Jump to content

Marita

Members
 • Content count

  17
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Marita

 • Birthday 10/31/1985
 1. REVEJAKTEN 2016-2017

  Fikk min første rev natt til 13 februar, hann rev på 5,7 kg. den andre felte jeg 22 februar, tispe på 5,2kg:) Har rådyr/sau til åte, men reven har ikke tatt i før nå denne mnd. og da først etter at jeg begynte å hive ut hundefor i tillegg.
 2. Rifle til totalt nybegynner?

  får vel poste en liten oppdatering her nu da:) Stokken var litt lang ja, men den veier bare 970 gr- og jeg har ikke lyst å dra på mye unødvendig vekt så tanken om å bytte over til en GRS slo jeg vekk ganske fort, ville blitt nesten et halvkilo ekstra å drasse på der. Var to shimser mellom stokk og kolbekappe som tok 10 sek å ta av, så nå passer stokken noe bedre:) Rifla kom velberga frem, og har fått satt sammen en bra rigg nu (synes i alle fall eg). Har tidligere aldri skutt med rifle før, så har vel ikke så mye å sammenligne med- men har fått visitert den lokale skytebanen og prøvd ho ut. Eg er fornøyd! Altså, ikke så veldig fornøyd med treffsikkerheten min, men det kommer seg etterhvert (forhåpentligvis),.. men er fryktelig fornøyd med riggen. Hadde egentlig tenkt å kjøpe alt brukt for å få ende på en overkommelig, men eg har funnet ut at eg har noen mad prute-skills, så det ble ikke så voldsomt dyrt likevel. har klart å få satt på intet mindre enn et swaro z6i 2-12x50 gen II, vet ikke hva jeg er mest fornøyd med: siktet eller den trivelige prisen jeg måtte ut med for det. neopod tofot a-tec carbon 01 demper Er nok mange delte meninger om bruk av tofot. Jeg har som sagt aldri fyrt av ei rifle før, og ikke var siktet skutt inn heller. skutt på 100m For meg som nybegynner vil jeg si at tofoten er et uvurderlig hjelpemiddel altså. Finnes nok en drøss med folk som skyter langt bedre uten både tofot og sikte, enn hva jeg gjør med- men jeg er strålende fornøyd med i det hele tatt ha truffet blinken. Neopoden er jo så lett også, at man merker jo ikke at den er på når man ikke bruker den- bare 82gr jo:) sånn høvelig skutt inn her Har jo også prøvd å skyte uten tofot- her må øves øves øves, både med tikkan og salong. Det er 8 skudd som er gått her,..det skulle man ikke trodd, hehe. De siste har gjemt seg nede i høyre hjørne. inntil videre nøyer jeg med å øve liggende, men en dag skal jeg klare å treffe stående også!
 3. Nok en hvilken hagle tråd

  Nå som rifla er i boks er det på tide å se etter ei hagle. I første omgang blir det nok lite jakt, og mer det å prøve å treffe lerduer som er planen (men har ikke lyst på ei hagle som er så stor og tung at det må brukes trillebår for å kunne transportere den heller). Jeg vet ikke helt hva man bør se etter når det kommer til hagler. Tenker kanskje kaliber 12 er veien å gå pga. lettere finne ammo. o/u med enkel avtrekker vil ikke at den skal bli for lett, slik at rekyl blir et problem- men samtidig ikke for tung, for jeg skal jo klare å løfte den også. muligens rundt 3 kg? utskiftbare choker ikke behov for noe dyrt og fancy løpslengde er jeg usikker på hva bør være? Jeg raver 164 over bakken, og tenker kanskje at et for langt løp gir større muligheter for å treffe frosk enn fugl. Er det noe jeg ikke har tenkt på? finnes det ei spesifikk hagle som kan anbefales? Eller nesten like viktig- er det noen man absolutt bør holde seg unna? Erfaringer med yildiz eller Bettinsoli ?
 4. Tikkaklubben

