grunnlaget for den store interessen for friluftslivet som sådan i Norge og en svært viktig del av norsk kultur. Jakt er også en viktig kilde til inntekt for mange lokalsamfunn, noe som i seg selv gjør det viktig å opprettholde og legge til rette for jakt. I tillegg til at vi vil opprettholde jakt på dagens arter og dagens jaktformer ønsker vi å stimulere til økt jakt på arter som bjørn, jerv, skarv og sel, samt gjennomføre et forsøksprosjekt for buejakt.

 

 

- Statsskog og Fjellstyrene spiller en viktig rolle i dag med hensyn til å sikre flest mulig jegere adgang til jakt på rimelige vilkår. Vil Fremskrittspartiet gå inn for privatisering av statlig eiendom og/eller gå inn for endring av vilkårene for og prisen på jaktmulighetene på statens eiendom i Norge?

 

Fremskrittpartiet mener at Statsskog bør omdannes til aksjeselskap, men dette vil ikke påvirke jaktrettighetene i Fjellstyrenes områder da jaktretten der er hjemlet i Fjelloven og ikke påvirkes av hvem som til enhver tid er grunneier.

 

 

- Vil Fremskrittspartiet arbeide for at både pris og tilgjengelighet for jaktmuligheter i bedres, slik at flest mulige får adgang til å utøve jakt?

 

Fremskrittspartiet vil stimulere til at barn og unge får oppleve alle deler av friluftslivet, både gjennom jakt og fiske. Et større fokus på jakt gjennom skolen, f.eks i den "naturlige skolesekken" er naturlig i den sammenheng.

 

3.

 

 

- Bør rovdyrforvaltningen være politisk styrt gjennom Stortinget og lokale, valgte rovdyrnemnder eller bør det være opp til forvaltningen, gjennom regjeringen og departement/direktorat å styre rovdyrpolitikken?

 

Nasjonale målsettinger bør fastsettes av Stortinget for deretter å bli forvaltet av folkevalgte. Dagens rovdyrnemnder er i noen tilfeller for store og bør enten gjøres mindre i geografisk omfang eller kommunene bør få ansvaret. Lierne kommune i Nord-Trøndelag forvaltet i en periode selv rovdyrene, noe som fungerte meget bra og dempet konfliktene.

 

 

- Vil Fremskrittspartiet arbeide for at lokale rovdyrnemnder slik de vi har i dag får endelig bestemmelsesrett med hensyn til uttak av skadegjørende rovdyr og felling av dyr som etablerer seg utenfor de vedtatte soner eller mener partiet det er riktig at forvaltningen (bl.a. gjennom Direktoratet for naturforvaltning) skal kunne overprøve de lokale nemndene?

 

Ja lokale nemnder eller et utvalg nedsatt av kommunene bør få endelig bestemmelsesrett.

 

 

- Mener Fremskrittspartiet at det bør være større bestander av store rovdyr i Norge, er bestandsmålene riktige pr. i dag eller bør bestandene reduseres?

 

(Til red.: Her har dere en inkonsekvens i spørsmålet ref bestandsmål og bestand.)

 

Fremskrittspartiet mener at utmarksbeite, på linje med allmenningsrett, fiskerett og jaktrett er århundre gamle rettigheter som ikke bør krenkes. Men samtidig mener vi at de vedtatte bestandsmålene for jerv og gaupe er håndterbare dersom de verste skadevolderne blir effektivt tatt ut. Bestandsmålet for bjørn er som kjent 15 dokumenterte ynglinger. I 2008 var det 120 dokumenterte bjørner i Norge, mens det var bare en yngling. Den rød-grønne regjeringen går med andre ord inn for en mangedobling av bestanden av bjørn. Dette målet er helt fullstendig urealistisk og bør reduseres dramatisk. Dagens bestand kan muligens økes noe, men ikke til i nærheten av de bestandene regjeringen ønsker og selv en liten økning forutsetter langt mer effektivt skadedyruttak og uttak av hann-bjørner utenfor de nemndbestemte yngleområdene.

 

 

4.

 

 

- Vil Fremskrittspartiet arbeide for å opprettholde støtte til de organisasjonene som driver organiserer skytesport i Norge?

 

Det frivillige Skyttervesen, NJFF, HV og skytterorganisasjonene i NIF er alle på hver sin måte viktige for norsk kulturarv, friluftslivet og vernedyktigheten i befolkningen og FrP vil selvsagt opprettholde støtten til disse, samt øke støtten til ungdomsarbeid i disse organisasjonene.

 

 

- Vil Fremskrittspartiet arbeide for at mulighetene til å drive skytesport opprettholdes og forbedres gjennom tilretteleggelse for å opprettholde eksisterende skytebaner i konkurranse med andre hensyn (ny bebyggelse nær

skyteanlegg, andre fritidsinteresser)?

 

Skytebaner er jo en absolutt nødvendighet for å videreføre det viktige arbeidet vi har referert til overfor og FrP har lang tradisjon, fra kommuner, fylker og Storting, å kjempe for opprettholdelse og ny-etablering av skytterbaner.

 

 

- Vil Fremskrittspartiet arbeide for at det skal være gode muligheter til å anlegge nye (støydempede og miljøsikrede) skyteanlegg slik at skytternes behov møtes og rekruttering samt utvikling av sporten sikres?

 

Ja

Link to comment
Share on other sites

Svar fra Senterpartiet:

 

1. Vi har nettopp fått en ny våpenforskrift i Norge. Den opprinnelige forskriften kom i fjor, men måtte gjennomgå betydelige endringer før den kunne settes i verk, blant annet fordi flere av bestemmelsene manglet hjemmel i lov og fordi det i stor grad var lagt opp til at materielle regler skulle utformes av forvaltningen, uten hjemmel i loven. Forvaltningen har på våpenlovens område utvist stor evne og vilje til å gå utover lovgivers intensjoner slik de er uttrykt i loven og forarbeidene. Forvaltningen, fra justisministeren til laveste forvaltningsnivå i direktoratet, har uttrykt enten direkte eller gjennom regelendringer og rundskrivsuttalelser at sivilt våpeninnehav er et problem i Norge. I den forbindelse har vi følgende spørsmål:

 

- Hvordan ser Senterpartiet på Norske jegere, og skytteres mulighet til å fortsatt eie og bruke våpen til lovlige formål i Norge?

