Jump to content

Nebel86

Members
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Nebel86

  1. Slike tåpelige hersketeknikker som "Disney-verden" kan du legge fra deg, det blir for dumt og viser til at du ikke har noen vettuge argumenter å komme med. Jeg har god kunnskap om både dyr og hvordan naturen fungerer så den biter nok ikke på meg. Lystmorder ja... En rev ville nok gått berserk blant en rådyrflokk, og det ville nok blitt et blodbad uten like Nei, rev tar for seg rotter og mus først og fremst og er en tålmodig, og intelligent jeger. Og et rådyr som har forvillet seg inn i dyp snø er fra naturens side et svakt individ som har større vanskeligheter med å finne mat og vann og som har større sjanse for å dø av utmattelse, og derfor et lett bytte for et rovdyr, også rev i noen tilfeller. Rovdyr har evnen til å luke ut et svakt individ, dette fordi jegeren ikke skal tappes for unødige krefter, om det så er en ubeskyttet kalv, eller et sykt/skadet dyr, det kalles ikke barmhjertighet (selv om det er det for byttet i mange tilfeller) men naturens måte å ordne opp på slik at den sterkeste overlever og fører sin stamme videre, et svakt eller utmagret dyr har derfor liten sjanse for å produsere videre avkom. Jeg kan ikke se at jeg har nevnt at jeg er i mot jakt på rev der det er for mange av dem, og flott at jegere tar ut rev med skabb og andre sykdommer. Som sagt, det jeg reagerer på er motstanden mot rovdyret som har blitt ytret til gangs i denne tråden. Hadde det vært opp til mange jegere så ville det ikke fantes rovdyr igjen i norske skoger, og man kunne utøvd sin hobby i fred og mak uten å konkurrere om viltet og kanskje få noen flere dyr på jaktkvota... Heldigvis finnes det oppegående og fornuftige jegere som vil ha en bærekraftig stamme, både av vilt og rovdyr, og som forstår viktigheten av det.
  2. Jeg er helt enig i at stammen må reduseres uansett dyr dersom det blir for mange av dem, og skabb er utpreget der det er for mye rev. Personlig ser jeg på de jegerne som ser nytten i alle dyr som ekte jegere, som ønsker å opprettholde balansen i naturen slik at det ikke blir for mye av det andre, som også forstår at rovdyr har en viktig rolle. Når man leser innleggene her så tyder lite på at reven jaktes på kun for å opprettholde en bærekraftig stamme slik som rådyr, men at reven blir ansett som et skadedyr som skal jaktes ned for hva det er verdt. Blir for mange rev felt vil det også blomstre opp med rotter og mus som gjør annen skade om de blir for mange. Rådyr er ikke truet av utrydning, tvert i mot er det alt for mange enkelte steder. Og å senke bestanden på rovdyr fordi jegere selv skal ha mest mulig vilt å jakte på for underholdningen sin del har jeg ingenting til overs for.
  3. Fra før steinalderen så har mennesker jakter kun for mat og klær. Det var en nødvendighet for å overleve, akkurat på lik linje som med rovdyr. I dag premieres det for flest takker på felt gullokse, stolte jegere poserer på bilder av sterke, velfødde og flotte eksemplarer, jakt er ikke lenger en nødvendighet for mennesker, men har utviklet seg til å bli en hobby og underholdning. Jakt er viktig for en bærekraftig stamme, der det ikke finnes nok rovdyr til å regulere det. Det jeg ikke forstår er det hatet fra mange jegere rettet mot rovdyr, og et genuint ønske om å kvitte seg med mest mulig fordi de livnærer seg på de samme dyrene som nettopp jegerne har "krav" på. Tilfredsheten av å felle et rovdyr slik at det blir flere dyr å jakte på selv. Jeg er naiv nok til å tro at de fleste jegere jakter av den grunn for å skape en bedre og bærekraftig