Jump to content

Berettajeger1

Members
  • Posts

    18
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Berettajeger1

  1. Hei! Har nylig fått rifle i kaliber 223. Det er ei winchester xpr med løpsstigning på 1/12. Rifla skal primært brukes på fjellrypa og noe på toppjakt. Det jeg lurer på er om noen har erfaring med hvilken type ammo som er best egnet for disse artene? Da med tanke på å bevare mest mulig kjøtt, og om man bør bruke ekspanderende kule på storfugl?

  2. Bly skrev (1 minutt siden):

    Da ville jeg ikke tenkt så frytelig mye på noe annet enn å finne en patron med god presisjon og lite nok ødelegelse av viltet til at du kan leve med det.

    Akkurat det jeg er ute etter😅 igjen takk

  3. Super XX skrev (3 minutter siden):

    Jeg har jaktet mye rype og skogsfugl med 55 grs Lapua FMJ ladet til 865m/s i 223rem. Dette er en kombinasjon som fungerer meget godt. Men, det er ett MEN... Med denne kombinasjonen er man avhengig av å treffe "rett". Spesielt på orrfugl og storfugl, men også på rype. Senest nå i høstferien skaut jeg "bort" en rype som ble truffet for langt bak. Mye blod i "seilfluktruten" men jeg fant aldri rypa.  Skadene blir så små at de kan reise langt selv med treff i indre organer. Tidligere brukte jeg en 50 grs Hornady GMX ladet til samme hastighet. Denne ga noe større sårkanal uten å sprenge og man skaffet seg litt mer marginer. Blir å gå tilbake til denne nå etter en 2-3 uheldige situasjoner de to siste sesongene. Jeg liker å sammenligne FMJ i 223 rem på skogsfugl med storviltjakt. Man må treffe rett om ikke blir det krøll. Og som det skrives over her så er rypa plagsomt liten og det blir fort skyting på mellom 100 og 200m. Det er mer vanlig en under 100m er min erfaring. Størst marginer skaffer man seg selvfølgelig med en varmintkule i over 1000m/s (da holder det i mange tilfeller å streife viltet og man dobler bortimot treffområdet). Men for meg er det uaktuelt å jakte matvilt med noe sånt.    

    Tusen takk! Akkurat det jeg var ute etter!

  4. VDH skrev (Akkurat nå):

     

    Helmantel hvis du ønsker at det skal være noe kjøtt igjen. Ekspanderende er til rådyr og sånt. 

    Takk! Vet du noe om hvilke merker som er bra? Hvordan vekt som er anbefalt osv?

  5. Har blitt mer og mer overbevist på å velge 223, men hvilken type ammunisjon anbefales til de forskjellige artene? fjellrype, orrfugl, storfugl, rev. Ekspanderende på storfugl? Har null peiling…(lader som sakt ikke selv)

  6. Stihl Crazy skrev (1 time siden):

    Pris er jo alltid noko og ta i betraktning men ein må vera fornøgd og ellers går ein berre og ergre seg og så havnar rifla på finn igjen.

    Ser for meg å bruke opp til 16.000

  7. Super XX skrev (35 minutter siden):

    Vedrørende rikosjett, hvordan kommer du frem til at den vil gå 2,6km? Og hvor langt går en rikosjett fra en 17 hmr? Går ut i fra at det her er snakk om FMJ. Jeg har hatt begge patronene og sikkerhetsargumentet for 17 hmr kjøper jeg egentlig ikke. Det eneste argumentet som kan brukes er at ved skudd mot fugl i topp er "dødelig-rekkevidde" (for andre en viltet) mindre på en 17 hmr kontra en 223, pga fart og BC på kulen. Rikosjetter ved bruk av varmintkuler er lik på begge patronene. Dvs bortimot utelukket. Jeg har brukt mye 35 - 50 grs varmintkuler i toppfart i 223 rem og disse rikosjerer ikke i praksis. Har også skutt mang ryper med 55 grs FMJ i 223rem og har til gode å høre en rikosjett. Har sett eksempel på at selv denne helmantelkulen går i "oppløsning" ved treff i stein. Til syvende og sist må man også stikke fingeren i jorden og se litt på sannsynligheten for at en hendelse skal oppstå. Du kommer deg inn på en rypeflokk, bakgrunnen er sikker (stein/fjell), det finnes ingen andre i nærheten for da ville seff ikke rypene sittet der. Du løsner skudd og treffer en tilfeldig person ett annet sted i fjellet med en rikosjett fra din 223 rem..... 

    Det å løsne skudd mot hjortevilt i ett drev (selv med sikker bakgrunn), der du vet at det befinner seg andre personer er en risikosport i forhold (med tanke på sannsynlighetsregning). Det kan befinne seg en stein i den sikre bakgrunnen din og du vet at der er 5 stk som går inne i drevet.. 

     

    Hei! Ja kan hende jeg overreager litt, tallene fant jeg på jegerprøvekurset.no. Har personlig opplevd hvor farlig rikosjett kan være, derfor jeg er ekstra forsiktig. Er selvfølgelig enig i at sannsynligheten for ulykker som følge av rikosjette er minimale dersom man som du sier, har trygg bakgrunn osv.