- Helt konkret, mener Senterpartiet at det behov for innskrenkninger i norske jegere og skytteres adgang til å eie og bruke våpen?

- Vil Senterpartiet arbeide for at regelverket på dette området i neste periode vil bli utformet, og forvaltet, i tråd med Stortingets intensjoner slik de er uttrykt i den aktuelle loven med forarbeider, slik situasjonen er på alle andre forvaltningsområder og stanse forvaltningens ukultur på dette området?

Senterpartiet stemte mot dagens våpenlov § 27 a, annet ledd da den ble vedtatt i 1998. Hovedbegrunnelsen for Senterpartiet var at vi mente at lovforslaget kunne være grunnlovsstridig og også i strid med Menneskerettskonvensjonens prinsipper om privatlivets fred. Senterpartiet har ikke endret syn i denne saken.

Vi mener likevel det er hensiktsmessig at lovteksten inneholder en bestemmelse om kontroll med oppbevaring av skytevåpen, våpendeler og ammunisjon. I likhet med Norsk Våpeneierforbund mener vi imidlertid at andre enn politiet bør foreta den kontrollen. Dette krever i så fall en lovendring. I forkant av en slik lovendring vil det være nødvendig med en vurdering av hvilken instans det er mest hensiktsmessig å legge et slikt kontrollansvar til.

 

2. Høstningsbasert friluftsliv i form av bærekraftig jaktutøvelse er en tradisjonsrik, viktig og nyttig fritidssyssel for mange nordmenn, og i mange distrikter blant de få tilgjengelige rekreasjonsmulighetene for mange. Jakt er en folkesport i Norge, med brukbar tilgjengelighet for de fleste. Aktuelle spørsmål i denne forbindelse er:

 

Hvordan ser Senterpartiet på utøvelsen av jakt i Norge?

Senterpartiet ser positivt på norske jakttradisjoner, både som en mulighet for næringsutvikling, og verdifullt for rekreasjon.

 

 

Mer konkret:

- Vil Senterpartiet arbeide for at aksept av jakt som riktig og nyttig ressursutnyttelse og verdifull rekreasjon opprettholdes?

Ja

 

- Statsskog og Fjellstyrene spiller en viktig rolle i dag med hensyn til å sikre flest mulig jegere adgang til jakt på rimelige vilkår. Vil Senterpartiet gå inn for privatisering av statlig eiendom og/eller gå inn for endring av vilkårene for og prisen på jaktmulighetene på statens eiendom i Norge?

Nei, men Senterpartiet mener at i de områdene staten er grunneier er det i første rekke lokalbefolkningen som skal ha førsteretten til bruk.

 

- Vil Senterpartiet arbeide for at både pris og tilgjengelighet for jaktmuligheter i bedres, slik at flest mulige får adgang til å utøve jakt?

Ja, som nevnt i forrige spørsmål er det lokal tilhørighet og ikke den som byr høyest som bør ha førsterett til jakt på statens grunn. For private grunneiere, er det viktig for Senterpartiet å ha privat eiendomsrett i sterkt fokus, og at grunneieren selv skal ha både eiendomsrett, men også forvalteransvar for sine arealer.

 

3. Rovdyrforvaltningen er en sak som berører og opptar mange jegere. Hvordan ser Senterpartiet på rovdyrforvaltningen i fremtiden?

Senterpartiet mener at det trengs en ny rovdyrpolitikk, Ei aktiv bruk av utmarka er mange steder ødelagt på grunn av en feilslått rovviltpolitikk. De som kjenner problemene på kroppen, må også ha innvirkning på hvordan den praktiske forvaltninga skal være. Det skal være trygt å bo i hele landet og rovvilt skal ikke forringe livskvaliteten til innbyggerne. Uttak av rovvilt er statens ansvar og uttaket må skje på en effektiv måte når fellingsløyve er gitt.

 

 

Mer konkret:

- Bør rovdyrforvaltningen være politisk styrt gjennom Stortinget og lokale, valgte rovdyrnemnder eller bør det være opp til forvaltningen, gjennom regjeringen og departement/direktorat å styre rovdyrpolitikken?

Senterpartiet vil ha ei ny rovviltforvaltning som er forankret i lokalsamfunnene og som sikrer artsmangfoldet gjennom et felles internasjonalt ansvar for å forvalte rovviltbestandene. Vi må ha en politikk som kan skape tillit mellom forvaltninga og lokalsamfunnet. Senterpartiet vil derfor ha ei folkevalgt og lokal forvaltning, som ikke skal kunne overprøves av forvaltningen på sentralt hold.

 

- Vil Senterpartiet arbeide for at lokale rovdyrnemnder slik de vi har i dag får endelig bestemmelsesrett med hensyn til uttak av skadegjørende rovdyr og felling av dyr som etablerer seg utenfor de vedtatte soner eller mener partiet det er riktig at forvaltningen (bl.a. gjennom Direktoratet for naturforvaltning) skal kunne overprøve de lokale nemndene?

Senterpartiet vil styrke lokal og folkevalgt medvirkning i den praktiske rovviltforvaltninga. Vi må ha en politikk som kan skape tillit mellom forvaltninga og lokalsamfunnet. Senterpartiet vil derfor ha mer lokal forvaltning. De som kjenner problema på kroppen, må også ha innvirkning over hvordan den praktiske forvaltninga skal være. Det skal være trygt å bo i hele landet, og rovdyr skal ikke forringe livskvaliteten til innbyggerene.

