Jump to content

Godkjent, fersksporprøven i boks


Jeger65

Recommended Posts

Så var fersksporprøven i boks, det har vært et utrulig arbeid å finne et dyr å spore på kveldene er korte nå, men idag fant en kammerat et dyr. Men det ble litt arbeid for bayeren dyrene hadde krysset 3 åkre med ny spredd møkk på, men han ordnet det også og vi sporet opp dyrene 2 ganger før dommerene sa det var nokk. Er kjempe fornøyd nå :D . Blodsporprøven gikk også bra da vi tok den vi fikk utmerket på konsentrasjon og vilje og på arbeidsmåte resten ble Meget godt.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hei!

 

Eg handler først og spør etterpå om det er greit eg låner tråden din jeger65? :lol:

 

Eg har planer om å få godkjent min beagle til ettersøk, har derfor eit spørsmål; Har lest at det ikkje er anbefalt å slippe hunden på ferskspor før blodsporprøven er unnagjort, dette er visstnok fordi at hunden synes det er kjekkere å gå på ferskspor enn blodspor viss den har jaget før. Den går då over til ferskspor viss det skulle vore eit dyr som har kryssa blodsporet etter det er lagd. Er dette riktig i alle tilfellene eller berre nokre få? Trur nemlig ikkje eg klarer å vente heilt til neste sesong med å slippe ho då tidligst ho kan ta blodsporprøven er i juni! :mrgreen: Er det noken som har nokre formeiningar om dette??

Link to comment
Share on other sites

Det er to problemer med å slippe hunden i skogen før den er godkjent, det ene har du allerede nevnt, det andre er at hunden begynner å halse på fersksporprøven, noe som medfører stryk. Og dette gjelder ikke bare noen få, det er et reelt problem for veldig mange. Så det er egentlig en j... kjip situasjon du er i; satse alt på å få hunden godkjent og ikke kunne slippe den før den er året gammel (hvis den er 9mnd i juni) og miste den viktigste tida for skogstilvenning, eller slippe den nå og risikere store problemer med godkjenninga.

Link to comment
Share on other sites

Men når ein hund er godkjent til ettersøk for deretter å slippe den, vil den ikkje då begynne å halse i ein skarp ettersøksituasjon, sjøl om den ikkje gjorde det under prøven? Det er ein veldig kjedlig situasjon, for ho trenger den skogstilvenninga som du seier, woodleigh!

Link to comment
Share on other sites

Jo det kan godt hende den vil gjøre.. om det er ønskelig eller gunstig er en heeelt annen sak!

 

Men å gjøre det samme på fersksporprøven kvalifiserer til stryk som woodleigh sa.

 

Bikkja di er 2 mnd nå går jeg ut fra siden du skriver blodsporprøve i juni? Båndtvangtida er fra 15 april så da kan du uansett ikke slippe hunden. Altså kan du slippe fra nå da hunden er 2 til 6 mnd. Og det blir på vinterstid... vil det være en reell problemstilling at du skal drive jakttrening da?

 

Jeg ville faktisk trent blodspor fra nå og framover og tatt prøven så snart bikkja var gammal nok. Deretter er det å kjøre på med jakttrening og du kan være klart til høstjakta om du vil.

Link to comment
Share on other sites

Ho er 12 veker, født 1/9. Men tingen er at harejakta varer til 29. feb, då er ho seks månader og fleire kvalper jager hare før den alderen! Har blitt fortalt at hunden blir veldig spornøye viss ein begynner på hare først!? Eg trur det kan være verdifull trening til neste sesong, viss det ikkje kjem snø som du seier. Men hjelper vel ikkje det viss ho ikkje klarer prøven av den grunn! So får vel prøve å la være :mrgreen:

 

Har gått to blodspor med ho til no, virker som ho tok det ganske bra den siste gongen. Skal legge eit nytt spor til ho i helga! Har prøvd meg litt på hjortetråkk og, ho fulgte eit spor ca. 20 meter, så det er håp for ho og. :smile:

 

Takk for svar!

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror du vil slite med å få både i pose og sekk.... enten satser du på å få fram en god løs på drevet halsende jakthund eller en stille og rolig sporhund ;) Eller du kan prøve begge deler og kanskje mislykkes.

 

Hva har du mest bruk for? Jakthund eller ettersøkshund?

 

Klart du kan få det til - men en hund som er vant til å lose vil slite med å holde kjeft på fersksporet.

Link to comment
Share on other sites

Hunden vert og veldig spornøyen når du trener blodspor først ( egen erfaring). På fersksportrening så snakker du til hunden om den gir lyd fra seg. Ikkje lov å lose når den går i band, ver konsekvent på dette fra dag 1.

Stopp opp og vent når hunden gir lyd. Belønning for å være stille er å få gå sporet.

 

Da vil du få ein hund som er stille på sportrening/ ettersøk.

 

Kan gå lenger tid før losen løsner, men det vil den etter en stund!

 

Tren den som ettersøkshund først er min anbefalling.

Link to comment
Share on other sites

Som flere har skrevet over så vil eg også anbefale å bli ferdig med blodspor delen først. Har selv en Beagle på no 17 mnd. Han ble godkjent ettersøskshund når han var ca 10 mnd. Var ingen problem å få han til å gå på blodspor, for han visste jo ikke om noe annet... men etter alt det var i boks så begynnte eg å trene på å slippe han. Hadde vel en 6-7 loser før jakten startet.

 

Var på et ettersøk på en kolle som var påkjørt.. var langt i fra noe behaglig å gå ettersøk med han. 4 hjulstrekken var inne konstant, men han klarte å unngå å lose då om ikke noe annet. Var nærmt dyret, såg det ved 2 anledninger, men måtte gje oss då vi fant ut at kollo ikke var dødlig skadet.

 

Jeg godkjente min hund for eget bruk i hovedsak. Men grunnen til at jeg kjøpte Beaglen var for å kunne slippe han på los. Vist jeg skulle satse på ettersøk så hadde jeg kjøpt en annen type. No sier IKKE eg at beaglen kan fungere utmerket som ettersøkshund, for jeg vet om flere som har beagler som er veldig gode ettersøkshund, men jeg syns at andre raser passer bedre til det. Men til å slippe han på los så passer beagle perfekt for MITT bruk :)

Link to comment
Share on other sites

var langt i fra noe behaglig å gå ettersøk med han. 4 hjulstrekken var inne konstant, men han klarte å unngå å lose då om ikke noe annet.

 

Konstant firhjulstrekk :-)

Drar hunden for hardt i bandet så er det ein trening som må til. Ikkje slipp hunden framover i sporet dersom den drar hardt!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...