Jump to content

Mørningsguide - helt grunnleggende


stealtre

Recommended Posts

Hei, 
Tenkte å gi en enkel mørningsguide for nye jegere, hovedsakelig for småvilt men prinsippene er de samme for storvilt.
 

Hvorfor mørning:

Det fremhever smaken, og gjør kjøttet mørt.

I jakten:
Varme dager(15-30 grader):
- La dyrene ligge i skyggen, og ikke oppå hverandre, hovedmålet er å få så mye luft rundt dyrene som mulig.


Kjøligere dager(0-15 grader):
- La dyrene ligge i skyggen, her er det derimot ikke en særlig utfordring med surnet kjøtt.

 

Vinterdager(under 0 grader):
- forsøk å hindre at skutt vilt fryser, ved å legge det i sekken umiddelbart. For rask frysing eller nedkjøling er ikke optimalt.

Etter jakten:
Heng opp dyrene i et rom hvor temperaturen er mellom 2-10 grader, over 10 grader vil kjøttet sannsynligvis surne etter en dag eller to, 2-4 grader er optimalt(for alle som er uenig, så er google din venn). Prinsippet er 40 døgngrader, som vil si ved en temperatur på 4 grader, så kan dyret henge i 10 dager. Her er det veldig viktig med god luftsirkulasjon, så dyrene må ikke henge inntil hverandre. Et annet alternativ er å gjøre opp dyret umiddelbart, for så å vakuumpakke og modne kjøttet i kjøleskapet. Ved kjøleskapsmørning er vakuumpakking er det lureste for å opprettholde væskenivået i kjøttet. Kjøttet må aldri kjøles ned for fort, så dyret bør få henge i noen timer etter skuddet slik at det kan kjøles jevnt ned. Dersom man ikke gjør dette får man kuldeforkortning som gir redusert kvalitet. Dersom skuddet har punktert fordøyingssystemet bør dyret gjøres opp umiddelbart.

Andre tips:
- Renskjær kjøttet i forkant av pakking og nedfrysing, da får man et mye bedre produkt å lage mat av.
- Vakuumpakker er en veldig god investering. Annet alternativ er å benytte plastfolie og poser, eller avispapir for hele dyr. Det bør dobbeltpakkes for å hindre fryseskader.

- Vær obs på skarpe kanter og bein, som kan punktere posen. 
- På varme sommerdager på storviltjakt, spesielt i fjellet kan det være veldig lurt å utbeine kjøttet ettersom kjøtt som regel surner mot beinet først.
- Lukt er det beste verktøyet for å avdekke bedervet kjøtt, husk at viltkjøtt lukter annerledes enn kjøtt fra husdyr.

Forskjellige dyrearter:
Alle fugler som spiser fisk, bør gjøres opp umiddelbart, spesielt gult fett og blod bør fjernes da det er der transmak/fiskesmak gjerne ligger. Ender med et stort butt nebb (gressender) kan henge, gås kan også henge. Men det er viktig å nevne at innholdet i kråsen, ofte surner under modning så noen velger å kroke ut, eller fjerne innvollene i disse dyrene. Som regel er dette ikke nødvendig med skogsfugl og rype, da de spiser syreholdig kost som konserverer bedre. Hare bør veides (fjerning av involler) umiddelbart.

Åpen for synspunkter og tips.
 

Edited by stealtre
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...