 

- Mener Senterpartiet at det bør være større bestander av store rovdyr i Norge, er bestandsmålene riktige pr. i dag eller bør bestandene reduseres?

Senterpartiet sier klart nei til ulv i Norge, men ikke til de andre store rovdyra. Vi ser store utfordringer knyttet til dagens bestandsmål, og også med registreringene, særlig på bjørn. Senterpartiet mener at vi bør ha færre rovdyr i Norge. Senterpartiet har programfestet følgende bestandsmål:

 

Egne norske bestander av jerv, bjørn, ørn og gaupe, men størrelsen på disse må kunne reguleres ut fra lokale hensyn, slik at det ikke blir ulemper for beiting og annen bruk av utmarka. Maksimum fem årlige ynglinger av bjørn og maksimum femten årlige ynglinger av jerv, samt redusere bestandsmålet som er vedtatt for bjørn.

 

Senterpartiet vil ikke ha ynglinger av ulv i Norge på lik line med innvandra arter som for eksempel mårhund og villsvin.

 

 

4. Skytesport står sterkt i Norge som en tradisjonsrik folkesport, bl.a. representert gjennom Det frivillige skyttervesen og deres lokale skytterlag, gjennom skiskyting, jaktskyting i regi av Norges jeger- og fiskerforbund, Norges skytterforbund og andre skytegrener. Hvordan ser Senterpartiet på fremtiden for norsk skytesport?

Senterpartiet er opptatt av å gi frivilligheten de beste betingelser i Norge, selvfølgelig også inkludert skytesporten. Senterpartiet mener frivillige lag og organisasjoner skal få momsfritak, brukes mer i lokalt samfunnsarbeid og gi sektoren mer av tippemidlene Organisasjoner som ikke er ordinære medlemsorganisasjoner og dermed ikke opererer med medlemstall, har vanskeligheter med å få tilskudd. Frivillige organisasjoner bruker mye tid knyttet til tilskuddsøkning og rapportering gjennom et tungvint byråkratisk system. Senterpartiet vil legge til rette for at organisasjonene kan bruke mest mulig av tida på sin kjerneaktivitet og ikke på søknadsskriving.

 

 

Mer konkret:

- Vil Senterpartiet arbeide for å opprettholde støtte til de organisasjonene som driver organiserer skytesport i Norge?

Ja

 

- Vil Senterpartiet arbeide for at mulighetene til å drive skytesport opprettholdes og forbedres gjennom tilretteleggelse for å opprettholde eksisterende skytebaner i konkurranse med andre hensyn (ny bebyggelse nær skyteanlegg, andre fritidsinteresser)?

Senterpartiet er opptatt av at dette er opp til de lokale myndighetene å vurdere i de enkelte tilfellene.

 

- Vil Senterpartiet arbeide for at det skal være gode muligheter til å anlegge nye (støydempede og miljøsikrede) skyteanlegg slik at skytternes behov møtes og rekruttering samt utvikling av sporten sikres?

Ja det er viktig at alle typer idrettsanlegg får utviklingsmuligheter.

 

 

 

 

Vennlig hilsen

 

Styret i Nojs ved Reinhard.

 

www.kammeret.no

 

 

 

 

 

Med vennlig hilsen

 

Maren Lunde

 

Politisk rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe

Link to comment
Share on other sites

Svar fra Høyre:

 

Hei,

 

Jeg fikk denne oversendt i dag. Beklager hvis det er lenge siden den er sendt til Høyre – håper svaret vil bli publisert selv om det kommer sent! Svarene følger under hvert spørsmål under. Ta gjerne kontakt hvis dere har flere spørsmål eller ønsker videre utdypinger av Høyres syn! Mailen sendes til annonseadressen, siden det var den eneste jeg fant på kammeret.no – håper mailen kan videresendes til rette vedkomne!

 

 

 

Vennlig hilsen

 

 

 

Gard Olav Gabrielsen

 

Politisk rådgiver i Høyre

 

Justisfraksjonen

 

 

 

E-post: gog@stortinget.no

 

 

 

Partienes syn på jakt og skytesport i Norge.

 

Norsk organisasjon for jegere og skyttere, Nojs, er en ny organisasjon som har som mål å bli en bidragsyter i å fremme Norske jegere og skytteres interesser. Vårt utspring stammer fra ideen om å ha et idealistisk drevet nettbasert samlingssted for alle interesserte - Kammeret.no

Kammeret.no er etter norske forhold, et meget stort diskusjonsforum. Siden oppstart i november 2007 har vi nå over 6300 registrerte brukere, over en kvart million innlegg, og rundt 2 millioner treff pr. mnd, fra både registrerte brukere og en stor gruppe uregistrerte lesere.

 

I Norge er det rundt 380.000 registrerte jegere. Antallet skyttere som ikke er blant de registrerte jegerne er uklart, men trolig er rundt 10 % av befolkningen jegere, og skyttere.

Det ser for oss ut til at disse er like godt spredt ut over det politiske landskapet som resten av befolkningen. Den mest markante politiske likheten vi synes å se blant våre jegere og skyttere, er at spørsmål rundt vilkårene for muligheten til å drive med jakt og skyting i Norge, er en særdeles viktig sak for svært mange.

Å få klarhet i hvor de forskjellige partiene står i spørsmål som er viktige for oss er ikke så lett.

Vi vil derfor invitere dere til å bli med å prøve å gjøre det lettere for norske jegere og skyttere å få klarhet hva partiene mener om de mest sentrale spørsmålene på dette området.

 

 

1. Vi har nettopp fått en ny våpenforskrift i Norge. Den opprinnelige forskriften kom i fjor, men måtte gjennomgå betydelige endringer før den kunne settes i verk, blant annet fordi flere av bestemmelsene manglet hjemmel i lov og fordi det i stor grad var lagt opp til at materielle regler skulle utformes av forvaltningen, uten hjemmel i loven.

