Jump to content

Rats

Members
  • Posts

    18
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Rats

  1. 21 hours ago, M67 said:

    Løpet varer utvilsomt lengst om man ikke skyter med det...

    Det er som det demonstreres over, komplisert, men bottom line er at det slites. Jeg ser på løp omtrent på samme måten som dekk. Kjører jeg en familiebil rolig, så holder de en stund, kjørerjeg "som faen" med MC så ryker ihvertfall bakdekket fort. Bakhjulene på en sportsbil forsvinner også fort. Og det er greit, for det er gøy.

     

    Det er også gøy å skyte, og mer skyting sliter løpet fortere ut. Uansett holder det ikke evig. 

     

     

    Dette er helt vanlig, høres som standard måte å trene på for mange. Et 308-løp vil neppe holde vesentlig lenger om du tar det roligere. Selv tar jeg gjerne pause når jeg ikke lenger kan ta på løpet - eller et sted mellom "kan holde i" og "kan ta på". 60°C er ca grensen mellom de to. Men jeg har mange ganger skutt piper til 160°C (målt) uten at det hadde noen vesentlig negativ effekt. 

    Skyt og vær glad.

     

    Lag deg ei loggbok der du skriver antall skudd og andre observasjoner for hver økt du skyter.  

     

    308 holder lenge - 6-8, kanskje 10 000 skudd. 200 skudd på en kveld går jo fint, men treningsutbyttet daler. Jeg vil påstå, ta en pause når pipa er "upraktisk varm", og ta det derfra.

     

    K

    Takk for godt  svar:-)

  2. Ny rifleskytter med en Beretta BRX 1.

    Hører mange si at man ikke må skyte mer enn så og så mange skudd for ikke åødelegge løpet. Hører også motsatt:-).

    Jeg skyter opptil 30-40 skudd pr trening i ca 3 omganger. Ja løpet blir varmt. Er dette skadelig for løpet ?

     

    Hva anbefaler dere ift mengde skyting ? 

     

    Update, kaliber 308 og tenker mer på hva er anbefalt mengde skudd på en trening vs hva løpet tåler totalt sett. Hvor mange skudd skyter dere i serie før man kjøler ned demper og løp feks?

  3. 2 hours ago, 1983 said:

    Også ser det jo litt sexy ut da.

    Drar du fra banen med lite poeng, så har du hvertfall med deg hjem pene tomhylser.

     

    IMG_3715.jpeg.ebc3aacf631160638ea02dc640faaa19.jpeg

    6,5x55

    Hahahahaha

  4. 6 hours ago, M67 said:

    Du har nok helt rett, å gløde nok til at hylsene ikke sprekker trenger ikke være særlig nøyaktig. Fra det du skriver tror jeg vi er veldig enige. Men jeg er nok overbevist om at det er noe med oppsettet ditt, og ikke kaliberet som gjør at du må gløde disse hylsene. 

    Enten er kammeret for romt i halsen, eller så presser dia di halsen for mye med før den drar ekspanderen opp igjen - OM du bruker vanlige dier, noe du neppe gjør ;)

     

    Jeg glødet mye en periode, for mange år siden, men etter en del nokså omfattende testing av presisjon på langt hold - samt at jeg nesten aldri opplever halser som sprekker uansett, så sluttet jeg med det. Det hadde nok også med at jeg økte volumet på skytinga.

     

    Ja. I sære kalibere, som jeg skyter en gang i måneden hender det jeg også gløder, eller gjør noe spesielt med, som å sortere på vekt, sortere kuler på lengde, jeg har hylser der halsen er dreid forå få den mer jevn også.  Men dette er mer for prøve seg litt fram, og for å se om noe kan f.eks. redusere variasjon i hastighet, eller et eller annet - om så bare for at hylsene ser bedre ut glødet... Når man skyter såpass lite, så kan man faktisk "kose seg" med å lade, og gjøre allverdens ting man liker å prøve. Det er litt en egen greie, som nesten ikke har noe med skyting å gjøre. Litt "Zen" noen ganger.

     

    Men jeg lader typisk 2-400 patroner om gangen (så mange som går i Frankford-tumbleren), noen ganger 8-900 på en ettermiddag, og på 3 uker må jeg i snitt lade minst 6-800 patroner. Å gløde dem i 8s hver er fremdeles bare 2 timer, men det er to timer jeg ikke gidder å bruke. Og jeg ser ingen forskjell. To personer som skyter 5-6000 skudd i året. Over 100 000 skudd i logg, og jeg ser ingen forskjell. En liten håndfull hylser sprekt siste 30 000 skudd...

