Jump to content

Regler om fangst


knutis

Recommended Posts

Ettersom det ser ut til å være en god del misforståelser og manglende kunnskap om dette temaet lager jeg denne tråden med en oversikt over de viktigste reglene. Lovverket og forskriftene kan for mange virke uovesiktlige og vansklige å finne ut av. Hele forskriften, med kommentarer og vedlegg finnes her :http://www.dirnat.no/jaktogfangst/

 

Er det noen feil her så si i fra! Da skal jeg rette det opp! Det samme hvis noe mangler.

 

All fangst skal drives slik at viltet ikke utsettes for unødig lidelse. Fangsten skal drives selektivt slik at andre dyr ikke blir fanget /skadet. Og selvsagt slik at mennesker ikke står i fare for å bli skadet. Drepende feller i/nært tettbygd strøk bør derfor ikke brukes. Grunneiers tillatelse må foreligge. F.eks i form av jaktkort eller annen avtale. Fella skal merkes med navn og adresse (gjelder også grunneier). Drepende feller skal etterses hver uke. Feller for levendefangst hver dag, for mink morgen og kveld.

 

 

Mår:

Til mår er det bare tillatt med feller som dreper øyeblikkelig. Enten med slag ovenfra og ned mot hode/nakke eller med sakseslag mot hode/nakke. Eksempler på feller er conibear, syningfella, kaniafella, haugenfella, aasbøfella, åtesaks, fallem og fallstokk. De to siste er gamle typer fangstmannen bygger selv, gjerne med materialer som finnes på fangststedet.

Mår som fanges i levendefangstfeller beregnet på andre dyr skal slippes ut.

 

Fella skal plasseres minst 1,5m opp i et tre, eller bygges inn slik at andre dyr ikke slipper til. Inngangshullet skal da være maks 9 cm.

 

Sesongen er 1 november til 15 mars.

 

 

Mink:

Kravene til feller er de samme som for mår. I tillegg kan det brukes feller som fanger minken levende. Disse skal ha tilsyn morgen og kveld. Inngangstunnel på drepende minkfeller skal være 30 cm lang og maks 7 cm i diameter.

 

Sesongen er hele året. (minus jul og påskefredning)

 

 

Rev

Reven kan fanges i bås og i revesaks (ikke fotsaks)

Kravene til revefangst er mye strengere enn til mink/mår fangst. Båsen skal være av godkjent type. Kommunen skal varsles minst 10 dager i forveien. Båsen skal være heldekkende innvendig, altså ikke av netting.

For revesaks må det søkes spesielt om godkjenning. Fella skal plasseres i oppkomme som ikke fryser og merkes med plakat.

 

Sesong

15/7 - 15/4

 

 

Grevling

Reglene er stort sett de samme som for rev, men det er i tillegg tillatt med fangstbur.

21/8-31/1

 

 

Bever

Til bever er det bare tillatt med conibear 330 eller northwood 300, eller feller med tilsvarende slagkraft. Fella skal plasseres under vann.

 

1/10 - 31/4. Der det er åpnet for jakt/fangst av bever.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...