Forvaltningen har på våpenlovens område utvist stor evne og vilje til å gå utover lovgivers intensjoner slik de er uttrykt i loven og forarbeidene. Forvaltningen, fra justisministeren til laveste forvaltningsnivå i direktoratet, har uttrykt enten direkte eller gjennom regelendringer og rundskrivsuttalelser at sivilt våpeninnehav er et problem i Norge. I den forbindelse har vi følgende spørsmål:

 

- Hvordan ser Høyre på Norske jegere, og skytteres mulighet til å fortsatt eie og bruke våpen til lovlige formål i Norge?

- Helt konkret, mener Høyre at det behov for innskrenkninger i norske jegere og skytteres adgang til å eie og bruke våpen?

- Vil Høyre arbeide for at regelverket på dette området i neste periode vil bli utformet, og forvaltet, i tråd med Stortingets intensjoner slik de er uttrykt i den aktuelle loven med forarbeider, slik situasjonen er på alle andre forvaltningsområder og stanse forvaltningens ukultur på dette området?

 

 

 

Svar: Jakt og konkurranseskyting har lange tradisjoner i Norge. At jegere og skyttere eier og bruker våpen er en naturlig følge av dette. Våpenlovgivningen i Norge er streng, og det bør den også være – sett i lys av det store skadepotensialet bruk av skytevåpen utgjør. Høyre ser ikke behov for å gjøre innstramninger i adgangen til å eie eller oppbevare våpen. Vi har imidlertid vært kritiske til hvordan Regjeringen/Justisdepartementet har behandlet skytter- og jaktorganisasjonene ved utformingen av den nye våpenforskriften. Høyre vil sørge for at disse organisasjonene får reell innflytelse på utformingen av våpenloven og våpenforskriften, og ser frem til et godt samarbeid med disse. Høyre vil også at det skal reageres strengere overfor personer som oppbevarer eller omsetter/innfører ulovlige våpen – fordi disse i større grad havner i kriminelle miljøer.

 

 

 

2. Høstningsbasert friluftsliv i form av bærekraftig jaktutøvelse er en tradisjonsrik, viktig og nyttig fritidssyssel for mange nordmenn, og i mange distrikter blant de få tilgjengelige rekreasjonsmulighetene for mange. Jakt er en folkesport i Norge, med brukbar tilgjengelighet for de fleste. Aktuelle spørsmål i denne forbindelse er:

 

Hvordan ser Høyre på utøvelsen av jakt i Norge?

Mer konkret:

- Vil Høyre arbeide for at aksept av jakt som riktig og nyttig ressursutnyttelse og verdifull rekreasjon opprettholdes?

- Statsskog og Fjellstyrene spiller en viktig rolle i dag med hensyn til å sikre flest mulig jegere adgang til jakt på rimelige vilkår. Vil Høyre gå inn for privatisering av statlig eiendom og/eller gå inn for endring av vilkårene for og prisen på jaktmulighetene på statens eiendom i Norge?

- Vil Høyre arbeide for at både pris og tilgjengelighet for jaktmuligheter i bedres, slik at flest mulige får adgang til å utøve jakt?

 

 

Svar:

 

- Høyre vil jobbe for at det legges godt til rette for jakt og fangst, med et omfang som er fornuftig sett i lys av de ulike bestandene.

 

- Høyre har ikke tatt stilling til om Statsskog bør privatiseres, eller om vilkårene skal endres. Dette vil vi få utredet hvis vi kommer i regjering etter valget, i samarbeid blant annet med jeger- og fiskerorganisasjonene.

 

- Det er viktig at alle har tilgang til fjell, skog, mark og sjø. Jakt og fiske er viktige deler av friluftslivet, og Høyre vil arbeide for at flest mulig har mulighet til å få oppleve dette. Siden dette er begrensede ressurser må det utøves godt skjønn ved forvaltningen, slik at også fremtidige generasjoner får de samme mulighetene som vi har i dag. Høyre vil vurdere både prisnivået og tilgjengeligheten til jakt, fisk og fangst, men har ikke tatt stilling til konkrete priser for dette.

 

 

 

 

3. Rovdyrforvaltningen er en sak som berører og opptar mange jegere. Hvordan ser Høyre på rovdyrforvaltningen i fremtiden?

Mer konkret:

- Bør rovdyrforvaltningen være politisk styrt gjennom Stortinget og lokale, valgte rovdyrnemnder eller bør det være opp til forvaltningen, gjennom regjeringen og departement/direktorat å styre rovdyrpolitikken?

- Vil Høyre arbeide for at lokale rovdyrnemnder slik de vi har i dag får endelig bestemmelsesrett med hensyn til uttak av skadegjørende rovdyr og felling av dyr som etablerer seg utenfor de vedtatte soner eller mener partiet det er riktig at forvaltningen (bl.a. gjennom Direktoratet for naturforvaltning) skal kunne overprøve de lokale nemndene?

- Mener Høyre at det bør være større bestander av store rovdyr i Norge, er bestandsmålene riktige pr. i dag eller bør bestandene reduseres?

 

Svar:

 

- Høyre har støttet det brede rovdyrforliket i Stortinget, med de avveininger som ble gjort der, og har ikke endret syn i denne saken. Høyre erkjenner imidlertid at når konsentrasjonen av rovdyr blir for kommer denne i konflikt med både muligheten for utmarksbeite og jakt/fiske/fangst. Det er et viktig poeng for Høyre at dyreeier får full kompensasjon når dyreeier blir ilagt beitenekt på grunnlag av hensynet til rovdyrpolitikken.

 

- Høyre mener at det bør være bestander av store rovdyr i Norge, og at størrelsen på bestandene må vurderes kontinuerlig med tanke på om det er behov for endringer.

