Jump to content

Det sentrale våpenregisteret, våpenregister


ulfur

Recommended Posts

NOU 2011:19 Ny våpenlov ligger blant annet her: http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/nouer/2011/nou-2011-19.html?id=665604

 

29.2 Vurdering av gjeldende rett

<...>

I henhold til mandatet skal utvalget «vurdere regler for sentralt våpenregister». Utvalget har som følge av dette hatt eget møte med Datatilsynet samt to politidistrikter hvor forskjellige forhold knyttet til politiets registrering av opplysninger i våpensaker har vært tema. Etter utvalgets syn er det fortsatt alvorlige mangler knyttet til det nasjonale våpenregisteret. Disse manglene vil mest sannsynlig vedvare inntil politiet lykkes med å styrke og modernisere sine datasystemer generelt. Dette vil måtte innebære betydelige investeringer i moderne IKT-teknologi. Styrkingen av våpenregisteret vil måtte ses i sammenheng med det arbeidet som gjøres generelt på IKT-området i politiet. Utvalget har imidlertid sett på ulike finansieringsordninger for å øremerke midler til utvikling og drift av våpenregisteret. En styrking av våpenregisteret vil være helt nødvendig for å kunne utøve en forsvarlig våpenforvaltning.

<...>

 

Det er nødvendig med et styrket våpenregister. Feilene i dagens register er også feil i det nye registeret. Man må investere betydelige beløp...

 

29.3 Utvalgets forslag

<...>

Det bør kun registreres opplysninger som er nødvendige for gjennomføringen av kontrollen av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon i sivilt eie. Disse opplysningene skal føres i et sentralt elektronisk våpenregister over skytevåpen, registreringspliktige våpendeler, ammunisjon, våpeneiere og lånetillatelser, samt våpenhandlere, våpenutleiere, våpenmeglere og tilvirkere.

 

Det foreslås at bestemmelse om sentralt våpenregister også pålegger Kongen å gi forskrift om formålet med behandlingen, hvem som er behandlingsansvarlig, hvilke opplysningskategorier som kan registreres, hvem som skal ha tilgang til opplysningene, adgangen til å utlevere opplysningene, innsyn, retting og sletting av opplysninger, samt informasjonssikkerhet og internkontroll.

 

Utvalget har vurdert hvorvidt behandlingen av opplysninger i våpenregisteret bør sentraliseres til ett enkelt politidistrikt. En sentral behandling av opplysninger vil sikre ensartethet i føringen, og vil styrke kvaliteten på registeret ved at feilføringer reduseres. Sentral behandling av opplysninger vil også lette en eventuell kobling med andre registre (som for eksempel folkeregisteret for å oppdatere adresseopplysninger), og vil begrense antall personer med adgang til å legge inn opplysninger til det strengt nødvendige. Sentral behandling vil imidlertid også medføre et ekstra ledd i søknadsprosessen, som både vil føre til økte kostnader og tidsforbruk i søknadsbehandlingen. Utvalget har etter en samlet vurdering funnet ikke å ville foreslå en sentralisering på dette punkt.

 

Utvalget har også vurdert hvorvidt deler av våpenregisteret bør gjøres tilgjengelig for enhver, ved at det gis en begrenset adgang til opplysninger om hvem som er våpeneier. Utvalget har delt seg i et flertall og mindretall et på dette punkt.

 

Utvalgets flertall stiller seg kritisk til å gjøre opplysninger om eierskap til skytevåpen tilgjengelig for enhver. Flertallet legger vekt på at slike opplysninger vil kunne misbrukes av kriminelle, ved at de vil kunne få opplysning om hvem som har skytevåpen og hvor skytevåpen oppbevares. Dette vil kunne øke faren for innbrudd med den hensikt å tilegne seg skytevåpen. Flertallet vil i stedet foreslå at helsepersonell, tingretten og andre med reelt behov for å kunne fastslå eierskap til skytevåpen gis adgang til dette, ved at det opprettes såkalte «skyggeregister» av våpenregisteret. Flertallet anbefaler at det i fremtiden legges til rette for dette, og at nødvendig lovhjemmel innarbeides i lovteksten.

 

Utvalgsmedlemmene Vatnar og Fløtten går inn for at enhver skal kunne henvende seg til politiet og få svar på om en navngitt person er våpeneier. Det kan ikke anses som en sensitiv opplysning at en person er registrert som våpeninnehaver. Derimot skal ikke øvrige opplysninger være allment tilgjengelig, som antall våpen, våpentyper, etc. Henvendelsen skal registreres i politiloggen. Selv om en slik adgang vil kunne medføre en viss fare for misbruk fra kriminelle for eksempel ved tyveri, har mindretallet lagt avgjørende vekt på at åpenhet omkring eierskap til skytevåpen vil gjøre det lettere for våpeninnehaverens familie og andre berørte å ta nødvendige grep og forholdsregler i særskilte situasjoner. Alvoret ved eventuelt alkoholmisbruk, depresjon, trusler, utagerende oppførsel mv, gjør det nødvendig at omgivelsene gis mulighet til å få innsikt i om vedkommende har tilgang til skytevåpen. Det vises til at disse opplysningene allerede i betydelig grad er lett tilgjengelige gjennom søk på internett mv. Medlemslister til våpenorganisasjoner, resultatlister fra skytterstevner samt salgsannonser for skytevåpen på nett mv. kan nevnes som aktuelle kilder.

 

Når Ingrid Politi med sine polerte ferdigheter, mot og unike spesialkompetanse står på trappa til Arnstein Ruger og ønsker å få vite at hun står på riktig trapp nå når hun skal kontrollére våpenskap, er i ferd med å hive inn en flashbang i gangen eller ønsker å forhandle, så vil jeg påstå at følgende datasystemer må utvikles/ videreutvikles:

-Det sentrale folkeregister, Det sentrale helseregister, Det nye sivile våpeneiersystemet OG at rutiner for oppdatering, sletting, opplæring av brukere, opplæring av helsepersonell, opplæring av Politi, definere brukertilganger, utvikle rutiner for å utvikle andre også viktige rutinebeskrivelser, konvertere fra gammelt til nytt system og med alle de overraskelser dette medfører og garantert mer!

 

Så må det utvikles mjukvare for skytterlag og klubber for å rapportere aktivitet.

Så må det utvikles programvare for helsepersonell for å rapportere relevante diagnoser.

Så må det utvikles datasystemer som snakker med en IT-infrastruktur som må få betydelige investeringer.

 

DU skal finansiere forvaltningen og kontroll av eiere av sportsutstyr, jaktutstyr og andre presisjonsinstrumenter. Det er DU som skal sørge for at Ingrid Politi har korrekt informasjon når Politiet har behov for det.

 

Edit -> Link.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...