Jump to content

Ferskspor.


Jeger65

Recommended Posts

Er nettop kommet in etter en treningsøkt på blod, det må jeg si gikk ganske bra, men når vi kommer til et ferskspor så ser det ut som det er mye mer inntresant. Det er litt vanskelig å få den til å ta opp blodsporet igjen, men det er lett å se når han kommer på ferskspor for da drar han noe voldsomt. Når han da kommer tilbake på blodsporet så er han rolig igjen, men skjer det flere ganger blir han stressa og mister konsentrasjonen. Hva skal jeg gjøre, her er veldigt mye rådyr her så det er vanskelig å finne områder å trene i som det ikke er for mye ferskspor lukt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville først ha funnet et terreng uten dyr (hvis det er mulig), og deretter ha lagt korte spor. Maks ca 150-200 meter. Rikelig belønning ved sporslutt og bruk kun en del av hjortvilt osv som belønning. I disse jakttider er det mye "rart" man kan få tak i og legge ut spor med. Jeg brukte endel hjortekløver som var dynket med blod og dro dette etter meg. Har også brukt lunger osv.

 

Jeg beynte å trene hunden min løs på blodspor i medvind. Dette for å gjøre han spornøye og selvstendig. Etterhvert ble det med bånd for å få en akseptabel fart på han. Som tidligere skrevet så ble sporene lagt med kløver, lunge og reint blod. I dag er han ekstremt spornøye og fikk 1. premie på blodsporprøven, til tross for at det sto folk i sporet og dette var dratt ut. Normalt skal ha hilse på alle folk han ser, men når han gikk sporet så enset han ikke disse. Jeg har aldri gått noe lenger spor med han bortsett fra blodsporprøven enn 250-300 meter. Jeg trente heller ikke noe på ferskspor før jeg hadde gått blodsporprøven. Å finne vilt ligger uansett inne i bikkja. Trente ferskspor ca 3-4 ganger før elgjakta startet nå, og han har fungert strålende hittil i jakta.

 

Selv om bikkja nå er godkjent ettersøkshund så fortsetter treningen som før. Nå skal jeg legge spor i områder der jeg vet det er elg for å gjøre han mer preget på ettersøk.

 

Du kan kanskje finne noen tips i denne artikkelen: http://www.njff.no/portal/pls/portal/do ... 199019.PDF" target="_blank

Link to comment
Share on other sites

Det kan være tricky det der med ferskspor og blodspor ja!

 

Det som er positivt er at du lett leser hunden og ser når han går over på ferskspor; da har du en god mulighet til å kontrollere og ikke la ham få gjøre som han vil. Hvor langt lar du ham gå på ferskspor før han hanker seg inn igjen? Hunden skal jo kunne sjekke ut - men ikke slå over og velge fersksporet framfor blodsporet - det kan være en balansegang. Dersom han får lov å gå et stykke før du stopper ham (gjør du det forresten eller velger han å gå tilbake sjølv?) så belønner du jo at han veksler...

 

For å få bukt med dette ville jeg valgt å holde ham tett igjen når du ser han vil over på fersksporet - ikke la ham få gå over. Så snart han sporer blod igjen så roser du og viser at det er dette som er tingen. Men ikke overdriv! Noen bikkjer blir forvirra og skjønner ikke bæret og kommer "ut av det".

 

Dersom du kan velge steder med mindre vilt så er jo det også en god ting til å få blodsporet til å sitte enda bedre.

Link to comment
Share on other sites

Dette er kunn min sære mening, men jeg tror jakthunder skjønner at blodspor er lureri. Min lunker halvhjerta igjennom blodspor, men det er kjekt og bære på skanken i enden så han gjør seg ferdig :) men er ofte han finner ferskspor mye mer fristende. Men har han et ekte blodspor i skogen, gjerne med litt hår i løpet av sporet da er han limt på sporet.

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode svar. Men i dag var det en helt annen hund sporet var 16 timer gammelt med mye regn og da mener jeg mye, sporet var ca 400 m og det gikk som på skinne det. Han hadde et lite avik på et ferskspor på ca 15 m, men la av selv å pegynte å lete opp blodsporet og gikk klokkeklart de siste meterene. Det ble også sett en veldigt fin hjortebukk ca 50 m fra sporslutt da guttungen la sporet i går, men det enste han ikke.Kan det være en ide å lagge sporet ligge litt lenger en vanlig for det ser ut som han er enda mer konsentrert da.Men jeg ser veldigt lyst på det nå, han er 9mnd så jeg for vel bare prøve han nå, hvis jeg finner en dommer her.Er jo ikke værre en at jeg stryker.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...