 

 

 

4. Skytesport står sterkt i Norge som en tradisjonsrik folkesport, bl.a. representert gjennom Det frivillige skyttervesen og deres lokale skytterlag, gjennom skiskyting, jaktskyting i regi av Norges jeger- og fiskerforbund, Norges skytterforbund og andre skytegrener. Hvordan ser Høyre på fremtiden for norsk skytesport?

Mer konkret:

- Vil Høyre arbeide for å opprettholde støtte til de organisasjonene som driver organiserer skytesport i Norge?

- Vil Høyre arbeide for at mulighetene til å drive skytesport opprettholdes og forbedres gjennom tilretteleggelse for å opprettholde eksisterende skytebaner i konkurranse med andre hensyn (ny bebyggelse nær skyteanlegg, andre fritidsinteresser)?

- Vil Høyre arbeide for at det skal være gode muligheter til å anlegge nye (støydempede og miljøsikrede) skyteanlegg slik at skytternes behov møtes og rekruttering samt utvikling av sporten sikres?

 

 

Svar:

 

- Høyre vil arbeide aktivt for å opprettholde støtten til organisasjonene som organiserer skytesport, og de av disse som driver på frivillig basis vil slippe moms! Høyre vil, i motsetning til hva den sittende Regjeringen har klart på fire år, at momsen for frivillige organisasjoner skal fjernes!

 

- Organiseringen og opprettelsen av skytebaner bør skje lokalt, i samarbeid med lokale myndigheter.

Link to comment
Share on other sites

Svar fra Arbeiderpartiet:

 

Takk for at dere sender spørsmål til Arbeiderpartiet ang. disse spørsmål!

 

Våre svar;

 

1.

Det er en målsetning i våpenlovgivningen at det skal legges til rette for at jegere

og sportsskyttere skal kunne utøve sin aktivitet innenfor klare legale rammer. Slik

aktivitet har lange tradisjoner i Norge og er en viktig del av norsk kultur.

Jegeraktivitet er også en helt nødvendig del av det å forvalte norsk natur på en god

måte.

 

For å sikre at det ikke utvikler seg en forvaltningspraksis som er i strid med

politiske føringer er det i den nye forskriften innført krav om at forbud mot

enkelte våpentyper skal reguleres i forskrift. Denne skal sendes på ordinær høring

før den fastsettes. Direktoratets tidligere hjemmel til å gi retningslinjer er nå

erstattet med krav til forskrift. Dette sikrer også forutsigbarhet for de som søker

om våpen.

 

Men det er også viktig å sikre at ikke våpen kommer i hendene på personer som har

helt andre intensjoner enn bruk til lovlig jakt og idrett. I tillegg er det gjennom

forskning dokumentert at tilgang til våpen øker faren for selvmord og ulykker. Det

er derfor nå innført krav til at alle registreringspliktige våpen, i tillegg til

tidligere uregisterte hagler, skal oppbevares i godkjent våpenskap.

 

Når det nå nedsettes et våpenlovutvalg er det også for å løfte forhold som nå er

regulert i forskriften opp på lovnivå. Dette vil sikre en politisk diskusjon om

viktige rammer som vi ønsker for tilgang til og bruk av våpen i Norge.

 

2.

Arbeiderpartiet er tilhengere av både jakt og fiske innenfor lovlige og

ressursbærende rammer. Allemannsretten er for oss svært sentral. Av dette følger at

vanlige folk skal og bør ha tilgang til friluftsgoder som for eksempel jakt og fiske

til fornuftige og overkommelige priser. Det er for oss viktig at vanlige folk ikke

blir "stengt ute" fra slik aktivitet som en følge av for høy prising av disse

ressursene.

 

3.

Arbeiderpartiet vil ha levedyktige rovdyrstammer i Norge, og utøve en aktiv og

målrettet rovdyrforvaltning slik at konfliktnivået blir redusert. Vi vil ha gode

erstatningsordninger.

Arbeiderpartiet står bak rovdyrforliket, og følgelig er vår øvrige politikk på dette

området i tråd med forliket.

 

4.

Arbeiderpartiet ønsker å utvikle overordnede samarbeidsavtaler som sikrer

forutsigbarhet, langsiktighet og nyskaping for frivillige organisasjoner.

 

Vi vil og:

* gjennomføre et frivillighetsløft, og øke rammen til frivillig arbeid med 1

milliard kroner

til en momskompensasjon.

* at de offentlige støtteordningene til frivillige organisasjoner må være mest mulig

målrettede, fleksible og ubyråkratiske.

* øke statsstøtten til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner.

 

Frivillige lag som organiserer for eksempel skytesport og jakt og fiske er og en del

av vår satsing på frivillighet.

 

 

 

 

Vil du lese mer om Arbeiderpartiets politikk anbefaler vi deg vårt partiprogram:

http://arbeiderpartiet.no/Politikken/Partiprogram

 

 

14.september er det du som bestemmer. Husk å bruke stemmeretten.

 

Godt valg!

 

Med vennlig hilsen

Arbeiderpartiets Stortingsgruppe

Link to comment
Share on other sites

Kristelig folkepartis svar: (Jeg har lagt farge på svarene.)

 

Hei

Vi viser til deres epost, og oversender med dette svarene fra KrF.

Svarene er innbakt under hvert spørsmål nedenfor.

 

 

Med vennlig hilsen

Kristelig Folkeparti

 

Alf Rose Sørgaarden

spesialrådgiver, leder av politisk avdeling

 

For mer informasjon:

www.krf.no

 

Livskvaliet i hverdagen

 

 

 

 

1. Vi har nettopp fått en ny våpenforskrift i Norge. Den opprinnelige forskriften

kom i fjor, men måtte gjennomgå betydelige endringer før den kunne settes i verk,

blant annet fordi flere av bestemmelsene manglet hjemmel i lov og fordi det i stor

grad var lagt opp til at materielle regler skulle utformes av forvaltningen, uten

hjemmel i loven.