    Lader er en for å skyte, for å trene, eller konkurrere, så er etter mit syn gløding bare tull så lenge en ikke skaffer seg en maskin som kan gjøre det nøyaktig og repeterbart, noe ala den "AMP"-maskinen. Det hjelper kanskje - de som har slike skyter svært presist i testing av presisjon, men de gjør også veldig mye annet for å få bedre presisjon, og ikke minst kan de stort sett syte.

     

    Derfor til trådstarter, dersom du ikke har et problem med sprekking - som kan forekomme, f.eks. i @Casey Jones sitt tilfelle - så er det helt unødvendig. Og skyter som de fleste, 50 skudd i året, så trenger du ingen maskin - men en liten, helst litt kraftig brenner som kan varme opp halsen fort nok til at den blir 4-450°C før resten av hylsa blir varm, og noen minutter til jobben. Et godt nok temperaturmål er at halsen akkurat IKKE skal være rødglødende. Har du en brenner som klarer å få den rødglødende på 8s, så kan du gløde i 6-7s f.eks. Det er "godt nok" - men ikke nøyaktig nok til øke presisjonen, redusere ES (ikke signifikant, over mange skudd iaf) Men et vil, som @Casey Jones sier, få de til å slutte å sprekke.

     

    K

    Supert og takk for utfyllende svar. Ligger på 50-100 skudd i uka (vår og sommer) så litt mer enn 50 i året blir det. Men mangler erfaringsgrunnlaget for å vite når de hylsene jeg har begynner sprekke. Har noen hundre hylser og flere som er på 4 runden nå. Så håpet var å ha de med en stund til. For meg er dette med lading noe hyggelig jeg gjør med pussing av våpen etter trening. Samler aldri opp store mengder men tar alt fortløpende. Så et par min ekstra vil ikke bety mye i tid.

     

    Igjen takk for svar alle

  5. 6 hours ago, 1983 said:

    IMG_3042.png.6ab02d4d8ffbf330bed08052b4d9b8a1.png

    kostpris på ca 700,- pluss brenneren som kommer på ca 1000,- om du vil ha en av kvalitet.

    Denne så fin ut. Laget den selv ? Har tusen tommeltotter jeg😂

  6. Just now, Sølvrev said:

    .308 Win-hylser finner du på en hver skytebane. Neste gang du er på banen og ser noen som skyter fabrikkladet .308, spør om du kan få tomhylsene. Da er de gratis😉! Norma og Lapua er veldig bra, men billigpatroner som Seller & Bellot og Partizan har også brukbare hylser. 

    Leter og leter, men er nok en del "gjerrigknarker" som meg på de banene så ikke funnet enda:-)

  7. 2 minutes ago, Sølvrev said:

    Ja, det er lurt å ta godt vare på hylsene. Det gjør du bl.a. ved å presse dem akkurat så mye at de kamrer greit i ditt våpen. Om du tøyer strikken med ladevekter over maks vil det også påvirke levetiden. Ellers lurt å ha noenlunde rene hylser før pressing, sandkorn med inn i kalibreringsdia er ikke bra. Og du trimmer ikke lengden på hylsene før den har nådd maksimum for din patron. Hvilken patron er det du skal lade?  

    Lader for det meste Norma hylser med 155 gr Berger VLD for trening. lader med 40.3 gr (nedre skiktet) 308 kaliber

  8. 7 minutes ago, M67 said:

    Det er helt unødvendig om en ikke har solid OCD. 

     

    Man kan fint gløde hylsehalser med en enkel biltema gassbrenner, men er du ny anbefaler jeg at du venter en (god) stund. I vanlige kaliber gjør det ikke mye til eller fra.  Jeg lader hylser 10 til 20 ganger eller mer, og med 1000 hylser som har gått mellom 10 og 20 ganger opplever kanskje 1 som sprekker i halsen. Kanskje. Ikke mer ihvertfall. 

     

    En advarsel - det er viktig - VIKTIG - at du ikke gløder hylsehodet, bunnen av hylsa. Blir denne myk er hylsene farlige å bruke. "Anneal", et norske ordet er "gløde", eller "gløde ut", selv om metallet ikke skal gløde som i rødglødende i dette tilfellet. Vanligvis er det jo stål man gløder, og det skal gløde rødt. Messing skal akkurat ikke.

     

    K

    Tusen takk for svar.

    Forsøker finne gassbrennere og ingen ser ut som de jeg finner på YT filmene:-). Søket på Biltema var heller ikke med lykkelig ende for meg. Noen tips til hvor jeg kan få tak i et par sånne flasker?

    Tenkte forsøke lage en sånn rigg:

     

  9. Hei,

    Relativt ny i ladeverden.

    Funnet fort ut at gode hylser er dyrt og må passes godt på.