  Er vel en del av denne klubben jeg også nå Første rifla mi og jeg må si jeg er rimelig fornøyd med denne riggen! Jeg hadde vel egentlig tenkt at en GRS stokk kunne vært bra, men den originale synt stokken veier bare 970 gr, så å legge på ca halvkiloet for en GRS kjennes ikke helt aktuelt ut nå. Stokken var akkurat litt for lang for meg, men det var to shimser rett ved rekylkappen man kunne ta av, så da kjentes den litt bedre ut:) Tikka t3x lite m/adjustable stokk. Jeg var i utganspunktet litt usikker på om jeg ville ha tofot eller ikke. Prøver å spare grammene der jeg kan, men kom over denne Neopoden fra steinert sensing system, som kun veier 82 gr (113 gr totalt med adapter). Hadde ikke hørt om den før nabogutten fortalte om drømmetofoten, så da måtte jeg jo selvsagt sjekke ut hva det var for noe. Når man så og si ikke merker forskjell på om tofoten er der eller ikke, så kan man like gjerne ha en på, synes jeg. Er nok mange innbarka jegere som fint klarer seg uten, men hvorfor ikke bruke de hjelpemidlene en kan for å komme nærmere det gode skuddet? I alle fall for meg som er helt ny i gamet tror jeg nok jeg kommer til å sette pris på å ha den tilgjengelig når jeg sikter meg inn på reinen. Når vi snakker om sikting- Hadde vel egentlig ikke sett for meg at jeg skulle få noe så råflott på rifla mi, men jeg overrasket meg selv der. Swarovski z6i 2-12x50 II, dette siktet er vel såpass bra at det er nesten så jeg ser på det "blinde" øyet mitt også gjennom det. A-tec carbon 01 demper Egentlig hadde jeg tenkt å kjøpe alt brukt, penger spart er penger tjent. Endte med at alt ble nytt i stedet, men jeg har klart å hale i land ganske gode priser på alle delene her. Dersom jeg hadde betalt fullpris på siktet, kan man vel si jeg fikk rifla med på kjøpet og vel så det.
 5. Rifle til totalt nybegynner?

  Nå har jeg betalt for ei tikka t3x lite adj. gjenget, 9900,- for ei ny/ utstillingsmodell er vel ikke så gale? Like greit å bare få det gjort med en gang, så slipper bli usikker og ombestemme meg hele tiden! Så nå kan dere slutte komme med forslag til andre rifler:p "Bare" montasje, demper og sikte igjen bestemme seg for,... så Der kan dere fint få lov til geleide meg gjennom utstyrsjungelen:) @Erlend Meyer Jeg håper jo ikke det. synes 6,5 høres ut som et fint kaliber for meg. vil jo gjerne kunne bruke rifla fremover til det den var tiltenkt. @Torf & Jegermeistern Jeg syntes egentlig ikke t3stokken var så veldig god holde i, stokken kjentes for lang ut, eller armene for korte kanskje? x-bolten satt bedre i hendene i så måte. Likte veldig godt decima stokken jeg kikket på her om dagen. Å bytte er vel ikke noe som Må gjøres, kan godt gi orginalstokken en sjanse først. Håper vel komme over en rimelig brukt stokk en eller annen gang:)
 6. Rifle til totalt nybegynner?

  Oi, skal si dere er flinke å svare her inne altså @Erlend Meyer Du tror 6,5 kommer til å bestå, selv om et slikt forbud skulle inntre? @can Hadde jo bestemt meg for 6,5 ja. Men når man kommer over slike tråder som omhandler potensielt blyforbud så blir man jo usikker o_O @Torf men om jeg uansett skal ha en GRS decima stokk, er det noe vits gå for X da? Er det ikke i selve stokken de fleste forskjellene ligger? @seawolf Når jeg har så store kvaler bestemme meg for ett av to nå, så hjelpe det lite prøve legge til enda flere valg på den lista, du må ikke prøve gjøre det så vanskelig for meg her:) @M67 har en salong som skal trenes med ja. Men kjekt bli kjent med rifla si også, før man starter jakte:) @Jegermeistern synes ikke de 10x40 kikkertene jeg har sett på har vært så avskrekkende i str. mye lettere/mindre enn det gamle droget jeg dro rundt på i år. Man går vel gjerne ikke alltid alene heller, så fint få med seg noen som kan fungere som pakkdyr vel;)
 7. Rifle til totalt nybegynner?

