Jump to content

Tips for større fangst og bruk av luktestoff.


flanged

Recommended Posts

1. Hvor motivert er du ?

 

Det høres muligens litt merkelig ut å spørre om det, men dette er muligens den faktoren som har størst betydning for sluttresultatet vårt. Har vi en lunken eller likeglad holdning til det vi driver med så blir resultatet der etter. Bestem deg for at dette skal du gjøre så godt du kan, og ikke gi deg selv unnskyldninger for å lure deg unna. Det er deg selv du lurer.

 

2. Hvordan bruker du tiden du har til disposisjon?

 

Mange er av den oppfatning at det som har med fangst og gjøre bare skal skje innenfor fangstsesongen. Etter min mening er dette ufornuftig bruk av tiden. Når fangstsesongen starter MÅ du ha alle ting klart. Det er ikke da du skal finne ut hvor fellene skal stå eller da du bestiller feller. Det kunne du ha gjort 6 måneder tidligere på året !! Fellene dine skal nå være klare til bruk. Du har på forhånd gjort deg opp en mening hvor de skal plasseres. Stedet hvor fellene skal plasseres er forberedt om det er nødvendig. Kort sagt: Når fangstsesongen er i gang skal du primært sjekke feller og sette opp ny feller på steder du med en stor grad av sikkerhet tror dyret vil besøke. Når sesongen er over må du gjøre deg klar til en ny sesong. Erfaringene fra siste sesong skrives ned. Feller som ikke er i orden repareres. Nytt utstyr bestilles osv osv.

 

3. Skaff deg kunnskap om dyret eller dyrene du skal fange.

 

For at vi skal kunne fange en eller flere dyrearter må vi ha så mye kunnskaper om arten som mulig. Du behøver nesten ikke ha det minste peiling på fangst av f.eks. mink og allikevel klare å fange 1 eller 2, men ønsker du å fange la oss si 10 - 15 i løpet av en høst må du ha mer kunnskap om dyrearten. Det høres logisk og selvsagt ut, men mange av oss har for dårlige kunnskaper om hvordan f.eks. en mink lever til forskjellige tider på året. Den beste måten å tilegne seg kunnskap på er å bruke så mange timer som mulig ute i det området du f.eks. skal fange mink. Se etter sportegn og følg minkes vandring langs elva eller bekken. Jo flere timer du bruker ute jo bedre forstår du hvor minken går og hvorfor den går der. Biblioteket og internet kan også være en bra kilde for kunnskap, men ta det du lese med en klype salt, og stol mer på hva du selv har sett og erfart. For mye er skrevet av personer som ikke har hatt den nødvendige kunnskap. Trist men sant.

 

4. Oppnå erfaring.

 

Som en følge av det forrige punktet vil du over tid få en "automatisk sans" for å plukke ut steder hvor dyret vil oppsøke. Du vil etter hvert bare kunne ta en rask titt på f.eks. ett skogsområde og du vil plukke ut ett eller flere steder hvor du med stor sikkerhet kan si at: "Der vil måren gå". Du er nå den lykkelige eier av det som kalles erfaring. I stedet for å løpe rundt på måfå kan du nå gå rett til steder hvor du med stor sikkerhet kan si at her vil f.eks. måren vandre.Tiden du sparer kan du benytte til å rekognosere nye og ukjente områder, noe som også skulle resultere i flere fangede dyr.

 

5. Reduser sjansene for tyveri av feller !

 

La meg med en gang si at det ikke finnes noen måte å unngå dette 100% så sant du har feller ute. Det eneste vi kan gjøre er å redusere sjansene for at det skal skje. Ikke fortell hele verden hvor du har satt felle dine.La færrest mulig vite om det. Noen mennesker klarer ikke å holde ting for seg selv, og i løpet av noen få dager vet nesten alle i bygda at person x har fem mårfeller hengende i område y. Bli ikke da overasket om samtlige er stjålet i løpet av kort tid.