Forvaltningen har på våpenlovens område utvist stor evne og vilje til å gå utover

lovgivers intensjoner slik de er uttrykt i loven og forarbeidene.

Forvaltningen, fra justisministeren til laveste forvaltningsnivå i direktoratet, har

uttrykt enten direkte eller gjennom regelendringer og rundskrivsuttalelser at sivilt

våpeninnehav er et problem i Norge. I den forbindelse har vi følgende spørsmål:

 

- Hvordan ser Kristelig Folkeparti på Norske jegere, og skytteres mulighet til å

fortsatt eie og bruke våpen til lovlige formål i Norge?

KrFs svar: Dette er et bra og riktig formål for bruk av skytevåpen og jegere og

skyttere må selvsagt fremdeles har mulighet til å eie og bruke våpen til slike

formål.

 

- Helt konkret, mener Kristelig Folkeparti at det behov for innskrenkninger i norske

jegere og skytteres adgang til å eie og bruke våpen?

KrF svar: Vi ser så langt ikke noe slikt behov. Det er imidlertid viktig med en god

samhandling mellom etatene, slik at personer som kommer i en situasjon der de er

uskikket til å ha våpen, får dette inndratt. Dagens lovverk åpner jo for dette, men

praksis er kanskje ikke god nok over alt. Når det skjer tragiske hendelser, ropes

det ofte etter generelle tiltak, mens det ofte er oppfølging av enkeltpersoner som

er det mest målrettede.

 

- Vil Kristelig Folkeparti arbeide for at regelverket på dette området i neste

periode vil bli utformet, og forvaltet, i tråd med Stortingets intensjoner slik de

er uttrykt i den aktuelle loven med forarbeider, slik situasjonen er på alle andre

forvaltningsområder og stanse forvaltningens ukultur på dette området?

KrFs svar: Vi forutsetter at regelverket blir utformet og praktisert i tråd med

Stortingets intensjoner.

 

2. Høstningsbasert friluftsliv i form av bærekraftig jaktutøvelse er en

tradisjonsrik, viktig og nyttig fritidssyssel for mange nordmenn, og i mange

distrikter blant de få tilgjengelige rekreasjonsmulighetene for mange. Jakt er en

folkesport i Norge, med brukbar tilgjengelighet for de fleste. Aktuelle spørsmål i

denne forbindelse er:

 

Hvordan ser Kristelig Folkeparti på utøvelsen av jakt i Norge?

KrFs svar: Vi ser på bærekraftig jaktutøvelse som en viktig og riktig aktivitet både

for naturforvaltning og for sunn rekreasjon.

Mer konkret:

- Vil Kristelig Folkeparti arbeide for at aksept av jakt som riktig og nyttig

ressursutnyttelse og verdifull rekreasjon opprettholdes?

KrFs svar: Ja

- Statsskog og Fjellstyrene spiller en viktig rolle i dag med hensyn til å sikre

flest mulig jegere adgang til jakt på rimelige vilkår. Vil Kristelig Folkeparti gå

inn for privatisering av statlig eiendom og/eller gå inn for endring av vilkårene

for og prisen på jaktmulighetene på statens eiendom i Norge?

KrFs svar: Dette har vi ikke drøftet konkret i partiet.

- Vil Kristelig Folkeparti arbeide for at både pris og tilgjengelighet for

jaktmuligheter i bedres, slik at flest mulige får adgang til å utøve jakt?

KrFs svar: Det er en lang tradisjon i Norge for dette, og vi vil arbeide for at

fortsatt skal være slik.

 

3. Rovdyrforvaltningen er en sak som berører og opptar mange jegere.

Hvordan ser Kristelig Folkeparti på rovdyrforvaltningen i fremtiden?

KrFs svar: Vi står fast ved rovdyrforliket i Stortinget. Det gjelder også ift de

detaljerte spørsmålene nedenfor.

Mer konkret:

- Bør rovdyrforvaltningen være politisk styrt gjennom Stortinget og lokale, valgte

rovdyrnemnder eller bør det være opp til forvaltningen, gjennom regjeringen og

departement/direktorat å styre rovdyrpolitikken?

- Vil Kristelig Folkeparti arbeide for at lokale rovdyrnemnder slik de vi har i dag

får endelig bestemmelsesrett med hensyn til uttak av skadegjørende rovdyr og felling

av dyr som etablerer seg utenfor de vedtatte soner eller mener partiet det er riktig

at forvaltningen (bl.a.

gjennom Direktoratet for naturforvaltning) skal kunne overprøve de lokale nemndene?

- Mener Kristelig Folkeparti at det bør være større bestander av store rovdyr i

Norge, er bestandsmålene riktige pr. i dag eller bør bestandene reduseres?

 

4. Skytesport står sterkt i Norge som en tradisjonsrik folkesport, bl.a.

representert gjennom Det frivillige skyttervesen og deres lokale skytterlag, gjennom

skiskyting, jaktskyting i regi av Norges jeger- og fiskerforbund, Norges

skytterforbund og andre skytegrener. Hvordan ser Kristelig Folkeparti på fremtiden

for norsk skytesport?

Mer konkret:

- Vil Kristelig Folkeparti arbeide for å opprettholde støtte til de organisasjonene

som driver organiserer skytesport i Norge?

KrFs svar: Ja

- Vil Kristelig Folkeparti arbeide for at mulighetene til å drive skytesport

opprettholdes og forbedres gjennom tilretteleggelse for å opprettholde eksisterende

skytebaner i konkurranse med andre hensyn (ny bebyggelse nær skyteanlegg, andre

fritidsinteresser)?

KrFs svar: Ja

- Vil Kristelig Folkeparti arbeide for at det skal være gode muligheter til å

anlegge nye (støydempede og miljøsikrede) skyteanlegg slik at skytternes behov møtes

og rekruttering samt utvikling av sporten sikres?