    Veldig fristende med Annealing men disse maskinene er jo svin dyre de også og så mye skyter jeg ikke.

    Finnes det er manuell måte med blåser å gjøre dette på som funker i praksis?

    Alle tips tas imot med takk

  10. Hei,

    SP1.

    Fersk lader som blir usikker når alt ikke er likt som i ladeappen til Vihtavuori. Der finner jeg Berger 155 grs Hybrid Target og N150 kun.

    Er 308 jeg skal lade. 

    Tenkte prøve den laveste ladningen her om jeg ikke finner annet.

    SP2.

    Hva gjør man hvis man ikke finner korrekt match? Kjøper annen krutt eller kule?

     

    På forhånd takk

  11. On 4/6/2024 at 9:09 AM, Sølvrev said:

    Vihtavuori sier at brennhastighet for dette kruttet ligger mellom N550 og N160, så N555 er nok i tregeste laget for å lade .308 Win. Du bør kunne ta utgangspunkt i ladedata for N550, men forvent noe lavere hastighet. N540, N150 (og N550) er mye bedre egnet som "universalkrutt" i .308, så kanskje like greit å kjøpe en boks med et av disse?

    Takk for svar. Da blir det en tur og kjøpe noe nytt krutt ja:-)

  12. Hei,

    Tenkte lade med noe krutt jeg har brukt til 6.5 CM på 308. Men finner ikke ladedata på appen til Vihtavuori. Er helt fersk lader så litt forsiktig:-).

    Har to kuler:

    1. Barnes 150 gr TTTSX BT

    2. Berger155 gr

    Hylse Laupa om dette er viktig?

     

    Skuddene skal brukes på jakt/oppskyting (primært Rådyr)

  13. On 4/22/2022 at 5:26 PM, Sølvrev said:

    Så vidt jeg husker ble det nye kruttet fra VihtaVuori, N555, framholdt som et spesialkrutt for 6,5 CM da det ble lansert for et par år siden, se tråden nedenfor. For noen kuler synes det å gi mer fart, for andre er N550 like bra. Jeg vil tro Vvs ladedata for 123 grs Scenar kan brukes for Matchking i samme vekt.

    (Jeg lader 6,5x55 med litt større hylsevolum, og bruker N140 til de letteste kulene, N160 opp til 140 grs kuler, og MRP til de tyngste).

     

    Takk:-)

    Da er kruttet kjøpt inn så får jeg prøve meg litt frem:-)

  14. 3 hours ago, M67 said:

    Vidt tema, mange meninger. Noen har peiling, andre ikke. Gidder ikke å starte en diskusjon om rifle og utstyr - men syns du bør skyte noen treninger og helst et par stevner også - med rifla du har, eller noe du låner eller noe. Det kan du spare MYE penger på, og komme MYE nærmere det du egentlig vil ha, som passer deg, osv. 

    Bare å møte opp på et stevne, så kan du se på, ta på, og diskutere alle mulige rifler. Alle mener at deres egen er best, så anbefaler absolutt å se seg litt rundt.  Samtidig er det mye bra, og helt galt kan det vel knapt bli, men synd å bruke 50 000 og finne ut at det er noe annet du egentlig ville ha.

     

    Det er mange valg her, og noen er riktige for noen, andre for andre.

     

    Sjekk ut: https://www.facebook.com/oalanghold og  https://www.facebook.com/groups/PRSNorge eller bare meld deg på et stevne. PRSNorge.no

     

    K

    Takk for svar. Søkt i FB gruppa nå . Har ikke rifle selv og ingen erfaring med det (bortsett fra forsvaret) så her er jeg veldig fersk. Har masse våpenerfaring men ikke med rifle.

    Joiner en kompis i morgen på riflebanen så får vi se om det er noe nyttig å plukke opp der.

     

    Tar gjerne imot tips om børse og setup også:-). Kanskje mest for å få litt overblikk i markedet. Synes det virker som en jungel

  15. Hei,

    Ivrig fuglejeger i snart 30 år. Har fått sansen for PRS. Men aner ikke hvor jeg starter.

     

    Lurer på om det er noen som driver med dette i nærheten av Oslo?

    Har trålet nettet og vært på Landrø og kikket på /snakket med dem om børse. GÅr meg vill i jungelen og ser dette blir dyrt:-).

    Den setup jeg kikket på er 6,5 Tikka T3x Tac Ai . Hørt også noen snakke om at Tikka burde jeg styre unna da jeg ikke kunne skifte løp. Er dette et reelt problem for en normal skytter?

    Ser også noe mener at man bør bygge disse børsene av moduler selv.

    Vet det er et vidt tema så beklager på forhånd.

     

    Marius

×
×
  • Create New...