  Nå begynner det bli ei stund siden eksamen ble tatt. 49/50,... ergrer meg over den ene feilen der, men skitt au. kunne gått værre:) Har ennå ikke klart bestemme meg for hvilken rifle det blir:-/ Synes vel x-bolten jevnt over virker mer "kvalitet" holde i, men litt tregt hevearmsløft. liker også sluttstykkegangen på tikkaen best ,.. og nå er jeg ennå mer usikker enn før. Hadde i alle fall landet på kaliber, 6,5x55,... men så har jeg klart å forville meg over poster som mener blyforbud kan være innkommende, og derved sette kaliberet ut av drift til storvilt? vil det i så måte være smartere gå for 308? Hvor stor forskjell er det i rekyl på disse to? Eller kan man fremdeles handle inn 6,5 uten å måtte bekymre seg nevneverdig over EU og alle direktiver de ønsker innføre? Kjenner det aller beste er vel bare hive seg i det og kjøpe ei rifle, så man ikke ender opp gå månedsvis uten noe som helst pga. beslutningsvegring.
 8. Rifle til totalt nybegynner?

  @M67 Liten vits i å spørre om råd om man ikke skal gidde å lese de, eller prøve å skjønne hvorfor de blir gitt. Så tenker jeg sangtekster av og til har skikkelig gode råd de også "Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it" Ei rifle på 9kg er nok ganske uaktuell for meg ja. 3kg høres mer realistisk ut. Var med på reinjakta i år, dog bare utstyrt med kamera, men fikk et par gode treff:) Mye gåing, og mye bæring ja,..ikke minst på returen hvor man forhåpentligvis har med seg en skrott hjem. Det største problemet som jeg opplevde det, var andre jegere. Brukte vel ca 2 timer en gang på å snike innpå en flokk, for å se at en annen jeger kom springende rett på og støkket flokken avgårde 3-4 ganger. Vet ikke helt hva han hadde tenkt, å sprenge de kanskje, ikke godt å si hva som rørte seg i det topplokket. Min store skrekk er vel å skadeskyte. Jeg vet jeg ikke har noen skyteferdigheter per i dag, så det er så greit med det. Håper jeg skal kunne klare å treffe ei låvedør etterhvert i alle fall o_O Når det gjelder bly har jeg rett og slett ikke tenkt så mye på det i matsammenheng. Har liksom sett for meg at det er nok så skjære raust bort i skuddkanalen. Får vel kikke litt på det også etterhvert,..men ikke akkurat nu:)
 9. Rifle til totalt nybegynner?

  Sånn, da er det vel på tide å lese litt mer nøye gjennom svarene som har tikket inn her. @leoestby Ender jeg opp med å skyte på et dyr, så er det vel fordi det har blymangel;) Trenger ikke være homogene kuler for min del, tror jeg. Jeg får vel bare være så ærlig å si at jeg ikke har satt meg noe inn i noe som omhandler kuler ennå. Er det da blyforgiftning du tenker på? Er det et problem? Det er jakt i Norge det dreier seg om ja. Ikke planer om noe annet. @Gunwerks og alle andre med tips til våpen, takker for det. skal kikkes på! @M67 For meg er det i hovedsak den reinen som lokker. Så kommer hjort/rådyr/rev nest i rekka. Høstjakt i fjellet da. Forhåpentligvis har jeg til da klart å treffe en blink eller to på en bane:) Godt med tips til hva man skal styre unna også, vel så viktig som å høre om hva som er bra. @grevlingen1 jeg lener mot brukt jeg. Min erfaring med brukt er at folk som regel tar godt vare på tingene sine. Dessuten oppgraderes det ofte uten at det egentlig er behov for det, så mye bruk er jo nesten som nytt:) Demper tror jeg nok jeg vil ha uansett. Er det kun annenhåndsverdi som gjør at du ville ha styrt unna browning da? Om man kjøper brukt vil jo det bare være en fordel. @ivara ser det er mange forkjempere for Tikka her i alle fall. Får vel kikke litt mer på den:) Hva er det som gjør at de sliter med å skyte da? Kan vel ikke bare være tungt avtrekk? Bytte av kaliber er ikke hovedårsaken til at det går bedre med en 6,5? Den browningen jeg har sett på er x-bolt, nordic light 6,5,..og jeg synes den ser ganske lovende ut. Tar jeg helt feil eller? @Jegermeistern & Erlend Meyer hmm, da tenker jeg nok jeg må ha en vanlig kikkert likevel. For meg er det i hovedsak til villrein den trengs, og da er det greit med litt forstørring. Av håndkikkert tenkte jeg da på noe rundt 10x42 (30 er kanskje nok?), og jeg tror kanskje ikke en avstandsmåler vil kunne erstatte den helt. Men, til annet enn reinsjakt høres det jo ypperlig ut, får kikke etter noe lite, lett og billig da:)
 10. Rifle til totalt nybegynner?

