Jump to content

Villmarksmannen

Members
  • Posts

    56
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Villmarksmannen

  1. boganis skrev (På 3.9.2021 den 19.32):

    Det beror på... Om du får stålet for varmt vil tidligere herding avherdes. Da må du herde stålet på nytt. Eggholdbarhet har å gjøre med stålets herdning. Hardt herdet stål får en krystalinsk struktur som kan bli sprød, det vil si at stålet holder eggen intil eggen knekker og det er dessuten vanskelig å slipe opp pga stålets hardhet. Seigt jern/stål er lettere å sette opp, men må slipes oftere. Skulle tro du mener at slikt stål har dårligere "eggholdbarhet"...

    Etter kutting av stålet blir det slipt minst 3 mm fra kanten der eggen skal være på båndsliper med vannkjøling.

    Da mener jeg at du er inne på herdet stål igjen.

    Knivene er testet etter dette å holder eggen bra.

  2. Har fått tak i et gammelt gedigent blad fra et sagbruk. Har kappet ut knivemner som har vært til vurdering hos kjent smed. 

    Det viser seg at stålet er herdet fra før av.

    Hvordan vil eggholdbarhet være på dette stålet?

  3. Stålet er fra Abraham Mikkelsen.  

    Så vet jo ikke helt hvordan mannen gjorde det. 

    Den har ikke chippet,  men er jo litt redd for å bruke den , skal jo være veldig hardt stål i disse knivene. 

  4. Hei. Ser at du ikke har fått noen svar. 

    Jeg fikk tak i et ferdig herda fjærstål -emne fra Abraham Mikkelsen .

    Fikk det av min gamle lærer fra ungdomsskolen . (Han kjøpte stål fra Mikkelsen i 70,begynnelsen av 80 tallet).

     

    Jeg slipte bladet til på en båndsliper,  passet på å kjøle bladet ofte underveis. 

    Deretter pusset jeg bladet blankt  med vannslipepapir.  Ble ganske fornøyd med det. 

    Skulle lagt ut et bilde , men vet ikke hvordan man gjør det. 

     

     

     

  5. Har fått tak i 80 crv 2 stål , og kuttet ut , formet knivblad , samt slipt en noenlunde grei egg.  Tenker å herde , anløpe selv. 

    Spørsmål- kan man varme dette i glødende kull , bål til det ikke er magnetisk ? Isåfall hvor lenge skal man holde det glødende før det avkjøles i olje.? 

  6. Ok , ingen chipping l eggen etter bruk i hard grankvist ihvertfall.  Hvis disse bladene er laget av bladfjærer fra biler  , er de da smidd eller bare kappet ut og herdet /slipt.?  Ser jeg nøye på bladet   så er det små bulker og noe ujevn røff  overflate.  Tjukkere stål inne ved Holken som gradvis blir tynnere ut mot tuppen av kniven.  Virker som det er smidd/banket på . Noen meninger om det?

     

  7. Takker for svar. Den virker da rimelig bra. Testet med mye hugging i tørr grankvist idag. Fortsatt sylkvass egg. Men tror spikerkapping med kniven må vente. Mikkelsen demonstrerte jo dette med å kappe spiker i to for kundene sine. Mon tro om dette er sant. ?

    Da er det isåfall imponerande.!

     

  8. Skulle vært interessant å høre hva metallurgen mener om sameknivene til Abraham Mikkelsen som sies å være laget av gamle bilfjærer. ?Har fått tak i en flott kniv fra han , men er litt redd for å bruke denne hardt pga sjelden vare  ,  og sikkert vanskelig å få tak i igjen.

  9. Har fått tak i en stor Mikkelsen samekniv.  Hører at det er et ganske hardt stål i disse knivene. Vil kanskje tro at det er et ganske sprøtt stål.? Hva kan man forvente at den tåler i forhold til feks Srømeng ? Noen som har noen meninger?

×
×
  • Create New...