KrFs svar: Ja

Link to comment
Share on other sites

Svaret fra Kystpartiet:

 

Kystpartiets syn på jakt og skytesport i Norge.

 

 

1. -Kp ønsker at norske jegere og skyttere fortsatt skal kunne eie og bruke våpen til lovlige formål i Norge.

 

-Kp ser ikke behov for innskrenkninger i jegere og skytteres adgang til og eie og bruke våpen. Synes det regelverk vi har i dag er tilfredsstillende. Når det gjelder oppbevaring av våpen så ønsker vi strenge krav om typegodkjente våpenskap allerede fra første våpen.

 

-Kp vil arbeide for et regelverk som fortsatt gjør det mulig for folk med akseptabel vandel og psykisk stabilt friske folk til fortsatt å kunne eie og bruke våpen til lovlige formål. Kp vil oppheve bly forbudet som gjelder for småviltjakt med hagle da dette ikke gir noen miljømessig gevinst. Alternativene vi har fått til bly er svært dyrt, og også mindre egnet til å ta livet av viltet på en forsvarlig måte. Mange jegere rapporterer om økt omfang av skadeskyting som følge av bly forbudet. Vi vil fortsatt ha forbud mot bly i våtmarksområder og i skytefelt. Kp vil ha et regelverk for oppbevaring av våpen som er forsvarlig. Vi mener at typegodkjente våpenskap skal være en betingelse for å oppbevare våpen.

 

2. –Kp vil at det fortsatt skal være mulig for allmennheten og utøve jakt på en fornuftig og bærekraftig måte.

 

-Kp vil arbeide for at aksept av jakt som ressursutnyttelse og rekreasjon opprettholdes.

 

-Kp vil gå i mot ethvert forslag som innebærer privatisering av statlig/offentlig grunn som allmennheten har tilgang til i.f.m jakt fiske og friluftsliv, og vil at flest mulig fortsatt skal ha tilgang til dette for en rimelig penge.

 

- Kp ønsker at lokale jegere skal ha fortrinn på pris for og utøve jakt i sine hjemmekommuner, men vil ha akseptable priser og tilgjengelighet for alle norske statsborgere.

 

3. –Kp ønsker en streng rovdyrpolitikk der hensynet til primærnæringene ivaretas på en god måte.

 

-Kp ønsker en regional rovdyrforvaltning innenfor gitte rammer. Kp ønsker ikke at direktoratet for naturforvaltning skal kunne overprøve de lokale nemndene.

 

- Kp ønsker ikke større bestander av rovdyr enn det vi har i dag. Tvert i mot så ønsker vi å redusere bestandene, spesielt i områder hvor det oppstår konflikt mellom rovdyr og småfedrift/reindrift. Vi har i dag en ordning som omfatter lisensjakt på jerv og gaupe. Kp vil åpne for lisensjakt også på ørn der bestanden er sterk og tåler beskatning.

 

4. –Kp vil støtte organisert skytesport på lik linje med annen sport og idrett.

 

-Kp ønsker at mulighetene for skytesport opprettholdes.

 

-Kp har ingen konkrete programfestede tiltak eller prioriterte planer om tilrettelegging av støydempende og miljøsikrede skyteanlegg, men vil ikke stille oss avvisende til slike forslag.

 

M.v.h Bengt S Johansen. Kystpartiet.

Link to comment
Share on other sites

Svaret fra Venstre:

 

Hei Reinhard!

 

Her er svar fra Venstre. Svarene står under hvert spørsmål.

 

 

 

Norsk organisasjon for jegere og skyttere, Nojs, er en ny organisasjon som

har som mål å bli en bidragsyter i å fremme Norske jegere og skytteres

interesser. Vårt utspring stammer fra ideen om å ha et idealistisk drevet

nettbasert samlingssted for alle interesserte - Kammeret.no

Kammeret.no er etter norske forhold, et meget stort diskusjonsforum. Siden

oppstart i november 2007 har vi nå over 6300 registrerte brukere, over en

kvart million innlegg, og rundt 2 millioner treff pr. mnd, fra både

registrerte brukere og en stor gruppe uregistrerte lesere.

 

I Norge er det rundt 380.000 registrerte jegere. Antallet skyttere som

ikke er blant de registrerte jegerne er uklart, men trolig er rundt 10 %

av befolkningen jegere, og skyttere.

Det ser for oss ut til at disse er like godt spredt ut over det politiske

landskapet som resten av befolkningen. Den mest markante politiske

likheten vi synes å se blant våre jegere og skyttere, er at spørsmål rundt

vilkårene for muligheten til å drive med jakt og skyting i Norge, er en

særdeles viktig sak for svært mange.

Å få klarhet i hvor de forskjellige partiene står i spørsmål som er

viktige for oss er ikke så lett.

Vi vil derfor invitere dere til å bli med å prøve å gjøre det lettere for

norske jegere og skyttere å få klarhet hva partiene mener om de mest

sentrale spørsmålene på dette området.

 

 

1. Vi har nettopp fått en ny våpenforskrift i Norge. Den opprinnelige

forskriften kom i fjor, men måtte gjennomgå betydelige endringer før den

kunne settes i verk, blant annet fordi flere av bestemmelsene manglet

hjemmel i lov og fordi det i stor grad var lagt opp til at materielle

regler skulle utformes av forvaltningen, uten hjemmel i loven.

Forvaltningen har på våpenlovens område utvist stor evne og vilje til å gå

utover lovgivers intensjoner slik de er uttrykt i loven og forarbeidene.

Forvaltningen, fra justisministeren til laveste forvaltningsnivå i

direktoratet, har uttrykt enten direkte eller gjennom regelendringer og

rundskrivsuttalelser at sivilt våpeninnehav er et problem i Norge. I den

forbindelse har vi følgende spørsmål:

 

- Hvordan ser Venstre på Norske jegere, og skytteres mulighet til å

fortsatt eie og bruke våpen til lovlige formål i Norge?

