Jump to content

Hvor blir det av Villreinsjakta 2015 tråden???


JanArve

Recommended Posts

Litt i ytterkant av temaet, men:

Nord i Østerdalen, i enden av en sidedalen Folldal ligger Snøhetta og Dovrefjell. Som en del av en sammenslått stor nasjonalpark, med omkringliggende verneområder. I dette området er det mye villrein, og Kalstad har jaktet i dette distriktet et par ganger gjennom årene.

Forsvaret har trukket seg ut, og driver opprydding. DNT har nyåpnet en 60 år gammel større turisthytte ved foten av Snøhetta, NINA (norsk institutt for naturforskning) driver forskning (for forskningens skyld?) i området, flere reiselivsnæringer ser økonomisk potensiale i området, og naturvernerne slår på stortromma for området.

 

I januar i år ble "Forslaget til Regional plan for Dovrefjellområdet (Snøhetta og Knutshø)" diskutert i form av en høring der over 90 interesserte var samlet til konferanse på Skifer Hotell på Oppdal denne uka. Planforslaget er utarbeidet i fellesskap av fylkeskommunene Oppland, Hedmark, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, og er en videreføring av gjeldende fylkesdelplan.

 

Kalstad sperret øynene opp ved følgende uttalelse fra en Martin E. Hjerkind, drifter av Hjerkinn Fjellstue:

 

"Villreinen har blitt en slags «religion». Det samme er ikke tilfellet for reiselivet i området. Hjerkinn Fjellstue har ei omsetning på totalt seks millioner kroner i året inklusive overnattingene, rideturene, fjellturene og diverse entreprenørvirksomhet. Som lokal bedrift bør vi ha en fortrinnsrett til å bruke fjellet. Det er ikke tilfellet. Vi føler at tillatelsen til å drive organisert ferdsel blir som et skjenkeløyve med kontroller flere ganger i året, mente Martin Ekre Hjerkind.

 

Partsinnlegg kan man forvente, men et til de grader avsporet utspill? At lokale bedrifter skal ha fortrinnsrett til å bruke fjellet? Og drive organisert (umotorisert og motorisert) ferdsel der, sommer som vinter? Hæh?

 

- Hva om "forskerne" i NINA får fortrinnsrett til å "bruke" fjellet (de har vidtgående privilegier i dette området allerede). NINA ønsker også meget sterke innstramninger av alle andres ferdsel i området, også fotturisme.

- Hva om de ekstreme naturvernerne fikk gjennom sine harde krav? En bortimot hermetisk lukning av området? (Delvis sammenfallende med NINA-folkenes ønsker det.)

- Burde reinjegerne kanskje ha førsterett til bruk av fjellet, i alle fall under jakten? (De får nå knapt nok hentet ut kjøtt, eller kommet inn i området på rimelig vis.)

 

Skal "førsteretten til bruk av et vernet fjellområde" avhenge av en bedrifts årsomsetning? Hallo? Skarve 6 millioner i året? Er vel ikke stort enn lokale matvarebutikker i distriktene har det. Underholdende navlebeskuelse...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...