Jump to content

Ivaretagelse av reinsgevir og -skinn


Borkr

Recommended Posts

Jeg hadde min første jakt forrige uke! Reinsjakt på Dovrefjell, og i den anledning var vi så heldig å få felt ei ung simle. Jeg tok med meg hodet og en del av skinnet hjem. Tenker å montere geviret på plate. Skinnet vil være en grei gave til fruen, om dette kan reddes. (skinnet altså)

Skal innrømme at jeg ikke har halvparten så mye peiling som jeg burde, med tanke på hvordan man håndterer skinn og gevir etter felling.

Det var jeg, en kompis og onkelen som var på tur. Onkelen tok seg av slaktinga og flåing, mens vi nye i faget stod spent å fulgte med. Onkelen bor derimot i en annen by, så angående skinn og skalle står vi på egne ben. Ute i naturen var det kjøttet som stod i fokus, så vi alle glemte egentlig skinnet og hodet. Skinnet var skadet, så i utgangspunktet var vi tenkt å la det ligge men jeg tok det med hjem uansett.

 

For å komme til poenget; fellinga fant sted fredagen, mens jeg og kompisen min begynte å behandle skinn og skalle mandagen (i går). Skinnet og hode har lagt ute siden da, foruten søndag-mandag, da dette lå i garasjen. Mandag kveld spikret jeg fast skinnet i en sponplate og gikk forsiktig over dette med kniv for å fjerne kjøtt og fettrester. Jeg er noe usikker på hvor mye som skulle fjernes. Flåingen fant sted på kvelden fredagen etterfelling 2030, i noe hast siden det begynte å bli mørkt. Ser hårrøttene gjennom skinnet enkelte plasser. Andre plasser ligger det en veldig tynn hinne, som jeg rett og slett ikke vet om skal fjernes. Der det var kjøtt igjen var skinnet hvitt etter at kjøttet var fjernet. Ellers var det blitt litt grålig, og muligens gjennomsiktig?. Jeg er rett og slett redd for at denne hinnen jeg brukte ufattelig mye tid på å fjerne (litt over alt) var et hudlag? Fjernet ikke alt, dette tok lang tid og det ble over midnatt før jeg rundet av. Det var en del fettrester igjen i kantene / hjørnene, og hinnen jeg snakker om var vesentlig tynnere, type en millimeter. Fjernet fettet ved å skjære vekk selve skinnet (hadde et par uhell der jeg skar gjennom skinnet), så det hele ble redusert til et mindre rektangel. Det ble ganske sent, og jeg ble utålmodig etter 5 timer bøyd over skinnet. Etter midnatt la jeg skinnet i salt, og satte det i uthuset. Overdrev meget, tømte en 4kg-pakke havsalt over, og litt under.

 

Kan også nevne at underveis ble skinnet ganske "tørt", så jeg hadde litt vann over inni mellom.

 

Det er vel ikke så enkelt å skjønne hva jeg mener uten bilde, og jeg vet ikke helt hva som er relevant. De med bedre kunnskap på emnet må gjerne spør spesifikt. :) Jeg kan ta bilder om dette vil hjelpe. I tillegg, korrekt fremgangsmåte må gjerne linkes til eller forklares her.

Jeg prøvde å se litt i boken "Jegerens trofeer", men endte opp med å følge litt fremgangsmåten her:

http://www.klikk.no/produkthjemmesider/ ... 290926.ece" target="_blank

1. Skjærte vekk fett og hinnen jeg snakket om, fett og kjøtt

2. La i salt

 

Angående skinnet: Har vi rett og slett ventet for lenge før vi begynte? Med tanke på at det var hvitt under kjøttet som var igjen, og grålig/gjennomsiktig ellers? Har jeg fjernet for mye med tanke på hinnen jeg snakker om? Er dette et hudlag?

 

Hva er veien videre om skinnet kan berges? Jeg tenker å la det ligge i salt omtrent en uke.

 

Angående skallen: Mens jeg stod bøyd over skinnet, satt han andre med skallen. Fikk fjernet skinn. Øyne, nakkemuskulatur og tankeorgan sitter igjen. La dette i vann (som lest i ymse tråder på forumet her) for å trekke ut blodet, selv om dette sikkert i høyeste grad er koagulert for lengst. Ser vannet er ganske misfarget (gulaktig). Hodet har (naturligvis) lagt like lenge som skinnet, og i samme tilstand. I tillegg har ikke geviret blitt feid. Hva gjøres angående pelsen på geviret? Vil denne råtne? Vil geviret råtne? Hva bør gjøres videre med skallen?

 

Jeg leste en plass her, i et innlegg av bruker "villreinjeger" (tror jeg han het) at man ikke skal koke skallen. I alle fall ikke lenge. Hva bør gjøres videre her?

 

Det er mange spørsmål, jeg må beklage det. Mulig manglende relevant informasjon (hva vet jeg :?: ), må beklage det også.

På forhånd takk for alt av svar :smile:

 

EDIT: Må gjerne flytte dette til 'Nybegynnerkammeret' om det er der det hører hjemme.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Her er noen bra filmer om hvordan du skal koke skallen.

 

Når det gjelder skinnet, så lenge det ikke har blitt surt før du saltet det så går det nok bra.

Jeg har jobbet som slakter, Vi brukte å la storefe og småfeskinn ligge en uke i salt før vi pakket det sammen og sendte til garveri. Du kan enten henge det opp til tørk eller sende det til garving. Dersom det er mye hull i skinnet vil jeg ikke anbefale garving.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...