Jump to content

Henning938282

Members
  • Posts

    104
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Henning938282

  1. 27 minutes ago, Ei tohi varjata said:

    Du har fortsatt ikke svart på hvor du oppbevarer våpen i futteralet (altså hvor futteral med våpen plasseres), og hvorfor du ikke kan oppbevare det stående/liggende fritt?

     

    Ole

    Står på soverom. Vil ha de i futteral for å beskytte mot støt og slag.

  2. 1 hour ago, Ei tohi varjata said:

    Han har sluttstykke(r) i Raufoss Safehouse, noe mer vil han tydeligvis ikke fortelle.

     

    Ole

    Sluttstykket i safehouse og våpen i futteral. Altså ikke futteral inni skap eller lignende

  3. 1 hour ago, Sølvrev said:

    Ja, Henning, jeg er klar over at du startet tråden for å høre om ulike silica gel-produkter med tanke på å benytte slike som fuktabsorbent ved oppbevaring av våpen i futteral. Når tråden så ha dreiet av i en annen retning, er det fordi jeg og flere andre mener denne løsningen for oppbevaring ikke er så smart. Og grunnlaget for anbefalte alternative løsninger er at de både er enklere og sikrere mht. å hindre rustdannelse.

     

    Jeg legger ved et bilde av mitt første våpen, en hagle type Sauer & Sohn modell 8, som jeg kjøpte på ettersommeren 1970. Den har blitt pusset og oljet etter hver gang den har vært i bruk, og den er transportert og oppbevart slik jeg har beskrevet i mine innlegg ovenfor. Denne hagla, som fremdeles er i bruk, har fungert problemfritt i alle år. Og jeg tør påstå at den er nesten like fin som da den var ny for 51 år siden.

     

    Edit: kan legge til at disse haglene har ord på seg for å være lite motstandsdyktige for rust, særlig utvendig på pipene.

    image.png.c626c009d18edbeb88bc72de010f5371.png

    Løsningen din er stort tradisjonelt våpenskap.

     

    noe som ikke er aktuelt for meg per nå.

  4. 9 hours ago, Ei tohi varjata said:

     

    Men hvordan OPPBEVARER du våpnene dine?

    Sluttstykke i Raufoss Safehouse og våpnene i futteral?

    Tør jeg da spørre om du har mulighet for å sette dem i et skap (frittstående uten futteral), eller kan legge dem vanrett på en gummimatte e.l.?

     

    For faktisk oppbevaring av våpen i futteral er å be om problemer, og da er det oppbevaringssted du må finne ut av, ikke hvilken silicagel du skal bruke når du har våpen liggende fast i et tett futteral.

     

    Mine 0,02 riksdaler.

     

    Ole

    Her blir vi nok aldri enige merket jeg...

     

     

    Er klar over tankene du/flere her får når jeg oppbevarer i futteral, men det er ikke noe problem med det om man gjør "grunnarbeidet" på forhånd.

     

    jeg legger ikke fuktig eller kaldt våpen inn i futteral før det har gått en god stund. På skytebanen blir løpet varmt, silica bruker jeg inne i futteralet for å forhindre kondens som følge av at løpet avgir vanndamp, (dette har jeg gjort i lang lang tid og aldri rust).

     

    tråden startet jeg for å høre om diverse silicaprodukter. Silica gel, pose etc fungerer IKKE når det ikke er helt tett, derfor er det helt unødvendig med silica om våpen står i friluft( er faktisk mer redd for rust av å la det stå i friluft om jeg skal være helt ærlig).

     

     

     

    jeg skulle helt sikkert ha oppbevart i store, lange og tunge våpenskap slik som jeg antar du gjør. Men for meg, og sikkert flere, så er det enklere i startfasen å få montert et lite og enkelt våpenskap. Jeg syntes personlig det er et HERK å få montert våpenskap.

     

     

     

  5. 5 hours ago, Ei tohi varjata said:

    Hvor ofte er de i futteral? Hele tiden? Jeg skjønner ikke helt problemet, er våpnene aldri ute i luft i et skap? Hvis de står i futteraler, åpne futteralene..

     

    Og vent heller 5 minutter før du legger varme våpen i futteral, hvis du skal unngå kondens.

     

    Ole

    Venter rundt 1 time før de går ned i futteral etter skyting. Bruker silica for å forhindre kondens...