stamme som har bedre forutsetninger for å overleve, ikke kun for å tilfredstille sin egne behov for å jakte flere dyr. Så å senke bestanden på rovdyr vil også sørge for mer langvarige lidelser for byttedyrene, tross brutaliteten så går det raskere å bli felt av et rovdyr fremfor å lide i lange tider med skader og sykdom. Rådyr og elg trenger også naturlige fiender som jakter i form av listighet, fart og intelligens slik at de selv også tilpasser og utvikler seg i forhold til det. Slik det er nå så er ikke rådyrene truet på noen som helst måte av utryddelse, heller ikke der det finnes stammer av rovdyr. Det virker på meg som om det er menneskene først som skal livnære seg på jakt og en hobby, og så kommer kanskje rovdyr som har sin faktiske plass i naturen og som faktisk livnærer seg på disse byttedyrene, og er avhengig av det for overlevelse. Det gjelder selvsagt å finne en balanse mellom rovdyr og byttedyr, men det finnes så få naturlige fiender for byttedyrene i Norge i dag slik at mange rådyr og elg går en hard fremtid i møte ved skader og sykdom, derfor er jeg glad for å se rovdyr her jeg bor også utenfor jaktsessongen. Så det jeg reagerer på er den store gleden det for jegere å felle en "konkurrent" som kun har fulgt sine instinkter for overlevelse. Når det er snakk om "dom og avstraffelse" og glede for å ha felt et rovdyr som har nedlagt et bytte så blir det for langt utpå viddene for min del. Her handler det ikke om frykten for en utryddet eller svak stamme for rådyr, men frykten for å ha færre dyr å jakte på selv.
  4. Helt utrolig at dere kan avfeie evolusjonen,og fakta og undervurdere naturens gang. Rovdyr er i naturen for en grunn, og så klart tar rovdyr rådyr, det er føden dems. Men jeg har mine tvil om at rådyret var friskt og raskt og forholdene optimalt om den ble nedlagt av en rev... Jeg har stor respekt for jegere som luker ut svake individer og har en forståelse for hvordan det fungerer, det jeg derimot ikke har respekt for er de som er så blindet av sine egne hobbier at de ser på rovdyr som sine konkurrenter. Rovdyr tar ut svake, eldre og syke individer først og fremst. For å ikke miste livsviktig energi vil de bruke minst mulig krefter på et dyr, og velger seg da ut et lett bytte om det er tilgjengelig. Om det ikke fantes rovdyr ville mange rådyr, rein, hjort og elg gått en smertefull død i møte enten av nedslitte tenner, brukket bein, sykdom, defekter, mangel på mat og vann og andre skader. Survival of the fittest noen..? Rovdyr rensker opp, og det vil også føre en sterk stamme videre. Dette vil også føre til mer årvåkne dyr som må tilpasse seg best mulig for å ikke bli et lett bytte, det vil de derimot ikke av å ikke ha naturlige fiender. Dette har fungert gjennom alle tider, uten hjelp fra jegere. Alle dyr har sin rolle og sin plassering på næringskjeden, og det har tatt millioner av år for å tilpasse seg for å fungere på en best mulig måte. Hard vinter med mye snø= større forutsetninger for et hard periode for klovdyr både med mangel på mat og utmattelse, og derfor et lett bytte for rovdyr. Og blir det lite rådyr et sted, vel, da er det kanskje en grunn for det. Inntrykket jeg får av å lese i denne tråden er at naturen er i deres eie, og er der kun for menneskers behov for å utøve en hobby som jakt. Hva blir det neste? Utrydde løver og tigre i Zimbabwe fordi de forsyner seg av menneskers trofèer? Sier som Luxus Lungemos: Skikkelige jegere har respekt for rovdyrs ferdigheter og deres rolle. Å spille på lag med naturen fremfor å kjempe mot den for egne egoistiske behov og vinning.
×
×
  • Create New...