 

Om du ikke selv er grunneier så be om at vedkommende ikke forteller det til de han kjenner. Forklar han hvorfor du ønsker at dette ikke bør være allment kjent. Bruk om mulig kikkert når du skal sjekke feller, slik at du ikke leder andre bort til fellene ved å følge dine skispor om det er snø. Ikke sjekk feller når det er andre rundt deg som kan oppservere hva du gjør. Sjekk feller på tider av døgnet hvor det er liten eller ingen aktivitet fra andre mennesker. Kamufler fellene slik at de ikke så lett synes i terrenget. Unngå å sette fotavtrykk i bløt jord, og gå heller på hardt underlag slik som fjell eller i lyng om det finnes.Grunne bekker egner seg også godt som en "sporløs vei". Gå heller ikke rundt med feller og fangede dyr helt åpenlyst. Dekk til feller og dyr som ligger i bilen din slik at ikke alle kan se hva du har i bagasjen. Møter du fremmede så ikke fortell dem hva du bedriver om de spør. Disse menneskene kan igjen fortelle andre hva de har sett, og KAN igjen oppsøke ditt område og raske med seg det de finner. Det er ett faktum at vi i dette landet i de senere år har fått "avleggere" av heller suspekte "dyrevernorganisasjoner" som ikke går av veien for ting som er fjernt for normalt tenkende mennesker. Det vil derfor være lurt om en holder en lav profil på det en driver med selv om dette er en helt legal virksomhet. Du kan heller ikke regne med mye hjelp av det lokale lensmannskontor eller politikammer om du anmelder tyveri av feller. De har mer enn nok med andre ting, og din anmeldelse blir bare en pussig historie i lunsjpausen som igjen ender med "Henlagt på grunn av bevisets stilling".

 

6. Testing av nye luktestoffer og åter.

 

Det er lurt å variere mellom forskjellige luktestoffer, og noen vil sikkert spørre hvorfor det? Jo rett og slett fordi dyra i likhet med oss mennesker ikke føler seg tiltrukket av lukt om den blir brukt igjen og igjen år ut og år inn. Den har rett og slett ingen interesse lenger. Vi må derfor ha noen flere lukter som vi av erfaring vet dyrearten reagerer positivt på. Det samme gjelder naturligvis også for åter.

 

 

Når fangstsesongen er i gang bør vi holde oss til ting som har vist seg effektive over lengre tid. Dette er ikke tiden for testing i det området vi fanger i. Det kunne jo hende at du prøver ut noe som rett og slett virker frastøtende på dyra og resultatet er at du i stedet for å fange to mår på dette stedet ikke får noen ting.

 

Prøving av nye luktestoff og åter bør derfor skje før eller etter sesongen. Om det skal gjøres i fangstsesongen bør det gjøres i områder som jeg kaller "hvileområder". Begrepet "hvileområde" er utførlig forklart i punkt 7. Vi behøver naturligvis ikke bruke feller når vi tester. Vi kan se av sportegn på bakken og på åtet om stedet har hatt besøk eller ei. Før en dagbok hvor det kommer frem hva du har brukt hvor, og hva resultatet ble. Er det flere av dere som tester kan dere dele oppgaven mellom dere og få frem testresultatet fortere.

 

7. La bestanden få reprodusere seg.

 

For noen år siden fikk jeg en telefon fra en kar som lurte på følgende: Han hadde fanget mår i ett relativt lite område i noen få år med stadig dårligere resultat. Det første året hadde han fått ca 15 dyr og 4 år etter hadde han kun fått 1 dyr. Spørsmålet var: Hvorfor? Svaret var enkelt: Han hadde fanget så mange at det ikke var dyr til å formere seg. Dette er ett fenomen som ikke er nytt på noen måte. Om vi mennesker enten av mangel på kunnskap eller av ren grådighet overbeskatter en dyreart, så vil den gå kraftig tilbake. Resultatet vil høyst sannsynlig bli totalfredning i x antall år. Både måren og beveren har vært fredet i lange perioder i dette århundre på grunn av overbeskatning.

 

 

En måte å løse dette på er å ha et rotasjonssystem, slik at en ikke setter feller i det samme området år etter år. La oss si du har tre områder hvor du fanger i. Det ene setter du feller i og de to andre får "hvile". Neste år bytter du til et område hvor det er tre år siden du sist var. På den måten får bestanden mulighet til å reprodusere seg etter at du har tatt ut x antall dyr. Det er ikke mulig å si hvor mange dyr en kan ta ut fra ett område siden det avhenger av hvor stort det er i utstrekning og hvor gode levevilkår det er for arten. En kan f.eks. ta ut 4 dyr på ett område som er på ca 6-8 kvadratkilometer hvor levevilkårene er meget gode. Er det ett område hvor det er dårlige vilkår for måren må en opp i det mangedoblede arealet for å ta det samme antall fordi bestanden er liten. Bruk din egen fornuft og ta inn fellene når det begynner å bli lenge mellom besøkene i fellene dine eller at det er tydelig mindre med sportegn i terrenget.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...