  Oi, her var det kommet mange svar. På tur ut døra, så får skrive mer utfyllende senere i kveld. Ny jeger er jeg vel ikke -helt- enda, eksamen gjenstår, men satser på at det skal gå bra. Bosted, per i dag er det nord i hedmark, men planen er å trekke mot trondheimstraktene. Det blir vel å innta en skytebane det da, for å lære. Salong var det jeg hadde i tankene. Er vel mengdetrening som er veien å gå der også. Får skyte til kruttrøyken svir i lungene:) @Jegermeistern Ja, det der med å drasse med seg en hel kikkert når man egentlig bare har bruk for halve har ikke vært særlig forlokkende. Hvordan blir det med forstørrelse da, får man de opp til 10x ? @balter Planen per i dag er mest storvilt, med unntak av den reven. Føler meg egentlig ikke helt fortrolig med hagla. Dårlig dybdesyn:-/ Det blir kanskje ei hagle etterhvert, og en uhorvelig mengde lerduer som må til pers, men det er ikke noe som prioriteres nå.
 11. Rifle til totalt nybegynner?

  @Giron Rekylklakke og boltmuffe? På tide å utvide ordforrådet merker jeg. X-bolten er vel den av de to som er beddet og gjenget fra fabrikk så vidt jeg vet, så ut i fra det konkluderer jeg med at Tikka ikke står så høyt i kurs hos deg? Hvofor Sabatti eller Ruger?
 12. Rifle til totalt nybegynner?

  @ivara, jeg synes mye av problemet når det kommer til et valg er nettopp at det er så fryktelig mye å velge i. Får nesten litt drunkningsfornemmelse når man prøver å sette seg inn i alt. Du skriver bedre utvalg, men usikker på om du kanskje mener større? Jeg ønsker vel heller å snevre ned utvalget ved preferanser, til jeg står igjen med et par-3 sikre "vinnere". 100% vedlikeholdsfritt vil nok ikke rustfritt være, men kanskje en anelse mer lettstelt? Har jo planer om å gjøre fjordfolk av meg igjen om ikke så alt for lenge, så hvem vet. kanskje det blir litt sjøsprøyt også å bekymre seg over etterhvert. Har du noen formening tikka t3 vs browning x-bolt? @Nagant 762, vanskelig å legge seg opp meninger om hva som er bra eller ikke når man ikke har noe erfaring å skilte med. For meg nå vil den definisjonen ligge i vekt, presisjon (men jeg tipper vel gjerne at det muligens ikke er så markante forskjeller fra merke til merke her), mankerende rekyl, magasin som ikke på mystisk vis blir borte, så rustfri som mulig, stokk som ikke skramle/ dersom orginal beholdes etc. Mulig det er litt likt som optikk, begynner du med noe bra er du som regel fornøyd, men et ønske om å nedgradere kommer sjelden. Starter man med dårlig optikk vil man alltid ønske seg det som mer hakket bedre og til slutt ende opp med større utgifter da man uansett oppgraderer etter ei stund. Har hørt om Howa, men ikke sett noe på spesifikke modeller. Jeg ønsker å finne den rifla nå, som jeg kan ta frem om 5 år og synes kjøpet var godt, fremfor å irritere meg over slark og småting. Utstyret i seg selv vil jo ikke være den avgjørende faktoren i om det her kommer til å gå bra, eller rakt åt helvette (her må nok mye øvelse til før jeg tør sikte mot noe levende). Men, utstyr Har litt å si det også. Et par påtvunge treski fra mine yngre år er en viktig grunn til at jeg ikke har hatt ski på beina de siste 15 årene.
 13. Rifle til totalt nybegynner?