  8. Jeg setter veldig stor pris på mange grundige utfyllende svar. Jeg er enig i de aller fleste synspunktene, og jeg ville på papiret valgt 223 framfor 17hmr, men det er 2 faktorer som gjør meg svært usikker. 1: «Rikosjett» Tatt i betraktning at man skyter med sikker bakgrunn, vil uansett en kule i kaliber 223 ha potensialet til å rikosjere 2600 meter dersom den treffer frosen mark eller stein. Dette er ubehagelig mtp at det er bebyggelse rundt fjellene jeg jakter samt at turgåere heller ikke unormal. 2: pris, en rifle i kaliber 17hmr er billigere😅

  9. bardp skrev (21 minutter siden):

    Enig en bør jo ha lit forskjellig og velge i. 

    Jeg har Tikka T1x i 17 HMR.

    To stykk Sauer 200 STR i 22 LR.

    Schultz & Larsen Legacy i 223.

    To stykk Sauer 200 STR samt en Schultz & Larsen Tactical i 6,5x55.

    Schultz & Larsen Tactical i 8x57.

    Seks luftgevær i alt fra 4,5 til 6,35mm.

    Plus en masse ræl som ikke blir brukt. 

    Ja, det er jeg også enig i! Men som fattig student blir det vanskelig :-)

  10. Til tross for svært gode argumenter har jeg landet på 17hmr framfor 222 og 223, den passer bedre til mitt bruk. På fjellrypejakt skaper 223 svært stor risiko for rikosjering i motsetning til 17hmr. På toppjakt får jeg en større utfordring mtp på avstander, men blir å bruke den mest på rypa.

    • Like 1
  11. Eiha skrev (14 minutter siden):

    Har 22lr, 17.hmr, .223 og 6,5x55.  
     

    Alt fungerer for sitt bruk, men for hold 100+ meter og alt annet vær enn vindstille så er det utvilsomt 223 og 6,5 som gjelder for min del. Min 223 ble kjøpt sist og etter den kom på plass har 6,5’en blitt liggende igjen hjemme til storviltjakt og revejakt med hjemmeladd 100gr sierra.
     

    17HMR er godt egnet innenfor 100 meter på det meste småvilt inkludert rev, men på små mål som eksempelvis fjellrypa blir, så skal det ikke mye vind til før det begynner å bli utfordrende. På Vestlandet hvor jeg jakter (både sjø og fjell) og vi jeg ikke er velsignet med utallige skuddsjanser på hver tur så vil jeg ikke at vind skal bli mer avgjørende enn nødvendig. Det skal riktignok sies at jeg opplever 17HMR ved sjøen som veldig greit mtp noe lavere risiko for rikosjett. 
     

    Som noen også påpeker opplever heller ikke jeg 17HMR som noe særlig snillere med fuglen på kortere hold (under 50 meter). Har sprengt noen kråke og skjære med gamepoint på slikt hold. 

     

    Som M67 påpeker så har 17HMR begynt å nærme seg samme energi som 22LR når det bikker 200 meter. Kulefallet etter 130-140 meter er også påtakelig. Gamepoint-kula ligger på 132j på 150 meter. 223 med 73gr ELD-kula har samme energi på 1400 meter... Det sier jo, som noen har påpekt over her, at det er grunn til å være enda mer varsom mtp bakgrunn og rikosjetter etc. Vil som de fleste andre her gått for 223, med mindre det skulle være én rifle til alt (6,5x55). 

    Tusen takk for svært utdypende svar! Er rimelig sikker på at jeg lander på 223, det virker som det beste valget selv om det krever økt varsomhet med tanke på bakgrunn og rikosjetter.

  12. HanStig skrev (1 minutt siden):

    Har både 17hmr og 223. Jeg er stor fan av begge kalibrene.

     

    17hmr bruker jeg på skjære, kråke, ravn, hare og rype. Har også skutt en del gås på 50-80m, noe som ikke har vært noe problem på kort avstand.

    223n bruker jeg primært på gås og rev, spesielt om avstanden blir noe lang. Her er 223n overlegen 17!

     

    Konklusjonen min er at på de mindre viltene, fungerer 17 tipp topp, men på de større fungerer 223 mye bedre! 

    Hadde jeg vært deg, hadde jeg kjøpt 223!

     

     

     

    Takk for svar! Tror også jeg lander på 223, har en 22LR som jeg eventuelt kan bruke på mindre vilt dersom jeg har behov for det.

    • Like 1
  13. M67 skrev (9 timer siden):

    Og til toppjakt, den er relativt ufarlig når den daler ned et sted - om du skulle falle for fristelsen å skyte med himmelen som bakgrunn. 

     

    K

    Kanskje den også er mer skånsom mot den lille rypa?

  14. Hei! Vet at dette har vært tatt opp mange ganger før, men sliter med å finne svar på spørsmålet mitt.

    Er primært ute etter et kaliber som kan brukes til toppjakt(storfugl og orrfugl), og etter fjellrype, uten at store mengder kjøtt blir "sunnskutt"

    Det største viltet jeg blir å felle med rifla er rev. Avstanden blir å være på 100-150 meter, lader ikke selv. 17hmr, 6,5x55 og 223 er kalibre som går igjen, noen tanker rundt valg?

     

     
     
     
     
×
×
  • Create New...