  6. 7 hours ago, bardp said:

    Skytterlaget har fem store våpenskap stående på standplas. Der oppdaget vi at vi fikk rust på noen våpen. Det ble satt inn slike tørkeposer men de ble mettet og sluttet å virke etter kun kort tid. løsningen ble å legge et par meter med selvregulerende varmekabel i vært skap. Da holdes temperaturen i skapene noen grader over omgivelsestemperaturen og den relative fuktigheten gikk ned så mye at at det ikke lenger dannes rust på våpnene.

    Varmekabel/lyspære er sikkert enda bedre enn silica gel:-), men blir vanskelig å få dette inn i et Våpenfutteral.

  7. 7 hours ago, Sølvrev said:

    @Henning938282Jeg tror du kanskje gjør litt mye ut av dette;). Som jeg skrev i mitt innlegg på søndag, oppbevaring av våpen for å unngå rustskader handler om at de står luftig og tørt. Ved lengre tids oppbevaring innsatt med olje. Det betyr at våpenskapet fortrinnsvis plasseres i et oppvarmet rom over bakkenivå, eller at det installeres en varmekilde i skapet (kabel eller lyspære). Alternativt at våpen plasseres i et klesskap e.l., mens en vital del oppbevares i en FG-godkjent safe. Håndtering undertransport etter endt jakt eller trening har vi allerede diskutert grundig. Jeg mener det enkleste er å droppe hele silica-problematikken.

    Siden jeg oppbevarer våpen i futteral med skum(som er ekstremt tett), så vil jeg si at silica gel boks er nødvendig for å motvirke kondens. 
     

    til en hver tid er alle metalldeler innsatt med rikelig fett og olje i løpet.

  8. 39 minutes ago, vavlo said:

    Hvor effektiv er egentlig SG i et våpenskap? Disse er jo ikke spesielt tette (iaf de jeg er kjent med).Regenerering svekker effekten noe hver gang det gjøres også svjv. Fuktfjernerne fra Jula, BT mfl er basert på kalsiumklorid som er mye mer effektivt pr volum. 

    Silica gel trekker til seg all fukt innen for kubikkmetrene den enkelte silica boks er laget for. Fukten lagres inni silica kulene, så ingenting vil lekke ut. Indikatoren på boksen blir grønn når den er mettet med fukt og må varmes opp i stekeovn.

     

    mulig det er mer effektivt pr volum med de fra Jula, men som nevnt så inneholder det salt og andre syrer som jeg hvertfall ikke vil ha på mitt våpen. For meg er det ikke viktig om silica Gel suger til seg en hel bøtte med vann eller slikt. Våpen som er klissvåt tørkes av med håndkle og varmes opp til romtemperatur, en silica boks stoler jeg ikke på her. Jeg bruker det for å forhindre kondens og fukt man ikke kan se, for eksempel etter en tur på skytebanen når løpet er varmt og legges i koffert så vil det oppstå varm damp som igjen blir til det man kaller kondens, med silica boks er ikke dette noe problem.
     

     

  9. 1 hour ago, boble said:

    Kjære, snille deg, om du kun skal ta imot ett råd i år, så la det være dette: 

     

    Ta vare på hørselen din nå mens du er ung! 

     

    Du kan bare ødelegge den én gang, den kan ikke repareres, og skadene merker du ikke skikkelig før om 20 år. Selv om du mener du ikke merker forskjell så er det virkelig det. 

    Takk for tips. Var ikke mange skuddene, typ 15 + jeg skjøt alene.  
     

    BLIR NOK INGEN VANE:-)

  10. On 9/19/2021 at 12:29 PM, Chiefen.v-2 said:

    De legger silica gel oppi for å holde våren tørr til forbruker tar den i bruk.

     

    Silicaagel kan ta opp vann ca +/-25% av sin egen vekt (varierer med temperatur og luftfuktighet. 

    En brødpose med en oljefille i og 30sekunder innsats gir mange ganger bedre "sikkerhet" mot rust enn silica gel med ukjent vanninnhold.

     

    Skal en bruke våpnene sine nytter det ikke være hysterisk, de vil få både rustflekker og hakk....

    Nja. I denne videoen er det tilogmed eget utkutt i kofferten for nettopp "silica gel". Noe som også nevnes i videoen.

     

     

  11. 16 minutes ago, Sølvrev said:

    Hos oss har vi skytebaner med overbygg😉. Nei, fleip til side, de (få) gangene våpenet blir vått tørker jeg grundig av før jeg legger det i bilen. Nå er det vel heller ikke lenger et eksplisitt krav om futteral/koffert, så jeg vil la være å legge det der, se tråden nedenfor. Men før lot jeg futteralet være åpent.