  Takker for svar, både de som har kommet her og på pm. Tenker nok at 6,5x55 vil være mest riktig nå. Elg er vel ikke det som kommer til å bli jaktet på i början i alle fall, men av det jeg har lest meg til er vel 6,5 egnet for det også? Den tikkaen så ikke dum ut ivara, men det var den rusten da. Jo meir lettstelt, jo bedre er det! Selv funderer jeg på browning x-bolt n.l. Har ikke sett mye annet enn positive tilbakemeldinger når det kommer til den. Lovord kan man jo fort se seg blind på, synes det er vel så greit å finne ut av hva som ikke likes på de forskjellige riflene. som f.eks at noen synes avtrekket blir vel tungt på overnevnte. Har forsåvidt ingen hastverk med innkjøpet, blir nok enda noen mnd. til før den endelige avgjørelsen taes. God tid til å bli ledet inn på riktig sti om noen mener jeg er fryktelig på villspor her. Ang. stokk, hva må man beregne ca. å måtte ut med for tilpassing? Vil det være like greit å heller legge det i en grs stokk først som sist? Hvor stor vil vekt forskjellen fra synt. til grs være? Har ikke klart å finne ut hva selve synt stokken veier.
 14. Rifle til totalt nybegynner?

  Når en bare har skutt 11 skudd med salong, og 15 med hagle- så sier det seg selv at det ikke er så mye erfaring å skryte på seg. Da kan man kan man like godt spørre de som har noe mer erfaring om råd. Så, er det noen som har forslag om noe brukanes til en nybegynner? Jeg har vel egentlig gjort meg opp en liten formening om rifle og kaliber, men om den ikke skulle dukke opp over tips her i det hele tatt, så kan den vel ikke være noe å hige etter. Planen er ei allround-rifle som skal brukes fra villrein -> rev. Helst rustfri. Vil ha ei som er så lett som mulig, slik at man ikke sliter seg helseløs ved forflytning, men også såpass rekylfri at man ikke risikerer at skuldra går ut av ledd! Er ikke verdens lengste person, med 164 på strømpelesten bør vel heller ikke kolben være av det største slaget (men her bør man vel uansett få den tilpasset). Synt eller tre har ingen betydning. Forslag til kikkertsikte, montasje og demper mottas også med takk. Synes avstandsbedømmelse er vanskelig, mye mulig at det kan skyldes under 10% syn på ene øyet. En avstandsmåler må nok derfor også anskaffes. Vil det da anbefales å anskaffe seg et kikkertsikte hvor en slik funksjon er innebygget, eller en separat måler? Har ikke planlagt å ruinere meg på innkjøpet, men at en bunad må ofres for formålet er ikke til å se bort i fra. Kjøper gjerne brukt.
 15. Spm. om slagfelle til mårhund.

  Ja, alle skal merkes, men her var det ekstra merking med skilt for å unngå unødig fare for mennesker og husdyr. Er jo ikke akkurat en liten krabat det der. vil våge å påstå at den er av slik størrelse at om den kommer seg inn, så vil det være mulig for ganske mange andre dyr/vilt også å gjøre det? (på str. med rev skal man tro NRK) Er ikke manglende artsselektering en viktig grunn til at man ikke kan ta rev og grevling i slagfelle? Klarer ikke se for meg en slik inngang som lar mårhunden slippe til, men ikke andre arter.
×