Jump to content

Sirijord

Members
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

Sirijord's Achievements

Newbie

Newbie (1/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Jeg har drevet elgjakt i snart 30 år,og de 15 første som jaktlag-leder. Vi jakter i en kystkommune på Helgeland,med milde vintre og tidligfødte kalver. Har skutt tvillingkalv på 86 kilo og har 1,5 års okser med 7-8 spir. Kalvedødeligheten er lik 0 og ca hver tredje ku har tvillingkalver. Som andre steder er vi pålagt å skyte kalv. Selv er jeg imot kalveskytning. Jeg har spurt de "vise" om hvorfor en skal skyte kalv,men har aldri fått noe svar som er tilfredsstillende,bare en masse ubegrunnet svada om at det må til for alderssammensetningen av bestanden og at rovdyr og flomstore elver samt mattilgang gjør dette påkrevet. Vel,beskatter naturen kalvebestanden slik,skulle bare det være grunn nok,til ikke å skyte kalver. Er det noen som kan henvise meg til en seriøs forskning som er gjort på dette området ? Jeg har drevet gårdsbruk med melkeproduksjon i mange år. Vet hvor lett et jur infiseres av jurbetennelse. Jeg har også hørt at elgkuer ikke får jurbetennelse,men vet noen dette sikkert ? Et jur som ikke tømmes,vil lett bli infisert og ubehandlet vil dette føre til koldbrann og juret blir ødelagt. Ei slik ku,vil selvsagt ikke kunne ale opp kalver, uten melk. I min tid som jaktbas,ble det konsekvent skutt tvillingkalv. Jeg har sett kyr som har mistet kalven om høsten i trafikken. Disse kuene har i flere måneder etterpå søkt rundt på leting etter kalven,hvor de løper rundt og lokker. Jeg kan ikke tro at en slik ku,vil komme i brunst og få kalv neste år. Så hvorfor skyte kalv ? Kalvens første leveår er jo beskatning av beite minimal. Hvorfor ikke la kalvene leve til de er 1,5 år og heller skyte dobbelt så mange. Til trivsel for alle og 2-3 ganger så mye kjøtt ? Noen som kan,på en saklig og begrunnet måte,gi meg et svar på dette ? Jeg kan ikke,med min begrensede forstand,fatte at kalveskyting er nødvendig. Resultatet vil jo bli det samme,bare med den forskjell at en fikk mye mere kjøtt og mindre lidelse. Så til skyting av storokse. I min tid som jaktleder,ble det ikke skutt en eneste storokse. Klart, vi vil vel alle like å ha et flott gevir på veggen,men er det verdt det ? Kjøttet til en stor graokse,er grovt og lite delikat. Etter at oksen har rullet seg i brunstgropa over en tid,tar kjøttet også smak av urinen og er lite egnet som festmat. Selvom ikke vårt jaktlag skjøt storokser,gjorde nabovallene dette og bare fnøs av min holdning til dette. Etter en tid,fantes det ikke storokser i storvallet,med den følge at kyrne ikke fikk kalver. Et år så vi ingen kalver og det tok tre år,før vi hadde full produksjon igjenn. Grunnen er,at det trenges storokser,for at kua i det heletatt skal komme i brunst. Oksene må ha en viss størrelse og lukt,for at dette kan skje. Når kua først er i brunst,kan nok mindre okser komme til og bedekke kua. Men det er også viktig at de beste genene blir videreført og en får en robust elgbestand. Finnes det andre,som har kommentarer på dette,eller har opplevd kalvetomme kyr ?
×
×
  • Create New...