     

    Ja blir nok å holde det åpent isåfall. Bruker aldri våpen i regnvær eller slikt.

  12. 1 minute ago, Chiefen.v-2 said:

    De legger silica gel oppi for å holde våren tørr til forbruker tar den i bruk.

     

    Silicaagel kan ta opp vann ca +/-25% av sin egen vekt (varierer med temperatur og luftfuktighet. 

    En brødpose med en oljefille i og 30sekunder innsats gir mange ganger bedre "sikkerhet" mot rust enn silica gel med ukjent vanninnhold.

     

    Skal en bruke våpnene sine nytter det ikke være hysterisk, de vil få både rustflekker og hakk....

    Hele våpenet mitt er beskyttet med en hinne våpenfett. Olje i løpet også. Silica i tillegg til dette skal nok sørge for at rusta holder seg borte

  13. 2 hours ago, boble said:

    Ja, for all del, du gjør som du vil. Jeg tenker bare inn fra kulda med kaldt våpen, dugg på stål, inn i futteral, skumgummi trekker det opp, ingen luftsirkulasjon fordi futteralet er 130 cm langt og tett, silica i ene enden hjelper ikke i den andre, rust-o-rama. Ikke noe jeg ville tatt sjansen på. 

    Produsenter av våpenkofferter som fks pelican, storm, case club etc inkluderer en boks med silicagel. Denne legges inn i kofferten, og det et masse skum inni en koffert slik som det er i et futteral. 
     

    Såklart tenker jeg ikke at den lille boksen med silica gel gjør hele jobben for meg, selvsagt ikke. Er våpenet kaldt etter en tur på skytebanen så ligger det i romtemperatur til det blir varmt igjen. Slik blir det uansett, tar jo tid å pusse børsa😉.

  14. 1 hour ago, Sølvrev said:

    Vi har diskutert dette før i andre tråder: Futteralet er for transport av våpenet. Om du har vært ute i regnvær, tørker du godt av alle utvendige flater med tørkepapir eller en medbrakt bomullsklut. Dra gjerne en fille gjennom løpet også. Mine våpen får ikke under noen omstendighet legges fuktige inn i futteralet.

     

    Oppbevaring av våpen hjemme bør skje luftig og tørt. Mange benytter derfor en liten varmekilde (f. eks. lyspære) inne i våpenskapet, eller silica-gel som tørkes/byttes ved behov. Våpenskap i kjeller under bakken bør unngås. Ved langtidslagring bør våpenet settes godt inn med olje over alt der du kommer til.

    Hva gjør du om du er på skytebanen i fullt regnvær, så skal du hjem. Da blir du jo nødt til å legge en vått våpen inn i futteral/koffert?

  15. 2 hours ago, boble said:

    Når det er sagt så ser jeg ikke helt poenget med silica gel inni et futteral.

     

    Er børsa våt blir futteralet vått, og det mer enn noen silicakuler trekker opp på rimelig tid. Og det er aldri noen god idé å oppbevare våpen i futteral lenge. 😉

    Har oppbevart våpen i futteral i lang lang tid, aldri rust. Har den silica gel fra skytterlinken i futteralet nå. Er våpenet vått så legger jeg deg ikke inn i futteral før det er helt tørt. Grunnen til å ha silica i futteral er for å forhindre fuktighet/kondens man ikke kan se.

  16. 2 hours ago, Elgjaeger said:

    Det merkeligste jeg har hørt, tror du Beownells, Pelican osv. lager silica gel selv, og hvorfor skulle de være bedre?

    Om de selger silica produkter, så vet jeg hvertfall at det er noe som funker slik det skal. Kontra noe fra eBay som muligens kan inneholde diverse ting man ikke ønsker i nærhet av våpen

  17. 6 minutes ago, Chiefen.v-2 said:

    Og silica gel kan tørkes og gjenbrukes, i komfyren med døra litt øke i en time eller to.

    Ja det vet jeg, men vil gjerne ha noe mer kompakt

  18. Hei!

     

    Noen som vet hvor man kan få kjøpt små poser med silicagel som man kan ha i rifle futteral?

     

    per nå har jeg en 40g boks med silicagel inni futteralet. Den funker utmerket, men blir veldig tungvint når våpenet skal ut og inn av futteralet. Hadde vært kjekt med noe litt met kompakt inni der.

×
×
  • Create New...