 

Venstre mener at skyttere og jegere fortsatt skal kunne bruke våpen til lovlige formål i Norge. Det er en sterk jaktkultur i Norge, og denne skal vi ta vare på.

 

- Helt konkret, mener Venstre at det behov for innskrenkninger i norske

jegere og skytteres adgang til å eie og bruke våpen?

 

Hvis det er jaktgarderoben dere sikter til her, så mener Venstre at innføring av en slik garderobe vil føre til mindre byråkrati for både politi og kjøper av våpen. Om antall våpen er riktig, er noe Venstre ikke har tatt stilling til enda. Hvis jeg har forstått regelendringen riktig så er det også rom for å skaffe seg våpen utover det antall jaktgarderoben gir mulighet for, men at man da særskilt må søke om å få kjøpe dette våpenet.

 

For vanlige jegere så vil en jaktgarderobe være tilstrekkelig, men for aktive skyttere og jegere så ser Venstre at en slik garderobe kan sette begrensninger. Det er en vanskelig grenseoppgang mellom det å sørge for at våpen ikke henfaller i feile hender, og sikre at skyttere og jegere kan utøve sine fritidsinteresser. Derfor er det for Venstre viktig at vi har kontroll med våpenomsetningen, og at våpnene oppbevares trygt.

- Vil Venstre arbeide for at regelverket på dette området i neste periode

vil bli utformet, og forvaltet, i tråd med Stortingets intensjoner slik de

er uttrykt i den aktuelle loven med forarbeider, slik situasjonen er på

alle andre forvaltningsområder og stanse forvaltningens ukultur på dette

området?

 

Dette vil være en sak Venstre vil se på.

 

2. Høstningsbasert friluftsliv i form av bærekraftig jaktutøvelse er en

tradisjonsrik, viktig og nyttig fritidssyssel for mange nordmenn, og i

mange distrikter blant de få tilgjengelige rekreasjonsmulighetene for

mange. Jakt er en folkesport i Norge, med brukbar tilgjengelighet for de

fleste. Aktuelle spørsmål i denne forbindelse er:

 

Hvordan ser Venstre på utøvelsen av jakt i Norge?

Mer konkret:

- Vil Venstre arbeide for at aksept av jakt som riktig og nyttig

ressursutnyttelse og verdifull rekreasjon opprettholdes?

 

Ja

 

- Statsskog og Fjellstyrene spiller en viktig rolle i dag med hensyn til å

sikre flest mulig jegere adgang til jakt på rimelige vilkår. Vil Venstre

gå inn for privatisering av statlig eiendom og/eller gå inn for endring av

vilkårene for og prisen på jaktmulighetene på statens eiendom i Norge?

 

Nei

 

- Vil Venstre arbeide for at både pris og tilgjengelighet for

jaktmuligheter i bedres, slik at flest mulige får adgang til å utøve jakt?

 

Dette er noe Venstre vil se på, og som vi vil ta med oss inn i neste stortingsperiode

 

3. Rovdyrforvaltningen er en sak som berører og opptar mange jegere.

Hvordan ser Venstre på rovdyrforvaltningen i fremtiden?

Mer konkret:

- Bør rovdyrforvaltningen være politisk styrt gjennom Stortinget og

lokale, valgte rovdyrnemnder eller bør det være opp til forvaltningen,

gjennom regjeringen og departement/direktorat å styre rovdyrpolitikken?

 

Venstre vil i hovedsak opprettholde dagens forvaltningsstruktur.

 

- Vil Venstre arbeide for at lokale rovdyrnemnder slik de vi har i dag får

endelig bestemmelsesrett med hensyn til uttak av skadegjørende rovdyr og

felling av dyr som etablerer seg utenfor de vedtatte soner eller mener

partiet det er riktig at forvaltningen (bl.a. gjennom Direktoratet for

naturforvaltning) skal kunne overprøve de lokale nemndene?

 

Se svar over

 

- Mener Venstre at det bør være større bestander av store rovdyr i Norge,

er bestandsmålene riktige pr. i dag eller bør bestandene reduseres?

 

Venstre står fast på rovdyrforliket

 

 

4. Skytesport står sterkt i Norge som en tradisjonsrik folkesport, bl.a.

representert gjennom Det frivillige skyttervesen og deres lokale

skytterlag, gjennom skiskyting, jaktskyting i regi av Norges jeger- og

fiskerforbund, Norges skytterforbund og andre skytegrener. Hvordan ser

Venstre på fremtiden for norsk skytesport?

Mer konkret:

- Vil Venstre arbeide for å opprettholde støtte til de organisasjonene som

driver organiserer skytesport i Norge?

 

Ja

 

- Vil Venstre arbeide for at mulighetene til å drive skytesport

opprettholdes og forbedres gjennom tilretteleggelse for å opprettholde

eksisterende skytebaner i konkurranse med andre hensyn (ny bebyggelse nær

skyteanlegg, andre fritidsinteresser)?

Dette er saker som avgjøres lokalt i den enkelte kommune. Skulle det vise seg at skytebaner blir regulert om til andre formål, er det naturlig at kommunen gir tilbud om areal for en ny skytebane.

 

- Vil Venstre arbeide for at det skal være gode muligheter til å anlegge

nye (støydempede og miljøsikrede) skyteanlegg slik at skytternes behov

møtes og rekruttering samt utvikling av sporten sikres?

 

Igjen, dette er politiske vedtak som må fattes i den enkelte kommune. Venstre mener det er positivt at man legger til rette for slike skyteanlegg for å gi skyttere muligheter til å utøve idretten og sikre rekruttering.

 

 

Mvh

 

Martha Hagerup Nilson

Politisk rådgiver, Venstres stortingsgruppe

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...